ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Χριστοδουλίδης: Φαντασίες των Τούρκων τα περί συμφωνίας για γεωτρήσεις

Διαψεύδει η Λευκωσία τους δημοσιογραφικούς ισχυρισμούς της Μιλιέτ

Για φαντασίες των Τούρκων σχετικά με τα περί συμφωνίας Αναστασιάδη – Ακιντζί για αναβολή των γεωτρήσεων μέχρι τις 31 Ιουλίου κάνει λόγο η Λευκωσία αντιδρώντας στο δημοσίευμα της τουρκικής Μιλιέτ.

Ο Kυβερνητικός Eκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης από την Ινδία όπου βρίσκεται συνοδεύοντας τον πρόεδρο της Δημοκρατίας στην επίσημη επίσκεψη που πραγματοποιεί δήλωσε στην «Κ» ότι δεν υπάρχει καμία συμφωνία με τον τ/κ ηγέτη στο θέμα των γεωτρήσεων.

Ο κ. Χριστοδουλίδης έκανε λόγο για φαντασίες.

Σε ανακοίνωσή του, ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος αναφέρει ότι οι ισχυρισμοί της τουρκικής εφημερίδας αγγίζουν τα όρια της γελοιότητας

"Οι ισχυρισμοί της τουρκικής εφημερίδας Μιλιέτ περί δήθεν συμφωνίας με τη μεσολάβηση του Ειδικού Σύμβουλου του ΓΓ του ΟΗΕ για καθυστέρηση του γεωτρητικού προγράμματος της TOTAL κατά 12 μέρες τον Ιούλιο και μάλιστα με αντάλλαγμα την μη παράνομη είσοδο του Μπαρμπαρός στην κυπριακή ΑΟΖ όχι μόνο δεν ευσταθούν, αλλά αγγίζουν και τα όρια της γελοιότητας", αναφέρει ο κ. Παπαδόπουλος.

Νωρίτερα, η τουρκική εφημερίδα Μιλιέτ, έκανε λόγο για συμφωνία των Αναστασιάδη-Ακιντζί για το θέμα της ΑΟΖ.

Σύμφωνα με την τουρκική εφημερίδα, μετά από διαμεσολάβηση του Έσπεν Μπάρθ Έιντε, η ε/κ πλευρά δεσμεύεται για την μη έναρξη ερευνών στην ΑΟΖ μέχρι τις 31 Ιουλίου ενώ η τουρκική πλευρά δεσμεύεται ότι δεν θα στείλει το Μπαρμπαρός σε περιοχές όπου η ε/κ πλευρά έχει παραχωρήσει άδεια για έρευνες.

Νοουμένου πως οι ανωτέρω πληροφορίες ευσταθούν, το ερώτημα που προκύπτει αφορά το πότε θα λάβει χώρα τελικά η γεώτρηση από την κοινοπραξία ΤΟΤΑL-ENI, που ήταν προγραμματισμένη για τις 13 του ίδιου μήνα. 

Μάλιστα όπως είχε γράψει και η "Κ", αυτή η γεώτρηση θα εξαρτούνταν παράλληλα από την πορεία των συνομιλιών στο κυπριακό, εφόσον οι δηλώσεις Ακιντζί για την ΑΟΖ ως "ενδεχόμενη πηγή έντασης" αποσκοπούσαν στο να υπάρξει πρόοδος μέχρι εκείνο το διάστημα, όπως τόνιζαν και αρμόδιες πηγές. 

Την ίδια ώρα διπλωματικές πηγές στη Λευκωσία έλεγαν πως μετά το δημοψήφισμα στην Τουρκία το πεδίο ενδιαφέροντος της Τουρκίας εστιάζεται στις ενεργειακές εξελίξεις στην ανατολική Μεσόγειο και δη στην κυπριακή ΑΟΖ. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ