ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Μπουρτζού: Έχουμε δικαίωμα στο φυσικό αέριο

Τελείωσαν οι διαπραγματεύσεις δίχως τερματικό σταθμό, προμηνύει η τ/κ πλευρά

Με γραπτή ανακοίνωση τοποθετήθηκε η τουρκοκυπριακή πλευρά για το ζήτημα της ειρηνευτικής δύναμής του ΟΗΕ και την σχετική έκθεση του οργανισμού.

«Σε αυτήν την έκθεση υπογραμμίζεται εκ νέου ότι πλέον έχουν ολοκληρωθεί οι διαδικασίες που δεν προσανατολίζονται προς τη λύση και δεν έχουν τέλος και ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έρθουν στο προσκήνιο σε ένα προβλέψιμο μέλλον (προβλέψιμος ορίζοντας). (Αυτή η επισήμανση) βρίσκεται σε συμφωνία με τις μέχρι σήμερα επισημάνσεις του κ. Προέδρου μας», υπογραμμίζεται στο τ/κ ανακοινωθέν, το οποίο φέρει την υπογραφή του Εκπροσώπου της τ/κ ηγεσίας, Μπαρίς Μπουρτζού. Ο ίδιος υπογραμμίζει ότι η τ/κ πλευρά θα τοποθετηθεί εκ νέου επί του ζητήματος μετά την οριστικοποίηση της έκθεσης του ΟΗΕ για την ειρηνευτική δύναμη.
Με βάση την έκθεση του γ.γ του ΟΗΕ γίνεται αντιληπτό ότι η ειρηνευτική δύναμη στην Κύπρο λαμβάνει μια νέα παράταση, έξι μηνών. Η τ/κ πλευρά επισημαίνει ότι δεν θεωρούσε ρεαλιστική την πρόταση περί τερματισμού του έργου της ειρηνευτικής δύναμης. Ωστόσο, η τ/κ ηγεσία υπογραμμίζει την σημασία της τροποποίησης του καθεστώτος της δύναμης που βρίσκεται στο νησί εδώ και 55 χρόνια.

Κριτική στον ΟΗΕ

Παράλληλα, η τ/κ πλευρά εκφράζει προβληματισμό ως προς την διαδικασία ανανέωσης της εντολής της ειρηνευτικής δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο, κυρίως σε ότι αφορά την παράβλεψη των σχετικών αιτημάτων της τ/κ πλευράς. «Επιπλέον» αναφέρεται, πως «κατά τη διάρκεια των τελευταίων έξι μηνών, ένα σημαντικό μέρος του προϋπολογισμού των ειρηνευτικών δυνάμεων των Ηνωμένων Εθνών συντελείται με τις συνεισφορές της ελληνοκυπριακή πλευράς και της Ελλάδας. Αυτό οδηγεί σε σύγκρουση συμφερόντων (conflict of interest), για την ειρηνευτική δύναμη του ΟΗΕ, η οποία πρέπει να τηρεί ίσες αποστάσεις από τις δυο πλευρές».

Τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και οι ευθύνες

Η τ/κ πλευρά προβάλλει την άποψη ότι πολλές από τις απόψεις του ΓΓΟΗΕ έχουν υποστηριχθεί στο παρελθόν από την τ/κ πλευρά. Σε αυτό το πλαίσιο, αναφέρεται στα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης και συγκεκριμένα στην διασύνδεση των δικτύων κινητής τηλεφωνίας και ηλεκτρισμού. Στην έκθεση του ΟΗΕ δεν γίνεται μνεία στην πηγή του προβλήματος, δηλαδή στην αρνητική στάση της ε/κ πλευράς, σύμφωνα πάντα με την τ/κ πλευρά.

Παράλληλα, στο τ/κ ανακοινωθέν επισημαίνονται τα εξής: «Στην έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, Guterres, έχει διαπιστώσει ότι φέρουμε δικαίωμα στο φυσικό αέριο που βρίσκεται γύρω από το νησί μας. Σημασία φέρει η άσκηση αυτού του δικαιώματος. Αυτό που πρέπει να γίνει είναι να προωθήσουμε μια νέα και εποικοδομητική κατανόηση που θα επιτρέπει στην ελληνική πλευρά να εγκαταλείψει μονομερείς πρωτοβουλίες και να επιτρέψει τη συνεργασία μεταξύ των δύο κοινοτήτων σε αυτόν τον τομέα».

Τα νέα οδοφράγματα και οι διαμαρτυρίες

Τέλος, επισημαίνονται τα εξής: «Η έκθεση του Γενικού Γραμματέα δεν παρέχει ρητή αναφορά στην πλευρά ή στα άτομα που ευθύνονται για αρκετές διαδηλώσεις διαμαρτυρίας για το άνοιγμα νέων οδοφραγμάτων, παρά το γεγονός ότι γίνεται μνεία σε αυτές. Τονίζοντας ότι αναμένουμε ότι αυτό το σημείο θα υπογραμμιστεί με ορθό τρόπο στην έκθεση, Θα θέλαμε να επισημάνουμε ότι δεν υπήρξε διαμαρτυρία των Τουρκοκυπρίων κατά του ανοίγματος των οδοφραγμάτων της Δερύνειας και του Απλικίου».

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X