ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 15:04
 

Ν’ αναλάβει πρωταγωνιστικό ρόλο η ΕΕ στο κυπριακό

Επανέρχεται δυναμικά ο ρόλος της Ένωσης, θα συναντηθούν Μονγκερίνι-Λουτ το πρώτο δεκαήμερο του Σεπτέμβρη

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Το πόσο σημαντικός είναι ο ρόλος της ΕΕ στην εξωτερική πτυχή του κυπριακού, είναι εκ των ουκ άνευ ενόψει της κινητικότητας γύρω από το ζήτημα όπως καταγράφεται τις τελευταίες ώρες αλλά και ενόψει των εξελίξεων που έπονται. Βασικό επιχείρημα της Λευκωσίας ήταν και παραμένει το ότι το ευρωπαϊκό κεκτημένο μπορεί να δώσει απαντήσεις σε μια σειρά ανησυχιών των τ/κ όπως έχουν καταγραφεί από τους ίδιους στην πάροδο του χρόνου, αλλά και εκ μέρους της Τουρκίας. Αυτό το πρόταγμα πρέπει, λένε διπλωματικές πηγές στην «Κ» ενόψει της συνέχειας, να το φέρει στην επιφάνεια η ΕΕ, και σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες δεν έλλειψε από τα όσα συζήτησαν ο ΥΠΕΞ Νίκος Χριστοδουλίδης με την Επίτροπο για θέματα εξωτερικής πολιτικής της ΕΕ Φεντερίκα Μονγκερίνι.

Από την εξίσωση δεν λείπει και η εξωτερική πτυχή του κυπριακού, και ο ρόλος που μπορεί να διαδραματίσει η ΕΕ και σε αυτό το ζήτημα.
Ωστόσο πριν από όλα, θα πρέπει να καταστεί εφικτή η επανέναρξη της διαδικασίας, πέραν του μομέντουμ που διακρίνεται για την ώρα. Μετά τη συνάντηση Σπέχαρ-Λουτ στη Νέα Υόρκη, την ενημέρωση και την στήριξη που έλαβε η Αμερικανίδα διπλωμάτης, το σημαντικό είναι να ξεκινήσουν οι επαφές της και συνακόλουθα, να δώσει το πράσινο φως η Τουρκία για επανεκκίνηση.

Για να συμβεί αυτό, θα πρέπει να το πει ο ΓΓ των ΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, μετά που θα λάβει ενημέρωση από την κ. Λουτ και με την ολοκλήρωση των επαφών της. Άρα, αν θέλουμε να το εντάξουμε χρονικά, δεν μιλάμε νωρίτερα του Σεπτεμβρίου. Και πάλι όμως, παραμένει το ερώτημα του τι θέλει η Τουρκία, εφόσον όπως επιχειρηματολογούσαν μέχρι πρόσφατα αξιωματούχοι της, η διαδικασία με τη μορφή που έχει ως σήμερα έχει ολοκληρωθεί. Οπότε σε αυτό το σημείο μπαίνει και πάλι ο παράγων της ΕΕ.

Συνάντηση Μονγκερίνι- Λουτ τον Σεπτέμβριο

Η κ. Λουτ θα έχει συναντήσεις και στις Βρυξέλλες για το κυπριακό, μετά όμως που θα έχει μεταβεί σε Λευκωσία, Άγκυρα, Αθήνα και Λονδίνο.
Αυτό από αρμόδιες πηγές κρίνεται ως σημαντικό εφόσον θα υπάρχει μια σαφής εικόνα του που πάει το κυπριακό, ακόμη και πριν την τελική μετάβαση της κ. Λουτ στη Νέα Υόρκη. Οπότε και η επανεκκίνηση της διαδικασίας αλλά και το θετικό αποτέλεσμα αυτής, περνάει από την ΕΕ όπως ειπώθηκε στην «Κ» από διπλωματικές πηγές.

Η συνέχεια

Παράλληλα, ο ΓΓ των ΗΕ λαμβάνοντας εικόνα για το που βρίσκονται οι πλευρές από το Κρανς Μοντάνα κι εντεύθεν, θα προχωρήσει στις δικές του αποφάσεις για τη συνέχεια. Αν αυτές προκρίνουν πως ο διορισμός της κ. Λουτ στη θέση του Έσπεν Έιντε θα προσδώσει στη διαδικασία μια συνέχεια, αυτό και θα πράξει.

Ούτως ή άλλως αυτή η ευκαιρία τα μέρη της οποίας δομούνται πλέον, όπως είπε και ο κ. Χριστοδουλίδης, θα είναι η τελευταία για το κυπριακό και πως δεν υπάρχει πολυτέλεια για άλλη αποτυχία. Αυτή είναι μια πραγματικότητα που καλούνται άπαντες να τη λάβουν υπόψη. Οπότε με τον ένα ή τον άλλο τρόπο θεωρείται από διπλωματικές πηγές πως ο διορισμός της κ. Λουτ στη θέση του Έσπεν Έιντε θα γίνει ενώ θα καθοριστεί και η μορφή την οποία θα πάρει η συνέχεια του κυπριακού, πιθανότατα σε μια νέα διάσκεψη (εφόσον δεν επιθυμεί συνέχεια της διαδικασίας στην Κύπρο η τ/κ πλευρά) με πολλά όμως θέματα ανοιχτά.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Προς Ανώνυμο (φόβος γνώμης??): Αυτό μας καίει, ότι έχει λόγο η αντιπολίτευση, όσο μικρή και να είναι? ...»
Yiannos  |  10:11

#PoliticsBlog Η σύσκεψη στο Προεδρικό, η Λουτ και οι απώλειες

«Και ξαφνικά ο Πρόεδρος σταμάτησε να είναι Healthy… Και για σας! Που όλο αυτό τον καιρό τον στηρίζατε ...»
Yiannos  |  10:03

Εκτός διαπραγματευτικής ομάδας για Κυπριακό το ΑΚΕΛ

«Στην Κύπρο ψηφίζουμε κυβέρνηση με δημοκρατικές διαδικασίες εκλογών και πλειοψηφία, για να κυβερνάει ...»
Ανώνυμος  |  22:52

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση