ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νικόλας: Λόγω Αναστασιάδη η Τουρκία κέρδισε πολλά χωρίς να δώσει τίποτα

Κτυπά τον Πρόεδρο για λανθασμένους χειρισμούς και αποτυχία της πολιτικής του ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Μπορεί ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία, να κράτησε χαμηλούς τόνους, τόσο κατά τη διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα όσο και μετά το Εθνικό Συμβούλιο της Δευτέρας, ωστόσο κατά τη σημερινή δημοσιογραφική διάσκεψή του προχώρησε σε μετωπική επίθεση, καταγγέλλοντας τον Πρόεδρο Αναστασιάδη πως η πολιτική του επέτρεψε στην Τουρκία να κερδίσει πολλά χωρίς να δώσει τίποτα. Υπογραμμίζοντας πως για το αδιέξοδο, η ευθύνη ανήκει εξολοκλήρου στην Τουρκία, ο κ. Παπαδόπουλος επέρριψε στον Νίκο Αναστασιάδη «επικίνδυνες υποχωρήσεις» σημειώνοντας πως το αποτέλεσμα κατέδειξε και την αποτυχία της πολιτικής Αναστασιάδη.

Σύμφωνα με τον Πρόεδρο του ΔΗΚΟ η κατάθεση της πρότασης από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη, υπήρξε το μεγάλο λάθος της πλευράς μας χαρακτηρίζοντάς την ως «επικίνδυνες υποχωρήσεις από τις πάγιες θέσεις μας». «Οι υποχωρήσεις αυτές θεωρούνται πλέον δεδομένες» ανέφερε σημειώνοντας πως «ακόμη χειρότερα οδηγούν σε λύση που δεν είναι λειτουργική, δεν είναι βιώσιμη και θέτει σε κίνδυνο τον ελληνισμό της Κύπρου»

Η αποτυχία της πολιτικής

 Όπως ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος η διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα κατέδειξε την αποτυχία της στρατηγικής Αναστασιάδη τόσο επειδή ο γ.γ  του ΟΗΕ κήρυξε αδιέξοδο και επειδή η Τουρκία πέτυχε αυτά που ήθελε. Όπως είπε, η Τουρκία κέρδισε νέες, μεγάλες υποχωρήσεις από την ε/κ πλευρά και ένα αδιέξοδο χωρίς όμως να της καταλογιστούν ευθύνες για την αδιάλλακτη στάση της. Αντιθέτως, πρόσθεσε, ο γ.γ  του ΟΗΕ έδωσε συγχαρητήρια στον κ. Ερντογάν για την δήθεν «εποικοδομητική στάση» της Τουρκίας.

Όπως εξήγησε ο κ. Παπαδόπουλος, η πολιτική του Νίκου Αναστασιάδη απέτυχε καθώς «αποδέχτηκε την πενταμερή διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα χωρίς να τηρηθούν στοιχειώδεις προϋποθέσεις που ο ίδιος είχε θέσει» αλλά και γιατί  αποδέχθηκε να συζητηθεί και να αποφασιστεί το κεφάλαιο της Ασφάλειας μέσα σε 9 μέρες «ενώ συζητούσαμε το κεφάλαιο της «διακυβέρνησης» εδώ και 9 χρόνια» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Ο κ. Παπαδόπουλος χαρακτήρισε λάθος την αποδοχή της εκ περιτροπής προεδρίας, την παραχώρηση του πρώτου λόγου στους παράνομους χρήστες των περιουσιών των προσφύγων, σε μελλοντική υπό τ/κ διοίκηση περιοχή, την αποδοχή Βέτο για τους Τουρκοκύπριους, την παραχώρηση  στα 80 εκατομμύρια Τούρκων πολιτών ελεύθερης έλευσης και διαμονής, αρκεί να δηλώνουν εργάτες, τουρίστες ή φοιτητές, την ύπαρξη Τούρκων αστυνομικών στην πολυεθνική δύναμη, που θα παραμείνει  στο διηνεκές στην Κύπρο.

Βάσει αυτών των προτάσεων ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε την εκτίμηση πως η Τουρκία αποθρασύνθηκε και όχι μόνο δεν ανταπέδωσε τις «γενναιόδωρες προσφορές», αλλά σκλήρυνε τη στάση της. «Ως αποτέλεσμα, η δική μας πλευρά βρίσκεται σήμερα σε πολύ χειρότερη θέση και η τούρκικη πλευρά σε πολύ καλύτερη θέση, από εκείνες που είχαν πριν αρχίσει αυτός ο κύκλος των διαπραγματεύσεων», σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ενότητα για νέα στρατηγική

Παρά τις επικρίσεις, ο κ. Παπαδόπουλος επεσήμανε πως η «δυσμενής» πραγματικότητα επιβάλλει συλλογική προσπάθεια και ενότητα «προκειμένου να καταλήξουμε σε μία νέα στρατηγική για την Κύπρο». Μία στρατηγική που όπως επεσήμανε θα προκαλέσει πραγματικό πολιτικό και οικονομικό κόστος στην Τουρκία.

Δίπλα στον Κοτζιά

Ο κ. Παπαδόπουλος δεν παρέλειψε να ευχαριστήσει την ελληνική κυβέρνηση και τον Νίκο Κοτζιά για τη στάση τους στις διαπραγματεύσεις. Μάλιστα σε ερώτηση κατά πόσο οι επικρίσεις στον κ. Αναστασιάδη συμπεριλαμβάνουν και την ελληνική κυβέρνηση δεδομένου ότι οι κινήσεις τους ήταν αλληλένδετες, ο κ. Παπαδόπουλος σημείωσε πως η στάση αρχών της ελληνικής Κυβέρνησης αφορούσε το κεφάλαιο της ασφάλειας και των εγγυήσεων και είναι σε αυτή που κράτησε την ε/κ πλευρά πάνω σε μια σωστή βάση. Ξεκαθάρισε μάλιστα πως ο κ. Κοτζιάς δεν είχε καμία σχέση και ανάμειξη στις προτάσεις για την εσωτερική πτυχή.

Ο κ. Παπαδόπουλος κλήθηκε να τοποθετηθεί για το αν η αλλαγή στρατηγικής στοχεύει σε λύση στο πλαίσιο της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ή σε μία άλλη μορφή λύσης, ξεκαθαρίζοντας πως  στόχος και εισήγηση είναι η επιστροφή στις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, οι οποίες περιέχουν όλα τα στοιχεία της επιδιωκόμενης λύσης που προσδοκεί η συντριπτική πλειοψηφία των Ε/κ. Όπως εξήγησε σε επιστολή που απέστειλε στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για το περιεχόμενο της λύσης, υπάρχουν σαφείς αναφορές για αποχώρηση των εποίκων, για σεβασμό του δικαιώματος της ιδιοκτησίας, για εφαρμογή της λύσης αφού αποχωρήσουν τα τουρκικά στρατεύματα. «Κάποτε» ανέφερε δεικτικά, αυτές τις εισηγήσεις τις υποστήριζαν και οι ηγεσίες του ΔΗΣΥ και του ΑΚΕΛ, σήμερα αυτά τα κόμματα αναιρούν τις θέσεις τους, ενταφιάζουν αυτές τις ομόφωνες αποφάσεις μιλώντας μας για ακραίες θέσεις» ανέφερε χαρακτηριστικά.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση