ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Να αλλάξει η διαδικασία εκλογής στο ΑΚΕΛ προτείνει ο Τάκης

Ο ευρωβουλευτής της Αριστεράς προτείνει συμμετοχή της βάσης στην ανάδειξη του νέου γ.γ. του κόμματος

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ξεκαθαρίζοντας πως ο ίδιος δεν ενδιαφέρεται για την γραμματεία του ΑΚΕΛ στις εσωκομματικές εκλογές, ο ευρωβουλευτής του κόμματος Τάκης Χατζηγεωργίου θέτει σε συνέντευξή του στην «Κ» την ανάγκη ενεργού συμμετοχής της βάσης του ΑΚΕΛ στη διαδικασία εκλογής της ηγεσίας του κόμματος, καθώς, όπως λέει, είναι δουλειά όλων το ποιοι θα αποτελούν την ηγεσία και συνεπώς όχι μόνο της Κεντρικής Επιτροπής όπως ισχύει σήμερα.

Ο Τάκης Χατζηγεωργίου, κληθείς να σχολιάσει πώς μπορεί η Αριστερά να αποτελέσει μία σοβαρή εναλλακτική πρόταση εξουσίας, με δεδομένη την αντίδραση που υπάρχει πλέον στην κυβέρνηση αλλά και στην Δεξιά ευρύτερα, επισημαίνει πως «χρειάζεται να ξαναβρεί την πνοή της». «Δεν είναι», όπως επισημαίνει, «εύκολη δουλειά, παρ’ ότι προς την κατεύθυνση αυτή καταβάλλονται άοκνες προσπάθειες. Όλη η ηγεσία του κόμματος βρίσκεται καθημερινά επί ποδός πολέμου. Και μαζί με την ηγεσία εκατοντάδες στελέχη, παράγοντας πολιτική και προτάσεις για το κυπριακό, τα εργασιακά, την ξενοφοβία, την παιδεία, το περιβάλλον. Παράλληλα όμως θα πρέπει να προσαρμοστούμε στις απαιτήσεις την νέας (ψηφιακής) εποχής».

Δουλειά όλων η ηγεσία

Όπως σημείωσε, «ο καιρός που το εκλογικό σώμα ήταν συμπαγές και σε ένα μεγάλο βαθμό προβλεπτό έχει παρέλθει. Πλέον το εκλογικό σώμα μοιάζει με ένα κατακερματισμένο μωσαϊκό. Οι πολίτες οργανώνονται χρησιμοποιώντας τις νέες τεχνολογίες και αφυπνίζονται πολιτικά για πολλά και διαφορετικά ζητήματα. Αν δεν είναι συμμέτοχοι στην παραγωγή πολιτικής αποστασιοποιούνται. Σου γυρίζουν την πλάτη. Πέρασε ανεπιστρεπτί η εποχή που δέχονταν ή ανέχονταν απλώς να τους εκπροσωπούσαμε.

Για να γίνουν όμως όλα αυτά πράξη, χρειαζόμαστε νέα δεδομένα, που να ξυπνούν τη βάσιμη εντύπωση ότι αλλάζουμε χωρίς να χάνουμε τον στόχο. Αυτό που κυρίως έχουμε ανάγκη είναι τα μέλη και οι φίλοι του κόμματος ή και της Αριστεράς ευρύτερα, να αποκτήσουν ουσιαστική συμμετοχή στις μεγάλες αποφάσεις. Και μια τουλάχιστον απ’ αυτές τις μεγάλες αποφάσεις είναι και το πώς αποφασίζουμε ποιοι αποτελούν την ηγεσία. Ποιων δουλειά είναι αυτό, αν δεν είναι δουλειά όλων μας; Αυτό θα ενισχύσει το ενδιαφέρον των μελών και φίλων να συμμετέχουν, να δραστηριοποιούνται, να συμβάλλουν. Αλλαγές όμως αυτού του τύπου επέρχονται μόνο όταν η ηγεσία τις γεννήσει και τις ενστερνισθεί. Πρώτα ο νους να συλλάβει και έπειτα η καρδιά να θερμάνει αυτό που ο νους συνέλαβε». Την άποψη αυτή φαίνεται να συμμερίζεται ένα μέρος του ακροατηρίου του ΑΚΕΛ που ασπάζεται την ευρύτερη Αριστερά.

Στο ίδιο πλαίσιο θέσεων κινήθηκε άλλωστε και ο υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς σε συνέντευξή του στον Πολίτη σημειώνοντας πως η Αριστερά θα πρέπει να μετεξελιχθεί. Όπως είπε στην τότε συνέντευξή του, «αρκετός από τον κόσμο που στήριζε στο παρελθόν το ΑΚΕΛ έχει μετακινηθεί στην αποχή. Άρα το ΑΚΕΛ θα πρέπει να εφαρμόσει εκείνες τις πολιτικές που θα επανενεργοποιήσει αυτόν τον κόσμο πολιτικά. Και η αιμορραγία υποστηρικτών του ΑΚΕΛ προς την αποχή είναι το καλύτερο δώρο προς τον ΔΗΣΥ. Ο κ. Μαλάς είχε πει πως αυτό που χρειάζεται η χώρα δεν είναι ένα καινούργιο σχήμα αλλά «όσοι νιώθουν ότι θέλουν να γίνουν καλύτεροι, θα πρέπει να μετεξελιχθούν σε κάτι άλλο, το οποίο να συνάδει με τις ανάγκες των καιρών. Πιστεύω ότι αυτό, κυρίως, αφορά την Αριστερά».

Κρίσιμη διετία

Η πρόταση του Τάκη Χατζηγεωργίου έρχεται σε μία κρίσιμη διετία για το ΑΚΕΛ. Το κόμμα της Αριστεράς έχει περάσει τα προηγούμενα χρόνια από φουρτούνες με την εσωστρέφεια να εντείνεται, μετά την φθορά που προκλήθηκε όντας στην εξουσία αλλά και εξαιτίας του κεφαλαίου της Δρομολαξιάς και όσων ακολούθησαν. Γεγονότα που απομάκρυναν μέρος του ακροατηρίου της Αριστεράς, όπως φάνηκε και στις βουλευτικές του 2016.

Το αποτέλεσμα ωστόσο των προεδρικών εκλογών του 2018, με το κόμμα να οδηγείται στον β’ γύρο, παρά τις προβλέψεις πολλών έδωσε ανάσα ζωής στην Εζεκία Παπαϊωάννου για ανασύνταξη. Ήδη πρώτος στόχος για το κόμμα είναι να διατηρήσει τον κόσμο που έφερε κοντά κατά τις προεδρικές εκλογές στις επικείμενες ευρωεκλογές. Εκλογές δύσκολες για το κόμμα της Αριστεράς, καθώς το ακροατήριο του ΑΚΕΛ δεν φαίνεται να δείχνει το ίδιο ενδιαφέρον γι’ αυτές, όπως δείχνει σε άλλες εκλογικές μάχες.
Ένα καλό αποτέλεσμα τον Μάη, ανοίγει στη συνέχεια και τη διαδικασία διαδοχής στο ΑΚΕΛ. Υπενθυμίζεται πως ο γενικός γραμματέας του ΑΚΕΛ, η κεντρική γραμματεία και το πολιτικό γραφείο του κόμματος εκλέγονται από τα 105 μέλη της Κεντρικής Επιτροπής βάσει καταστατικού.

Ο γ.γ. του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού έχει ξεκαθαρίσει σε συνέντευξή του στην «Κ» πως δεν είναι διατεθειμένος να διεκδικήσει επανεκλογή σεβόμενος τις καταστατικές πρόνοιες που προνοούν αφυπηρέτηση των κομματικών στελεχών στα 65 χρόνια. Στο ίδιο πλαίσιο αναμένεται να αποχωρήσουν οι Τουμάζος Τσελεπής, Πάμπης Κυρίτσης και Χρίστος Αλέκου καταδεικνύοντας πως από το 2020, το ΑΚΕΛ θα είναι πλήρως ανανεωμένο. Κομματικοί κύκλοι παραδέχονται πως στην ευρύτερη Αριστερά αλλά και στο κόμμα, θα πρέπει να γίνει σύντομα μία ανασύνταξη, αναθεωρώντας την πρόταση του κόμματος στην οικονομία αλλά και σε μία σειρά άλλων ζητημάτων. Με αυτό τον τρόπο, σε μία περίοδο που η Δεξιά βάλλεται λόγω των κυβερνητικών χειρισμών, θεωρείται πως το κόμμα θα μπορέσει να έχει προοπτική ανάκτησης της εξουσίας.

Το κατά πόσο η πρόταση του Τάκη Χατζηγεωργίου θα έχει έρεισμα ή θα συζητηθεί περαιτέρω στα συλλογικά σώματα, είναι σίγουρα ένα ζήτημα ανοικτό και θα διαφανεί το επόμενο διάστημα.

ΕΝΤΥΠΗ ΕΚΔΟΣΗ

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X