ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 17:10
 

Νέα σελίδα στη γραμμή άμυνας από Αιγαίο έως τη ν/α Μεσόγειο

Με σημαντικές τομές η δεύτερη τριμερής των υπουργών Άμυνας Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Σημαντικά βήματα στην αμυντική συνεργασία, Κύπρου-Ελλάδας- Ισραήλ πραγματοποιούν οι Υπουργοί  Άμυνας των τριών χωρών κατά τη δεύτερη τριμερή σύνοδο που πραγματοποιηθε αυτή την ώρα επί κυπριακού εδάφους.

Σάββας Αγγελίδης, Πάνος Καμμένος και Αβίγκντορ Λίμπερμαν θα ενισχύσουν το υφιστάμενο πλαίσιο συνεργασίας, δίνοντας έμφαση στην ενεργειακή ασφάλεια της ευρύτερης περιοχής αλλά και στις κοινές αμυντικές συνεργασίες από την περιοχή της ΝΑ Μεσογείου έως και το Αιγαίο.

Το στίγμα της φιλοσοφίας που διέπει τη συνεργασία των τριών χωρών, στο ευαίσθητο κομμάτι της άμυνας έδωσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Πάνος Καμμένος μετά το πέρας των διμερών επαφών, Κύπρου-Ελλάδας. Οι δυο χώρες, τόνισε ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ, χάρη στη σταθερότητα που έχουν επιδείξει σε δύσκολες στιγμές στην ευρύτερη περιοχή χτίζουν ένα πυλώνα σταθερότητα από τα Βαλκάνια έως την περιοχή της Μεσογείου.

Αυτός ο άξονας σταθερότητας συνέχισε ο ΥΕΘΑ , στέλνει και ένα ξεκάθαρο μήνυμα σε εκείνους που σκέφτονται ή μπορεί να σκεφτούν οποιαδήποτε στιγμή την προσπάθεια κατάλυσης των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων και της εδαφικής μας ακεραιότητας. «Ελλάδα και Κύπρος από κοινού κτίζουμε το αύριο της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή», τόνισε. Οι τρείς ΥΠΑΜ την Παρασκευή θα ασχοληθούν εκτενώς με τα ενεργειακά της περιοχής υπό το πρίσμα των τουρκικών προκλήσεων λαμβάνοντας σημαντικές αποφάσεις. Πέρα από τις κοινές συνέργειες σε θέμα στρατιωτικών ασκήσεων στην ατζέντα βρίσκονται και κοινές δράσεις σε θέματα έρευνας και διάσωσης.

Ημερίδα αμυντικής βιομηχανίας

Στο περιθώριο των διμερών επαφών Κύπρου-Ελλάδας ξεκίνησαν στη Λευκωσίας οι εργασίες ημερίδας για την αμυντική βιομηχανία των τριών χωρών. Μια ημερίδα σημαντική για τη συνεργασία των τριών χωρών, όπως έλεγαν στρατιωτικές πηγές στη «Κ». Σημαντικό κομμάτι της ημερίδας θεωρείται αυτό που θα λάβει χώρα την Παρασκευή το πρωί. Επικεφαλής αμυντικών εταιρειών και από τις τρείς χώρες θα παρουσιάσουν τις δραστηριότητές τους. Κατά την έναρξη των εργασιών την Παρασκευή το πρωί, την ημερίδα θα χαιρετήσουν οι ΥΠΑΜ των τριών χωρών. Ο Πάνος Καμμένος αμέσως μετά θα μεταβεί στο Προεδρικό Μέγαρο όπου θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης. Στη συνέχεια θα μεταβεί στο χώρο όπου θα πραγματοποιηθεί η τριμερής Σύνοδος.

Κοινός χώρος Κύπρος-Ελλάδας

Οι διμερείς επαφές κατέδειξαν το άριστο επίπεδο συνεργασίας των δυο χωρών σε αμυντικά θέματα με τον Πάνο Καμμένο να κάνει λόγο για κοινό αμυντικό χώρο που περιλαμβάνει τα σύνορα Ελλάδας και Κύπρου. Ο Έλληνας ΥΠΕΘΑ είχε μόνο καλά λόγια για τον Υπουργό Άμυνας Σάββα Αγγελίδη.

«Ίσως να είναι ο μόνος άνθρωπος, ο μόνος υπουργός», που κάθε εβδομάδα από ανθρώπινο ενδιαφέρον περισσότερο, τον παίρνει τηλέφωνο και ρωτά για τους δύο στρατιωτικούς, που βρίσκονται αιχμάλωτοι, όμηροι στην Τουρκία είπε χαρακτηριστικά . Ο υπουργός Άμυνας , Σάββας Αγγελίδης, δήλωσε ότι Κύπρος και η Ελλάδα «συντάσσονται στον κοινό αγώνα μαζί με τους εταίρους τους ενάντια σε οτιδήποτε απειλεί την ασφάλεια και την ίδια την ύπαρξη των δημοκρατικών κοινωνιών και του σύγχρονου πολιτισμού τους».
Ο κ. Αγγελίδης επεσήμανε ότι η Τουρκία, ακολουθώντας μια αλλοπρόσαλλη πολιτική αμφισβητεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κυπριακής Δημοκρατίας στην ΑΟΖ της και παράλληλα προβάλλει αξιώσεις ως προς το καθεστώς των νησιών του Αιγαίου.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Αρέστη για ΣΚΤ: «Εννεν δικά μας τα λεφτά αν τα ξοδέψουμε εν πειράζει»

«53 στελέχη της Συνεργατικής είχαν εταιρικές κάρτες! Απίστευτο! Κακοδιαχείριση σε βαθμό κακουργήματος. ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  11:10

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Συμφωνώ με τον CGA. Χρωστάμε πολλά στους Ρώσους. Στο κάτω-κάτω μην ξεχνάμε πόσο μας στήριξαν και έστειλαν ...»
Ανώνυμος  |  11:02

Μεγάλο «stop» σε ρωσικές εταιρείες και τραπεζικούς λογαριασμούς

«Τις απώλειες εσόδων θα τις αναπληρώσουν τα ναυτάκια του Έκτου Στόλου! (Εδώ γελάμε). Αρκετά μας άντεξαν ...»
CGA  |  08:25

Αναστασιάδης: Δεν είναι με το να δίνεις μόνο που θα εξευρεθεί λύση (βίντεο)

«…ούτε με τις περαπεδκιώτικες πονηράδες!!!»
Ai Em  |  09:37

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση