ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Νέα σελίδα στην κόντρα ΥΠΟΙΚ – Ελεγκτή για Σάββια

Καταπέλτης η έκθεση του Γενικού Ελεγκτή για τις διαδικασίες απόσπασης στην ΕΠΕ

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ευθύνες στον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη επιρρίπτει ο Γενικός Ελεγκτής της Δημοκρατίας για την απόσπαση της λειτουργού Σάββιας Ορφανίδου στα γραφεία της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων (ΕΤΕπ) στο εξωτερικό.

Σε ειδική έκθεσή του ο Γενικός Ελεγκτής καταλήγει στο συμπέρασμα ότι το υπουργείο Οικονομικών ενήργησε έχοντας ως κριτήριο των ενεργειών του όχι πως θα εξυπηρετηθεί το δημόσιο συμφέρον αλλά πως θα ικανοποιηθεί η επιθυμία της Λειτουργού να αποσπαστεί στην ΕΤΕπ με όρους μάλιστα στους οποίους η ίδια είχε λόγο και τους οποίους κακώς αφέθηκε να διαπραγματευτεί με την ΕΤΕπ.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης αφού παραθέτει το ιστορικό της απόσπασης σημειώνει τα ακόλουθα:

-Η ανάγκη απόσπασης στην ΕΤΕπ ήταν διαχρονική αλλά ουδέποτε έγινε οποιαδήποτε ανοικτή προκήρυξη εσωτερική.

-Κατά διαστήματα γινόταν προφορική βολιδοσκόπηση Οικονομικών Λειτουργών χωρίς όμως να υπάρχει θετική ανταπόκριση.

-Οι διαβουλεύσεις απόσπασης ξεκίνησαν μετά από επιθυμία της λειτουργού για την εκεί απόσπαση.

-Η εν λόγω λειτουργός συμμετείχε και στις διαβουλεύσεις που έγιναν με την ΕΤΕπ για τους όρους απόσπασης.

-Οι όροι απόσπασης χαρακτηρίζονται ευνοϊκοί και εάν δημοσιοποιούνταν και από άλλους Λειτουργούς πιο κατάλληλους και προσοντούχους.

-Βασικό κριτήριο θα έπρεπε να είναι η διασφάλιση του δημοσίου συμφέροντος και όχι των προσωπικών επιδιώξεων του οποιουδήποτε υπαλλήλου.

-Το ΥΠΟΙΚ δεν προέβη στον στοιχειώδη έλεγχο των προσόντων της εν λόγω λειτουργού τα οποία όπως σημειώνεται δεν έχουν καταχωρηθεί στον προσωπικό της φάκελο.

-Οι ενέργειες του υπουργείου Οικονομικών όχι μόνο αφίστανται των γενικών αρχών διοικητικού δικαίου αλλά συνιστούν και παραβίαση της συγκεκριμένης απόφασης του υπουργικού Συμβουλίου που δεσμεύει το υπουργείο.

Στο καταληκτικό σημείο της έκθεσής του ο Γενικός Ελεγκτής κάνει αναφορά και στις καταγγελίες αναφορικά με το κομματικό αξίωμα που κατείχε η εν λόγω λειτουργός.

Ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης επ’ αυτού αναφέρει ότι δεν θα το σχολιάσει επικαλούμενος την γνωμάτευση του Γενικού Εισαγγελέα για διεξαγωγή πειθαρχικής έρευνας εναντίον της λειτουργού.

ΥΠΟΙΚ: Στερούνται βάσης τα επιχειρήματα Οδυσσέα Μιχαηλίδη για Σάββια Ορφανίδου

Επιχειρήματα που στερούνται βάσης και απαράδεκτους υπαινιγμούς, καταλογίζει ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης στον Γενικό Ελεγκτή της Δημοκρατίας Οδυσσέα Μιχαηλίδη.

Σε σημερινή επιστολή, η οποία κοινοποιείται και στον Πρόεδρος καθώς επίσης και στα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου, ο Υπουργός Οικονομικών, δίνει απαντήσεις προς τον Γενικό Ελεγκτή.

«Επιτρέψτε μου να παρατηρήσω ότι, σε αντίθεση με το δικό σας συμπέρασμα, αυτό που αναντίλεκτα συνάγεται είναι ότι μεταχειρίζεστε επιχειρήματα που στερούνται βάσης προκειμένου να δικαιολογηθεί μια προσπάθεια πολιτικής στοχοποίησης ενός δημοσίου υπαλλήλου», αναφέρει στην επιστολή του ο κ. Γεωργιάδης.

Αναφορικά με το ότι δεν προκηρύχθηκε ανοικτή διαδικασία επιλογής, ο κ. Γεωργιάδης σημειώνει πως η νομοθεσία δεν προβλέπει κάτι τέτοιο «και ούτε θα μπορούσε να εφαρμοστεί στη συγκεκριμένη περίπτωση, καθώς η απόφαση έγινε μετά που η ίδια η υπάλληλος εκδήλωσε το ενδιαφέρον της προς την ΕΤΕπ, με τη σύμφωνο γνώμη, βέβαια, του Υπουργείου Οικονομικών, το οποίο θεωρεί ότι με τη συγκεκριμένη απόσπαση οι υπηρεσιακές του ανάγκες ικανοποιούνται».

Σύμφωνα με τον κ. Γεωργιάδη, η θέση του κ. Μιχαηλίδη ότι «μόνο όταν και εφόσον μια τέτοια θέση δημοσιευτεί, είναι δυνατόν να γνωρίζουμε ποιοι ενδιαφέρονται γι’ αυτή, ώστε να επιλέξουμε τον καταλληλότερο, δεν μπορεί να ισχύσει σε αυτή την περίπτωση γιατί ούτε συγκεκριμένη θέση υπήρχε η οποία θα μπορούσε να δημοσιευτεί, ούτε όμως η επιλογή έγινε από το ΥΠΟΙΚ αλλά από την ΕΤΕπ, με τη σύμφωνο γνώμη, επαναλαμβάνω, του Υπουργείου».

Ο κ. Γεωργιάδης απέρριψε αναφορά του κ. Μιχαηλίδη ότι η διευθέτηση μεταξύ ΕΤΕπ και του ΥΠΟΙΚ για την καταβολή επιδόματος εξωτερικού από την ΕΤΕπ συνιστά «λογιστική αλχημεία που ενδεχομένως να αποσκοπεί στην αποφυγή καταβολής φορολογίας από μέρους του λειτουργού στο Λουξεμβούργο», λέγοντας ότι ο κ. Μιχαηλίδης θα έπρεπε να γνωρίζει ότι σε κάθε τέτοια περίπτωση ο αποσπασμένος λειτουργός συνεχίζει να είναι φορολογούμενος της χώρας του, δηλαδή της Κύπρου, και ότι το επίδομα εξωτερικού είναι σε κάθε περίπτωση αφορολόγητο.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση