ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νέο αυστηρό ανακοινωθέν από «ΥΠΕΞ»

Ζητά από την Ε.Ε. να αναθεωρήσει την στάση της απέναντι στους Τουρκοκύπριους

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Με ένα νέο, γραμμένο σε αυστηρό ύφος, το «Υπουργείο Εξωτερικών» λαμβάνει εκ νέου θέση στο Κυπριακό. Το «Υπουργείο Εξωτερικών» ζητά από την Ε.Ε. να αναθεωρήσει την στάση της απέναντι στους Τουρκοκύπριους.

Το «ΥΠΕΞ» προβάλλει την άποψη ότι η ε/κ πλευρά εξακολουθεί να κινείται ως η πλευρά που έθεσε de facto υπό τον έλεγχο της την Κυπριακή Δημοκρατία. Στα πλαίσια αυτής της προσπάθειας, πριν από λίγο καιρό, η Ε.Ε. έλαβε μια πρώτη απόφαση για τη δημιουργία ενός κονδυλίου ύψους 101 εκ. ευρώ, με το οποίο θα φτάσει στο νότιο κομμάτι της Κύπρου υγροποιημένο αέριο για την δημιουργία ηλεκτρικής ενέργειας, δια μέσου άλλων χωρών της Ε.Ε. και της Ελλάδας.

Σύμφωνα με το «ΥΠΕΞ» με αυτήν τη συμφωνία παραγνωρίζονται για μια ακόμη φορά τα δικαιώματα και τα συμφέροντα της τ/κ πλευράς στο νησί. Η τ/κ πλευρά πρέπει να έχει μερίδιο λόγου σε θέματα που απασχολούν ολόκληρο το νησί. Ωστόσο, η Ε.Ε. παραγνωρίζει αυτήν την πραγματικότητα και υποστηρίζει την ε/κ πλευρά. Με αυτήν την έννοια, συμβάλλει στην παγίωση της διχοτόμησης του νησιού.

Την ίδια στιγμή, παρά τις σχετικές επισημάνσεις του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, η ε/κ πλευρά εξακολουθεί να υπογράφει συμφωνίες για τα ενεργειακά αποθέματα που βρίσκονται στα περίχωρα του νησιού.

Το ανακοινωθέν, στο τέλος του, επισημάνει τα εξής: «Θα πρέπει να γίνει γνωστό ότι η τ/κ πλευρά μαζί με την Μητέρα Πατρίδα Τουρκία, με απώτερο στόχο την διαφύλαξη των δικαιωμάτων και των συμφερόντων της, λαμβάνει τα απαιτούμενα μέτρα. Θέλουμε να υπενθυμίσουμε με αυτήν την ευκαιρία ότι ο καταλληλότερος και ο πιο πρακτικός τρόπος για την μεταφορά των ενεργειακών αποθεμάτων στην Ευρώπη είναι η μεταφορά τους δια μέσου της Βόρειας Κύπρου και της Τουρκίας.

Επισημαίνουμε για μια ακόμη φορά ότι αναμένουμε από την Ε.Ε. να τηρήσει στο μέλλον πιο ισορροπημένη, δίκαιη και ίση στάση στις σχέσεις της με τις δυο πλευρές στην Κύπρο και ευχόμαστε ότι από τώρα και στο εξής κατά την λήψη αποφάσεων που αφορούν την Κύπρο θα ληφθούν υπόψη οι πραγματικότητες και οι πολιτικές ευαισθησίες του νησιού».

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Ερχιουρμάν: Θέλουμε λόγο στους υδρογονάνθρακες, όχι μόνο μερίδιο

«Ας του δωσουμε αυτά που θελει! Έλα παρτα: ο!ο»
Μπιχτης  |  23:53

«Ας πάμε στο λαό» δήλωσε για τη βουλευτική έδρα της Λεμεσού o Αβέρωφ

«Οριζόντια ψήφος τώρα. Τέρμα στην κομματοκρατία »
Ευάγγελος Αναστασιάδης  |  17:17

Ανοικτή επιστολή Χριστόφια προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Τώρα θα αρχίσουν τα αλαλάζοντα τύμπανα και οι γκρανκάσες της ακροδεξιάς και του ούτω καλούμενου ενδιάμεσου ...»
Ai Em  |  10:42

Ανοικτή επιστολή Χριστόφια προς Πρόεδρο Αναστασιάδη

«Όλα τα ψυχολογικά αυτού του ανθρώπου εμπεριέχονται στην τελευταία του πρόταση "Υ.Γ.: Επιφυλάσσω στον ...»
Πέτρος Παπαστυλιανού  |  10:26

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση