ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νικόλας: Η έκθεση Γκουτέρες η χειρότερη στην ιστορία του Κυπριακού

Με την έκθεση ο ΓΓ του ΟΗΕ κλειδώνει χωρίς κανένα όρο τις επικίνδυνες υποχωρήσεις Αναστασιάδη

ΚΥΠΕ

Το γεγονός ότι η νέα έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ αποτελεί τη χειρότερη έκθεση στην ιστορία του Κυπριακού, επιβεβαιώνεται από το περιεχόμενο της, αφού αυτό είναι σε πλήρη αντίθεση με τις ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου και τις διαχρονικές θέσεις της ελληνοκυπριακής πλευράς, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία, Νικόλας Παπαδόπουλος.

Σε δηλώσεις του, μετά από συνάντηση που είχε στο επιτελείο του με τις οργανώσεις ΟΕΛΜΕΚ, ΠΟΕΔ και ΟΛΤΕΚ, ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε ότι «με αυτή την έκθεση, ο ΓΓ του ΟΗΕ κλειδώνει, χωρίς κανένα όρο ή προϋπόθεση, τις επικίνδυνες υποχωρήσεις Αναστασιάδη και Χριστόφια των τελευταίων χρόνων, σε όλες τις εσωτερικές πτυχές του Κυπριακού, συμπεριλαμβανομένων και των τελευταίων υποχωρήσεων στο Κρανς Μοντανά, τις οποίες θεωρεί ως κεκτημένο της διαδικασίας», για να προσθέσει ότι «δεν επιρρίπτει καμία απολύτως ευθύνη στην Τουρκία».

Επίσης, σημειώνει ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ «δεν αναφέρει οποιαδήποτε υποχώρηση της Τουρκίας, εισάγει ως στόχο την ενδιάμεση στρατηγική συμφωνία αντί της συμφωνίας για συνολική διευθέτηση, που ήταν διαχρονικά η θέση της πλευράς μας, καθιερώνει την Πενταμερή Διάσκεψη με απούσα την Κυπριακή Δημοκρατία, ως το πεδίο διαπραγμάτευσης όλων των ζητημάτων και θέτει τα θεμέλια ενός νέου συστήματος ασφάλειας και εγγυήσεων με εσαεί ρόλο στην Τουρκία».

«Αφήνει», προσθέτει, «ανοικτή την αποδοχή απαράδεκτων αξιώσεων της Τουρκίας σε σχέση με μόνιμες παρεκκλίσεις από το Ευρωπαϊκό Κεκτημένο και το πρωτογενές Δίκαιο. Συμπερασματικά, η έκθεση αυτή διαστρεβλώνει τη φύση και την ουσία του κυπριακού προβλήματος και αλλάζει αρνητικά τη διαδικασία για την επίλυση του».

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ακόμα ότι «αν η πλευρά μας θεωρήσει αντικειμενική την έκθεση ως προς την περιγραφή των γεγονότων ή αποδεχθεί την κωδικοποίηση των θέσεων και συγκλίσεων που αυτή περιλαμβάνει, καθώς και τη διαδικασία συνομολόγησης πρώτα «στρατηγικής συμφωνίας», θα οδηγηθούμε νομοτελειακά σε μια άκρως αρνητική κατάληξη που απορρίπτεται από τη συντριπτική πλειοψηφία των Ελληνοκυπρίων».

Κάλεσε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίσει δημοσίως τη θέση του σε σχέση με αυτή την έκθεση, η οποία σε πολλά σημεία καταρρίπτει τους δικούς του ισχυρισμούς, να προχωρήσει σε διαβήματα προς τα Μόνιμα Μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, έτσι ώστε αυτή η Έκθεση να μην υιοθετηθεί ή καλωσοριστεί, συνολικά, αποσπασματικά ή με οποιοδήποτε άλλο τρόπο, από το Συμβούλιο Ασφαλείας και να μην επιτραπεί να θεωρηθεί ότι περιλαμβάνει «παραμέτρους των Ηνωμένων Εθνών» για τη λύση τους Κυπριακού.

Συνάντηση με εκπαιδευτικές οργανώσεις

Σε σχέση με τη συνάντηση που είχε με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις, κατά την οποία συζητήθηκαν τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο τομέας της εκπαίδευσης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι η συνεργασία του με τις εκπαιδευτικές οργανώσεις θα βοηθήσει ώστε να επιτευχθεί ο στόχος του για συνολική αναβάθμιση και βελτίωση της εκπαίδευσης και της εκπαιδευτικής μεταρρύθμισης που θέλει να προωθήσει.

Επιπλέον, εξέφρασε τη βούληση για επίλυση των προβλημάτων που ταλαιπωρούν τους γονείς και εμποδίζουν τη μόρφωση των παιδιών, ενώ σημείωσε ότι θεωρεί πως ήρθε η στιγμή «να προχωρήσουμε σε μια ευρύτερη μεταρρύθμιση του συνταξιοδοτικού συστήματος, έτσι ώστε να ξεκινήσουν να εφαρμόζονται οι σωστές πρακτικές που ακολουθούν άλλες ευρωπαϊκές χώρες, ιδιαίτερα σε ό,τι αφορά την υποχρεωτική συνεισφορά σε ταμεία προνοίας έτσι ώστε να συμπληρώνονται οι συντάξεις και στην περίπτωση των δημοσίων υπαλλήλων και των εκπαιδευτικών να υπάρξει μια αντικατάσταση του συστήματος συνταξιοδότησης που έχει διακοπεί το 2012».

Ο Γενικός Γραμματέας της ΠΟΕΔ, Χάρης Χαραλάμπους, δήλωσε ότι κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν θέματα ασφάλειας και υγείας στους σχολικούς χώρους, για να σημειώσει πως υπάρχουν πράγματα τα οποία πρέπει οπωσδήποτε να αντιμετωπιστούν.

Ανέφερε ότι δόθηκε έμφαση στο θέμα της παραβατικότητας, το οποίο είναι πολύ σημαντικό και θα πρέπει και να αντιμετωπιστεί με συγκεκριμένες εκπαιδευτικές πολιτικές.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση