ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Νικόλας Παπαδόπουλος: Χρονιά προκλήσεων το 2019

Ο κ. Παπαδόπουλος είπε ότι συνεχίζεται η προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία ενισχύει την αδιαλλαξία της με απειλές και εκβιασμούς

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Χρονιά προκλήσεων χαρακτήρισε το 2019 ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, σε χαιρετισμό του στην ετήσια χοροεσπερίδα του παραρτήματος του κόμματος στο Λονδίνο, το βράδυ του Σαββάτου.

Ο κ. Παπαδόπουλος εξέφρασε αρχικά τη χαρά και συγκίνησή του που επέστρεψε στην παροικία της Βρετανίας με την οποία, όπως σημείωσε, θα έχει πάντα στενούς δεσμούς. Ευχαρίστησε όλους τους παράγοντες αυτής που συνεχίζουν να προσφέρουν με τρόπο σημαντικό στην Κύπρο.

«Αποχαιρετούμε το 2018 με ανάμεικτα συναισθήματα, χαράς αλλά και πικρίας», συνέχισε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ. «Ήταν μια δύσκολη χρονιά, γεμάτη προκλήσεις. Δεν υλοποιήθηκαν οι πολιτικοί σχεδιασμοί του ΔΗΚΟ, αλλά αποδείξαμε ότι συνεχίζουμε να είμαστε η καθοριστική και ρυθμιστική δύναμη του ενδιάμεσου χώρου", ανέφερε.

"Και το 2019 θα είναι γεμάτο προκλήσεις για την Κύπρο. Έχουμε πετύχει αναβάθμιση της οικονομίας και όντως το ΔΗΚΟ έχει συμβάλει στη σταθερότητα με την υπεύθυνη πολιτική του στη Βουλή των Αντιπροσώπων, αλλά εξακολουθούμε να διανύουμε τις επιπτώσεις της οικονομικής κρίσης: το υψηλότερο ποσοστό μη εξυπηρετούμενων δανείων στην ΕΕ, το υψηλότερο επίπεδο ιδιωτικού χρέους στην ΕΕ και την υψηλή ανεργία των νέων», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, σημειώνοντας ότι πρόκειται για ζητήματα που πρέπει να γίνει προσπάθεια να αντιμετωπιστούν μέσα από συλλογικότητα και υπεύθυνη προσέγγιση.

Αναφέρθηκε στη συνέχεια στην ύπαρξη διεθνών προκλήσεων, όπως είναι το Brexit. Σημείωσε ότι δεν είναι μόνο η Ιρλανδία που αντιμετωπίζει άμεσο πρόβλημα με τα σύνορα σε περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία.

«Δε θέλαμε την αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου από την ΕΕ διότι θεωρούμε ότι είμαστε μία ευρωπαϊκή οικογένεια, αλλά σεβόμαστε την ετυμηγορία των πολιτών. Πλην όμως ελπίζω να συνειδητοποιείτε ότι αν υπάρξει έξοδος χωρίς συμφωνία, μετά από το Μάρτιο όποιος θέλει να πάει στην Πάφο, όποιος θέλει να πάει στο Παραλίμνι, θα πρέπει να περάσει από σύνορα της ΕΕ με το Ηνωμένο Βασίλειο», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, σχολιάζοντας ότι πρόκειται για «απαράδεκτη κατάσταση» και ότι ελπίζει «να επικρατήσει η λογική» και να οδηγηθούμε σε Brexit με μία συμφωνία που θα διατηρεί την ειδική σχέση με το Ηνωμένο Βασίλειο, που είναι προς όφελος της Κύπρου και της ΕΕ.

Σε ό,τι αφορά το εθνικό ζήτημα, ο Νικόλας Παπαδόπουλος είπε ότι συνεχίζεται η προκλητικότητα της Τουρκίας, η οποία ενισχύει την αδιαλλαξία της με απειλές και εκβιασμούς κατά της εθνικής κυριαρχίας της Κυπριακής Δημοκρατίας.

«Η Τουρκία δεν επιδεικνύει καμία διάθεση συμβιβασμού, αντίθετα όλο και περισσότερο από αυτά που ακούμε από Τούρκους και Τουρκοκύπριους αξιωματούχους καταλαβαίνουμε ότι επιδίωξή τους είναι να ξεκινήσουμε να συζητάμε τη διχοτόμηση, λύση δύο κρατών ή λύση συνομοσπονδίας, που για μένα είναι η χειρότερη μορφή λύσης. 

«Αν γίνει αυτό, η Τουρκία θα πετύχει εκείνο που έλεγε ο Τάσσος Παπαδόπουλος, ότι θέλει να είναι αφέντης στο βορρά και ισότιμος εταίρος στο νότο. Δεν μπορούμε να αποδεχθούμε τέτοιες μορφές λύσης και όσοι αφήνουν την Τουρκία να καταλαβαίνει ότι μπορούμε να συζητούμε τέτοιες λύσεις δεν υπηρετούν το εθνικό συμφέρον», είπε ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

Σύντομο χαιρετισμό απηύθυνε και ο Πάμπος Χαραλάμπους, ο πρώτος Κύπριος βουλευτής του Ηνωμένου Βασιλείου, οποίος δήλωσε ότι είναι γέννημα-θρέμμα της παροικίας και ότι θα βάλει τα δυνατά του για να βοηθά όσο μπορεί τα μέλη αυτής.

Παρόντες στη χοροεσπερίδα ήταν μεταξύ άλλων ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Κώστας Χαμπιαούρης, ο οποίος αποδέχθηκε την πρόσκληση όντας σε υπηρεσιακό ταξίδι στη βρετανική πρωτεύουσα, ο Ύπατος Αρμοστής της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ηνωμένο Βασίλειο Ευριπίδης Ευρυβιάδης και πλήθος παραγόντων και προσωπικοτήτων της ομογένειας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Α. Νεοφύτου: Η Άγκυρα να λάβει τα μηνύματα των Βρυξελλών

«Ο ίδιος πήρε το μήνυμα ότι δεν τον θέλουμε αρχηγό του κόμματος? »
ΑΚΑ  |  10:34

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:24

Ι. Κασουλίδης στην «Κ»: Hρθε η ώρα για το ταγκό της λύσης

«Για πιο ταγκο και κουρουφεξαλα μιλα ο κασουλιδης οταν ποσω απο τους χορευτες κατευθυνουν τα βηματα ενα ...»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  09:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X