ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ενόψει Crans-Montana ενημερώνει το Εθνικό ο Πρόεδρος

Με ατζέντα κυπριακού ο Γιλντιρίμ στην Αθήνα

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ξεκίνησε από τις 9 το πρωί η συνεδρία του Εθνικού Συμβουλίου υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη, ο οποίος θα ενημερώσεις για τις εξελίξεις στο Κυπριακό, ενόψει της επανασύγκλησης της Διάσκεψης για την Κύπρο, στις 28 Ιουνίου, στο Crans - Montana της Ελβετίας.

Στη σημερινή συνεδρία παρευρίσκονται ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης οι πρώην Πρόεδροι της Δημοκρατίας Δημήτρης Χριστόφιας και Γιώργος Βασιλείου, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος, ο Πρόεδρος της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας, ο Αντιπρόεδρος της Αλληλεγγύης Πόλυς Παλλήκαρος, ο Πρόεδρος των Οικολόγων Συνεργασία Πολιτών Γιώργος Περδίκης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης και ο Αναπληρωτής Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Βίκτωρας Παπαδόπουλος, ο Υφυπουργός Παρά τω Προέδρω Βασίλης Πάλμας και ο Διαπραγματευτής της Ελληνοκυπριακής πλευράς Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Σύμφωνα με πληροφορίες, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, κατά τη συνεδρία, προτίθεται να καλέσει τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων να τον συνοδεύσουν στο ελβετικό θέρετρο.

Επίσκεψη Γιλντιρίμ στην Αθήνα

Σε δυο άξονες κινείται από σήμερα το κυπριακό, μέσω καταρχήν της επίσκεψης Μπιναλί Γιλντιρίμ στην Αθήνα και την Τρίτη με τη συνάντηση του ειδικού συμβούλου για το κυπριακό Έσπεν Έιντε με τον Έλληνα ΥΠΕΞ Νίκο Κοτζιά.

Ξεκινώντας από το πρώτο είναι δεδομένο πως στην ατζέντα Γιλντιρίμ θα δεσπόζει το κυπριακό, εφόσον βρισκόμαστε χρονικά πολύ κοντά στη συνέχεια της διάσκεψης στο Κράνς Μοντάνα. Ο Γιλντιρίμ θα συναντηθεί με τον ομόλογό του Αλ. Τσίπρα, ενώ θα γίνει δεκτός και από τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας Πρ. Παυλόπουλο. Η συνάντηση έρχεται σαν συνέχεια των όσων ειπωθεί στο Πεκίνο και στην εκεί συνάντηση μεταξύ

Τσίπρα-Ερντογάν

Ως εκ τούτου κρίνονται σημαντικά και για τη συνέχεια του κυπριακού τα μηνύματα που αναμένεται να βγουν προς τα έξω από την συνάντηση των Πρωθυπουργών Ελλάδας και Τουρκίας, και κυρίως το αν θα διαφανεί ένα παράθυρο προθέσεων της τουρκικής πλευράς ενόψει της συνέχειας.

Ειδικότερα μάλιστα εφόσον δεν έχει καταγραφεί δημόσια συγκεκριμένη θέση εκ μέρους της τουρκικής πλευράς για να δώσει τον τόνο, παρά ορισμένες αναλύσεις και ατομικές τοποθετήσεις γενικού περιεχομένου από Τούρκους αξιωματούχους. Μέσα σε αυτό το πλαίσιο και πριν λάβει χώρα η επίσκεψη Γιλντιρίμ, είδαν το φως της δημοσιότητας δηλώσεις του στον τουρκικό Τύπο που εστίαζαν στο ότι επί της συνέχειας της διάσκεψης της Γενεύης «δεν θα είναι η Τουρκία που θα αποχωρήσει από το τραπέζι».

Κοτζιάς-Έιντε

Το δεύτερο μέρος της συνέχειας των επαφών μέσα στην εβδομάδα καταγράφεται με την επίσκεψη Έιντε στην Αθήνα και τη συνάντηση με τον ΥΠΕΞ της Ελλάδας Νίκο Κοτζιά.

Στόχος είναι το κοινό έγγραφο και να μπουν σε αυτό και οι ελληνικές θέσεις, εφόσον ήδη έχουν καταγραφεί οι θέσεις της ε/κ πλευράς των τ/κ και πιθανώς τη Δευτέρα ή την Τρίτη να έχουν καταθέσει και οι Βρετανοί τις δικές τους.

Το κείμενο πάντως σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ» είναι σχεδόν έτοιμο κάτι που δεν αποκλείεται να γίνει γνωστό και μέσα στην εβδομάδα. Εν τω μεταξύ νέα συνάντηση θα έχουν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης με τον Έλληνα Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα στις 22 του μήνα στις Βρυξέλλες, στο πλαίσιο της Συνόδου Κορυφής.

Κερδίζει έδαφος ο Σεπτέμβριος

Την ίδια ώρα, βρίσκονται σε εξέλιξη δυο σενάρια, αφενός μεν για τη διάρκεια της διάσκεψης στο Κρανς Μοντάνα αφετέρου για τον Σεπτέμβριο. Το πρώτο έχει να κάνει με το ότι αυτή θα έχει διάρκεια παραπάνω των πέντε ημερών, εξού και στάθηκε αδύνατο να γίνουν κρατήσεις σε ξενοδοχεία στη Γενεύη λόγω ενός συνεδρίου ωρολογοποιίας που συγκεντρώνει χιλιάδες κόσμου. Γεγονός που θα φέρει τη διάσκεψη κοντά στο χρονοδιάγραμμα γεώτρησης στο τεμάχιο 11, την ώρα η Τουρκία σύμφωνα με διπλωματικές πηγές θέλει να το εκμεταλλευτεί για να ασκήσει πίεση όταν την ίδια ώρα διπλωματικές και πολιτικές πηγές με τις οποίες επικοινώνησε η «Κ» βρίσκονται στην αντίπερα όχθη.

Τα μηνύματα δηλαδή που πήρε η Λευκωσία στις ΗΠΑ κατά την εκεί επίσκεψη Αναστασιάδη ήταν καθησυχαστικά, πέραν της έκκλησης του να αποφεύγονται συνεχόμενες τοποθετήσεις για το θέμα, αφετέρου τονίζεται πως τυχόν αναβολή έστω και για μέρα της προγραμματισμένης γεώτρησης θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα αξιοπιστίας αλλά και οικονομικό για την Κύπρο, βάσει των συμβολαίων και των προνοιών σε αυτά που έχουν υπογραφεί από τη Δημοκρατία.

Πάντως, πέραν και της όποιας διάρκειας αναμένεται να έχει η διάσκεψη στο Κρανς Μοντάνα, δεν αναμένεται να είναι το τέλος όπως εκτιμούν διπλωματικές πηγές. Εφόσον τώρα, όπως τονίζεται, θα είναι σε επίπεδο ΥΠΕΞ, θα πρέπει να προχωρήσει στο επόμενο, ανώτατο πολιτειακό επίπεδο η αντιπροσώπευση. Αυτό, όπως λένε οι ίδιες πληροφορίες, δεν θα γίνει στο Κρανς Μοντάνα όπου εκεί «στην απομώνωση» θα καταγραφεί νέα πρόοδος που με συνδυασμό με την όποια συνέχεια δοθεί στην Κύπρο θα οδηγήσει τις πλευρές τον Σεπτέμβριο στη Νέα Υόρκη.

Στις 16 του μήνα θα λάβει χώρα η γενική συνέλευση του ΟΗΕ, παρόντων των Ερντογάν-Τσίπρα, και διπλωματικές πηγές θεωρούν πως η σύνθεση και η τοποθεσία αρμόζουν για να προχωρήσει στην τελική φάση το κυπριακό.

Ήθελε πρώτα Θράκη ο Γιλντιριμ

Πληροφορίες πάντως των προηγούμενων ωρών ήθελαν τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας να προκαλεί αναστάτωση πριν την επίσκεψη στην Αθήνα. Κι αυτό γιατί, το δεύτερο σκέλος της επίσκεψης περιγράφεται ως ιδιωτικό και, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Τούρκος πρωθυπουργός θα μεταβεί στη Θράκη προκειμένου να συμμετάσχει σε Ιφτάρ, το πρώτο γεύμα μετά το τέλος του Ραμαζανίου.

Αυτό όμως θα γίνει εν τέλει μετά τη συνάντηση με τους Έλληνες αξιωματούχους και όχι πριν όπως ήταν η πρόθεση του Πρωθυπουργού της Τουρκίας, με την Αθήνα να αντιδρά και τον τελευταίο να αλλάζει το πρόγραμμά του.

 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X