ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 10:21
 

Στη μέση Ρωσίας-ΗΠΑ η Κύπρος λόγω ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Τι θα πουν Χριστοδουλίδης-Λαβρόφ στη συνάντησή τους, για τη δήλωση προθέσεων που υπέγραψαν ΗΠΑ-Κύπρος και ποια η σύνδεση με την ειρηνευτική αποστολή

Του Μιχάλη Τσικαλά

Του Μιχάλη Τσικαλά

tsikalasm@kathimerini.com.cy

Σημαντική από πολλές απόψεις αναμένεται να χαρακτηριστεί η συνάντηση του ΥΠΕΞ Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Ρώσο ομόλογό του Σεργκέι Λαβρόφ και αυτό εφόσον θα πέσουν στο τραπέζι μια σειρά θεμάτων ειδικής βαρύητας και για τις δυο πλευρές. Διμερή και περιφερειακά, ωστόσο ενδιαφέρον παρουσιάζουν δυο συγκεκριμένα:

Από τη μια η ανάγνωση της δήλωσης προθέσεων που υπέγραψαν ΗΠΑ-Κύπρος πέρυσι και στην οποία αντέδρασε η Ρωσία με έντονο τρόπο και από την άλλη ο ρόλος της τελευταίας στο ΣΑ των ΗΕ αναφορικά με την ΟΥΝΦΙΚΥΠ που είναι αντίθετος από αυτή των Αμερικανών.  

Τη δήλωση προθέσεων την υπέγραψαν οι Χριστοδουλίδης-Πομπέο πέρυσι τον Δεκέμβριο σηματοδοτώντας τη συνεργασία ΗΠΑ-Κύπρου στην περιοχή της Αν. Μεσογείου η οποία εδράζεται σε μια σειρά από θέματα, από την ενεργειακή ασφάλεια μέχρι και την καταπολέμηση της τρομοκρατίας. 

Αυτή η κίνηση όχι μόνο δεν πέρασε άνευ σχολιασμού από τους Ρώσους αλλά είχε αντιμετωπιστεί με σκληρή κριτική. Συνέπεσε δε με την περίοδο που είχε ανοίξει και η συζήτηση για τον ενδεχόμενο ρόλο του ΝΑΤΟ στην Κύπρο σε περίπτωση λύσης του κυπριακού. Η Εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ Μαρία Ζαχάροβα, σε δηλώσεις της τότε και μόνο για το θέμα αυτό, είχε τονίσει την αντίθεση της Ρωσίας σε περαιτέρω στρατικοποίηση της Κύπρου. 

« Η Ρωσία θα πρέπει να λάβει τα απαραίτητα μέτρα, σε περίπτωση που οι Ηνωμένες Πολιτείες ενισχύσουν την στρατιωτική τους παρουσία στην Κύπρο. Η Μόσχα δεν μπορεί παρά να λάβει υπόψη το αντιρωσικό υπόβαθρό αυτών των σχεδιασμών. Θα πρέπει να λάβουμε αντίμετρα σε περίπτωση εφαρμογής τους» είχε πει αρχές Δεκεμβρίου η εκπρόσωπος του ρωσικού ΥΠΕΞ μην αφήνοντας και πολλά περιθώρια αμφισβήτησης για το περιεχόμενο των λόγων της. 

Συνάντηση αλλά... 

Χριστοδουλίδης-Λαβρόφ συνακόλουθα, είχαν επικοινωνία την ίδια περίοδο πέρυσι για το θέμα και τότε τέθηκε και το ενδεχόμενο συνάντησής τους, κάτι που λαμβάνει χώρα τελικά την Παρασκευή στη Μόσχα.

Οπότε είναι δεδομένο πως το θέμα της δήλωσης προθέσεων ΗΠΑ-Κύπρου θα πέσει στο τραπέζι, ωστόσο δεν αναμένεται σύμφωνα με πληροφορίες να είναι απολογητική η στάση της Κύπρου απέναντι στη Ρωσία.

"Συνεργαζόμαστε και με τους Αμερικάνους όπως και με άλλες χώρες στην περιοχή" δήλωσαν διπλωματικές πηγές στην "Κ". Προστίθεται δε πως δεν είναι η κυπριακή Δημοκρατία ο αποσταθεροποιητικός παράγοντας στην περιοχή και πως σκοπός είναι να διαφυλαχτούν τα συμφέροντά της. 

Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ 

Όπως όμως έχουν καταδείξει και διπλωματικές πηγές, η Κύπρος δεν έχει την πολυτέλεια να γυρνά την πλάτη της σε συμμαχίες και δη με φίλιες χώρες όπως είναι η Ρωσία. 

Η οποία ανήκει στον σκληρό πηρύνα των ΗΕ και έχει και λόγο και ρόλο όσο αφορά την ΟΥΝΦΙΚΥΠ, για την οποία οι Αμερικανοί έχουν όσο αφορά την Κύπρο "κόντρα" ρόλο αν και σε δεύτερο χρόνο. Με άλλα λόγια, ενώ αναπτύσσεται συνεργασία με τις ΗΠΑ που εδράζεται και στα ενεργειακά αλλά και εν γένει στην περιοχή της Αν. Μεσογείου, η πολιτική Τραμπ για τα ΗΕ και η αποκοπή κονδυλίων ενδέχεται στο άμεσο μέλλον να επηρεάσει άμεσα την παρουσία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

Έχουν γνώση της κατάστασης στα Στροβίλια λένε τα ΗΕ 

Είτε το θέλουν οι ΗΠΑ είτε όχι, το αποτέλεσμα αυτό είναι, όπως λένε και διπλωμάτες που χαρακτηρίζουν ολοένα και πιο δύσκολη την ανανέωση της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο.  

Δεν είναι μάλιστα τυχαίο το γεγονός ότι το θέμα των ΗΕ οι Αμερικανοί το έχουν αποκόψει από θέματα που άπτονται της διπλωματίας και των διμερών τους σχέσεων, άρα δεν είναι μόνο η Κύπρος που επηρεάζεται από το κόψιμο των κονδυλίων αλλά όπου υπάρχουν ειρηνευτικές αποστολές. Την ίδια ώρα όμως εκείνες οι φωνές που ακούγονται περισσότερο πέριξ των αλλαγών στους όρους όσο αφορά στην αποστολή της ειρηνευτικής δύναμης στην Κύπρο, είναι των Αμερικανών.

Τι γίνεται εντός

Το γεγονός αυτό καταδεικνύει πόσο λεπτές είναι οι διπλωματικές ισορροπίες που πρέπει να κρατήσει η κυπριακή Δημοκρατία, την ώρα μάλιστα που σημειώνονται και κινήσεις των Τούρκων όπως αυτές στα Στροβίλια. Η ΟΥΝΦΙΚΥΠ γνωρίζει για την ένταση που υπάρχει στην περιοχή και μέλη της βρίσκονται σε επαφή για αυτό το θέμα και με τις δυο πλευρές. Αυτό δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Αλίμ Σιντίκ, ερωτηθείς σε σχέση με πληροφορίες που είδαν το φως της δημοσιότητας για προώθηση των τουρκικών κατοχικών δυνάμεων στην περιοχή των Στροβιλιών.

«Εχουμε γνώση της συνεχιζόμενης αυτής κατάστασης και την παρακολουθούμε. Βρισκόμαστε σε επαφή και με τις δυο πλευρές για να δούμε γιατί υπάρχει ένταση και για μείωσή της», ήταν το σχόλιο του κ. Σιντίκ, ο οποίος δεν θέλησε να αναφέρει οτιδήποτε άλλο για το θέμα αυτό.

 Από πλευράς κυβέρνησης για το θέμα δεν έχει εκδοθεί ανακοίνωση μέχρι να γίνει αποτίμηση πόσο σοβαρό είναι τελικά το περιστατικό. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Μιχάλη Τσικαλά

Σχόλια αναγνωστών

Bloomberg: Αυστηρότερες κυρώσεις κατά Τουρκίας αναμένει το Κογκρέσο

«Ώσπου τον χαϊδεύει ο Ανιστόρητος αυτά θα συμβαίνουν. Λίγο θάρρος ρε Ξανθέ και λύνεται το πρόβλημα..... ...»
ΑΚΑ  |  10:15

Αντίδραση «υπεξ»: Η ΕΕ κακομαθαίνει τους Ε/κ

«Καημένε «υπεξ»! Ακόμη που είσαι!!!»
ΑΚΑ  |  10:11

Εκτάκτως στην Τουρκία ο Αντιπρόεδρος και ο ΥΠΕΞ των ΗΠΑ

«Αντιπρόεδρε και ΥΠΕΞ των ΗΠΑ, αν δεν είστε διατεθειμένοι να υποκύψετε, όπως έκανε μέχρι στιγμής ο μέγας ...»
ΑΚΑ  |  10:08

ΔΝΤ: Υποβάθμισε τις προβλέψεις του για την κυπριακή οικονομία

«Είδατε τι παθαίνουμε όταν ο μάγος της οικονομίας εγκαταλείπει το υπουργείο οικονομικών; Μην γελάτε, ...»
Ai Em  |  10:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X