ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Πρόεδρος ανοίγει στον Νικόλα πόρτες στην εξουσία

Με το ΑΚΕΛ να τον εγκαταλείπει στο Κυπριακό, επιδιώκει συμμαχία με ΔΗΚΟ σε εσωτερική διακυβέρνηση με δέλεαρ Υπουργικό και ημικρατικούς

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Όταν ο Νίκος Αναστασιάδης διένυε την πρώτη του θητεία στην προεδρία της Δημοκρατίας, στο Προεδρικό αλλά και στο κυβερνών κόμμα υπήρχε διάχυτη η παραδοχή πως η διακυβέρνηση παρά την κρίση που είχε να αντιμετωπίσει κυλούσε ομαλά, καθώς τα ζητήματα εσωτερικής διακυβέρνησης προχωρούσαν με τη βοήθεια του ΔΗΚΟ στη βουλή και στο Κυπριακό λόγω της συνεννόησης που υπήρχε με το ΑΚΕΛ.

Με τη νέα θητεία τα πράγματα άλλαξαν άρδην και έθεσαν σε στενωπό τον Πρόεδρο σε μια πενταετία, κατά τις προβλέψεις, ευκολότερη από την προηγούμενη. Η έντονη φημολογία περί λύσης δύο κρατών, λύσης συνομοσπονδίας, αλλά και οι διαρροές περί χαλαρής ομοσπονδίας και νατοϊκής εμπλοκής στο Κυπριακό, έχουν προκαλέσει νέα δεδομένα για την κυβέρνηση Αναστασιάδη. Το ΑΚΕΛ ακολουθεί εδώ και καιρό αντίθετους δρόμους από εκείνους του Προέδρου, με τον Άντρο Κυπριανού να αναλαμβάνει τις δικές του πρωτοβουλίες και να μιλάει ανοικτά για όσα έγιναν στο παρασκήνιο του Κυπριακού.

Το ΔΗΚΟ διά του Νικόλα Παπαδόπουλου, για πρώτη ίσως φορά, ξεκαθαρίζει με τόσο έντονο τρόπο την προσήλωσή του στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, αναλαμβάνοντας δράση τόσο με επαφές στην Ελλάδα αλλά και ανταλλάσοντας απόψεις με τους πολιτικούς αρχηγούς του τόπου για κοινή δράση και αλλαγή πλεύσης στο Κυπριακό. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ προειδοποιεί ευσχήμως τον Νίκο Αναστασιάδη να αλλάξει ρότα και συνεπώς πως δεν είναι διατεθειμένος να τον ακολουθήσει στα νέα μονοπάτια, ενώ εμφανείς είναι και οι πρωτοβουλίες του σε εσωτερικό και εξωτερικό.

Με λίγα λόγια κάθε κόμμα ακολουθεί τη δική του εξωτερική πολιτική με στόχο να ανακόψουν τις όποιες βλέψεις για λύση δύο κρατών. Δεν είναι όμως μόνο αυτό. Τα δύσκολα νομοσχέδια που βρίσκονται προ των πυλών και συγκεκριμένα οι μεγάλες μεταρρυθμίσεις χρειάζονται συνεργασίες και συμμαχίες. Σε αυτό το πλαίσιο το Προεδρικό ψάχνει συνοδοιπόρους που θα επαναφέρουν την κυβέρνηση στο παιχνίδι και θα αποτινάξουν την αίσθηση που ενισχύεται ευρύτερα, ότι δηλαδή ο Πρόεδρος και κυβερνά αλλά και είναι μόνος.

Τα παράπονα και οι αποδέκτες

«Νιώθω την ανάγκη κάποτε να απαντώ σε όσους εσκεμμένα παραγνωρίζουν γεγονότα και δημιουργούν μια ψευδή εικόνα ότι τάχα τα πάντα εξαρτώνται από την ελληνοκυπριακή πλευρά. Δέχομαι συμβουλές από πολλούς πως πρέπει να κάνω ό,τι πρέπει για να ξεκινήσει ο διάλογος παραγνωρίζοντας ή μη ακούγοντας τις θέσεις της άλλης πλευράς. Ωσάν να εξαρτάται από εμάς» έλεγε την προπερασμένη Παρασκευή (16/11/18) ο Νίκος Αναστασιάδης σε ομιλία του, στα δεκάχρονα της «Καθημερινής», ξεκαθαρίζοντας πως δεν είναι με το να δίνεις συνέχεια που θα εξευρεθεί λύση. Σε ποιους όμως απευθυνόταν και γιατί ένιωθε την ανάγκη να πείσει για τις προθέσεις του; Κάποιοι λένε πως αποδέκτης ήταν κυρίως ο Άντρος Κυπριανού για τη μετωπική σύγκρουση που έχει ξεκινήσει απέναντι στους χειρισμούς του Προέδρου.

Οι καλά γνωρίζοντες, όμως, σημειώνουν πως αποδέκτες ήταν κύκλοι της δεξιάς παράταξης για την «κληριδική» καμπάνια που εγκαινίασαν και παρουσιάζεται ευσχήμως ως αντιδιαστολή στους χειρισμούς του Προέδρου, αλλά και για το γεγονός ότι το κυβερνών κόμμα φροντίζει να διαφοροποιείται, με την εμπλοκή και του κόκκινου –για τον Νίκο Αναστασιάδη– πανιού Αλέκου Μαρκίδη. Άλλαξε, όμως, πλεύση ο Πρόεδρος που να δικαιολογεί τις επικρίσεις και τις ενδεχόμενες διαφοροποιήσεις από το κόμμα του; Η ρητορική του τελευταίου διαστήματος έκανε πολλούς να εγείρουν ερωτήματα, κατά πόσο ο Πρόεδρος αμφισβητεί πλέον την πολιτική ισότητα αλλά και το ρόλο των Τ/κ. Η αλλαγή του, όπως λένε προεδρικοί κύκλοι, δεν έχει να κάνει με την προσπάθειά του να κερδίσει πόντους και συμμαχίες από τον ενδιάμεσο χώρο, αλλά γιατί ανησυχεί πως ένα ακόμα ναυάγιο συνομιλιών θα προκαλέσει περαιτέρω προβλήματα. Μάλιστα, όπως υποστηρίζεται, ο Πρόεδρος ανησυχεί ιδιαιτέρως, πως το να έρθει μία λύση που δεν θα γίνει αποδεκτή από τον λαό θα οδηγήσει σε ένα πλήρες ναυάγιο. Αυτό, όπως λέγεται, φροντίζει να εξηγήσει παντού, κυρίως σε απλούς πολίτες. Πως δηλαδή, παρά τα όσα λέγονται από τους επικριτές του το πρόβλημα είναι η Τουρκία και πως ο Τ/κ ηγέτης, όσο και αν θέλει δεν μπορεί να λειτουργήσει διαφορετικά από τα θέλω της Άγκυρας.

Ψυχροπολεμικές σχέσεις

Πόσο όμως αυτά επηρεάζουν τον ΔΗΣΥ; Στην Πινδάρου είδαν αναμφίβολα με αμηχανία τις τελευταίες δηλώσεις του Προέδρου όσο και τη φημολογία που διαδίδεται περί συνομοσπονδίας. Σε αυτό το πλαίσιο, άλλωστε, και οι συνεχείς αναφορές στην κληριδική σχολή σκέψης στην οποία θα μείνει προσηλωμένο το κόμμα. Και αυτό ακριβώς φρόντισε να το διαμηνύσει με κάθε τρόπο ο Αβέρωφ Νεοφύτου, από τις συνεχείς αναφορές στην αρχές και αξίες του Γλαύκου Κληρίδη από τις οποίες και δεν θα μετακινηθεί το κόμμα όπως λέει, στις προειδοποιήσεις για την καταστροφή που θα επιφέρει η συνομοσπονδία, αλλά και στην ανακαίνιση και την μετονομασία των γραφείων του ΔΗΣΥ σε Μέγαρο Γλαύκου Κληρίδη. Ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ φρόντισε σε ταξίδια του στις ΗΠΑ, Ισραήλ, αλλά και σε επαφές του με κράτη μέλη της Ε.Ε. όπως με Γαλλία, Αυστρία και Γερμανία να διασφαλίσει πως η Ε.Ε. δεν πρόκειται να επιτρέψει λύση δύο κρατών. Ο ίδιος φρόντισε να διαμηνύσει τόσο σε πολιτικούς αρχηγούς αλλά και σε κύκλους του περίγυρού του πως δεν θα επιτρέψει σε κανέναν –προφανώς περιλαμβάνοντας και τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας– να οδηγήσει την Κύπρο σε συνομοσπονδία.

Στις σχέσεις Νίκου Αναστασιάδη και Αβέρωφ Νεοφύτου υπάρχει θέμα και αυτό το παραδέχονται ένθεν και ένθεν. Θέμα που ξεκίνησε μετά το ταξίδι και των δύο στις ΗΠΑ, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει καταφέρει να κλιμακωθεί σε σημείο μη αναστρέψιμο. Οι δύο άλλωστε δεν είχαν συναντηθεί στο Ελσίνκι όπου παρευρέθηκαν για το συνέδριο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, κάτι που ενέτεινε τη φημολογία έντασης. Στελέχη του ΔΗΣΥ προσπαθούν πάντως να χαμηλώσουν τους τόνους μετά και τα όσα προκλήθηκαν το τελευταίο διάστημα, καθώς θεωρούν πως με αυτό τον τρόπο τελικώς θα πληγεί η παράταξη. Κύκλοι που βρίσκονται κοντά στον Πρόεδρο παραδέχονται πάντως πως σε μία δύσκολη περίοδο για την κυβέρνηση και συγκεκριμένα μετά τη συνέντευξη Τύπου δεν βρισκόταν κανένα στέλεχος του κυβερνώντος κόμματος να στηρίξει επικοινωνιακά τον Πρόεδρο. Εκφράζονται και παράπονα για το γεγονός ότι ο ΔΗΣΥ δεν στηρίζει τον υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη στα όσα τον καταγγέλλουν διάφοροι, αλλά προτιμά να αποφύγει το όποιο κόστος. Θέμα που απορρίπτει αναφανδόν ο ΔΗΣΥ, θέτοντας θέμα σεβασμού στην ερευνητική διαδικασία.

Γέφυρα για μεταρρυθμίσεις

Οι Νίκος Αναστασιάδης και Αβέρωφ Νεοφύτου έχουν συναντηθεί έκτοτε στον καθιερωμένο καφέ τους στο Προεδρικό την περασμένη βδομάδα, αλλά και την περασμένη Τετάρτη, με στόχο την ικανοποίηση αιτημάτων του ΔΗΚΟ και του Νικόλα Παπαδόπουλου σε θέματα εσωτερικής διακυβέρνησης. Όπως όλα δείχνουν, πάντως, τα κρίσιμα νομοσχέδια που εκκρεμούν και οι μεταρρυθμίσεις που βρίσκονται προ των πυλών θα ενώσουν για άλλη μία φορά τους δύο άνδρες με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να αναλαμβάνει τον ρόλο της προηγούμενης πενταετίας για εξεύρεση συμμαχιών εντός βουλής. Ενδεικτική και η επίθεση φιλίας προς τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ Νικόλα Παπαδόπουλο, κάνοντας λόγο για πολιτική χημεία και σημαντικές συγκλίσεις, ακόμα και στο Κυπριακό. Κινήσεις που εκλήφθηκαν από κάποιους στο Προεδρικό ως υπερβολές δίδοντας ακόμα και την ανάγνωση ότι ήταν προσπάθεια του Αβέρωφ Νεοφύτου να διατηρήσει τον ρόλο του ως απαραίτητη γέφυρα μεταξύ Νίκου Αναστασιάδη-Νικόλα Παπαδόπουλου. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές, ο Νίκος Αναστασιάδης κατέστησε σαφές στον Νικόλα Παπαδόπουλο πως θέλει να ενισχυθεί η συνεργασία τους, στέλνοντας το μήνυμα πως ο ίδιος είναι ανοικτός στο ενδεχόμενο συγκυβέρνησης. Να προτείνει δηλαδή υπουργούς το ΔΗΚΟ στον επόμενο ανασχηματισμό. Κάτι βεβαίως, που δεν φαίνεται να μελετά το ΔΗΚΟ.

Ανοίγει πόρτες ο Νικόλας

Ποια όμως είναι η θέση του Νικόλα Παπαδόπουλου σε όλα αυτά; Τα όσα ακούγονται περί λύσης δύο κρατών και συνομοσπονδίας, κινητοποίησαν πλήρως τον πρόεδρο του ΔΗΚΟ για ανάληψη μέτρων. Είναι, άλλωστε, η πρώτη φορά μετά από αρκετό καιρό που ο Νικόλας Παπαδόπουλος υπογραμμίζει με τόση ένταση την ανάγκη προσήλωσης σε λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας. Δηλώσεις που απέφευγε να κάνει προεκλογικά, ενισχύοντας το αφήγημα πολιτικών δυνάμεων πως επιδιώκει μία πιο σκληρή γραμμή στο Κυπριακό. Ο ίδιος φρόντισε να ξεκαθαρίσει ως καταστροφική τη λύση συνομοσπονδίας και δύο κρατών και να εκφράσει τη διαφωνία του στο ενδεχόμενο νατοϊκής εμπλοκής.

Σε αυτό το πλαίσιο εγκαινίασε επαφές με τους πολιτικούς αρχηγούς – πλην του ΕΛΑΜ– για να ανταλλάξουν απόψεις και για να υπογραμμίσει την ανάγκη νέας στρατηγικής που προωθούσε άλλωστε και προεκλογικά. Ήδη από την αρχή της φημολογίας περί λύσης συνομοσπονδίας, το ΔΗΚΟ βρίσκεται σε συνεχή επικοινωνία με το ΑΚΕΛ, ενώ στελέχη του ΑΚΕΛ φρόντισαν να υπογραμμίσουν την εκτίμησή τους προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο για την καθαρή θέση του γύρω από το ενδεχόμενο εμπλοκής του ΝΑΤΟ σε ένα πλαίσιο λύσης. Ο πρόεδρος του ΔΗΚΟ φρόντισε να διαβουλευθεί με την ελληνική κυβέρνηση για τα όσα διαμείβονται, αποκτώντας ρόλο και επιδιώκοντας να έχει λόγο στις τελευταίες εξελίξεις.

Βρίσκεται, ωστόσο, απέναντι από τον Νίκο Αναστασιάδη και τον ΔΗΣΥ; Η πρόσφατη επίσκεψη στο Προεδρικό όπου τα αιτήματα του κόμματος του Κέντρου φέρεται να ικανοποιήθηκαν τόσο σε ό,τι αφορά κοινωνικά ζητήματα όσο και σε ζητήματα μεταρρυθμίσεων, όπως η τοπική αυτοδιοίκηση. Κίνηση που για κάποιους αποτελεί αναβίωση της συμμαχίας Αβέρωφ-Νικόλα στη βουλή. Στελέχη του ΔΗΚΟ εξηγούν πως το κόμμα του Κέντρου ανέκαθεν συμπεριφερόταν υπεύθυνα και στήριζε –με βελτιώσεις– συγκεκριμένα νομοσχέδια που διασφάλιζαν τη σταθεροποίηση της οικονομίας. Πάντως, πολιτικοί κύκλοι βλέπουν τον Νικόλα Παπαδόπουλο να κινείται πλέον σε πιο μετριοπαθή μονοπάτια, ανοίγοντας πόρτες διαβούλευσης και με το ΑΚΕΛ αλλά και με τον ΔΗΣΥ.

Ρήξη χωρίς επιστροφή με το ΑΚΕΛ

Όσο όμως ο Νικόλας Παπαδόπουλος φαίνεται να ανοίγει δίοδο επικοινωνίας, ζήτημα παραμένει το πώς θα κινηθεί ο Άντρος Κυπριανού και μέχρι πού θα φτάσει η ρήξη Προεδρικού-ΑΚΕΛ. Η κίνηση του Άντρου Κυπριανού να μιλήσει ανοικτά και χωρίς περιστροφές για όσα εδώ και καιρό γνωρίζει γύρω από τους χειρισμούς του Προέδρου, αλλά και για το παρασκήνιο που τον έκανε να βρεθεί απέναντί του, εκτός από τολμηρή, σηματοδότησε μία νέα εποχή για το πώς θα πολιτευτεί πλέον το ΑΚΕΛ.

Το κόμμα της Αριστεράς έχει καταδείξει πως δεν εμπιστεύεται τον Πρόεδρο και αυτό φρόντισε να το διαμηνύσει με επιχειρήματα στο ακροατήριο του ΑΚΕΛ ο Άντρος Κυπριανού. Όπως είπε σε ανοικτή συζήτηση του ΑΚΕΛ το ότι ο Πρόεδρος συζητάει λύση δύο κρατών και συνομοσπονδίας, του το μετέφεραν ξένοι πρέσβεις και αξιωματούχοι μετά τις προεδρικές εκλογές, ενώ όπως είπε πρόσφατα πολιτικός αρχηγός του εκμυστηρεύθηκε σε συνάντησή τους ότι ο Πρόεδρος του ανέλυσε το σχέδιό του για συνομοσπονδία. Φρόντισε, μάλιστα, να υποδείξει και τον Ισραηλινό Πρωθυπουργό Βενιαμίν Νετανιάχου ως επιρροή στην αλλαγή πλεύσης του στο Κυπριακό. Άνοιξε παράλληλα και τα χαρτιά του για τα περί νατοϊκής λύσης που τέθηκαν ως βολιδοσκόπηση από τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη στον Γιώργο Λουκαΐδη, διαμηνύοντας στη βάση του κόμματος πως το ΑΚΕΛ ουδέποτε θα δεχτεί νατοϊκή λύση. Ο Άντρος Κυπριανού είδε τον Αλέξη Τσίπρα, συζητώντας τις τελευταίες εξελίξεις αλλά και το ζήτημα εμπλοκής ΝΑΤΟ. Η κίνησή του πάντως να συναντηθεί με τον Μεβλούτ Τσαβούσογλου προκάλεσε ποικίλα σχόλια και την ανησυχία του Προεδρικού γύρω από το τι θα βγει από την εν λόγω συνάντηση.

Όπως λέγεται ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών είχε επικοινωνήσει με τον γ.γ. του ΑΚΕΛ το καλοκαίρι, όταν ο τελευταίος είχε αρρωστήσει, ζητώντας του να συναντηθούν. Ο Άντρος Κυπριανού λόγω της μετάβασής του στην Άγκυρα για να παρευρεθεί σε ένα ερευνητικό πρόγραμμα, επεδίωξε συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών για συζήτηση των τελευταίων εξελίξεων. Πολιτικοί κύκλοι θεωρούν πως ο Άντρος Κυπριανού ακολουθεί τη δική του πολιτική σε μία προσπάθεια να αποτρέψει ένα σενάριο λύσης δύο κρατών και συνομοσπονδίας. Κίνηση που του προσδίδει πολιτικούς πόντους και το ανάλογο πολιτικό βάρος ως το αντίβαρο των τελευταίων χειρισμών Νίκου Αναστασιάδη.

Σε αυτό βεβαίως το πλαίσιο εντάσσεται και η ομιλία που έκανε στο συνέδριο στην Άγκυρα, υπογραμμίζοντας την ανάγκη για λύση ΔΔΟ και καταγγέλλοντας τις προκλήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Υπάρχουν, πάντως, και πολλοί που είδαν αρνητικά την κίνηση συνάντησης με τον κ. Τσαβούσογλου, καθώς, όπως λέγεται, δίδει –λανθασμένα– την εντύπωση πως διαπραγματεύεται στη θέση του Προέδρου ή ακόμη πως εμπιστεύεται περισσότερο τα όσα θα πει ο Τούρκος ΥΠΕΞ από τα όσα λέει ο Πρόεδρος. Κύκλοι του Προεδρικού, πάντως, αναμένουν με ενδιαφέρον την ενημέρωση που θα κάνει ο Άντρος Κυπριανού στον Πρόεδρο για όσα διημείφθησαν στη φιλική συνάντηση με τον Τούρκο υπουργό Εξωτερικών.

Έντυπη

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X