ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ο Πρόεδρος επαναδιεκδικεί και στέλνει μήνυμα λύσης σε Γκουτέρες

Επιστολή προς Γκουτέρες εντός της βδομάδας όπου επισημοποιεί τη επιθυμία του να επιστρέψει στις συνομιλίες

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Έτοιμος να επιστρέψει στο τραπέζι των συνομιλιών αμέσως, δεδομένου ότι η διαπραγμάτευση θα γίνει εντός του πλαισίου Γκουτέρες θα πει και επίσημα πως είναι ο Νίκος Αναστασιάδης, σε επιστολή που θα στείλει στον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες την προσεχή βδομάδα. Αυτό ανακοίνωσε πως θα κάνει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης κατά τον συντονισμό στο Τρόοδος μεταξύ Προεδρικού, κυβέρνησης και ΔΗΣΥ το Σάββατο που πέρασε.

Όπως όλα δείχνουν, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ξεκινά τον προεκλογικό του, θέλοντας μεν να κλειδώσει τη λαϊκή «πατριωτική» Δεξιά του ΔΗΣΥ, αλλά παράλληλα να συγκρατήσει και το ακροατήριο εκείνο που λέει ναι σε λύση και βλέπει μάλλον με επιφύλαξη τη σκλήρυνση της πολιτικής του γραμμής από το Κραν Μοντάνα και εντεύθεν. Η αλήθεια πάντως είναι πως ο Νίκος Αναστασιάδης, επιβεβαιώνοντας το Σάββατο που πέρασε την πρόθεσή του να επαναδιεκδικήσει, μπαίνει πλέον ξεκάθαρα στον προεκλογικό. Το ποιο θα είναι βεβαίως το πολιτικό αφήγημα ακόμα αναζητείται, με τον περίγυρό του να επιδιώκει ένα πάντρεμα των όσων επιτευχθήκαν την πενταετία που πέρασε και όσων πρόκειται να επιτευχθούν κατά τη δεύτερη θητεία του.

Το αφήγημα της λύσης

Ήδη από τη Δευτέρα, το Προεδρικό ετοιμάζεται να αποσείσει από πάνω του τις όποιες βολές δέχεται είτε στο εσωτερικό είτε στο εξωτερικό για απουσία θέλησης για λύση του κυπριακού. Σε αυτό το πλαίσιο εντάσσεται και η επιστολή που θα στείλει στον γ.γ των Ηνωμένων Εθνών, Αντόνιο Γκουτέρες, υπογραμμίζοντας από τη μία τη θέλησή του για λύση, κλειδώνοντας από την άλλη το πλαίσιο Γκουτέρες ως βάση συζήτησης. Θα πρέπει να σημειωθεί πως είχαν προηγηθεί επιστολές σε μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας ξεκαθαρίζοντας τη θέληση της ε/κ πλευράς και την αδιαλλαξία της Τουρκίας, ενώ στις 16 Σεπτεμβρίου θα γίνει και η τοποθέτηση του Προέδρου στη Γενική Συνέλευση για τα διαμειβόμενα στο Κραν Μοντάνα και την επόμενη μέρα του κυπριακού. Εκεί, όπως επισημαίνουν πολιτικοί κύκλοι θα επιχειρηθεί να ενισχυθεί το προφίλ του ηγέτη που επιθυμεί λύση, αλλά έχει τις κόκκινες γραμμές που δεν πρόκειται να ξεπεράσει. Το αν αυτό θα επιτευχθεί είναι ένα ζήτημα ανοικτό.

Το σίγουρο πάντως, είναι πως στην Κυβέρνηση αλλά και στην Πινδάρου επικρατεί ο προβληματισμός της διαχείρισης του όλου κεφαλαίου Κραν Μοντάνα με τις απόψεις να διίστανται. Αυτό συζητήθηκε και κατά τη συνεδρία στο Τρόοδος. Ήδη υπάρχουν συναγερμικά στελέχη που επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έκανε ο,τι περνούσε από το χέρι του για να επιτευχθεί η λύση, ενώ παράλληλα, με τις κινήσεις του, κατάφερε να κλειδώσει τη λαϊκή Δεξιά, που άρχισε να βλέπει θετικά την υποψηφιότητα Νικόλα Παπαδόπουλου. Το ζήτημα ωστόσο που προβληματίζει μία μερίδα του ΔΗΣΥ, είναι το γεγονός ότι το ακροατήριο που λέει ναι σε λύση, φαίνεται να απομακρύνεται από την υποψηφιότητα Αναστασιάδη, βλέποντας θετικά την υποψηφιότητα Μαλά, αλλά και μία ενδεχόμενη υποψηφιότητα του Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου Κωνσταντίνου Χριστοφίδη.

Στήνουν προεκλογικό

«Στόχος μας δεν είναι να κάνουμε μνημόσυνο» λένε στελέχη του ΔΗΣΥ επισημαίνοντας πως βλέπουν την επόμενη μέρα και όχι το τι έγινε πλέον στο Κραν Μοντάνα. Βάσει αυτού του σκεπτικού εντάσσεται και η επιστολή του Προέδρου προς τον Αντόνιο Γκουτέρες. Το ζήτημα που μένει ανοικτό βεβαίως, είναι πώς θα κινηθεί Προεδρικό και ΔΗΣΥ στις επικείμενες εκλογές. Ήδη κατά τον συντονισμό στο Τρόοδος, η κυβέρνηση επεσήμανε την ανάγκη να δοθεί έμφαση στο έργο το οποίο έγινε την τελευταία πενταετία.

Άλλωστε, όπως ανέφερε και στο παρελθόν η «Κ», συνεργάτες του Προέδρου έχουν αναλάβει εδώ και μήνες την καταγραφή όλων των έργων που έγιναν ανά υπουργείο. Αυτή η δουλειά βρίσκεται προς το τέλος και αναμένεται με την έναρξη του προεκλογικού να παρουσιαστεί. Βουλευτές πάντως υπογράμμισαν, πως έγινε μεν ένα πολυσχιδές έργο, ωστόσο το σημαντικό για να περάσει και το μήνυμα στους πολίτες, είναι να δοθεί έμφαση στα σημαντικότερα σημεία.

Το πάντρεμα και το όραμα

Ποιος όμως θα είναι ο κεντρικός άξονας του προεκλογικού; Αυτό είναι ένα ζήτημα ανοικτό και ένα ερώτημα που εγείρεται. Όπως επισημαίνεται θα επιχειρηθεί ένα πάντρεμα κατά τον προεκλογικό αγώνα. Ένα πάντρεμα, όλων όσων έχουν επιτευχθεί κατά την διακυβέρνηση Αναστασιάδη 2013-1017, αλλά και των όσων πρόκειται να επιτευχθούν κατά την επόμενη θητεία του, εάν και εφόσον εκλεγεί. Σε αυτό θα δοθεί έμφαση, πέραν του γνωστού αφηγήματος περί διάσωσης της οικονομίας, στις μεταρρυθμίσεις που έγιναν, όπως το Ε.Ε.Ε η μείωση της στρατιωτικής θητείας, αλλά και σε άλλα που πρόκειται να υλοποιηθούν την προσεχή θητεία, όπως το ΓεΣΥ, η μεταρρύθμιση της τοπικής αυτοδιοίκησης αλλά και της δημόσιας υπηρεσίας.

Αυτό που τίθεται από στελέχη και εκφράστηκε κατά τον συντονισμό στο Τρόοδος από τον βουλευτή Δημήτρη Δημητρίου, είναι η ανάγκη οράματος στον επικείμενο προεκλογικό αγώνα. Όπως επεσήμανε ο κ. Δημητρίου, είναι σημαντικά τα όσα επιτεύχθηκαν την τελευταία πενταετία, αλλά είναι ακόμη σημαντικότερο, να καταγραφεί, ποιο είναι το όραμα του Προέδρου Αναστασιάδη για την κυπριακή κοινωνία και το κράτος γενικότερά τα επόμενα χρόνια.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση