ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Βουλή: Ψήφισαν επιστροφή Παπαδόπουλου

Το μπαλάκι στον Πρόεδρο για το αν θα υπογράψει τον νόμο αν θα τον αναφέρει ή αν θα τον αναπέμψει

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy


Την πρόταση νόμου Αλληλεγγύης ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ Οικολόγων ψήφισε η πλειοψηφία της βουλής με τις ψήφους και ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ. Η πρόταση προνοεί ότι σε περίπτωση που ένας εκλεγμένος Βουλευτής δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του για οποιαδήποτε λόγο τότε αναπληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα του ιδίου κόμματος εντός 45 ημερών. Εναντίον τάχθηκαν ΔΗΣΥ και ο Γιώργος Λιλλήκας χαρακτηρίζοντάς τον αντισυνταγματικό. 30 ψήφισαν υπέρ της πρότασης νόμου, 15 εναντίον και ένας βουλευτής αποχή. Έστειλαν παράλληλα το μήνυμα στον Πρόεδρο οτι αν θέλει συναίνεση με την βουλή θα πρέπει να υπογράψει τον νόμο. 

Κατά τη διάρκεια της ολομέλειας, ο Μαρίνος Σιζόπουλος κατέθεσε εισήγηση για την ανάγκη τροποποίησης του συντάγματος ούτως ώστε να είναι συνταγματικά και νομικά ορθή η όποια πρόταση ακολουθήσει.

Έκκληση Γιωργάλλα σε Πρόεδρο να υπογράψει τον νόμο
Ο Μιχάλης Γιωργάλλας τοποθετήθηκε για την πρόταση νόμου που κατέθεσε αλλά και για την απόφαση της Ελένης Θεοχάρους να μείνει στο ευρωκοινοβούλιο. Όπως επεσήμανε η απόφαση να παραμείνει στο ευρωκοινοβούλιο προήλθε από τα συλλογικά όργανα του κόμματος και όχι από την ίδια την Αλληλεγγύη. Δεν παρέλειψε να καταγγείλει κόμματα για τακτικισμούς και μικροκομματικές σκοπιμότητες και ιδιαίτερα τον ΔΗΣΥ. Ο κ. Γιωργάλλας έψεξε και την στάση του υπουργείου εσωτερικών χαρακτηρίζοντάς το απόν από την όποια διαδικασία παρά το γεγονός ότι ο υπουργός εσωτερικών στήριξε την θέση για αναπληρωματικές εκλογές. Δεν παρέλειψε να κάνει έκκληση προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας καλώντας τον να μείνει μακριά από τακτικισμούς και ενέργειες που θα περιορίσουν τους βουλευτές σε 55 και τον προέτρεψε να υπογράψει τον νόμο στο πλαίσιο συναίνεσης με τα κόμματα που διακηρύττει εδώ και καιρό.
Ο Πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου έψεξε την στάση της Ελένης Θεοχάρους η οποία επέλεξε να μείνει στην ευρωβουλή ωστόσο υπογράμμισε ότι θα στηρίξει την πρόταση νόμου για επιστροφή της έδρας στην Αλληλεγγύη καθώς σέβεται τη λαϊκή βούληση. Ο Πρόεδρος των Οικολόγων Γιώργος Περδίκης στήριξε την πρόταση νόμου ενώ παράλληλα προκάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει σε αναπληρωματικές εκλογές αφού θεωρεί πως αυτό είναι ορθότερο.

Λιλλήκας: Προβληματική και αντισυνταγματική πρόταση

Ο Γιώργος Λιλλήκας έκανε λόγο για ένα νόμο που έχει νομικά κωλύματα και στάθηκε στη γνωμάτευση του γενικού εισαγγελέα. «Αν θέλουμε να κερδίσουμε από την αξιοπιστία που χάσαμε από την κοινωνία θα πρέπει να έχουμε αρχές που έχουν νομιμότητα και θα συνάδουν με το σύνταγμα» ανέφερε ο κ. Λιλλήκας. Ο κ. Λιλλήκας επεσήμανε πως η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη και όποια απόφαση ωστόσο θα πρέπει να ισχύει σε όλες τις περιπτώσεις και όχι κατά το δοκούν, διεκδικώντας συνεπώς τις δύο έδρες του. Η Αλληλεγγύη κέρδισε τρεις έδρες, τρεις έδρες πρέπει να έχει ανέφερε ο κ. Λιλλήκας διερωτούμενος γιατί να μην ισχύει το ίδιο ζήτημα και για τα άλλα κόμματα. Η πρόταση θα θεραπεύσει μόνο την Αλληλεγγύη είναι όμως μία πρόταση προβληματική και αντισυνταγματική ανέφερε ο κ. Λιλλήκας.

Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος έκρινε ως αντιφατικό το ζήτημα των αναπληρωματικών εκλογών, καθώς η Τρίτη έδρα της Αλληλεγγύης δόθηκε μετά από β κατανομή που συνεπάγεται ότι γι αυτή την Τρίτη έδρα ψήφισαν ψηφοφόροι από όλες τις επικράτειες και όχι από την επαρχία Λεμεσού. Είναι συνεπώς παράδοξο όπως είπε να γίνουν εκλογές μόνο στην επαρχία Λεμεσού, με τον Αβέρωφ Νεοφύτου να απαντά να γίνουν εκλογές σε όλες τις επαρχίες και τον κ. Σιζόπουλο να ανταπαντά να διαλυθεί η βουλή. Ο κ. Σιζόπουλος ανέφερε πως θα στηρίξει την πρόταση και είναι ανοικτός να συζητήσει και άλλα ζητήματα. Έψεξε την κυβέρνηση γιατί ενώ στήριξε αναπληρωματικές εκλογές δεν τις προκήρυξε. «Εμείς θα στηρίξουμε και ο καθένας ας αναλάβει τις ευθύνες του» ανέφερε ο κ. Σιζόπουλος.
Εκ μέρους του ΔΗΚΟ ο Πανίκος Λεωνίδου επεσήμανε πως ο έφορος εκλογής θα πρέπει να ρυθμίσει το όλο ζήτημα λύνοντας το κενό του άρθρου 69 στο σύνταγμα. «Θεωρούμε πως είναι υποχρέωση από το ίδιο το σύνταγμα να νομοθετήσουμε να πάρουμε την πρωτοβουλία ή να άρουμε το όλο πρόβλημα» σημείωσε ο κ. Λενίδου σημειώνοντας ότι το εκλογικό σώμα ως το ανώτατο κρατικό όργανο στις εκλογές του 16 αποφάσισε να κατανείμει τις έδρες σε συγκεκριμένα κόμματα. «Σεβόμενοι το αποτέλεσμα της λαϊκής κυριαρχίας δηλώνουμε ότι η έδρα ανήκει στην Αλληλεγγύη» ανέφερε ο κ. Λεωνίδου.
ΑΚΕΛ: Κάποιοι επέλεξαν να λειτουργούν με σκοπιμότητες
Εκ μέρους του ΑΚΕΛ ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος Γιώργος Λουκαϊδης εξέφρασε τη λύπη για το γεγονός ότι ένα ζήτημα που θα μπορούσε να λυθεί με συναίνεση των κομμάτων δεν κατέστη εφικτό. Σύμφωνα με τον κ. Λουκαϊδη το όλο ζήτημα έχει και τη νομική και την πολιτική πτυχή. Όπως επεσήμανε στο νομικό ζήτημα το λύνει ο γενικός εισαγγελέας με την εισήγησή του. Έψεξε τη στάση του ΔΗΣΥ και του Γιώργου Λιλλήκα που δεν συναινεί. Ανέφερε πως ο Πρόεδρος στο πλαίσιο της συναίνεσης που λέει θα πρέπει να υπογράψει τον νόμο. Στην πολιτική πτυχή, ο κ. Λουκαϊδης έθεσε το ζήτημα αρχής καθώς θα πρέπει να γίνει σεβαστή η λαϊκή ετυμηγορία. «Δεν γίνεται να λες πως σέβεσαι τη λαϊκή ετυμηγορία πως οι έδρες ανήκουν στα κόμματα» λέει ο κ. Λιλήκας διερωτούμενος αν υπάρχει η ελάχιστη συναίνεση σε αυτό γιατί ο ΔΗΣΥ ήταν ο πρώτος που άνοιξε το ζήτημα μεταγραφής βουλευτών από άλλα κόμματα. «Γιατί η Συμμαχία ενώ δεν συμμετείχε σε εκλογές απέκτησε βουλευτή; Δεν υπήρχε θέση αρχής τότε;» διερωτήθηκε ο κ. Λουκαϊδης σημειώνοντας πως είναι ένα φαινόμενο που υπάρχει εδώ και δεκαετίες αυτό των μεταγραφών. Είμαστε έτοιμοι να προχωρήσουμε από κοινού και να το λύσουμε ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης. Το ΑΚΕΛ είχε και διατηρεί σταθερή συνεπή θέση επί του ζητήματος ανέφερε ο κ. Λουκαϊδης χαρακτηρίζοντας πολιτικά επιλήψιμη την στάση της κας Θεοχάρους . Όπως ανέφερε κάποιοι λειτουργούν με σκοπιμότητες και λειτουργούν στο πλαίσιο δύο μέτρων και δύο σταθμών ξεκαθαρίζοντας πως το ΑΚΕΛ θα υπερψηφίσει την πρόταση νόμου για επιστροφή Παπαδόπουλου.

Τσακωμός Άντρου-Αβέρωφ

Καυγάς Άντρου Κυπριανού και Αβέρωφ Νεοφύτου με τον γ.γ του ΑΚΕΛ να καταγγέλλει τον Αβέρωφ Νεοφύτου για εμπαιγμό του σώματος καθώς ο κ. Νεοφύτου ήθελε να τοποθετηθεί τελευταίος με τον Συναγερμικό πρόεδρο να επιλέγει να μην τοποθετηθεί. 

 

 

 

Προηγούμενη ενημέρωση:

Η πλειοψηφία των κομμάτων, πλην ΔΗΣΥ και Συμμαχίας Πολιτών θα ψηφίσει όπως όλα δείχνουν στην έκτακτη ολομέλεια της βουλής το απόγευμα της Τετάρτης πρόταση νόμου που προνοεί ότι σε περίπτωση που ένας εκλεγμένος Βουλευτής δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του για οποιαδήποτε λόγο τότε αναπληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα του κόμματος εντός 45 ημερών. Στόχος της πρότασης νόμου που κατέθεσαν Αλληλεγγύη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ, Οικολόγοι και αναμένεται να υπερψηφίσουν ΑΚΕΛ ΕΛΑΜ, είναι η επιστροφή της 56ης έδρας στην Αλληλεγγύη και η επιστροφή του Γιώργου Παπαδόπουλου στα έδρανα της βουλής. Το ερώτημα είναι πώς θα λειτουργήσει ο Πρόεδρος. Με δεδομένο ότι πρόκειται για έναν αντισυνταγματικό νόμο σύμφωνα με τον γενικό εισαγγελέα, δεν αποκλείεται ο Πρόεδρος είτε να αναπέμψει τον νόμο στη βουλή είτε να τον αναφέρει στο ανώτατο δικαστήριο. Κάτι τέτοιο, καταδεικνύει πως ανοίγει επίσημα και ο ασκός του Αιόλου, με το ΑΚΕΛ να καταγγέλλει πως στόχος ΔΗΣΥ και Προεδρικού είναι να παραμείνει η βουλή με 55 έδρες και συνεπώς με έναν λιγότερο βουλευτή της αντιπολίτευσης στα έδρανα.

Οι επιλογές Αναστασιάδη

Ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, διαβλέποντας πως το μπαλάκι της υπόθεσης βρίσκεται πλέον στον Πρόεδρο, διαμήνυσε μέσω του λογαριασμού του στο twitter στον Πρόεδρο την πίστη του πως «ο Πρόεδρος δεν θα συμβάλει με κανένα τρόπο στη διαιώνιση του θεσμικού προβλήματος που προέκυψε με την έδρα της βουλής. Η εισηγήσεις του γενικού εισαγγελέα δε μπορεί να εφαρμόζονται επιλεκτικά». Ο Πρόεδρος πάντως έχει τρεις επιλογές. Είτε να υπογράψει τον νόμο, είτε να τον αναφέρει είτε να τον αναπέμψει.Αν και τίποτα δεν αποκλείεται, πολιτικοί κύκλοι θεωρούν απίθανη την υπογραφή του εν λόγω νόμου, δεδομένου ότι έχει κριθεί ως αντισυνταγματική.

Θέμα ανακατανομής

Ο ΔΗΣΥ από την άλλη φαίνεται να επιμένει στην ανάγκη προκήρυξης αναπληρωματικών εκλογών για να επιλυθεί το όλο ζήτημα. Θα πρέπει να σημειωθεί πως ο νομικός σύμβουλος του κόμματος Κρις Τριανταφυλλίδης, είχε μέσω twitter εκφράσει την άποψη για ανακατανομή εδρών, ως την ασφαλέστερη λύση. Μία λύση που αναμένεται να φέρει τα πάνω κάτω εντός βουλής καθώς από αυτή τη διαδικασία κινδυνεύει η δεύτερη έδρα του ΔΗΣΥ στην Επαρχία Κερύνειας. Σε αυτό το πλαίσιο άλλωστε και ο υποψήφιος βουλευτής του ΔΗΚΟ στην επαρχία Κερύνειας, είχε αποστείλει επιστολή έφορο εκλογής, όπου ζητά ανακατανομή εδρών, όπως αποκάλυψε η ιστοσελίδα sigmalive. «Η πιθανή άρνησή σας να προχωρήσετε άμεσα στην εφαρμογή του εκλογικού νόμου, επιδεικνύοντας ταυτόχρονα τον απαιτούμενο σεβασμό προς το Σύνταγμα της χώρας μας, θα πλήττει όχι μόνο το έννομο συμφέρον μου ως υποψηφίου στις βουλευτικές εκλογές του 2016, αλλά και το έννομο συμφέρον μου ως πολίτου, του οποίου την επ’ ωφέλεια, θα έχετε καταπατήσει και παραβιάσει κατάφωρα» αναφέρεται χαρακτηριστικά στην επιστολή του.

Η Συμμαχία Πολιτών από την άλλη ξεκαθαρίζει πως δεν είναι υπέρ μιας λύσης μέσω μιας αντισυνταγματικής πρότασης νόμου.Στη Συμμαχία Πολιτών ξεκαθαρίζουν πως θα πρέπει να ληφθεί υπόψη η εισήγηση του γενικού εισαγγελέα, ώστε να γίνει τροποποίηση του Συντάγματος για να καλύπτονται όλες οι περιπτώσεις και να εφαρμόζεται η αναλογική, για να μην υπάρχει αντισυνταγματικότητα και ούτε να γίνεται αποσπασματική επιλογή επίλυσης του προβλήματος. Με λίγα λόγια τροποποίηση του συντάγματος με τρόπο ώστε οι έδρες των Παύλου Μυλωνά και Άννας Θεολόγου να επιστρέψουν στη Συμμαχία Πολιτών.

Πάντως, το ΑΚΕΛ αφήνει αιχμές πως στόχος Προεδρικού και ΔΗΣΥ είναι να μείνει η βουλή με 55 έδρες και συνεπώς με μικρότερη αντιπολίτευση. «Στο πλαίσιο του καταμερισμού, ο ΔΗΣΥ να αποτρέψει την υλοποίηση της γνωμάτευσης του γενικού εισαγγελέα για νομοθετική ρύθμιση και τροποποίηση του Συντάγματος, με τον πρόεδρο της Δημοκρατίας να εκμεταλλεύεται το γεγονός για να μην πληρωθεί ποτέ η 56η έδρα» είπε χαρακτηριστικά ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος του κόμματος Γιώργος Λουκαϊδης. Το τι θα γίνει τελικώς θα διαφανεί το απόγευμα της Τετάρτης.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X