ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 21:19
 

Οι νέες ιδέες δίχασαν Πινδάρου και Προεδρικό

Μήνυμα προσήλωσης στη ΔΔΟ έστειλε ο Συναγερμός στον Πρόεδρο

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Η απόφαση του Προέδρου Αναστασιάδη να ανοίξει το κεφάλαιο των νέων ιδεών στο κυπριακό, ρίχνοντας πρώτα ως τροφή για σκέψη την αποκεντρωμένη ομοσπονδία και αποφεύγοντας στη συνέχεια να διαψεύσει τα δημοσιεύματα που τον θέλουν να φλερτάρει με λύση δύο κρατών και συνομοσπονδία, προκάλεσε σωρεία αντιδράσεων σε διάφορους πολιτικούς χώρους αλλά και στον Δημοκρατικό Συναγερμό με στελέχη να διερωτούνται για το που το πάει ο Πρόεδρος Αναστασιάδης και να στέλνουν προειδοποιητικά μηνύματα.

Η πάλη για ΔΔΟ και ο Μαρκίδης

Ενδεικτική η ημερίδα ενημέρωσης που πραγματοποίησε το περασμένο Σάββατο ο ΔΗΣΥ, ενημερώνοντας για τις εξελίξεις στο κυπριακό, εν τη απουσία βεβαίως του Προεδρικού, αλλά με την παρουσία του πρώην μέλους της διαπραγματευτικής ομάδας Αλέκου Μαρκίδη. Ο κ. Μαρκίδης ως νομικός ανέλυσε την διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία τις εξουσίες και τις πρόνοιες. Υπενθυμίζεται βεβαίως πως ο ίδιος είχε παραιτηθεί από την διαπραγματευτική ομάδα όταν διαφώνησε με χειρισμούς του Νίκου Αναστασιάδη, ενώ το τελευταίο διάστημα έχει ήδη υπογραμμίσει πολλές φορές τη διαφωνία του για την τροπή που έχουν πάρει τα πράγματα στο κυπριακό.

Η κίνηση αυτή του Δημοκρατικού Συναγερμού δεν πέρασε απαρατήρητη από το Προεδρικό, όπως επίσης και οι προηγούμενες τοποθετήσεις του Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος προειδοποιούσε για εθνικό τσουνάμι στο κυπριακό, ακόμα και η ομολογία του ότι έχει διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις από τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Διαφορετικές πολιτικές εκτιμήσεις, που ο Αβέρωφ Νεοφύτου φρόντισε να διαβιβάσει στον Νίκο Αναστασιάδη, σε συνάντηση που είχαν στην παρουσία του Νίκου Χριστοδουλίδη, αμέσως μετά το ταξίδι στις ΗΠΑ. Μία συνάντηση που κινήθηκε όπως ενημερώνεται η «Κ» σε υψηλούς τόνους. 

 

Η επιστράτευση των Κληριδικών

Το ζήτημα ωστόσο φαίνεται να ξεπερνά μία κρίση μεταξύ Αναστασιάδη-Αβέρωφ Νεοφύτου. Ενδεικτικό ότι στην ημερίδα παρευρέθηκε μία στρατιά παλαιών στελεχών του κόμματος, οι οποίοι ανήκαν στο στενό περιβάλλον του Γλαύκου Κληρίδη και υπογράμμισαν την ανάγκη προσήλωσης στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία. Καίτη Κληρίδου, Παντελής Κούρος, Παναγιώτης Δημητρίου αλλά και πρώην μέλη της κυβέρνησης όπως ο Σωκράτης Χάσικος και ο Γιαννάκης Κασουλίδης έδωσαν το παρόν τους στην ημερίδα, στέλνοντας το δικό τους μήνυμα. Τη μεγαλύτερη αίσθηση προκάλεσε η τοποθέτηση του Σωκράτη Χάσικου η οποία καταχειροκροτήθηκε από τους παρευρισκόμενους και δημοσιεύθηκε στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης από τον Νίκο Τορναρίτη. «Πρώτα από όλα πρέπει να ξέρουμε εμείς οι ίδιοι τι θέλουμε και όταν λέω εμείς οι ίδιοι συμπεριλαμβάνω και τον Δημοκρατικό Συναγερμό και την Προεδρία» ανέφερε χαρακτηριστικά ο πρώην υπουργός εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος και επικρότησε ο Αβέρωφ Νεοφύτου. Σε αυτό το πλαίσιο και η ανάρτηση του Αβέρωφ Νεοφύτου ο οποίος υπογράμμισε πως το κόμμα δεν θα παρεκκλίνει από τις αρχές του Γλαύκου Κληρίδη. Στο ίδιο πλαίσιο ερωτήματα εγείρει η επιλογή στο ετήσιο μνημόσυνο του Γλαύκου Κληρίδη, τον επιμνημόσυνο λόγο να κάνει ο Μιχάλης Παπαπέτρου και όχι ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ή ηγεσία του ΔΗΣΥ. 

Κίνηση που σίγουρα προκάλεσε την ενόχληση του Προεδρικού και του Νίκου Αναστασιάδη.

Ήδη εδώ και καιρό το στενό περιβάλλον του Νίκου Αναστασιάδη ξεκαθαρίζει πως ο ίδιος νιώθει σιγουριά πως ελέγχει το κόμμα και συνεπώς σε ένα ενδεχόμενο μπρα ντε φερ Αναστασιάδη-Αβέρωφ Νεοφύτου δεν τίθεται ζήτημα διλημμάτων. Στον ΔΗΣΥ ξεκαθαρίζουν πάντως πως δεν τίθεται ζήτημα αμφισβήτησης του Προέδρου Αναστασιάδη αλλά υπογράμμιση των κληριδικών αρχών. Άλλωστε όπως λέγεται ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ Αβέρωφ Ν οφύτου γνωρίζει μέχρι που μπορεί να τραβήξει το σκοινί. Αν η όλη αντιπαράθεση αναμένεται να ξεφουσκώσει ή να ενταθεί, θα διαφανεί και από το τι θα πει ο Πρόεδρος στην διάσκεψη που θα πραγματοποιήσει την Τρίτη όπου και θα ενημερώσει τον λαό για τις σκέψεις και τις κινήσεις του. 

Η βάση θέλει ΔΔΟ

Ενδιαφέρον πάντως προκαλεί το γεγονός ότι σύμφωνα με την τάση έρευνας που διεξήγαγε για λογαριασμό της «Κ» η Symmetron Market Research, το 58% των Συναγερμικών προκρίνουν ως προτιμητέα λύση την Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, μόλις το 16% παραμονή του υφιστάμενου status quo 16% λύση δύο κρατών και μόλις το 3% συνομοσπονδία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

Reuters: Δικτάτορες από την Καμπότζη απέκτησαν κυπριακό διαβατήριο

«Τί κέρδος έκανε το γραφείο των αππωμένων αδερφών?»
ΑΚΑ  |  08:54

Πηγές Ερντογάν: Η επιστολή Τραμπ πετάχτηκε στα σκουπίδια

«Ένας φλώρος προς άλλο φλώρο! »
ΑΚΑ  |  08:53

Προκλητικό ρεπορτάζ του CNN Turk από το Φατίχ

«Ναι ρε τσιακλή!!! »
ΑΚΑ  |  08:50

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X