ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οικονομία - εσωτερική διακυβέρνηση στο επίκεντρο

Συνοδευμένοι από τους στενούς συνεργάτες τους οι υποψήφιοι και από τους επιτελάρχες

Newsroom K

H εξέλιξη του debate 

Ψηφίστε τον υποψήφιο που σας έπεισε στο debate, εδώ https://goo.gl/cYVU2U

 

Αποφώνηση 

Χρίστος Χρίστου. Στις 28 Γενάρη οι συμπολίτες μας καλούνται να επιλέξουν τον επόμενο Πρόεδρο. Αν πραγματικά χρειαζόμαστε αλλαγή πρέπει να ενδυναμώσουμε τη φωνή του ΕΛΑΜ. 

Γιώργος Λιλλήκας. Απευθύνομαι σε εσάς που θέλουμε να αλλάξουμε την Κύπρο. Τον Πρόεδρο δεν θα τον επιλέξουν οι δημοσκοπήσεις αλλά ο λαός. Να θυμάστε, είστε μόνοι πίσω από το παραβάν είστε μόνοι και εσείς αποφασίζετε. 

Σταύρος Μαλάς. Έχω προτάξει ένα συμβόλαιο για το εθνικό μας πρόβλημα, ώστε να απαλλαγούμε από την κατοχή. Αφουγκράζομαι τις ανησυχίες των πολιτών. Μαγικές λύσεις δεν υπάρχουν. Πρέπει ο κόσμος να μας δει στα μάτια και να μας αξιολογήσει με ειλικρίνεια. 

Νικόλας Παπαδόπουλος. Τους τελευταίους μήνες συνομίλησα με χιλιάδες συμπατριώτες. Έζησα τις αγωνίες και τις ανησυχίες τους. Όλα αυτά πρέπει να αλλάξουν. Ο κ. Αναστασιάδης εισηγείται να συνεχίσουμε τα ίδια, ο κ. Μαλάς να πάμε στο παρελθόν. Όλοι μαζί μπορο΄θυμε

Νίκος Αναστασιάδης. Τα τελευταία πέντε χρόνια έχουμε μέσα από αποφάσεις ευθύνης, σώσει μια χώρα που παραδόθηκε στα όρια της χρεοκοπίας. Παρουσιάσαμε ισοσκελισμούς προυπολογισμούς και τώρα έχουμε πλεόνασμα. Έχουμε θέσει τα θεμέλια, όχι με υποσχέσεις χωρίς περιεχόμενο. Θέλω μέσα από τη συναίνεση να δούμε ποια είναι τα προβλήματα και αυτά δεν είναι οι πολιτικοί μας αντίπαλοι. 

Επιμέρους σχόλια πάνω στο δεύτερο γύρο

Γιώργος Λιλλήκας. Οι Κύπριες γυναίκες αδικούνται, θα πρέπει να δοθεί και ποσοστό συμμετοχής στα κρατικά συμβούλια. Πρότασή μας είναι ένα μοντέλο ανάπτυξης που θα παράγει πλεόνασμα. Να παραδόσουμε ένα κράτος με περισσότερο πλεόνασμα. Πρέπει να εκσυχρονιστεί το κράτος. 

Χρίστος Χρίστου. Οι προτάσεις μας για τα δάνεια είναι διαγραφή υπερχρεώσεων, και έπειτα επειδή ακούμε για πώληση δανείων, είναι σωστό στην τιμή που θα πωλήθεί να δοθεί η δυνατότητα στον δανειολήπτη να αγοράσει το δάνειό του. Θα αποφύγουμε πολλά δεινά με αυτό τον τρόπο. 

Νίκος Αναστασιάδης. Θα ήθελα για την έρευνα και την καινοτομία, υπάρχει στρατηγική και πέραν των άλλων έχουν επενδυθεί από το κράτος συγκεκριμένα ποσά. Ο στόχος είναι η επένδυση στην έρευνα είναι να φτάσει στο 1,5% του ΑΕΠ. 

Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο κ. Μαλάς ήταν ο Υπ. Υγείας που δεν προώθησε το ΓΕΣΥ. Είναι δικαίωμά του να λέει πως δεν τον αφορά η συμμετοχή του στην κυβέρνηση Χριστόφια. Ο κ. Αναστασιάδης δεν έχει σχέδιο για την Οικονομία. 

Σταύρος Μαλάς. Η χώρα μας έχει περάσει μια άνευ προηγουμένου κρίση. Ας στηρίξουμε τον εργαζόμενο με κατώτατο μισθό, με συμβάσεις. Θα στηρίξουμε τον επιχειρηματία που στηρίζει τις συμβάσεις. Θα στηρίξουμε τομείς παραγωγικούς, με εξωστρέφεια στην οικονομία, με ειδικά προγράμματα χρηματοδότησης, τόνωση της υπαίθρου και ενεργειακό σχεδιασμό που αφορά τις ΑΠΕ και αξιοποίηση του ΦΑ. 

Δεύτερος γύρος ερωτήσεων για την οικονομία 

Γιώργος Λιλλήκας. Το ότι ο Συνεργατισμός και άλλες τράπεζες αντιμετωπίζουν πρόβλημα με τα ΜΕΔ είναι δεδομένο. Δεν πρέπει να κάνουμε δηλώσεις που προκαλούν πανικό. ο Συνεργατισμός πρέπει να επανέλθει στους ιδιοκτήτες του. Εμείς προτείνουμε τη δημιουργία ταμείου. Αυτό να μπορεί να εκδόσει ομόλογα προς επενδυτές που θα ενδιαφέρονται για ένα λογικό κέρδος, οπότε θα έρθουν κεφάλαια. Η μόνη λύση είναι αυτή που λέμε εμείς. Για να προστατέψουμε την πρώτη κατοικία. Όχι να πληρώσουν οι μισοί πολίτες για τους άλλους μισούς. 

Χρίστος Χρίστου. Ο Υποψήφιος που θα θέλει τη στήριξή μας, πρέπει να τη ζητήσει δημοσίως. Εμείς αυτό που θα πούμε αυτό θα εννοούμε. Όσο αφορά το ρόλο της γυναίκας, ο κ. Χρίστου είπε πως δεν θα είχε πρόβλημα να ψήφιζε για Πρόεδρο της Δημοκρατίας μια γυναίκα, αν πίστευα σε αυτά που έλεγε ως προγραμματικές θέσεις. 

Νίκος Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος δεν θέλησε να σχολιάσει τα περί πιστοποίησης του χαλουμιού, αναφέροντας τις πολιτικές σκοπιμότητες γύρω από το θέμα. Ανέφερε πως δόθηκαν κίνητρα, για μαρίνες, για γήπεδα γκολφ, στην παιδεία. Τα μεγαλύτερα πανεπιστήμια έχουν συμβολή στο ΑΕΠ της τάξης του 7%. Δώσαμε πολεοδομικά κίνητρα που επέτρεψαν να δημιουργηθούν και να ενισχυθούν επιχειρήσεις. Η ανάκαμψη της κατασκευαστικής βιομηχανίας δεν είναι μόνο για τα διαβατήρια αλλά υπάρχει μια ευρύτερη κινητικότητα. Έχουμε στρατηγική για νέους αγρότες, για καλλιέργειες, και σταδιακά απορροφόνται ολοένα και περισσότερα κονδύλια. 

Νικόλας Παπαδόπουλος. Με τη δική μας πρόταση θα στηρίξουμε τις τράπεζες γιατί θα έχουν λιγότερες ανάγκες κεφαλαίου. Θα πρέπει να πάει η χώρα να είναι πειραματόζωο. Να εισηγούνται να πωληθούν μαζικά τα σπίτια του κόσμου για να βγάλουν κέρδη οι τράπεζες. Πρέπει να γίνει ο φορέας. Το εισηγούνται όλοι, γιατί δεν το κάνουμε; Τα επόμενα χρόνια αν δεν γίνει, οι τράπεζες θα προχωρήσουν σε μαζικές πωλήσεις δανείων. Οι τράπεζες πρέπει να αναγκαστούν να υπογράψουν μια δήλωση πολιτικής, αντιμετώπισης των δανείων με συγκεκριμένο τρόπο. Δεν υπάρχει σκέψη για στάση πληρωμών, δεν έχουμε εισηγηθεί κάτι τέτοιο. Το κόστος είναι ίδιο με αυτά που η κυβέρνηση χάρισε στα ποδοσφαιρικά σωματεία. 

Σταύρος Μαλάς. Καταλαβαίνω τον πειρασμό να παρελθοντολογούμε. Να κριθώ για το δικό μου έργο. Υπήρχε ΥΠΟΙΚ που διαχειριζόταν τα θέματα. Έχω μια πρόταση, να με κρίνετε πάνω σε αυτή τη βάση, η παρελθοντολογία δεν με αφορά. Η αλαζονεία, δεν είναι καλο πράγμα στην πολιτική είπε ο κ. Μαλάς προς τον κ. Αναστασιάδη. Ούτε ένα σεντ έξτρα χρήματα δεν δόθηκε στην τεχνολογία και την καινοτομία. Για το καζίνο, είπε ο κ. Μαλάς πως δεν είναι όραμα δεκαετιών. Προς τον Νικόλα Παπαδόπουλο είπε να μείνει στο δικό του έργο, και για τα πανεπιστήμια η αναφορά ήταν πως δημιουργήθηκαν δυο ιδιωτικές σχολές στα ιδιωτικά πανεπιστήμια. 

 

Δευτερολογίες για θέματα Οικονομίας 

Σταύρος Μαλάς. Από αυτά που έχω ακούσει σήμερα. Η πολιτική αξιοπιστία είναι μεγάλο ζήτημα. Λέει ο ΠτΔ πως όλες τις αποφάσεις τις πήρε η Βουλή. Δεν υπάρχει πρόταση για ΜΕΔ από τον κ. Αναστασιάδη, αλλά και οι προτάσεις Παπαδόπουλο είναι τόσο πολυέξοδες που θα μας οδηγήσουν σε χρεωκοπία. Το ΕΛΑΜ είπε πως θα τοποθετηθεί στο δεύτερο γύρο. Δεν ανταποκρινόμαστε στην πρόσκληση. 

Γιώργος Λιλλήκας. Η προηγούμενη κυβέρνηση μας έφερε στο χείλος του γκρεμού και η σημερινή κυβέρνηση μας πήρε ένα βήμα μπροστά. Αν ίσχυε η πρότασή μου για αστική ευθύνη δεν θα είχαμε φτάσει εδώ. Και οι τρεις εκπροσωπούν την κομματικοποίηση των θεσμών. Από την άλλη πρέπει να στρέψουμε τις επενδύσεις σε υποδομές για το μέλλον, στο ταμείο Αλληλεγγύης, στους κατόχους αξιογράφων. Το κούρεμα προετοιμαζόταν από την προηγούμενη κυβέρνηση. Για τα ΜΕΔ είναι πρόκληση να χύνουν κάποιοι κροκοδείλια δάκρυα όταν είναι οι ίδιοι που ψήφισαν τον νόμο για τις εκποιήσεις.  

Χρίστος Χρίστου. Όπως ακούσατε ο κ. Μαλάς είπε πως δεν θα απαντήσει στα ερωτήματα του ΕΛΑΜ. Υπενθυμίζω απλά πως Πρόεδρος σημαίνει να είσαι Πρόεδρος όλων των πολιτών της Κύπρου και δεν μπορείς να λες σε μια πολιτική δύναμη πως δεν θα απαντήσει. Φυσικά ο κ. Μαλάς έρχεται από ένα κόμμα που μιλά με τους κατακτητές. Δεν υπάρχουν κόμματα στα κατεχόμενα, εφόσον η κυπριακή Δημοκρατία δεν αναγνωρίζει κράτος. Για την οικονομία, δεν μας αρκεί να φυλακιστούν ορισμένοι. Θέλουμε να επιστραφούν τα χρήματα. Για τις τράπεζες, να πω ότι όλα τα κόμματα είχαν σκοπό τη διάσωση των τραπεζών. Είναι υποχρεωτικό να κουρέψουμε δάνεια αν θέλουμε να ξεφύγουμε από την πορεία που έχουμε αυτή τη στιγμή. 

Νίκος Αναστασιάδης. Ανέλαβα τις ευθύνες μου, το είπα όταν επέστρεψα από το Eurogroup, για να είμαι χρήσιμος όχι αρεστός. Οι δηλώσεις του Διοικητή του Πανίκου Δημητριάδη ήταν όντως έτσι, θα μειώνονταν τα επιτόκια για 18 μήνες. Δεν έχουμε την οικονομία που περιέγραψε ο Νικόλας Παπαδόπουλος, αλλά έχουμε στοχευμένη οικονομία, η μετατροπή της χώρας σε περιφεριακό εκπαιδευτικό κέντρο, με κίνητρα που δώσαμε να επανεκινήσει η κατασκευαστική βιομηχανία και επομένως υπάρχουν προοπτικές στα θεμέλια που έχουμε κατακτήσει. 

Νικόλας Παπαδόπουλος. Η μόνη κυβέρνηση που οδήγησε τη χώρα στη χρεωκοπία ήταν αυτή που συμμετείχε ο κ. Μαλάς. Φαίνεται πως δεν αντιλαμβάνεται τις δικές του ευθύνες, μαζί με τον κ. Χριστόφια. Αυτό μας λέει πως ο κ, Μαλάς θα επαναλάβει τα ίδια. Όσο για το κούρεμα, η κυβέρνηση Αναστασιάδη αρνήθηκε να αλλάξει απόφαση παρά που η Ευρ. Επιτροπή δεν ήθελε κούρεμα κάτω των 100.000. Να μας πει ο κ. Αναστασιάδης ποιος λέει ψέμματα. 

Οικονομία και εσωτερική διακυβέρνηση 

Σταύρος Μαλάς. Συμμετείχα σε μια διακυβέρνηση για 14 μήνες με ΥΠΟΙΚ τον Κίκη Καζαμία και όταν αποχώρησε όλοι του έδωσαν εύσημα για τη δουλειά που έκανε. Είναι εύκολο στην πολιτική αν δεν μπορείς να χτυπήσεις το γαιδούρι να χτυπάς το σαμάρι. Να με κρίνετε για την παρουσία μου αλλά και για το πρόγραμμά μου, εφόσον πρέπει το κράτος να υποστηρίζει σε καιρούς κρίσεις τους νέους, την κοινωνία, το ΓΕΣΥ. Είναι πολιτικές που μπορεί να διαφωνήσει κανείς; Πρεσβεύω μια μικτή οικονομία, χωρίς ιδεολοψίες, με επιστημοσύνη. Η απόφαση να μην συμμετέχουν κορυφαία στελέχη του ΑΚΕΛ στην κυβέρνηση ήταν απόφαση του κόμματος. Η κυβέρνηση που θα σχηματίσω με ευρεία κοινωνική αποδοχή, με ανθρώπους ικανούς, μακριά από διαφθορά. Για τον ΥΠΟΙΚ, θα περιμένετε μεταξύ πρώτου δευτέρου γύρου. 

Γιώργος Λιλλήκας. Ήταν ρεαλιστική λύση η προπώληση ΦΑ και για αυτό στήριξα την κυβέρνηση για ανάλογη συμφωνία με την Αίγυπτο. Η Κίνα έκλεισε ανάλογη συμφωνία ύψους 500δις ευρώ. Τότε ξεκίνησε η Ρωσία να κατασκευάζει αγωγούς προς την Κίνα. Η Noble έχει προπωλήσει ΦΑ, αυτή είναι η διεθνής πρακτική. Είχα προτείνει κι άλλες λύσεις αλλά δεν εισακούστηκα και καταλήξαμε στο κούρεμα. Θα μπορούμε να πάρουμε τα επιτόκια των καταθέσεων, ήταν 6% και δεν θα χρειαζόταν το κούρεμα. Δυστυχώς και η κυβέρνηση και η Βουλή πήραν λάθος απόφαση. Αν παίρναμε τα επιτόκια των καταθέσεων, αντί να κουρεύαμε τις καταθέσεις, θα εισέπρατε το κράτος 10,5δις ευρώ. Δεν νομίζω να υπάρχει πολίτης ή εταιρεία που να μην το υποστήριζαν. 

Χρίστος Χρίστου. Δεν θα μπω στη σχέση των προσώπων, απαντώντας είπε ο κ. Χρίστου για την πολιτογράφηση του Γιάννη Ατετοκούμπο. Είναι λάθος η πολιτογράφηση επενδυτών, συνέχισε, εφόσον δεν φέρνουν θέσεις εργασίες, η βιομηχανία θα κορεστεί και δεν είναι σωστός τρόπος προσέλκυσης επενδύσεων. Από την εν λόγω επένδυση ωφελούνται μόνο κατηγορίες, όπως τα δικηγορικά γραφεία. Υπάρχουν άλλοι επενδυτές που μπορούν να βοηθήσουν, όπως εταιρείες που ασχολούνται με την τεχνολογία. 

Νίκος Αναστασιάδης. Είναι γνωστές του τι παρέλαβα. Με ρευστά διαθέσιμα για μισθούς ενός μήνα. Βρέθηκα στο Γιούρογκρουπ που ήθελε bail-in. Έγιναν συζητήσεις και καταλήξαμε στην επιβολή ενός τέλους, που ήταν εφάπαξ φορολογία. Το λέει και ο κ. Ντάισελμπλουμ. Δεν ήταν απαγορευτικό εφόσον η υποχρέωση άρχιζαν 1-1-2016. Υπάρχουν σχετικές δηλώσεις, αλλά έγινε ο καλύτερος δυνατός χειρισμός. Υπάρχουν δηλώσεις και η Βουλή θα μπορούσε να προτείνει κάτι άλλο. Απορρίψαμε το τέλος που ήταν εφάπαξ. Συνεπώς όπως είπε και ο κ. Ντάιζελμπλουμ, η κυπριακή Βουλή επέλεξε το κούρεμα. Πήραμε μέτρα, και προσπαθούμε με κάθε τρόπο για το καλύτερο. Είμαι ανοιχτός αλλά όχι για όσα λέγονται χωρίς έξοδα. θα ερθουμε πάλι σε μια κατάσταση που θα είμαστε εκτεθειμένοι. 

Νικόλας Παπαδόπουλος. Το πόθεν έσχες το δικό μου είναι στη δημοσιότητα και ο καθένας μπορεί να κρίνει τη διαχείριση μου. Χαίρομαι που οι περισσότεροι ασχολούνται με τις προτάσεις μας, εμείς έχουμε προτάσεις κι έτσι θεωρούμε πως μπορούμε να επαναφέρουμε την κυπριακή οικονομία όπως ήταν το 2008. Η Κύπρος μπορεί να γίνει κέντρο ανάπτυξης. Μπορεί να προσφέρει υπηρεσίες στη ναυτιλία, να γίνουμε ιατρικό κέντρο, μπορούμε να βελτιώσουμε τη ζωή των πολιτών με τις δικές μας προτάσεις. Έχουμε το υψηλότερο ποσοστό ΜΕΔ, πρέπει να αποκαταστήσουμε ζημιές που υπέστησαν συμπολίτες μας και να αποκαταστήσουμε την αξιοπιστία της χώρας.  Δεν είχα μισθούς 12.000 ευρώ το μήνα. Εγώ δεν συμφωνώ με τον ΠτΔ όταν λέει τα ζητήματα των δανείων αφορούν τις τράπεζες. Μας αφορά όλους, για αυτό καταθέσαμε πρόταση για το φορέα διαχείρισης ΜΕΔ και θα πρέπει οι τράπεζες να υπογράψουν δηλώσεις πολιτικής. 

Επιμέρους τοποθετήσεις στο τέλος των δυο πρώτων κύκλων 

Νικόλας Παπαδόπουλος. Ο κ. Μαλάς δηλώνει πως σε λύση του κυπριακού η ΑΟΖ θα μείνει σε εκρεμμότητα. Αυτό συνάδει με εισήγηση πως μετά τη λύση του κυπριακού θα παραμείνει ο τουρκικός στρατός. Δεν μπορούμε να αφήσουμε τέτοιες εκρεμμότητες. Εδώ και δέκα χρόνια έχουμε λάθος πολιτική βασισμένη σε μια λάθος εκτίμηση. 

Σταύρος Μαλάς. Χαίρομαι γιατί αναφέρεται ο κ. Αναστασιάδης στην ενεργειακή πολιτική, που παρέλαβε από τρεις κυβερνήσεις και θα πρέπει να εξηγήσει γιατί πριν παραδόσει την εξουσία κατέθεσε συντεταγμένες. Έχει λεχθεί όσο αφορά τους ενεργειακούς σχεδιασμούς, γίνονται τριμερής, κι αν δεν δούμε συμφωνία εμπορικής εκμετάλλευσης είναι στα χαρτιά. 

Γιώργος Λιλλήκας. Έχω ήδη ζητήσει από τον Γενικό Ελεγκτή να διαπιστώσει πόσο έχει αλλάξει η συμφωνία με τη Noble. Οι πληροφορίες λένε πως περάσαμε σε συμφωνία καταμερισμού του κέρδους, που άλλαξε από την προηγούμενη κυβέρνηση. Θέση μου είναι να μη βιαστούμε να δεσμέυσουμε τα αποθέματά μας με νέους αγωγούς. Διαφωνώ πως είναι δημοψήφισμα οι εκλογές. Καθαρό δημοψήφισμα χρειάζεται για το αν αποδέχεται ο κυπριακός λαός τη ΔΔΟ. 

Χρίστος Χρίστου. Στην ΑΟΖ βρίσκεται το μέλλον και θεωρούμε πως δεν πρέπει να εμπλακεί ο τουρκικός παράγοντας, διαφωνούμε με όποιο αγωγό περάσει από την Τουρκία. Η Κύπρος δεν είναι Ρωσία κι αν η Τουρκία αποφασίσει να κλείσει τον αγωγό, δεν θα μπορούμε να κάνουμε τίποτα. Οι εκλογές είναι εκλογές και το δημοψήφισμα, δημοψήφισμα. Θέλουμε συνέχιση της Κυπριακής Δημοκρατίας μέσα από ενισχυμένους θεσμούς. 

Νίκος Αναστασιάδης. Γνωρίζω πως μέσα από την εμπειρία πέντε χρόνων και όσα βίωσα με τον διάλογο με τους Έρογλου-Ακιντζί, διαπίστωσα πως όσο η Τουρκία δεν παρέβαινε γινόταν συζήτηση. Σε διαφορετική περίπτωση, μεγάλωναν οι διαφορές. Έχουμε πετύχει σημαντικές κατακτήσεις, η Τουρκία στην τράπεζα διαπραγματεύσεων, οι χάρτες, η εμπλοκή της ΕΕ, το ΔΝΤ και η Παγκόσμια Τράπεζα για τη βιωσιμότητα της λύσης και την ίδια ώρα, ενόσο δεν υπάρχει απεξάρτηση από την Τουρκία δεν μπορεί να υπάρξει επίλυση του κυπριακού. Αυτά είναι επιτεύγματα που καταγράφονται.  

Δεύτερος κύκλος ερωτήσεων

Νίκος Αναστασιάδης: Σαν κυβέρνηση πήραμε μέτρα και πρωτοβουλίες, αλλά θα ήμουν ανεύθυνος αν κατέθετα δημόσια τι μέτρα θα πάρουμε. Εκείνο που πετύχαμε μέσα από την πολυδιάστατη εξωτερική πολιτική, τις τριμερής, τις συνεργασίες με Γαλλία, Αυστρία, τις χώρες του Κόλπου, λαμβάνουμε τα μέτρα για να διασφαλίσουμε τα δικαιώματά μας. Πετύχαμε να εμπλακούν ενεργειακοί κολοσσοί για να διασφαλίσουμε ανεμπόδιστα την εκμετάλλευση της ΑΟΖ μας. Όσο αφορά τις εμπορικές συμφωνίες, έχουμε συνάψει συμφωνίες συναντίληψης για να διατεθεί το ΦΑ αλλά δεν θα θυσιάσω τα συμφέροντα του κυπριακού λαού εφόσον εμπλέκονται και τιμές αλλά και εταιρείες. Όσο αφορά τον East Med, εμπλέκονται τόσες χώρες για το θεαθήναι;  

Χρίστος Χρίστου. Είναι μορφή διχοτόμησης η ΔΔΟ, η Τουρκία δεν την αποδέχεται εφόσον ξέρει πως μπορεί μέσω διαβουλεύσεων να λάβει περισσότερα. Όσο αφορά τους διεθνής Οργανισμούς, εμείς πρέπει να απαιτήσουμε μια δίκαη λύση, να εξηγήσουμε τι πρόβλημα υπάρχει. Τα σημερινά δεδομένα έχουν αλλάξει. Εντός ΕΕ υπάρχουν χώρες που θέλουν να σταθούν στο πλευρό μας, όχι γιατί μας αγαπούν, αλλά για να διαφυλάξουν τα ευρωπαϊκά συμφέροντα. Άρα η πλευρά μας μπορεί να επαναπροσδιορίσει το κυπριακό. Άμεση προταιρεότητα είναι το κυπριακό ως πρόβλημα εισβολής και κατοχής. Επειδή ακούμε πως δεν υπάρχει παράδειγμα αποχώρησης εποίκων, να πως ότι είναι κάτι που είναι λάθος εφόσον υπάρχει το παράδειγμα του Ισραήλ. 

Νικόλας Παπαδόπουλος Αυτό που διεκδικούμε μέσω του ΦΑ είναι συμμαχίες που θα μας βοηθήσουν να τα βάλουμε με την τουρκική επεκτατικότητα. Η Κύπρος μπορεί να είναι εξαγωγική χώρα. Δυστυχώς όμως υπάρχει πολιτικό κόστος, εφόσον υπάρχει και καθυστέρηση ενώ ο Πρόεδρος αναφορικά με την ΑΟΖ καλεί την κατοχική δύναμη να περιορίσει τις παραβιάσεις στην ΑΟΖ. Θα είμαι στο δεύτερο γύρο αλλά συμφωνώ πως οι εκλογές αυτές είναι δημοψήφισμα εφόσον θα διαφανεί αν θα συνεχίσουμε με τις τέσσερις ελευθερίες, τους έποικους  ή αν θα διεκδικήσουμε λύση που θα αποδεχτεί ο κυπριακός ελληνισμός. Το πλαίσιο θα καθοριστεί σε αυτές τις εκλογές, εγώ θα διεκδικήσω μια βιώσιμη λύση. 

 Σταύρος Μαλάς. Ήμουν παρών, αγωνιώ κι ανησυχώ και για τις σημερινές τοποθετήσεις. Δεν μπορούμε να τα βάλουμε με την Τουρκία και μετά, στη νέα στρατηγική ο κ. Παπαδόπουλος λέει να εγκαταλείψει τα όσα έχουμε πετύχει μέχρι σήμερα. Είναι ασυνέπεια. Συναντήθηκα και με τις δυο κοινότητες και η κοινωνία των τ/κ πολιτών λέει πως θα αφανιστεί η κοινότητα και θα μείνουν οι έποικοι. Γνωρίζω χρόνια τον Ακιντζί, και τις απόψεις του, αλλά θέλω να πείσω τον λαό σε περίπτωση που μείνει άλυτο το κυπριακό. Θα επιδιώξω συνάντηση με τον κ. Ακιντζί, και θα τον καλέσω στη βάση πρόσκλησης του ΓΓ των ΗΕ να συνεχίσουμε για μια βιώσιμη λύση του κυπριακού. 

Γιώργος Λιλλήκας. Το τι περιλαμβάνεται στο ΣΑ ως ψήφισμα, το έχουμε αποδεχτεί. Ότι ζητήσαμε να μην μπει, το ζητήσαμε. Το 2004 μόνο οι ΗΠΑ και η Βρετανία μας πίεζαν για έναν κακό σχέδιο, τα άλλα μέλη του ΣΑ δεν μας πίεζαν. Κάποιοι τρέφουν ψευδαισθήσεις, με το να λένε πως θα μιλήσουν με τον τ/κ ηγέτη. Η Τουρκία αποφασίζει. Ζητούμε εφαρμ,ογή του κεκτημένου, αυτή είναι η πραγματικότητα που θέλουμε να διαπραγματευτούμε. Διατηρώ τις διαφωνίες μου, είπα στο Κρανς Μοντάνα. Δεν αποφάσιζα εγώ αν θα καταθέσει ή οχι ο κ. Αναστασιάδης. 

Οι τοποθετήσεις για το Κυπριακό

Δευτερολογία Αναστασιάδη. Ο ΓΓ μεχρι προχθές είπε πως περιμένει κοινό μήνυμα από τις δυο πλευρές, και κάτι που είπε ο κ. Κοτζιάς, είπε πως η ευθύνη βαραίνει την Άγκυρα. Ένα ήταν οι προτάσεις του ΓΓ άλλο η στάση της Τουρκίας. Δεν χάσαμε καμία ευκαιρία. Θέλαμε ένα φυσιολογικό, ανεξάρτητο κράτος χωρίς δεσμεύσεις. 

Δευτερολογία Νικόλα. Ο κ. Αναστασιάδης δεν ξεκαθαρίζει τη θέση του. Είναι άκυρες οι προτάσεις του; Εγώ πιστεύω πως οι θέσεις του ταυτίζονται με τον κ. Μαλά. Εισηγούνται το ίδιο πλαίσιο λύσης, που οδηγεί σε μια κακή λύση που δεν θα την αποδεχτεί ο λαός μας και για αυτό πρέπει να αποσυρθούν οι προτάσεις. Κάποιοι θέλουν να παραμείνει στην Κύπρο ο ίδιος στρατός που εισάβαλε στη Συρία. Είναι καιρός να διεκδικήσουμε τις πρόνοιες της λύσης που θέλουν οι ε/κ. Ο κ. Αναστασιάδης δέχτηκε τα πάντα, 

Δευτερολογία Μαλά. Το κλειδί είναι οι λέξεις συνέπεια-ασυνέπεια. Η έκθεση του ΓΓ λέει ότι χάθηκε μια ιστορική ευκαιρία, σε αντίθεση με όσα λέει ο κ. Αναστασιάδης. Η βάση της λύσης του κυπριακού είναι ΔΔΟ και έτσι πρέπει να προχωρήσουμε. Ασυνέπεια σε αυτό που έχουμε συμφωνήσει τόσα χρόνια. Σε τι ζητάμε να μας στηρίξουν οι ξένοι; Η διεθνής κοινότητα κρατά αποστάσεις. 

Δευτερολογία Λιλλήκα. Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας είπε δημόσια, μηδέν εγγυήσεις μηδέν στρατεύματα. Τις αποδέχονται οι ηγεσίες ΑΚΕΛ-ΔΗΣΥ και ο κ. Αναστασιάδης; Κάποιοι επιμένουν πως έπρεπε να υπογραφεί συμφωνία στο Κρανς Μοντάνα. Δεν δώσαμε εγγυήσεις και παραμονή στρατευμάτων, έπρεπε να τα δώσουμε κι αυτά; Το κυπριακό θα το λύσουμε με κόστος στην Τουρκία. 

Δευτερολογία Χρίστου. Θα δικαιώσουμε, αν επιτρέψουμε δημιουργία τ/κ κρατιδίου, τα της εισβολής και κατοχής. Θα δώσουμε το δικαίωμα στο 17% να εκλέγει Πρόεδρο. Τόσο το ΑΚΕΛ όσο και ο ΔΗΣΥ, έχουν κυβερνήσει, έχουν δώσει αυτές τις προοπτικές. Μήπως είναι διαφορετικά τα δεδομένα και πρέπει να δούμε πως θα προχωρήσουμε; Εμείς απορρίπτουμε τη ΔΔΟ.  Ο επόμενος Πρόεδρος και ο εκάστοτε Πρόεδρος οφείλει να υπερασπίζεται τα συμφέροντα του λαού του. 

Οι πρωτολογίες 

Χρίστος Χρίστου. Θεωρούμε ότι η Ομοσπονδία είναι μορφή διχοτόμησης. 43 χρόνια διαπραγματεύσεων δεν έχει οδηγήσει πουθενά. Το κυπριακό είναι πρόσβλημα εισβολής, όχι ιδιωτική διαφορά. Σε αυτή την πορεία, θα αντλήσουμε στήριξη με επαφές στην Ευρώπη και στα μέλη του ΣΑ. Η Τουρκία δείχνει συνεχώς το αληθινό της πρόσωπο, και με την εισβολή στη Συρία. Η Τουρκία είναι η αιτία που δεν λύθηκε το κυπριακό. Πιθανόν το επόμενο διάστημα η Τουρκία να αποχωρήσει από τη ΔΔΟ και δείχνει πως η μόνη ορθή λύση είναι αυτή του ενιαίου κράτους. Θα δώσουμε στους τελικούς δυο υποψηφίους, κι αν μας απαντήσουν, το κίνημα θα πάρει απόφαση. Θα περιμένουμε τα αποτελέσματα της πρώτης Κυριακής και έπειτα θα πάρουμε απόφαση για περαιτέρω κινήσεις. 

Γιώργος Λιλλήκας. Να πω ότι στο βιβλίο μου αναφέρονται πολλές επιλογές. Αποδέχτηκα τη διζωνική μέχρι το 2004, γιατί δεν υπήρχε πουθενά ουσιαστικά τέτοια μορφή πουθενά στον κόσμο. Οι συγκλίσεις Χριστόφια-Ταλάτ και Αναστασιάδη-Ακιντζί, νομιμοποιεί τα χωριστά δεδομένα. Με όσα έχουν συμφωνηθεί, όλες οι συγκλίσεις οδηγούν στην οριστική διχοτόμηση, σε ένα μόρφωμα που θα παίρνει αποφάσεις με κλήρωση και για αυτό απορρίπτω τη διζωνική. Έχουμε ικανοποιήσει όλες τις τουρκικές απαιτήσεις, πρέπει να γίνει δημοψήφισμα και η λύση να ανατρέπει τα δεδομένα της εισβολής και της κατοχής και δεν νοείται η κατάργηση του κράτους, κάτι που θα μας οδηγήσει σε ομηρία από την Τουρκία. 

 Σταύρος Μαλάς. Είναι αλήθεια πως οδηγούμαστε σιγά-σιγά προς την οριστικοποίηση της διχοτόμησης. Και το άκουσα και από τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας. Είναι ή δεν είναι αλήθεια, ότι τα προβλήματα της Τουρκίας με τη Συρία θα τα κληρονόμήσουμε. Γιατί φάσκουμε κι αντιφάσκουμε με το τι επιδιώκουμε είτε με τις νέες στρατηγικές είτε με σχοινοβασίες; Αν δεν λύσουμε τάχιστα το κυπριακό, θα αντιμετωπίσουμε αυτά τα προβλήματα. Ο Έλληνας Πρωθυπουργός πιστεύει πως η ευκαιρία που μας δόθηκε πρέπει να επανενεργοποιηθεί. Ο κ. Κοτζιάς είναι αυστηρός κριτής της διαπραγμάτευσης. Λυπάμαι που έχασε την ευκαιρία ο Νίκος Αναστασιάδης. Έχω πλήρη εικόνα τι έγινε στο Κρανς Μοντανά αλλά και στο Μοντ Πελερέν Ι. Αλλά αυτά ανήκουν στο παρελθόν. 

 Νικόλας Παπαδόπουλος: Η επόμενη μέρα των διαπραγματεύσεων, θα είναι συνάντησή μου με τον Έλληνα Πρωθυπουργό, μετά με τον ΓΓ για να εξηγήσω τις θέσεις μας στη βάση της νέας στρατηγικής, και θα ζητήσω να σεβαστεί τη βούληση του κυπριακού λαού. Μπορούμε να πείσουμε στο εξωτερικό, με τα επιχειρήματά μας. Πρέπει να έχουμε εμπιστοσύνη στο δίκαιο του λαού μας. Από κάποιες κυβερνήσεις υιοθετούνται. Ανέφερα την αντίφαση των όσων είπε ο Πρόεδρος τη Δημοκρατίας για απόσυρση προτάσεων. Πρέπει να αποσυρθούν, γιατί αλίμονο να θέλουμε μια λύση με απαράδεχτες πρόνοιες. 

Νίκος Αναστασιάδης Ακούω να λέγονται πολλά. Η κατάσθεση των εγγρα΄φων έγινε κάτω από σαφείς όρουτς. Τίποτα δεν συμφωνήθηκε αν δεν συμφωνηθούν όλα. Οι προτάσεις θα πρέπει να θεωρούνται άκυρες αν δεν γίνουν αποδεκτές. Θα πρέπει να θεωρηθεί πως δεν υποβλήθηκαν. Τις κατέθεσες έμειναν, λένε. Ακούω υποψηφίους, όπως ο φίλος μου Νικόλας πως θα τις αποσύρει. Αν μπορεί να τις αποσύρει ένας υποψήφιος δεν μπορεί ο Πρόεδρος; Εκείνο που θέλω να επικεντρώσω την προσοχή μας είναι στα εξής σημεία. Παρούσα η Τουρκία στο τραπέζι, η ΕΕ, κατατέθηκαν χάρτες, συζητήσαμε θέματα για την πρώτη μέρα της λύσης. Δεν είναι τυχαίο πως πρέπει να είναι καλά προετοιμασμένη μια διάσκεψη. Μπορεί στο στάδιο της προετοιμασίας κι εφόσον υπάρχει αυτή ώστε να δικαιολογεί τη σύγκληση, μιας πολυμερούς διάσκεψης, λέμε καλό θα ήταν και τα πέντε μόνιμα του ΣΑ, τονίζω πως η Κύπρος ήταν παρούσα. 

 

 

Προηγούμενη ενημέρωση

Άρχισαν λίγο μετά τις 8 το βράδυ οι αφίξεις στο κρατικό κανάλι για το πρώτο debate. 

Ο πρόεδρος του ΕΛΑΜ Χρίστος Χρίστου ήταν ο πρώτος που έφτασε στο ΡΙΚ συνοδευόμενος από τον εκπρόσωπο τύπου του ΕΛΑΜ Γεάδη Γεάδη. Ο Χρίστος Χρίστου τόνισε σε μια σύντομη δήλωσή του, πως ελπίζει οι πολίτες να βγάλουν χρήσιμα συμπεράσματα από αυτή την τηλεμαχία και να προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες. 

Δεύτερος στο στούντιο του ΡΙΚ έφτασε ο επικεφαλής της Συμμαχίας Πολιτών Γιώργος Λιλλήκας. Στην πρώτη του δήλωση ο Γιώργος Λιλλήκας είπε ότι "θέλει να ευχηθεί σε όλους τους συνυποψήφιους καλή επιτυχία, όπως ο διάλογος να είναι παραγωγικός και σύντομα να γίνουν και στην Κύπρο περισσότερες τηλεμαχιες και μάλιστα να είναι ελεύθερα, ως συζήτηση, μεταξύ υποψηφίων για να μπορούν να συγκρίνουν οι πολίτες". Στο πλευρό του Γιώργου Λιλλήκα βρίσκονται ο εκπρόσωπος του επιτελείου Κωνσταντίνος Ζένιος, ο επιτελάρχης του Ανδρέας Αποστόλου και ο Ανδρέας Θεμιστοκλέους.

Τρίτος στο κρατικό κανάλι ήταν ο Σταύρος Μαλάς, συνοδευόμενος από την εκπρόσωπο τύπου του επιτελείου Ειρήνη Χαραλαμπίδου, τον επικεφαλής της προεκλογικής από πλευράς ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου, τον επιτελάρχη Χρίστο Μέση και το συντονιστή της προεκλογικής εκστρατείας Λεόντιο Φιλοθέου. Ο Σταύρος Μαλάς τόνισε πως είναι η πρώτη και η τελευταία συνάντηση των υπποψηφίων για την Προεδρία της Δημοκρατίας, άφησε αιχμές για το ότι γίνεται μόνο ένα debate, και όπως είπε «θα καταθέσουμε το όραμά μας για την επανένανωση της χώρας, τον επανασχεδιασμό της οικονομίας και την αποφασιστικότητα μας για ένα διαφορετικό πολιτικό λόγο. Ένα λόγο έντιμο για την πάταξη της διαφθοράς. Πρέπει να αντιληφθούμε πως η παράταση της κατοχής ελλοχεύει κινδύνους και η αστάθεια της Τουρκίας μπορεί να μεταφερθείς τη χώρα μας. Είναι επιτακτική ανάγκη να ξεφορτωθούμε την Τουρκία».  

Ο Νικόλας Παπαδόπουλος συνοδευμένος από τον επικοινωνιολόγο του Κώστα Παναγόπουλο, τον επιτελάρχη του Χρύση Παντελίδη, αλλά και την εκπρόσωπο του επιτελείου του Άννα Κουκκίδου Προκοπίου, έφτασε στο ΡΙΚ. Μαζί του και τα γραφεία τύπου και εκπρόσωποι των συνεργαζόμενων κομμάτων Άθως Αντωνιάδης Γιώργος Γεωργίου Μαρία Παναγιώτου και Γιάννης Σελινόπουλος. Ο Νικόλας Παπαδόπουλος τόνισε κατά την άφιξή του πως "εύχομαι να έχουμε μια ενδιαφέρουσα συζήτηση που θα μας επιτρέψει να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας για κυπριακό και εσωτερική διακυβέρνηση. Θα προτιμούσα να είχαμε περισσότερες ευκαιρίες για να παρουσιάσουμε τις θέσεις μας και ελπίζουμε να μας δοθεί η ευκαιρία απόψε να το κάνουμε". 

Τον Νίκο Αναστασιάδη θα συνοδεύει όπως και το 2013 ο σύμβουλος επικοινωνίας και στενός του συνεργάτης Ανδρέας Χατζηκυριάκος ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ και επιτελάρχης Αβέρωφ Νεοφύτου ο εκπρόσωπος τύπου του ΔΗΣΥ Πρόδρομος Προδρόμου αλλά και ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Μαζί του θα βρίσκονται επίσης ο υφυπουργός παρά το προέδρω Βασίλης Παλμας και η εκπρόσωπος του επιτελείου του και βουλευτής του ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου. Συναινετικός φάνηκε ο Νίκος Αναστασιάδης αλλά απάντησε και στις επικρίσεις για το ένα debate. "Προσέρχομαι με την ελπίδα για εναν νηφάλιο διάλογο. Εμείς θα επικεντρωθούμε στα επιτεύγματα που ήρθαν με τις θυσίες του λαού. Να εκθέσουμε το όραμα για την επόμενη πενταετία. Όλοι νιώθουμε πως δεν υπάρχουν αντίπαλοι απόψε. Θέλω μέσα από τη νηφαλιότητα να κτίσουμε γέφυρες ώστε να αντιμετωπίσουμε τα προβλήματα και της επόμενης πενταετίας. Ως προς τα περισσότερα debate, θέλω να πω πως στη Γάλλια και τη Γερμανία έγινε ένα debate, στην Ιταλία και στην Ισπανία δεν έγινε κανένα. Μας δόθηκε η ευκαιρία να εκθέσουμε τις θέσεις μας" κατέληξε ο Νίκος Αναστασιάδης. 

Ψηφίστε τον υποψήφιο που σας έπεισε στο debate, εδώ https://goo.gl/cYVU2U

 

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Καδής: Δεν έχουμε περιθώριο για διαμάχες στο χαλλούμι

«Ούτε περιθώριο για ανοχή της ανεπάρκειας έχουμε!!!»
Ai Em  |  11:39

Τέλος Ιανουαρίου τα νεότερα για την J&P Overseas

«Den ntreponte oi dio oikogenies (ioanou kai paraskevaide) na exoun ton kosmo tous tis TEN GROUP SERVICES ...»
APLIROTOS IPALLILOS KSA  |  22:15

Ολοκληρώθηκαν οι δημόσιες ακροάσεις της Ερευνητικής για το Συνεργατισμό

«Αγαπητοί Επίτροποι, ετοιμαστείτε για το Εύγε ή για το Γιουχάϊσμα!!! »
ΑΚΑ  |  12:26

Εγκρίθηκε ο Προϋπολογισμός του 2019

«ΑΚΕΛ, ΕΔΕΚ, Συμμαχία Πολιτών, Οικολόγοι, ΕΛΑΜ: οι ατυχήσαντες!»
ΑΚΑ  |  11:28

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση