ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Χριστοδουλίδης: Όλοι ήξεραν για το άτυπο έγγραφο

Δόθηκε αντίγραφο μία ώρα μετά την έναρξη του δείπνου της 6ης Ιουλίου, ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

«Mία ώρα μετά την έναρξη του δείπνου της 6ης Ιουλίου, μας δόθηκε αντίγραφο, του άτυπου εγγράφου το οποίο αφορά την εφαρμογή της λύσης» ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης. Αποκάλυψε ότι αμέσως ενημερώθηκαν αυτοί που δεν συμμετείχαν στο δείπνο και τους δόθηκε αντίγραφο του εγγράφου και κοινοποιήθηκε σε κάποια μέρη της διαπραγματευτικής ομάδας που ασχολούνται με την εφαρμογή της λύσης, έτυχε σχολιασμού και ενημερώθηκε αμέσως ο διαπραγματευτής για τα πρώτα σχόλια της δικής μας πλευράς.

Μιλώντας στο κρατικό ραδιόφωνο ο κ. Χριστοδουλίδης ανέφερε ότι για το συγκεκριμένο έγγραφο είχε ενημερωθεί το Εθνικό Συμβούλιο, χωρίς ωστόσο να γίνει εκτενης συζήτηση γιαί δεν συζητήθηκε το βράδυ στο δείπνο, πέραν των σχολίων του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Έλληνα Πρωθυπουργού. Και αυτό γιατί η συζήτηση επικεντρώθηκε στην εμμονή του Τούρκου ΥΠΕΞ για την συνθήκη ασφάλειας και εγγυήσεων.

Ειδικότερα για το θέμα του μηχανισμού εφαρμογής της λύσης ανέφερε ότι τέθηκε στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων από την ε/κ πλευρά πολύ πριν το Κρανς Μοντάνα. Η συζήτηση για το συγκεκριμένο θέμα προέκυψε μετά από δικές μας προτροπές, σημείωσε,  προσθέτοντας ότι στις 30 Ιουνίου έγινε και συνάντηση τεχνοκραών στο Κρανς Μοντάνα για το συγκεκριμένο θέμα, η οποία δεν είχε συνέχεια καθώς η συζήτηση συνέχισε στο θέμα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, μέχρι το βράδυ του δείπνου όπου όπως ανεφερε, κοινοποιήθηκε σε όλους το μονοσέλιδο έγγραφο του ΓΓ.

«Κάποιοι ενδεχομένως δεν το θυμούνται γιατί δεν έγινε εκτενής συζήτηση. Η συζήτηση επικεντρώθηκε στο πλαίσιο του ΓΓ και στις θέσεις της Τουρκίας σε ασφάλεια και εγγυήσεις», ανέφερε ο κ. Χριστοδουλίδης.

Ταυτόχρονα σημείωσε ότι μέχρι στιγμής οι συζητήσεις επικεντρώνονταν στο πλαίσιο Γκουτιέρες ως εκ τούτου δεν έγινε αναφορά στο έγγραφο. Ωστόσο ανέφερε ότι αν δει κάποιος προσεκτικά τις θέσεις της δικής μας πλευράς, εκεί αναφέρονται στο θέμα παρακολούθησης της λύσης. και είναι από αυτό το πλαίσιο που έγινε προσπάθεια να υπαχθεί η λύση κάτω από το κεφάλαιο 7 των ΗΕ.

«Φυσικά και είναι σημαντικό έγγραφο, φυσικά και θα πρέπει να αξιοποιηθεί στο ενδεχόμενο επανέναρξης των συνομιλιών και δεν υπάρχει καμία απολύτως διαφορετική προσέγγιση ανάμεσα στην Λευκωσία και την Αθήνα, ούτε για το συγκεκριμένο θέμα ούτε για άλλο θέμα που αφορά τον τρόπο που διαπραγματευτήκαμε στο Κρανς Μοντάνα», σημείωσε.

Προσθέτοντας ότι δεν είναι στα έξι σημεία, του πλαισίου Γκουτιέρες αλλά αποτελεί κεκτημένο των διαπραγματεύσεων στο Κρανς Μοντάνα. «Υπάρχουν σημεία που μας ικανοποιούν, και σημεία που δεν μας ικανοποιούν, σημείωσε παράλληλα. Ειδικότερα το ότι δίδεται ή αφήνεται προς συζήτηση κάποιος ρόλος στις εγγυητριες δυνάμεις», σημείωσε, επισημαίνοντας ότι ειδικότερα το θέμα της εφαρμογής της παρακολούθησης της λύσης είναι κάτι το οποίο πρέπει να απασχολήσει την επανέναρξη των συνομιλιών.

«Αυτό το έγγραφο αφορά πέντε επίπεδα παρακολούθησης εφαρμογής της λύσης: επίπεδο που αφορά τις συνταγματικές πρόνοιες της λύσης, επίπεδο που αφορά τις υποχρεώσεις των εγγυτριών δυνάμεων, επίπεδο που άπτονται των ευθνών που θα έχει η ΕΕ κ.ο.κ. Δυστυχώς δεν συζητήθηκε για να δούμε ποια εξέλιξη θα είχε το συγκεκριμένο έγγραφο» ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

 

 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση