ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ορόσημο για συνεργασία Κύπρου-Αιγύπτου η συμφωνία για αγωγό ΦΑ

Υπογράφεται την Τετάρτη στο Προεδρικό Μέγαρο η διακρατική

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Για συμφωνία ορόσημο και κομβικής σημασίας για διοχέτευση ΦΑ προς την Αίγυπτο έκαναν λόγο ο Υπουργός Ενέργειας της Κύπρου και ο Υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου. Μετά τη συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη ο Γιώργος Λακκοτρύπης επικεντρώθηκε στο πλαίσιο συνεργασίας των δυο χωρών η πρώτη του είδους στην περιοχή όπως επισημάνθηκε. Η διακρατική συμφωνία θα υπογραφή και στην παρουσία εκπροσώπου της Κομισιόν παρουσία που δείχνει τη σημασία που αποδίδει η Ε.Ε.

Όπως επισήμανε ο Υπουργός Ενέργειας ο αγωγός από το «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο θα είναι ένας ευρωπαϊκός αγωγός μια και το υγροποιημένο ΦΑ του «Αφροδίτη» θα είναι το πρώτο φορτίο της Ανατολικής Μεσογείου που θα βοηθήσει την Ευρώπη στην ενεργειακή της ασφάλεια».

Χαρακτήρισε τη συμφωνία, πρότυπο, «για το πώς μπορούν να συνεργαστούν τα γειτονικά κράτη, για να προσφέρουν κυρίως στις εταιρείες την επενδυτική ασφάλεια που ψάχνουν για αυτού του είδους τα έργα των δισεκατομμυρίων».

Η συμφωνία που θα υπογραφεί ρυθμίζει ευρύτερα ζητήματα εξαγωγής ΦΑ από την κυπριακή ΑΟΖ. Αναφορικά με τις εμπορικές συζητήσεις ο Υπουργός είπε ότι «είμαστε στο στάδιο της προετοιμασίας των θέσεων της Κυβέρνησης και θα καλέσουμε την κοινοπραξία για να αρχίσουμε τις συζητήσεις εφ’ όλης της ύλης».

Από την πλευρά του ο Υπουργός Πετρελαίων της Αιγύπτου είπε, μεταξύ άλλων, ότι η επίτευξη της συμφωνίας αποτελεί ορόσημο για τη συνεργασία Κύπρου - Αιγύπτου και ότι αυτή δεν θα μπορούσε να λάβει χώρα χωρίς την υποστήριξη των Προέδρων των δύο χωρών. Σημείωσε τέλος ότι η συμφωνία θα επισπεύσει τη διαδικασία και θα επιτρέψει στην Κύπρο να αναπτύξει πόρους για τη χώρα, αλλά και μέσω της μεταφοράς του στην Αίγυπτο να διοχετευθεί στην Ευρώπη.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X