ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Ορθές, έξυπνες και δίκαιες λύσεις στο Κυπριακό επιθυμεί η Ελλάδα

Να συνεχιστούν οι προσπάθειες επανένωσης ευχήθηκε ο Τζόνσον

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ορθές, έξυπνες και δίκαιες λύσεις για το Κυπριακό επιθυμεί η Ελλάδα, δήλωσε ο Υπουργός Εξωτερικών της Νίκος Κοτζιάς μετά τη δίωρη συνάντηση στην Αθήνα με τον Βρετανό ομόλογό του Μπόρις Τζόνσον.

Ο κ. Κοτζιάς πρόσθεσε ότι η Ελλάδα έχει διατυπώσει τη θέση της ως εγγυήτρια δύναμη. Είμαστε ενάντια στο να υπάρχουν τρίτες δυνάμεις στο νησί, και μάλιστα με παρεμβατικές δυνάμεις, τόνισε.

Ο Βρετανός υπουργός εκθείασε τους ηγέτες των δυο κοινοτήτων της Κύπρου για την προσπάθεια που έχουν καταβάλει ως τώρα για την επανένωση τος νήσου και ευχήθηκε αυτή να συνεχιστεί.

Brexit: Eλληνο-βρετανική συνεργασία για τα δικαιώματα Eλλήνων και Βρετανών

Η διαφύλαξη των δικαιωμάτων των Ελλήνων που κατοικούν στη Βρετανία, και των Βρετανών που ζουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, είναι ένας από τους κύριους στόχους τόσο του Λονδίνου όσο και της Αθήνας στις διαπραγματεύσεις για το Brexit, όπως διαμήνυσαν οι υπουργοί Εξωτερικών Μπόρις Τζόνσον και Νίκος Κοτζιάς.

Ο κ. Τζόνσον σημείωσε ότι περίπου 50.000 Έλληνες πολίτες ζουν αυτή τη στιγμή στο Ηνωμένο Βασίλειο, περιλαμβανομένων 12.000 φοιτητών, και «είναι ευπρόσδεκτοι» στα βρετανικά νησιά.

Απέφυγε ωστόσο να δεσμευθεί ότι η συμφωνία για το Brexit θα προβλέπει μεταβατική «περίοδο εφαρμογής» κατά την οποία θα επιτρέπεται σταθερά η ελεύθερη είσοδος κοινοτικών εργαζομένων και σπουδαστών στη Βρετανία, σενάριο που άφησε ανοιχτό την Τετάρτη η πρωθυπουργός Τερέζα Μέι.

«Ως [πρώην] δήμαρχος του Λονδίνου ήμουν από τους λίγους πολιτικούς που μιλούσαν για τα πλεονεκτήματα της μετανάστευσης. Δεν θέλω να κλείσω αυτόν τον μαγνήτη αλλά πρέπει να έχουμε έλεγχο», είπε.

Τόνισε ότι στόχος της Βρετανίας είναι τα δικαιώματα των πολιτών να εξασφαλιστούν νωρίς στις διαπραγματεύσεις για το διαζύγιο από την Ε.Ε., καθώς κατ' αυτόν τον τρόπο θα τονωθεί η αυτοπεποίθηση των κατοίκων και στις δύο πλευρές της Μάγχης.

Η Ελλάδα σέβεται απόλυτα την δημοκρατική επιλογή του βρετανικού λαού για έξοδο από την ενωμένη Ευρώπη

Από την πλευρά του, ο κ. Κοτζιάς επισήμανε ότι, πέραν των δικαιωμάτων των Ελλήνων μεταναστών, κύριες επιδιώξεις της Αθήνας είναι η ελαχιστοποίηση του οποίου δημοσιονομικού κόστους του Brexit και η προστασία του ελληνικού τουρισμού, ο οποίος υποδέχεται κάθε έτος "εκατομμύρια" επισκέπτες από τη Βρετανία.

Σημείωσε ότι η Ελλάδα σέβεται απόλυτα την δημοκρατική επιλογή του βρετανικού λαού για έξοδο από την ενωμένη Ευρώπη, προσθέτοντας μάλιστα ότι η Γηραιά Ήπειρος φέρει μέρος της ευθύνης για το διαζύγιο, καθώς έχει χάσει μέρος της φαντασίας και της ευελιξίας της.

Και οι δύο υπουργοί υπογράμμισαν ότι οι ελληνο-βρετανικές σχέσεις θα παραμείνουν ισχυρές και μετά το Brexit, διότι είναι βαθιές και ιστορικές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Άντρος Κυπριανού: Η κυβέρνηση οδήγησε σε πτώχευση τη ΣΚΤ

«Τώρα που θα αρχίσει η έρευνα θα δει ο άντρας κυπριανού τα αίσχη που γίνονταν πριν το 2013 και τις παρεμβάσεις ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  00:32

Καδής: Θα συνεχίσουμε να εφαρμόζουμε φιλοαγροτική πολιτική

«Μα οι αγρότες που ειναι; Εγώ βλέπω παντού ξεραήλα και ερήμωση των χωραφιων!!!!!!!»
Ντομπρος Κελαηδης  |  00:29

Μπλόκαραν λογαριασμούς με ΜΕΔ στη ΣΚΤ

«Δυστυχώς αργήσατε. Αυτή την ενέργεια έπρεπε να την κάνετε τουλάχιστον δύο χρόνια πριν.»
πανασιανός  |  17:40

ΣΤΕΚ: Καταγγελία για ηχορύπανση στις τουριστικές περιοχές

«Ας κλείσουν ξενοδοχείο σε περιοχή που δεν έχει "ηχορύπανση" γιατί αν χαμηλώσουμε τα ντέσιμπελ, πάλε ...»
Logik  |  16:04

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση