ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:17
 

Οζερσάϊ: Δεν επιτρέπουμε μονομερείς ενέργειες των Ε/κ

Από τώρα και στο εξής η τ/κ πλευρά είναι ένας παράγοντας στο ζήτημα του φυσικού αερίου, τόνισε

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Νέες, μακροσκελείς δηλώσεις πραγματοποίησε το μεσημέρι της Πέμπτης, ο αντιπρόεδρος της πολυκομματικής «κυβέρνησης» και «υπουργός Εξωτερικών», Κουντρέτ Όζερσαϊ σχετικά με τις τελευταίες εξελίξεις στην ΑΟΖ. Ο κ. Όζερσαϊ προβάλλει την άποψη ότι από τώρα και στο εξής η τ/κ πλευρά είναι ένας παράγοντας στο ζήτημα του φυσικού αερίου. Δηλαδή, έχει πλέον παρατήσει την παθητική στάση και λαμβάνει πρωτοβουλίες που επηρεάζουν την τροπή των εξελίξεων.

Σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ οι φυσικοί πόροι της Κύπρου ανήκουν στους δυο «λαούς» της. Δίχως την συγκατάθεση της τ/κ πλευράς η εξόρυξη του φυσικού αερίου και η μεταφορά του στις παγκόσμιες αγορές με την βοήθεια κάποιων άλλων παραγόντων δεν θα φέρει νόημα. Αυτό ισχυρίζεται ο κ. Όζερσαϊ, ο οποίος αναφέρει ότι δίχως την συγκατάθεση της τ/κ πλευράς η ε/κ πλευρά θα παραβιάσει το διεθνές δίκαιο.
«Στο ζήτημα του φυσικού αερίου η τ/κ πλευρά κινείται ως ένας παράγοντας (πρωταγωνιστής). Δηλαδή δεν υφίσταται η κατάσταση (σύμφωνα με την οποία) κάποιοι αποφασίζουν, πράττουν κάτι και η τ/κ πλευρά παρακολουθεί. Είχαμε προειδοποιήσει ότι η ε/κ ηγεσία, οι διεθνείς παράγοντες και εταιρίες στο ζήτημα του φυσικού αερίου της Ανατολικής Μεσογείου θα υποχρεωθούν να απευθυνθούν στους τ/κ» δήλωσε. Ο κ. Όζερσαϊ σημείωσε ότι σε συνεργασία με την Τουρκία, η τ/κ πλευρά δεν αποδέχεται την πρόταση της ε/κ πλευράς «όπως και να έχει θα χρησιμοποιήσουμε αυτές τις πηγές από κοινού μετά την λύση». Κατά την άποψη του αυτή είναι η στρατηγική καρότου και μαστιγίου.

«Λάβαμε διπλωματικές πρωτοβουλίες»

Στην συνέχεια των δηλώσεων του, ο κ. Όζερσαϊ ανέφερε: «Τις προηγούμενες ημέρες, εκπροσωπώντας την κυβέρνηση και την τ/κ πλευρά, στο ζήτημα του φυσικού αερίου λάβαμε κάποιες διπλωματικές πρωτοβουλίες. Στο εσωτερικό και στο εξωτερικό είχαμε κάποιες διεθνείς επαφές. Πραγματοποιήσαμε διπλωματικές επαφές. Υπό το φως αυτών των επαφών σήμερα δημιουργήθηκε το συγκεκριμένο αποτέλεσμα. Σε αυτή την φάση δεν μπορώ να δηλώσω κάτι άλλο ή να επιβεβαιώσω».

Παράγοντες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ έχουν κατανοήσει ότι υφίσταται μια «μη κανονική» κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ, σημείωσε

Ο κ. Όζερσαϊ τόνισε επίσης, ότι η τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να επιτρέψει στην ε/κ πλευρά να επιβάλλει στην τ/κ κοινότητα παθητική στάση στο ζήτημα της ΑΟΖ. Προς το παρόν εξακολουθεί να βρίσκεται επί τάπητος η πρόταση συνεργασίας που πραγματοποίησε η τ/κ πλευρά προς την ε/κ κοινότητα στο ζήτημα της ΑΟΖ. «Αν είσαστε έτοιμοι να πράξουμε αυτό, ορίστε να το κάνουμε. Αν (όμως) αποφεύγεται (την συνεργασία) τότε σήμερα γίνεται πραγματικότητα η πρόταση «δίχως την συγκατάθεση και την άδεια μας δεν θα σας επιτρέψουμε αυτό».
Στην συνέχεια, ο κ. Όζερσαϊ πρόσθεσε: «Εφόσον επιθυμούν να πράξουν κάτι ας δώσουν (οι ε/κ) θετική απάντηση σε αυτές τις διπλωματικές πρωτοβουλίες, στις οποίες λαμβάνουμε μέρος εμείς. Ας προσεγγίσουν με θετικό και δημιουργικό τρόπο αυτό. Να ξεπεράσουμε αυτήν την κρίση με διαφορετικό τρόπο. Ωστόσο, όλοι είδαν για μια ακόμη φορά ότι πριν τη συνολική λύση στην Κύπρο, σε περίπτωση που θα γίνει κάτι σε αυτόν τον πλούτο που ανήκει σε όλους μας είτε θα πράξουμε έχοντας λάβει την συγκατάθεση και των δυο πλευρών είτε δεν θα επιτρέψουμε ενέργειες που θα επιχειρηθούν να δρομολογηθούν δίχως την συγκατάθεση της μιας πλευράς».

Για τις κινήσεις της ε/κ πλευράς

Ο κ. Όζερσαϊ αναφέρθηκε και στις κινήσεις που πραγματοποιεί η ε/κ πλευρά υπό την σκιά των τελευταίων εξελίξεων. Ο ίδιος προβάλλει την άποψη ότι η διεθνής κοινότητα έχει κατανοήσει την θέση της τ/κ πλευράς στο ζήτημα της ΑΟΖ. Παράγοντες όπως η Ρωσία, οι ΗΠΑ και ο ΟΗΕ έχουν κατανοήσει ότι υφίσταται μια «μη κανονική» κατάσταση στην κυπριακή ΑΟΖ. Η ε/κ πλευρά δεν μπορεί να εκπροσωπήσει ολόκληρο το νησί, τουλάχιστον σε πρακτικό επίπεδο. Γι’ αυτόν τον λόγο, σύμφωνα με τον κ. Όζερσαϊ, οι νέες διπλωματικές πρωτοβουλίες της ε/κ πλευράς δεν φέρουν μεγάλη σημασία. Σύμφωνα με τον ίδιο, ο διεθνής παράγοντας έχει κατανοήσει το γεγονός ότι η ε/κ πλευρά δεν είναι πλέον σε θέση να δρομολογήσει μονομερείς πρωτοβουλίες στο ζήτημα του φυσικού αερίου.

Το μέλλον των συνομιλιών

Στα πλαίσια των νέων δηλώσεων του που πραγματοποίησε στον Μπαϊράκ, χθες το απόγευμα, λίγο πριν την σύντομη τοποθέτηση του στην «Κ», ο κ. Όζερσαϊ αναφέρθηκε και στο μέλλον των συνομιλιών. «Από τώρα και στο εξής φέρει μεγάλη σημασία το προς τα που θα κατευθυνθούν (οι δυο πλευρές) ή το αν θα καταφέρουν οι δυο πλευρές να φτάσουν κάπου ή όχι», δήλωσε ο κ. Όζερσαϊ.

Ο κ. Όζερσαϊ δήλωσε: «Η ε/κ πλευρά δεν φαίνεται έτοιμη να μοιραστεί την διακυβέρνηση και τον πλούτο μαζί μας. Γι’ αυτόν τον λόγο, σε περίπτωση που υπάρχει επιθυμία για να ξεκινήσει μια διαδικασία, πρώτα από όλα πρέπει να φανεί ότι οι δυο πλευρές έχουν κοινό στόχο. Πρέπει (η ε/κ πλευρά) να δείξει στην τ/κ πλευρά ότι έχουν αλλάξει κάποια πράγματα. Και αυτό πρέπει να πραγματοποιηθεί σε δυο πεδία. Από την μια, πρέπει οι ε/κ πλευρά να δείξουν στην τ/κ πλευρά ότι είναι έτοιμη να μοιραστεί την διακυβέρνηση. Από την άλλη, πρέπει να δείξουν ότι είναι έτοιμοι να μοιραστούν τον πλούτο. Αυτό σχετίζεται με το φυσικό αέριο. Προσωπικά πιστεύω ότι εφόσον δεν μπορούν να δείξουν ότι στο ζήτημα του φυσικού αερίου είναι έτοιμοι να μοιραστούν κάτι τότε φαίνεται ότι υπάρχει σημαντικό πρόβλημα στο πεδίο του συνεταιρισμό. Δηλαδή πρέπει να ελέγξουμε το αν έχουμε ή όχι κοινή άποψη και βούληση για μοίρασμα. Αυτό το τεστ θα μπορούσε να γίνει είτε με διάλογο είτε δια μέσου του ΟΗΕ. Μόνο μετά από αυτήν την φάση θα μπορούσαμε να συζητήσουμε για το αν υπάρχει ανάγκη για μια νέα διαπραγματευτική διαδικασία».

ΣΧΟΛΙΑ

πρότεινα, όταν ακόμα «πρόεδρος» ήταν ο Mehmet Ali Talat, την εξής λύση: Συνέχιση των γεωτρήσεων. Κατάθεση ενός δίκαιου ποσοστού που θα προσυμφωνηθεί, από τις καθαρές εισπράξεις του φυσικού αερίου σε ένα ειδικό λογαριασμό (escrow account) εις όφελος των τουρκοκυπρίων, που θα ενεργοποιείται όταν λυθεί το κυπριακό, η μετά από 15 ίσως χρόνια οποιοδήποτε από τα δυο συμβεί ενωρίτερα. Η λύση αυτή αντικρύσθηκε θετικά από τους τουρκοκύπριους, εμείς όμως ούτε καν αντιδράσαμε. Νομίζαμε, αφελώς όπως πάντοτε, πως θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε το αέριο ως διαπραγματευτικό χαρτί εις όφελος μας. Το ίδιο πράξαμε και την δεκαετία του 1960 όταν, και πάλι αφελώς, πίστευε η ηγεσία μας, πως οι τουρκοκύπριοι θα «έβραζαν στο ζουμί τους». Τελικά σαν αποτέλεσμα χάσαμε το 37% της Κύπρου το 1974. Τώρα κινδυνεύουμε να χάσουμε τους υδρογονάνθρακες της Κύπρου. Και κανείς δεν θα έλθει να μας συμπαρασταθεί, όπως κανείς δεν ήλθε το 1974. Κανένας από τους πολλούς «φίλους» μας δεν κούνησε ούτε το δακτυλάκι του. Κανένας.
Νικος Ρολανδης

Russ
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«Το γεγονός ότι ήρθαν απο την Ελλάδα γιατροί, είναι εξαιρετικό. Έχει χαλάσει η πιάτσα των συνδικαλιστών ...»
Ανώνυμος  |  14:19

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«ΕΙΝΑΙ ΣΤΟΥΣ ΠΑΝΤΕΣ ΓΝΩΣΤΟ ΟΤΙ ΟΙ ΙΔΙΩΤΕΣ ΓΙΑΤΡΟΙ ΕΙΝΑΙ ΠΡΩΤΑΘΛΗΤΕΣ ΣΤΗ ΦΟΡΟΔΙΑΦΥΓΗ!»
Χρίστος Α.  |  13:52

Εφεση στην απόφαση για συντάξεις από ΥΠΟΙΚ και Νομ.Υπηρεσία

«To καλύτερο που θα μπορούσε να γίνει είναι να ανακοινωθούν τα ονόματα όλων αυτών των συνταξιούχων που ...»
ΑΚΑ  |  10:04

Αναστασιάδης: Να καταθέσουν τις φορολογικές δηλώσεις οι γιατροί

«O πρόεδρος του μεγαλύτερου ιατρικού συνδέσμου, φημολογείται ότι διαθέτει τώρα 3 πόρσιε! Για φαντάσου ...»
ΑΚΑ  |  10:01

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση