ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:20
 

Οζερσάι: Η ε/κ πλευρά δεν είναι έτοιμη να μοιραστεί την εξουσία με τους τ/κ

Αν η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει γεώτρηση στο τεμάχιο 10, τότε και η Τ/κ πλευρά θα κάνει γεώτρηση, δήλωσε στο CNNTurk ο Κουντρέτ Οζερσάι

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Με την πρόταση της ε/κ πλευράς για χαλαρή ομοσπονδία, η ε/κ πλευρά στην ουσία λέει ότι δεν είναι έτοιμη να διαμοιραστεί την εξουσία με τους τ/κ, υποστηρίζει ο «υπεξ» Κουντρέτ Οζερσάι λέγοντας πως μια τέτοια προσέγγιση η Τ/κ πλευρά δεν πρόκειται να την αποδεχτεί.

Υποστηρίζει ακόμη ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν όχι εξαιτίας του θέματος των εγγυήσεων αλλά του διαμοιρασμού της εξουσίας και του φυσικού πλούτου. Ο τ/κ πολιτικός αναφέρει ακόμη πως αν η Κυπριακή Δημοκρατία κάνει γεώτρηση στο τεμάχιο 10, τότε και η Τ/κ πλευρά θα κάνει γεώτρηση σε παρόμοια περιοχή με την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου της Τουρκίας (ΤΡΑΟ).

Σε συνέντευξή του στο CNNTurk στο πλαίσιο επαφών του στην Άγκυρα, ο Κουντρέτ Οζερσάι ανέφερε ότι όσο η Ε/κ πλευρά κάνει μονομερή βήματα στην Ανατολική Μεσόγειο και η Τ/κ πλευρά θα συνεχίσει να λαμβάνει μια σειρά μέτρων για να εξισορροπήσει την κατάσταση.

«Τίποτα δεν είναι πιο φυσικό από αυτό. Μαζί με τον Υπουργό Εθνικής Άμυνας Χουλούσι Ακάρ και τον Υπουργό Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου τα παρακολουθούμε αυτά στενά και λαμβάνουμε τα μέτρα μας. Αλλά αυτά δεν είναι ζητήματα που μπορούν όλα να ανακοινωθούν», είπε.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι η τ/κ πλευρά ποτέ δεν έκανε και δεν θα κάνει βήμα στην Ανατολική Μεσόγειο για να θερμάνει τα νερά της. «Η έγνοια μας δεν είναι να θερμάνουμε τα νερά, είναι να τα κρυώσουμε. Γι αυτό και πάντοτε τονίζαμε τη συνεργασία στην Ανατολική Μεσόγειο. Ειδικά στα θέματα της ενέργειας και τα άλλα παρόμοια θέματα η πρότασή μας ήταν πάντοτε η συνεργασία και η αποτροπή για το χειρότερο», ανέφερε.

Είπε ακόμη ότι πιθανόν μέχρι το τέλος του χρόνου «η ε/κ πλευρά να κάνει γεώτρηση στο οικόπεδο 10», προσθέτοντας πως όταν γίνει η γεώτρηση και η Τ/κ πλευρά θα κάνει γεώτρηση σε παρόμοια περιοχή στο πλαίσιο της αδειοδότησης της προς την Ανώνυμη Εταιρεία Πετρελαίου Τουρκίας (ΤΡΑΟ). «Αυτή τη γεώτρηση θα την κάνει η ‘τδβκ’ δια μιας εταιρείας», είπε.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι «μέχρι το 2011 που η ‘τδβκ’ υπέγραψε συμφωνία οριοθέτησης της υφαλοκρηπίδας της με την Τουρκία απλώς διαμαρτυρόταν για τις εργασίες της Ε/κ πλευράς στην Ανατολική Μεσόγειο». «Αυτή η κατάσταση ήταν αιτία να μείνουμε λίγο πίσω. Η Ε/κ πλευρά έκανε συμφωνίες για την ΑΟΖ. Αδειοδότησε άλλα κράτη στην περιοχή, έκανε σεισμικές έρευνες και έφτασε στο σημείο των γεωτρήσεων», ανέφερε.

Πρόσθεσε πως «την τελευταία περίοδο ωστόσο, και η τ/κ πλευρά έκανε αυτά τα βήματα και συνεχίζει να τα κάνει και αυτή τη στιγμή η πολιτική που ακολουθείται στην Ανατολική Μεσόγειο  είναι αποτρεπτική αλλά επιδεικνύεται μια στάση μη υποχώρησης από τα ίσα δικαιώματα». «Αυτή τη στιγμή ‘έχουμε μια στάση και θα τη συνεχίσουμε η οποία στοχεύει στην προστασία των δικαιωμάτων και συμφερόντων τόσο της ‘τδβκ’ όσο και της Τουρκίας», ανέφερε.

Ο Κουντρέτ Οζερσάι υποστήριξε ότι η ε/κ πλευρά άφησε τις ναυτικές και αεροπορικές της βάσεις να χρησιμοποιηθούν από διάφορες δυνάμεις, προσθέτοντας ότι παρόμοια προσέγγιση υπήρξε αυτή την περίοδο και με τις ΗΠΑ. Όπως είπε όλα αυτά τα παρακολουθούν στενά με την Τουρκία και λαμβάνουν μέτρα.

Για το Κυπριακό και την έκθεση Γκουτέρες, ο τ/κ πολιτικός είπε ότι παρόλο που τα κεφάλαια των διαπραγματεύσεων είναι έξι, η Ε/κ πλευρά προσπάθησε να δημιουργήσει την αίσθηση ότι οι διαπραγματεύσεις διακόπηκαν λόγω του θέματος της ασφάλειας και των εγγυήσεων, υποστηρίζοντας ότι αυτό είναι λάθος. Υποστήριξε ότι στις διαπραγματεύσεις υπήρξε πρόβλημα ιδιαίτερα με τον διαμοιρασμό της εξουσίας και του φυσικού πλούτου. Για την χαλαρή ομοσπονδία ο Κουντρέτ Οζερσάι είπε ότι στην πραγματικότητα οι Ε/Κ αυτό που λένε είναι ότι δεν είναι έτοιμοι να διαμοιραστούν ισότιμα την πολιτική εξουσία με την Τ/κ πλευρά, ότι αυτό τους ενοχλεί και επομένως ζητούν να γίνει διαμοιρασμός λιγότερων αρμοδιοτήτων. «Να είναι λιγότερες οι αρμοδιότητες στην Κεντρική Ομόσπονδη Κυβέρνηση, και στις πολιτείες περισσότερες αρμοδιότητες. Αυτό ορίζεται ως χαλαρή ομοσπονδία», ανέφερε λέγοντας ότι η Τ/κ πλευρά δεν είναι δυνατόν να δεχτεί μια τέτοια προσέγγιση.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

2002 αγιάτρευτες ιστορίες

«Τόσο σε σας όσο και στην Sevgul αξίζει η ευγνωμοσύνη όλου του Κυπριακού Λαού.»
Άσχετος  |  20:54

Άδειες οδηγών ηλικιωμένων και ο φαύλος κύκλος των δυστυχημάτων

«Τον γιατρό ποιός τον ελέγχει;»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  17:01

Βροχές προβλέπει η Μετεωρολογική Υπηρεσία

«Μήπως θα πρέπει, εκεί στην Σύνταξη, να αποφασίσετε : Η "Ελευθερίας" είναι Πλατεία ή...............γέφυρα ...»
Γιαννούλης Σολομωνίδης  |  10:35

Τσαβούσογλου: Θα προστατεύσω τα πλοία μου αν χρειαστεί

«Τί `έξυπνο` παλλικαρούι!!! »
ΑΚΑ  |  10:13

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X