ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Οζερσάι: Ο Έιντε επιχειρεί να μας παγιδεύσει

«Με την προσέγγιση του στοχεύει να επιρρίψει ευθύνες στην τ/κ πλευρά και στην Τουρκία σε περίπτωση μιας αρνητικής εξέλιξης»

Κριτική στον Έσπεν Μπαρθ Έιντε ασκεί ο τέως διαπραγματευτής της τουρκοκυπριακής κοινότητας και αρχηγός του κόμματος του Λαού Κουντρέτ Όζερσαϊ για το κοινό έγγραφο και για τις δηλώσεις του Νορβηγού διπλωμάτη λέγοντας ότι επιχειρεί με την προσέγγιση του επιχειρεί να επιρρίψει ευθύνες στην τ/κ πλευρά και στην Τουρκία σε περίπτωση μιας αρνητικής εξέλιξης.  

Ο κ. Οζερσάι σε δηλώσεις του ενόψει της έναρξης της Διάσκεψης στο Κραν Μοντάνα και με αφορμή τη συνέντευξη Τύπου Έιντε στη Γενεύη, μεταξύ άλλων είπε: «Το κοινό έγγραφο που αποφασίστηκε να δημιουργηθεί πριν την Ελβετία δεν έγινε δεκτό από πολλές πλευρές και έτσι δεν θα τεθεί στο τραπέζι των συνομιλιών της διάσκεψης. Φτάσαμε σε ένα σημείο που δεν επιτρέπεται να έρθει στο τραπέζι των συνομιλιών ένα έγγραφο που αρχικά χαρακτηρίστηκε ως «κοινό», στην συνέχεια ως «ένας οδηγός», για τον οποίο δεν χρειάζεται η συμφωνία ή η συγκατάθεση των εμπλεκόμενων πλευρών και στην συνέχεια αποσύρθηκε από τον ίδιο τον ΟΗΕ, ο οποίος το δημιούργησε».

Σύμφωνα με τον κ. Οζερσάι, «ο ΟΗΕ ετοιμάζει έδαφος, το οποίο εμποδίζει ένα αποτέλεσμα που θα φέρει νόημα προτού ξεκινήσει η διάσκεψη, εξαιτίας των πλευρών που δημιουργούν εμπόδια και της ίδιας της απραξίας του. Λες και βοηθά όσους δημιουργούν εμπόδια».

Ο Οζερσάι επέκρινε τον ειδικό σύμβουλο των ΗΕ αναφέροντας, ότι «ο κ. Έιντε στις δηλώσεις του τονίζει ότι η διάσκεψη στο Κραν Μοντάνα δεν είναι τελική ευκαιρία, αλλά η καλύτερη ευκαιρία που μπορεί να βρεθεί. Σας είναι γνωστές αυτές οι δηλώσεις; Σαν δεν έφταναν όλα αυτά, ο κ. Έιντε στα πλαίσια των δηλώσεων του στον τύπο επισημάνει ότι παραμένει πολύ μικρή διαφορά στο εδαφικό ανάμεσα στις δυο πλευρές, της τάξης του 0,5%. Και όμως εμείς είχαμε την εντύπωση ότι η διαφορά είναι της τάξης του 1%! Πως είναι δυνατόν ο ίδιος να μειώνει την διαφορά κατά 0,5%; Ο ΟΗΕ γιατί πράττει κάτι τέτοιο; Δηλώνει κάτι τέτοιο για να δημιουργήσει την εντύπωση ότι το Κυπριακό έχει σχεδόν διευθετηθεί και ότι παραμένουν η ασφάλεια και οι εγγυήσεις. Αυτή είναι μια προσέγγιση που διευκολύνει την επίρριψη ευθυνών σε εμάς και στην Τουρκία σε περίπτωση μιας αρνητικής εξέλιξης».

Καταλήγοντας ο κ. Όζερσαϊ καλεί τον ΟΗΕ μια ώρα αρχύτερα να αναθεωρήσει την στάση του στο Κυπριακό.

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση