ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 12:33
 

Οζερσάι: Προχωρούν οι εργασίες στο θέμα της επανεγκατάστασης των Μαρωνιτών

Οι προσπάθειες της «κυβέρνησης» είναι να ακολουθηθεί το «μοντέλο Κορμακίτη» σύμφωνα με τον «υπουργό εξωτερικών»

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Πέραν των 18 σπιτιών τα οποία χρησιμοποιούσε ο κατοχικός στρατός έχουν εκκενωθεί και θα παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους στο κατεχόμενο μαρωνίτικο χωριό Καρπάσια ενώ οι προσπάθειες της «κυβέρνησης» είναι να ακολουθηθεί το «μοντέλο Κορμακίτη» σύμφωνα με τον «υπουργό εξωτερικών» Κουντρέτ Οζερσάι.

Σε συνέντευξη του στην τουρκοκυπριακή εφημερίδα «Χαβαντίς», η οποία δημοσιεύεται πρωτοσέλιδα με τίτλο «Παράδοση τον Ιούνιο» ο κ. Οζερσάι αναφέρεται στις εξελίξεις στις εργασίες για την επανεγκατάσταση των Μαρωνιτών στα κατεχόμενα χωριά τους.

Είπε ότι τα σπίτια που είναι έτοιμα θα παραδοθούν στους ιδιοκτήτες τους σε 4-5 μήνες ενώ για το θέμα βρίσκεται σε συνεχή επαφή με τους εκπροσώπους της κοινότητας των Μαρωνιτών.

Σχετικά με τα κατεχόμενα χωριά Ασώματος και Αγία Μαρίνα, που βρίσκονται σε στρατιωτική περιοχή είπε ότι στον Ασώματο γίνονται επιδιορθώσεις στην εκκλησία και στο κτήριο κοντά στην εκκλησία και ότι έχει μειωθεί η στρατιωτική παρουσία στο χωριό.

«Αν υπάρξουν αιτήσεις για επανεγκατάσταση στο χωρίο τότε θα δούμε το θέμα θετικά και θα προσπαθήσουμε να ικανοποιήσουμε τα αιτήματα» είπε σημειώνοντας παράλληλα ότι, η εκκλησία και το νεκροταφείο στην Αγία Μαρίνα έχουν επιδιορθωθεί ενώ υπάρχει αίτημα για επιδιόρθωση και του σχολείου ώστε να γίνει χώρος συνάντησης κατά την επίσκεψη των κατοίκων αναφέροντας ότι επί του θέματος θα υπάρξουν εξελίξεις εντός των ημερών.

Είπε ακόμα ότι είναι δύσκολη η μετακίνηση του στρατού και ότι για να γίνει, αυτό χρειάζεται αρχικά να υπάρξει χρονικό πλαίσιο καθορισμένο από τον στρατό αλλά και σχετική απόφαση για την μετακίνηση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων και που θα γίνει αυτή.

Σε ερώτηση αν βρίσκεται σε επαφή με τους εκπροσώπους της κοινότητας είπε ότι υπάρχουν πολλοί εκπρόσωποι, αυτός που εξελέγη στις ελεύθερες περιοχές αλλά και οι εκπρόσωποι των χωριών και ότι πραγματοποιεί συναντήσεις με όλους τους οποίους "και διαβεβαιώνω ότι δεν υπάρχει αλλαγή στην απόφαση και ούτε αλλαγή στην πρόθεση της «κυβέρνησης» στο θέμα της επανεγκατάστασης των Μαρωνιτών".

Απάντησε στις επικρίσεις σχετικά με το γεγονός ότι υπάρχει καθυστέρηση στην υλοποίηση της απόφασης λόγω της γραφειοκρατίας λέγοντας ότι υπάρχει συντονισμός επί του θέματος, δεν υπάρχει καθυστέρηση και οι όποιες αποφάσεις πρέπει να λαμβάνονται από τον Τ/κ ηγέτη.

Σε ερώτηση ότι η απόφαση του ψευδοκράτους για επανεγκατάσταση των Μαρωνιτών ξεσήκωσε αντιδράσεις ότι θα θιγούν τα συμφέροντα του «κράτους» ο κ. Οζερσάι απάντησε λέγοντας ότι, και στον ίδιο γίνονται και προφορικά και γραπτά παράπονα για το θέμα σημειώνοντας ότι δεν υπάρχει λόγος ανησυχίας και ότι ήδη υπάρχει το «μοντέλο Κορμακίτη» το οποίο λειτουργεί και δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα ή ανησυχία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Μειώθηκε κατά 10% το προσωπικό της Τράπεζας Κύπρου

«Δυστυχως θα ακολουθησει και αλλο σχεδιο σε ενα χρονο ! Οι υπεραριθμοι ειναι πολυ περισσοτεροι !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:58

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X