ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάει στον Κληρίδη για γνωμάτευση ο νόμος για την 56η έδρα

Μετά και την ψήφιση του νόμου από την βουλή ο Πρόεδρος δίνει το λόγο στον γενικό εισαγγελέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Στον γενικό εισαγγελέα για γνωμάτευση θα στείλει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον νόμο που ψήφισε η βουλή το απόγευμα της Τετάρτης για επιστροφή της 56ης έδρας στην Αλληλεγγύη. Ανώτατες κυβερνητικές πηγές επισημαίνουν ότι ο Πρόεδρος εξαιτίας και του ότι προηγήθηκαν δύο αποφάσεις δικαστηρίων αλλά και του οτι τοποθετήθηκε ο γενικός εισαγγελέας επί του ζητήματος, δε μπορεί να κάνει αλλιώς από το να ζητήσει τη γνωμάτευσή του. Με δεδομένο συνεπώς πως ο νόμος θα κριθεί αντισυνταγματικός από τον Κώστα Κληρίδη, ο Νίκος Αναστασιάδης θα αναφέρει στη συνέχεια τον νόμο στο ανώτατο δικαστήριο.

Το ανώτατο δικαστήριο είχε κρίνει πρόσφατα άκυρη την εκλογή Γιώργου Παπαδόπουλου, καθώς η Ελένη Θεοχάρους που έλαβε την έδρα, δεν παρουσιάστηκε στην ανακήρυξη των βουλευτών. Προσφυγή στο ανώτατο δικαστήριο, είχε κάνει ο πρώην βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΣΥ Ανδρέας Μιχαηλίδης, διεκδικώντας αναπληρωματικές εκλογές.

Μετά και τον σάλο που προκλήθηκε, ο γενικός εισαγγελέας επεσήμανε πως θα πρέπει να γίνει τροποποίηση του Συντάγματος, για την κατάληψη της έδρας από τον πρώτο επιλαχόντα του ίδιου σχηματισμού. Συνεπώς η όποια πρόταση νόμου χωρίς την τροποποίηση του Συντάγματος, κρίνεται ως αντισυνταγματική. Με δεδομένο ότι η πρόταση νόμου που ψηφίστηκε θα κριθεί αντισυνταγματική από τον γενικό εισαγγελέα, επόμενο βήμα του Προέδρου της Δημοκρατίας είναι να τον αναφέρει.

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως υπήρχε η πρόθεση για τροποποίηση του Συντάγματος από μέλη της βουλής, ωστόσο δεν προέκυπτε η απαιτούμενη πλειοψηφία, καθώς ο ΔΗΣΥ διαφωνούσε με την τροποποίηση του Συντάγματος και ο Γιώργος Λιλλήκας, ζητούσε να εφαρμοστεί η αρχή –η έδρα ανήκει στο κόμμα- σε όλες τις περιπτώσεις, διεκδικώντας έτσι επιστροφή των εδρών του από τους ανεξάρτητους πλέον βουλευτές του Άννα Θεολόγου και Παύλο Μυλωνά.

Ζήτησαν συναίνεση και υπογραφή από τον Πρόεδρο

Με αυτό ως δεδομένο κατέθεσαν πρόταση νόμου τα κόμματα Αλληλεγγύη ΔΗΚΟ ΕΔΕΚ Οικολόγοι που προνοεί ότι σε περίπτωση που ένας εκλεγμένος Βουλευτής δεν μπορεί να αναλάβει τα καθήκοντά του για οποιαδήποτε λόγο τότε αναπληρώνεται από τον πρώτο επιλαχόντα του ιδίου κόμματος εντός 45 ημερών. Την πρόταση νόμου στήριξαν ΑΚΕΛ και ΕΛΑΜ ενώ εναντίον τάχθηκαν ΔΗΣΥ και ο Γιώργος Λιλλήκας χαρακτηρίζοντάς τον αντισυνταγματικό. Τα κόμματα της αντιπολίτευσης, κάλεσαν μάλιστα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να υπογράψει τον νόμο στο πλαίσιο συναίνεσης που επιδιώκει όπως λέει έχει με την βουλή.

Τι μέλλει γενέσθαι

Ποιά θα είναι η εξέλιξη των νέων δεδομένων είναι ένα ζήτημα ανοικτό. Στο σενάριο που κριθεί αντισυνταγματικός ο νόμος, η βουλή δεν έχει περισσότερες επιλογές από το να ψηφίσει τροποποίηση του συντάγματος, να κηρύξει αναπληρωματικές εκλογές ή να μείνει με 55 βουλέυτές.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Η εμπλοκή του μητροπολίτη Ησαΐα, η αμηχανία των κομμάτων και ο περίεργος ρόλος του Χρίστου Χρίστου
Της Μαρίνας Οικονομίδου
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ