ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 22:48
 

Παίζει και ο Τορναρίτης για τις ευρωεκλογές

Αναδιατάξεις στον ΔΗΣΥ ενόψει των επικείμενων εκλογών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Πλήρης αναδιάταξη του σκηνικού αναμένεται στον Δημοκρατικό Συναγερμό το επόμενο διάστημα ενόψει των ευρωεκλογών. Στην Πινδάρου, θέλουν ένα δυνατό ψηφοδέλτιο που φιλοδοξεί, όπως λένε κομματικές πηγές, να καταλάβει ακόμα και την τρίτη έδρα στην ευρωβουλή. Καθόλου τυχαίο ότι το όνομα μιας σειράς πρωτοκλασάτων στελεχών φιγουράρει ήδη για το ψηφοδέλτιο ευρωεκλογών. Πέραν της Στέλλας Κυριακίδου που έχει αναφέρει στο παρελθόν η «Κ», σχεδόν δεδομένο θεωρείται και το όνομα του τρίτου τη τάξει κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Νίκου Τορναρίτη.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο Νίκος Τορναρίτης έχει ήδη εκφράσει τις σκέψεις του για να διεκδικήσει έδρα στην ευρωβουλή για τις οποίες τόσο ο Νίκος Αναστασιάδης όσο και ο Αβέρωφ Νεοφύτου είναι ενήμεροι. Κάπως έτσι εξηγείται και το γεγονός ότι ο κ. Τορναρίτης δεν έχει διεκδικήσει κάποιο άλλο αξίωμα. Η πρόθεσή του πάντως να διεκδικήσει ήταν εν πολλοίς αναμενόμενη για συναγερμικές πηγές, καθώς ο ίδιος το τελευταίο διάστημα έχει ιδιαίτερη δράση σε ευρωπαϊκά και διεθνή φόρα αποκτώντας και το δικό του έρεισμα. Υπενθυμίζεται πως έχει εκλεγεί αντιπρόεδρος της Ασιατικής Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης ενώ εκπροσωπεί το κόμμα στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

Η Στέλλα Κυριακίδου θεωρείται δεδομένη για το ψηφοδέλτιο του κόμματος, ωστόσο σύμφωνα με ασφαλείς πηγές, θα η έδρα στην ευρωβουλή θα αποτελεί το μεταβατικό στάδιο για την ίδια καθώς το πιο πιθανόν είναι πως θα διαδεχθεί τον Χρίστο Στυλιανίδη στη θέση του επιτρόπου.

Στο κάδρο της ονοματολογίας δεν θα πρέπει να παραβλεφθεί και το όνομα του βουλευτή Αμμοχώστου Κυριάκου Χατζηγιάννη ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο στον ΟΑΣΕ.

Ανοικτό για Στυλιανίδη

Το τι θα γίνει με τον Χρίστο Στυλιανίδη είναι ένα ζήτημα που συζητείται εντόνως. Ο ίδιος έχει καταφέρει να αποκτήσει ένα σημαντικό έρεισμα στις Βρυξέλλες με έγκυρες πηγές να αναφέρουν πως το όνομά του ακούγεται εντόνως για την αντιπροεδρία της Κομισιόν. Αν ο ίδιος έχει τέτοιο έρεισμα που θα καταφέρει να κλειδώσει την αντιπροεδρία, σίγουρα θα είναι δύσκολο για την κυβέρνηση να τον απομακρύνει από τη θέση του επιτρόπου.

Υπάρχουν ωστόσο πολιτικές πηγές που επισημαίνουν πως πέραν της ψυχρής σχέσης που διάγει ο κ. Στυλιανίδης με το Προεδρικό, υπάρχει παράλληλα και ο άτυπος κανόνας να εναλλάσσεται ανά κράτος μέλος η θέση του επιτρόπου ανά φύλο. Να διορίζεται δηλαδή για μία πενταετία σε ένα κράτος γυναίκα πολιτικός και την άλλη άντρας. Το αν αυτό θα ισχύσει είναι ένα ζήτημα ανοικτό.

Υπάρχει βεβαίως και το σενάριο ο Χρίστος Στυλιανίδης να διεκδικήσει θέση στο ψηφοδέλτιο, ωστόσο το γεγονός ότι ο διορισμός των επιτροπών ακολουθεί χρονικά τις ευρωεκλογές, περιπλέκει λίγο τα πράγματα. Το σίγουρο είναι πως ο Χρίστος Στυλιανίδης, πρόσωπο με ισχυρό έρεισμα στην κοινωνία ευρύτερα, θα έχει σίγουρα πολιτικό ρόλο και λόγο την επόμενη πενταετία.

Αλλάζει η κοινοβουλευτική ομάδα

Σε ένα σενάριο πάντως μετάβασης των Λευτέρη Χριστοφόρου, Στέλλας Κυριακίδου και Νίκου Τορναρίτη στο ευρωκοινοβούλιο, εκτός του ότι η ηγετική ομάδα του κόμματος μεταφέρεται στις Βρυξέλλες, αναμένεται να γίνουν και αλλαγές στην κοινοβουλευτική ομάδα.

Με την αποχώρηση για παράδειγμα των κ.κ Κυριακίδου και Τορναρίτη από την βουλή, εισέρχονται στη βουλή η Σάβια Ορφανίδου και η Ξένια Κωνσταντίνου. Πέραν τούτου θα κενωθεί και η θέση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου, με τον Ευθύμιο Δίπλαρο ως αναπληρωτής κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος να θεωρείται ο πιθανότερος διεκδικητής, στο ενδεχόμενο βεβαίως που δεν εκλεγεί στην αντιπροεδρία του κόμματος.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Σχόλια αναγνωστών

#PoliticsBlog Ο πιο εύκολος αντίπαλος, η Λουτ και το αγνοούμενο πόρισμα

«Εσύ και ο συνομιλητής σου, που πολύ βολικά δεν αναφέρεις ποιος είναι, πρέπει να αντιληφθείτε ότι ανήκετε ...»
Yiannos  |  10:15

Γ. Εισαγγελέας: Καμιά σχέση με συγκεκριμένη πώληση τεμαχίου στον Πωμό

«Κάτι μου λέει ότι δεν είναι τυχαία που άρχισε η υπόσκαψη του Γ.Ε. Μετά από διαφωνίες του με κάποιες ...»
CGA  |  09:36

Ζητά βοήθεια η Ερευνητική Επιτροπή για ΣΚΤ

«Eλπίζω όταν αυτή η Επιτροπή τελειώσει το έργο που ανέλαβε, να μην ντρέπεται να κυκλοφορεί στους ...»
knak  |  20:51

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση