ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πάλμας: O ΠτΔ σε συνεργασία με Αθήνα, έθεσε την Τουρκία προ των ευθυνών της

Η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει ο ΠτΔ για λύση του Κυπριακού στηρίζεται στις αρχές του διεθνούς δικαίου του ΟΗΕ, δήλωσε ο Βασίλης Πάλμας

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, συναισθανόμενος την κρισιμότητα των καιρών και παρά τη συνεχιζόμενη τουρκική αδιαλλαξία, καταβάλλει συστηματικές προσπάθειες για επίλυση του εθνικού μας προβλήματος και σε συνεργασία πάντα με την ελληνική κυβέρνηση, έθεσε την Τουρκία προ των ευθυνών της, ξεκαθαρίζοντας ότι πρέπει αυτή τη φορά να ληφθούν πρωτίστως αποφάσεις για το θέμα της ασφάλειας, των εγγυήσεων και των στρατευμάτων, δήλωσε απόψε ο Υφυπουργός παρά των Προέδρω Βασίλης Πάλμας, σε εκδήλωση για τα 43 χρόνια από το πραξικόπημα και την τουρκική εισβολή που οργάνωσε η Ένωση Κυπρίων Ελλάδας στον Πειραιά.

Ο κ . Πάλμας είπε ότι η αποφασιστικότητα που επιδεικνύει ο ΠτΔ για λύση του Κυπριακού στηρίζεται στις αρχές και στις αξίες του διεθνούς δικαίου, του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και του ευρωπαϊκού κεκτημένου, ώστε να διασφαλίζεται η λειτουργικότητα και βιωσιμότητα του κράτους μας.

«Δυστυχώς όμως, παρά τη μεγάλη προσπάθεια που καταβάλλει και την αποφασιστικότητα που επιδεικνύει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, οι συνομιλίες για εξεύρεση μιας καθολικά αποδεκτής, δίκαιης και βιώσιμης διευθέτησης του εθνικού μας προβλήματος έχουν και πάλι περιέλθει σε μια δύσκολη φάση. Η αδιαλλαξία της Τουρκίας και η επιμονή της να θέτει συγκεκριμένους όρους οι οποίοι σε καμία περίπτωση δεν μπορούν να γίνουν αποδεκτοί από τη δική μας πλευρά, έχουν οδηγήσει για μια ακόμη φορά τη διαδικασία σε τέλμα», ανέφερε.

Ανέφερε πως η μη βοηθητική στάση της Τουρκίας και κατ' επέκταση των Τουρκοκυπρίων κατά την πρόσφατη διάσκεψη της Ελβετίας, ώθησε τον Πρόεδρο Αναστασιάδη στην κατάθεση μιας ευέλικτης δέσμης προτάσεων με σκοπό την άρση του αδιεξόδου.

Σύμφωνα με τον κ. Πάλμα, οι προτάσεις αυτές, αντιμετώπιζαν με ένα όσο το δυνατό ορθολογικότερο τρόπο τις ανησυχίες των Τουρκοκυπρίων επί συγκεκριμένων θεμάτων και ταυτόχρονα λάμβαναν υπόψη τις ευαισθησίες και τις ενστάσεις της δικής μας πλευράς.

«Βέβαια, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τόνισε ευθαρσώς ότι καμία από τις πιο πάνω προτάσεις δεν θα ίσχυε εάν δεν τερματίζονταν πρώτα οι εγγυήσεις και τα μονομερή επεμβατικά δικαιώματα, εάν δεν διαμορφωνόταν ένα σαφές χρονικό πλαίσιο αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και εάν δεν ικανοποιούνταν οι δίκαιες αξιώσεις των Ελληνοκυπρίων για το εδαφικό», ανέφερε.

Ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω είπε πως παρά τη γενικότερη θετική αποτίμηση της προαναφερθείσας δικής μας πρωτοβουλίας, η άλλη πλευρά συνέχισε την αρνητική της στάση και μετά από μακρά διαδικασία διαβούλευσης και έντονες και επανειλημμένες διευκρινιστικές ερωτήσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας και του Ελληνα Υπουργού Εξωτερικών, ο Τούρκος Υπουργός Εξωτερικών παραδέχτηκε ότι η δική τους θέση παρέμεινε αμετάβλητη, τόσο ως προς το σύστημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων, όσο και στα θέματα της αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων και του εδαφικού.

«Είναι νομίζω σαφείς και ξεκάθαροι, σε κάθε καλόπιστο ακροατή, οι λόγοι για τους οποίους και η νέα διαδικασία των συνομιλιών οδηγήθηκε σε αδιέξοδο. Παρόλα αυτά, η δική μας πλευρά δεν επιθυμεί να συμμετέχει στο παιχνίδι της επίρριψης ευθυνών. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη με συνέπεια επαναβεβαιώσει την αποφασιστικότητά του να συνεχίσει να διαπραγματεύεται μια λύση μέσα στις παραμέτρους που έθεσε ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, εάν τερματιστούν από την πρώτη μέρα εφαρμογής της λύσης οι Συνθήκες Εγγυήσεων και Συμμαχίας, συμπεριλαμβανομένου και του δικαιώματος επέμβασης, εάν εξευρεθεί αποτελεσματικός μηχανισμός εφαρμογής και παρακολούθησης υλοποίησης της λύσης και εάν συμφωνηθεί χρονοδιάγραμμα πλήρους αποχώρησης των κατοχικών στρατευμάτων με βάση την πρόταση που έχουμε υποβάλει», ανέφερε.

Ο κ. Πάλμας συνέχισε λέγοντας ότι στόχος και σκοπός μας μέσα από τις προτάσεις που έχουμε υποβάλει είναι η δημιουργία ενός πραγματικά ανεξάρτητου, κυρίαρχου και φυσιολογικού κράτους, απαλλαγμένου από τις όποιες εξαρτήσεις τρίτων χωρών, ενός σύγχρονου, απόλυτα εναρμονισμένου με το ευρωπαϊκό κεκτημένο κράτους, που θα δίδει την προοπτική ειρηνικής συνύπαρξης και προοπτικής για το μέλλον για όλους ανεξαιρέτως τους κατοίκους του.

Ο Υφυπουργός αναφέρθηκε και στις γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου λέγοντας ότι διεθνείς εταιρείες-κολοσσοί στον τομέα της έρευνας και εξόρυξης υδρογονανθράκων προχώρησαν ήδη και επεκτείνουν τις δραστηριότητες τους στη δική μας περιοχή, ενώ μαζί με την Ελλάδα αξιοποιούμε το γεωπολιτικό αυτό πλεονέκτημα συνάπτοντας στρατηγικές συμφωνίες με τις χώρες της περιοχής, με πιο χαρακτηριστική εκείνη της κατασκευής του αγωγού μεταφοράς αερίου από το Ισραήλ στην Ιταλία μέσω της Κύπρου και της Ελλάδας, με χρηματοδότηση της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η οποία θέτει πολύ ψηλά στις προτεραιότητές της την ενεργειακή της ασφάλεια για τα επόμενα χρόνια.

«Ο δρόμος αυτός, βέβαια, δεν είναι εύκολος, αφού πάντα θα υπάρχουν οι απειλές και οι διεκδικήσεις της Τουρκίας. Από την άλλη όμως, θα υπάρχει η αποφασιστικότητα όλων των χωρών που εμπλέκονται στην αξιοποίηση των νέων στρατηγικών δεδομένων, όπως διαφάνηκε και με την πολύ πρόσφατη συνάντηση των ηγετών Ελλάδας, Ισραήλ και Κύπρου στη Θεσσαλονίκη, καθώς και προηγούμενα με την Ιταλία μαζί στην Ιερουσαλήμ και πιο πριν με την Αίγυπτο στο Κάιρο», ανέφερε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση