ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παπαδόπουλος: Απαιτείται νέα στρατηγική για την Κύπρο

Θέλουμε, είπε, «το κράτος μας απαλλαγμένο από στρατιωτικές επιρροές και επεμβάσεις»

ΚΥΠΕ

Απαιτείται μια νέα στρατηγική για την Κύπρο που δεν θα φέρνει συνεχώς την μια ταπείνωση μετά την άλλη, τον ένα εξευτελισμό μετά τον άλλο, αλλά θα βασίζεται στη διεκδίκηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας, δήλωσε απόψε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ και υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας Νικόλας Παπαδόπουλος.

Ο κ. Παπαδόπουλος μιλούσε στο πλαίσιο κοινής αντικατοχικής εκδήλωσης, που διοργάνωσαν το Δημοκρατικό Κόμμα, η ΕΔΕΚ και το Κίνημα Αλληλεγγύη, στο Άγαλμα της Ελευθερίας, απέναντι από την Αρχιεπισκοπή.

«Μετά το παταγώδες αδιέξοδο, απαιτείται σήμερα περισσότερο παρά ποτέ, μια νέα στρατηγική για την Κύπρο», είπε.

Μια στρατηγική, πρόσθεσε, «που να βασίζεται σε μία παντελώς διαφορετική θεώρηση: Στο ότι η Τουρκία είναι αυτή που δεν θέλει λύση και είναι δικαιολογημένες οι ανησυχίες των Ε/κ».

Αν, συνέχισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «η επιλογή είναι μεταξύ, να μας κατηγορήσουν κάποιο ξένοι ότι είμαστε τα ‘κακά παιδιά’ και να υπερασπιστούμε τα συμφέροντα των Ε/κ, εμείς δεν έχουμε κανένα πρόβλημα να επιλέξουμε. Το δηλώνουμε απερίφραστα: εμείς είμαστε με τους Ε/κ και θα υπερασπιστούμε τα συμφέροντα τους».

Η νέα στρατηγική που προτείνουμε, ανέφερε ο ίδιος, «βασίζεται στην αρχή ότι η Τουρκία είναι αυτή που δεν θέλει λύση και συνεπώς πρέπει να πιεστεί, ή, να πειστεί ν’ αλλάξει τις θέσεις της».

Αυτό χρειαζόμαστε σήμερα, σημείωσε, μια νέα στρατηγική, αποτρεπτική των τουρκικών σχεδιασμών και όχι νομιμοποίησης τους», μια νέα στρατηγική, είπε, «με την οποία να αξιοποιούμε τα στρατηγικά μας πλεονεκτήματα και όχι να τα αναιρούμε». Μια νέα στρατηγική «με την οποία θα διεκδικούμε τους δικούς μας στόχους και δεν θα συζητούμε απλά τις απαιτήσεις της Τουρκίας».

«Μια νέα στρατηγική διεκδίκησης και όχι συνθηκολόγησης», ανέφερε. Μια νέα στρατηγική, πρόσθεσε, «που δεν θα φέρνει συνεχώς την μια ταπείνωση μετά την άλλη, τον ένα εξευτελισμό μετά τον άλλο, αλλά θα βασίζεται στη διεκδίκηση της εθνικής μας αξιοπρέπειας».

«Πιστέψτε το», είπε ο κ. Παπαδόπουλος, εκτιμώντας ότι «οι δυνάμεις της αλλαγής μπορούν να φέρουν αυτή τη νέα στρατηγική και μαζί της θα φέρουν πίσω και την χαμένη αξιοπρέπεια αυτού του λαού». Πρέπει, σημείωσε, «να πιστέψουμε στο δίκαιο του λαού μας».

Σύμφωνα με τον ίδιο «αν αυτό δεν γίνει, η Κύπρος θα σύρεται σ’ ένα άγονο διάλογο με κίνδυνο να οδηγηθούμε κάποια στιγμή στην κατάλυση του νόμιμου κράτους».

Κάλεσε «όλες και όλους σας, να βρεθούμε στην πρώτη γραμμή για να αποτρέψουμε έναν μεγάλο κίνδυνο. Τον μεγαλύτερο κίνδυνο που αντιμετωπίζουμε σήμερα. Να συμβιβαστούμε με την κατοχή - να αποδεχτούμε την κατοχή μέσα μας».

Αν επιτρέψουμε να συμβεί αυτό, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, «η προδοσία είναι το ίδιο μεγάλη – ίσως ακόμη μεγαλύτερη».

Γι΄ αυτό, πρόσθεσε, «πρέπει να απομονώσουμε όσους μας λένε ότι ‘η Τουρκία θέλει λύση αλλά το πρόβλημα είναι οι απορριπτικοί, μαξιμαλιστές, εθνικιστές Ελληνοκύπριοι’». «Ν’ απομονώσουμε όσους μας λένε ότι κακώς επιμένουμε στην κατάργηση των εγγυήσεων και των παρεμβατικών δικαιωμάτων της Τουρκίας», είπε.

«Τι πειράζουν μας λένε ‘λίγοι στρατιώτες, λίγες εγγυήσεις, λίγα επεμβατικά δικαιώματα;’, αφού υπάρχουν και σήμερα» ανέφερε, προσθέτοντας την ίδια ώρα ότι «η αποδοχή αυτής της λογικής οδηγεί στην αποδοχή της κατοχής».

Και αυτό, είπε ο υποψήφιος για την προεδρία της Δημοκρατίας «δεν μπορούμε, δεν πρέπει και εμείς; δεν θα επιτρέψουμε να περάσει». Σύμφωνα με τον Νικόλα Παπαδόπουλο: «μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις σημαίνει μηδέν στρατός και μηδέν εγγυήσεις. Ούτε ένας στρατιώτης δεν θα μείνει».

«Η προβολή διεκδικήσεων, που σε άλλες χώρες θεωρούνται αυτονόητες, δεν μπορούν στην Κύπρο να θεωρούνται μαξιμαλιστικές», σημείωσε. Δεν είναι, είπε, «άρνηση λύσης η απόρριψη αναπηρικών διευθετήσεων, που το μόνο που εγγυώνται είναι την παγίωση των διαχωριστικών τάσεων και να μετατραπεί η Κύπρος σε ένα τούρκικο προτεκτοράτο».

«Η επιδίωξη των αυτονόητων δεν σημαίνει ακραία απαίτηση και σίγουρα δεν σημαίνει απροθυμία για λύση», διαβεβαίωσε, προσθέτοντας ότι «θέλουμε λύση. Λύση λειτουργική και βιώσιμη». Θέλουμε, είπε, «το κράτος μας απαλλαγμένο από στρατιωτικές επιρροές και επεμβάσεις». «Θέλουμε ένα φυσιολογικό κράτος στο οποίο θα γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα και οι ευρωπαϊκές ελευθερίες», πρόσθεσε. Και πάνω απ’ όλα, συμπλήρωσε, θέλουμε διαφάνεια, ενημέρωση του κόσμου και έναν δημοκρατικό διάλογο με την κοινωνία των πολιτών για το Κυπριακό».

Όλων των πολιτών, είπε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, «Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων. Ο αγώνας μας για ελευθερία δεν στρέφεται κατά των Τουρκοκυπρίων. Είναι και αυτοί θύματα της τούρκικης πολιτικής και δεν είναι αντίδικοι μας».

Αντίδικος μας, πρόσθεσε, «είναι η Τουρκία». «Αυτός είναι ο εισβολέας που θέλουμε να διώξουμε και να λυτρωθούμε Έλληνες και Τούρκοι», ανέφερε. «Οι συμπατριώτες μας Τ/κ πρέπει όμως ν’ αποφασίσουν κατά πόσο θέλουν να απεγκλωβιστούν από τον στραγγαλισμό της Άγκυρας», είπε.

Εμείς, ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, «δηλώνουμε ότι η θέση τους είναι δίπλα μας σε ένα κοινό κράτος».

Στη νέα στρατηγική που χρειάζεται στο Κυπριακό, «με τη θωράκιση της Κυπριακής Δημοκρατίας και την επίτευξη σωστής, λειτουργικής και βιώσιμης λύσης, μέσω της συνέχισης και μετεξέλιξης του κράτους μας», στάθηκε στο χαιρετισμό του ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Μάρκος Κυπριανού. «Θέλουμε λύση με σωστό περιεχόμενο κι ας το ειρωνεύονται κάποιοι», είπε.

Σύμφωνα με τον κ. Κυπριανού «διεκδικούμε λύση που θα προβλέπει την εφαρμογή των βασικών ελευθεριών για όλους ανεξαιρέτως τους Κυπρίους, την αποχώρηση όλων των στρατευμάτων και των εποίκων, την κατάργηση των εγγυήσεων, την επιστροφή των προσφύγων σε συνθήκες ελευθερίας και ασφάλειας, την επιστροφή των περιουσιών τους». Διακήρυξε «τον απαράβατο στόχο μας, για εξεύρεση λύσης του Κυπριακού, που να ανατρέπει τα δεδομένα της κατοχής, να απελευθερώνει τα κατεχόμενα εδάφη μας, να είναι βιώσιμη, λειτουργική, διαρκής και δημοκρατική, να σέβεται τα ανθρώπινα δικαιώματα και να συνάδει με το ευρωπαϊκό κεκτημένο».

Τη θέση ότι «επιβάλλεται ένα μέτωπο αντίστασης και μια νέα πανεθνική στρατηγική που θα προβάλλει ανάγλυφη την υφή του κυπριακού προβλήματος», εξέφρασε σε χαιρετισμό του ο Επίτιμος Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, τον οποίο διάβασε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Μαρίνος Σιζόπουλος. Επιβάλλεται, πρόσθεσε, «η ανάλυση των τουρκικών στόχων και η εγκατάλειψη της ευσεβοποθικής αναμονής κινήσεων καλής θέλησης από την Τουρκία».

«Αλλαγή του σκηνικού μπορεί να επέλθει με αξιοποίηση των εμπλεκομένων συμφερόντων στην νευραλγική μας περιοχή και με τη δημιουργία συνθηκών ώστε η εμμονή της Τουρκίας στους στόχους της να έχει αρνητικές επιπτώσεις στα ευρύτερα της συμφέροντα», πρόσθεσε. Ενδιάμεσος στόχος, σύμφωνα με τον κ. Λυσσαρίδη, «είναι η δημιουργία ενός ελεγχόμενου, πολυκηδεμονευόμενου μεταποικιοκρατικού μορφώματος». «Οι δυνάμεις της αντίστασης πρέπει να βρεθούν επικεφαλής στον αγώνα για νέα ελπιδοφόρα πορεία», είπε.

Σε δικό του χαιρετισμό ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Κινήματος Αλληλεγγύη Πόλυς Παλλήκαρος ανέφερε ότι «μετά και τις τελευταίες εξελίξεις και εμπειρίες της Ελβετίας, ήρθε η ώρα νηφάλια και συλλογικά να εντοπίσουμε τους κινδύνους, τις απειλές, τις ευκαιρίες και τις προκλήσεις που συγκεντρώνει σήμερα το κυπριακό και να σχεδιάσουμε αυτή τη νέα στρατηγική διαχείρισης που απαιτείται».

«Ας στείλουμε το μήνυμα προς όλους. Ότι δεν ξεχνούμε. Δεν παραδινόμαστε. Δεν εκχωρούμε τα κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας σε κανένα», είπε, ενώ απευθυνόμενος στον κόσμο ανέφερε ότι «αντλούμε δύναμη από εσάς». «Το μεγαλείο της δύναμης σας, το βλέπω ξεκάθαρα μπροστά μου και απόψε», είπε, προσθέτοντας ότι «το βλέπουν οι φίλοι μας σε όλο τον κόσμο και ελπίζουν. Το βλέπουν οι εχθροί μας και τρομάζουν». «Απόψε κατάλαβαν όλοι ότι εμείς δεν γονατίσαμε. Και δεν θα γονατίσουμε ποτέ μπροστά σε κανέναν», ανέφερε.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση