ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:15
 

Παπαδόπουλος: Να ξεκαθαρίσει ο Πρόεδρος την πρόταση για χαλαρή ομοσπονδία

Το ΔΗΚΟ θεωρεί ότι ο όρος αυτός δεν έχει επεξηγηθεί και υπάρχει πλήρης σύγχυση

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα πρέπει κατά το διάγγελμα του να επεξηγήσει την πρόταση για αποκεντρωμένη ομοσπονδία καθώς επικρατεί πλήρης σύγχυση για το τι αντιπροτείνει η πλευρά μας, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος. Σημείωσε, παράλληλα πως το κόμμα του δεν πρόκειται να αποδεχθεί να συζητήσει λύση συνομοσπονδίας ή δύο κρατών, και επανέλαβε πως οι πολιτικές των τελευταίων δέκα χρόνων έχουν αποτύχει.
 
Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση που είχε με τον Υπουργό Δικαιοσύνης, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως αυτό που αναμένουν κατά το αποψινό διάγγελμα του Προέδρου Αναστασιάδη είναι να επεξηγήσει στον λαό τι εννοεί με την πρόταση για αποκεντρωμένη ή χαλαρή ομοσπονδία καθώς, το ΔΗΚΟ θεωρεί πως αυτός ο όρος δεν έχει επεξηγηθεί και υπάρχει πλήρης σύγχυση σε σχέση με το τι αντιπροτείνεται σε αντιδιαστολή με το τι έχει συζητηθεί μέχρι σήμερα.
 
Ο κ. Παπαδόπουλος ανέφερε πως εγείρονται πολλά ερωτήματα ακόμα και σε περίπτωση που επεξηγηθεί ο συγκεκριμένος όρος και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημερώσει ποιες αρμοδιότητες θα αφαιρεθούν από την ομοσπονδιακή κυβέρνηση και θα πάνε στις πολιτείες. «Εγείρονται πολλά ερωτήματα για το κατά πόσον μια τέτοια προσέγγιση επιλύει τα προβλήματα της δυσλειτουργίας του κράτους από την απαίτηση της τ/κ πλευράς για μια θετική ψήφο για κάθε απόφαση», είπε.
 
Διερωτήθηκε, αν για παράδειγμα από τις 24 αρμοδιότητες της ομοσπονδιακής Κυβέρνησης αφαιρεθούν οι δέκα και παραμείνουν 14 δεν θα μπορούν να παραλύσουν το κράτος με αυτές τις εναπομείναντες αρμοδιότητες. «Επομένως, θα πρέπει να γίνει μια σωστή ανάλυση των πραγματικών δεδομένων που έχουμε ενώπιον μας, όπως επίσης θα πρέπει να μας επεξηγηθεί κατά πόσον έχει εκτιμηθεί ο κίνδυνος, πως μέσα από αυτή τη συζήτηση δεν θα δοθεί η ευκαιρία στην τουρκική πλευρά για να προωθήσει και να αντιπροτείνει την πάγια επιδίωξη της συνομοσπονδίας και των δύο κρατών», είπε και ξεκαθάρισε πως το ΔΗΚΟ δεν πρόκειται να δεχθεί, ούτε καν να συζητήσει τέτοιες μορφές λύσης του Κυπριακού.
 
Κληθείς να σχολιάσει τη θέση του ΓΓ του ΟΗΕ, όπως μεταφέρθηκε από την Τζέιν Χον Λουτ, ότι οι δύο πλευρές θα πρέπει να ξεκαθαρίσουν ποιοι είναι οι όροι αναφοράς, ο κ. Παπαδόπουλος είπε πως δεν αντιλαμβάνεται τι εννοεί ο ΓΓ και θεωρεί ότι εάν η απαίτηση είναι να συμφωνηθούν οι όροι της διαπραγμάτευσης πριν αυτή αρχίσει, αυτό θα δώσει την ευκαιρία στην κακόπιστη πλευρά που είναι η τουρκική, να κωλυσιεργήσει και να εμποδίσει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων.
 
«Θεωρώ αδόκιμη αυτή την αναφορά στην έκθεση του ΓΓ και θεωρώ ότι δυστυχώς θα τύχει κατάχρησης από πλευράς της Άγκυρας. Επομένως η δική μας θέση είναι ότι θα πρέπει να καταβληθεί κάθε προσπάθεια να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και η κάθε πλευρά να θέσει τις επιδιώξεις της», είπε και συμφώνησε με τη διαπίστωση του Προέδρου Αναστασιάδη ότι πρέπει να προβληματιστούμε και να προβούμε σε μια αυτοκριτική για το κατά πόσον η πολιτική που ακολουθήθηκε τα τελευταία 10 χρόνια έχει φέρει τα επιθυμητά αποτελέσματα.
 
«Συμφωνούμε με τον Πρόεδρο ότι θα πρέπει να βρούμε άλλους τρόπους να ξεπεράσουμε τα εμπόδια που έχουν δημιουργηθεί από τη στάση της τουρκικής πλευράς και να αναγνωρίσουμε ότι οι πολιτικές των τελευταίων δέκα ετών έχουν αποτύχει. Συμφωνούμε με τη διάγνωση της αποτυχίας, ενδεχομένως να διαφωνούμε με την θεραπεία που αντιπροτείνεται», κατέληξε.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Μάλλον να κατευνάσουν το θηρίο όχι να το εξημερώσουν γιατί δεν εξημερώνεται!»
Leon  |  13:30

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X