ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:27
 

Παραδόθηκε ο 5ος τόμος του Φακέλου της Κύπρου

O κ. Συλλούρης είπε πως για να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα της έρευνας χρειάζεται περισσότερο από ένα ακόμα χρόνο

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Παραδόθηκε χθες από την Βουλή των Ελλήνων ο 5ος τόμος του Φακέλου της Κύπρου, όπως δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής Δημήτρης Συλλούρης, ο οποίος σήμερα παρέδωσε τους τέσσερις τόμους του Φακέλου στα μέλη της Διευρυμένης Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων και Υπηρεσιακών Παραγόντων της Βουλής για το Φάκελο της Κύπρου και στα μέλη της πρώην Κοινοβουλευτικής Επιτροπής για τον Φάκελο της Κύπρου.

Μιλώντας κατά την διαδικασία της παράδοσης των φακέλων, ο κ. Συλλούρης είπε πως για να ολοκληρωθεί το αποτέλεσμα της έρευνας χρειάζεται περισσότερο από ένα ακόμα χρόνο, και σημείωσε πως η βάση έγινε, οι μηχανισμοί στήθηκαν και η πολιτική βούληση οδήγησε στο να παραδοθεί όλο το υλικό στην κυπριακή Βουλή. Πρόσθεσε πως χθες παραλήφθηκε και ο 5ος τόμος του Φακέλου της Κύπρου και μέσα στις επόμενες ώρες θα είναι στην ιστοσελίδα της Βουλής τόσο της κυπριακής όσο και της ελληνικής.

Ο κ. Συλλούρης ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής που συμμετείχε στο δύσκολο αλλά και αναγκαίο αυτό έργο. «Έχουμε εξυπηρετήσει μια απαίτηση της κυπριακής κοινωνίας, του κυπριακού λαού, έχουμε εξυπηρετήσει τη διαφάνεια», είπε και πρόσθεσε πως θα δείξει το μέλλον αν θα εξυπηρετήσει και την ιστορία ο Φάκελος.

Ο Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε την πεποίθηση ότι μπορούν να πάρουν και καινούρια στοιχεία που να εμπλουτίσουν τα δεδομένα που δίνεται στην δημοσιότητα και δεν τίθεται θέμα η Βουλή των Ελλήνων ή η Βουλή των Αντιπροσώπων να μελετήσει αυτά τα στοιχεία. Πλέον τα στοιχεία είναι όλα στη δημοσιότητα και ο κάθε πολίτης από όλο τον κόσμο έχει πρόσβαση σε αυτά και διερωτήθηκε γιατί να καθοδηγήσει μια μελέτη από τη στιγμή που κάποιοι άλλοι μπορούν να την κάνουν καλύτερα.

Ο κ. Συλλούρης είπε πως θα ήταν επίσης χρήσιμο κάποιος που διαβάζει αυτά τα στοιχεία, αν έχει γνώση και διάθεση να τα εμπλουτίσει ή να τα διαψεύσει «γιατί είμαι βέβαιος», όπως σημείωσε, «ότι πολλές από τις μαρτυρίες που είναι κατατεθειμένες είναι υποκειμενικές γιατί κάποιος έτσι τα είδε ή έτσι ήθελε να τα παρουσιάσει στις ερευνητικές επιτροπές».

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής Μαρίνος Σιζόπουλος είπε πως αυτό το υλικό που μεταφέρθηκε από την Ελλάδα στην Κύπρο, επειδή ήταν καταθέσεις που έγιναν 12, 14 και 20 χρόνια μετά τα γεγονότα, σε πάρα πολλά σημεία υπεισέρχεται το υποκειμενικό στοιχείο. Για αυτό είναι πολύ σημαντικό να ζητήσουμε, όπως είπε, τη δυνατότητα πρόσβασης σε συγκεκριμένο αρχειακό υλικό γιατί τα αρχεία, τα έγγραφα είναι αυτά που αποτελούν τον αδιάψευστο μάρτυρα των γεγονότων.

Πρόσθεσε πως σήμερα γνωρίζουμε που βρίσκουμε αυτά τα έγγραφα και θα πρέπει να επικεντρωθεί η προσπάθεια στο να ληφθούν αυτά.

Το δεύτερο, είναι πως αυτά τα ιστορικά γεγονότα θα πρέπει να αποτελέσουν πηγή ενημέρωσης και έκανε έκκληση στο να παραχωρήσουν μέρος των εγγράφων στην πανεπιστημιακή κοινότητα για να υποδομηθούν μεταπτυχιακά και διδακτορικά προγράμματα έτσι ώστε η νέα γενιά Κυπρίων επιστημόνων να μπορέσουν να ενδιατρίψουν σε αυτά τα γεγονότα έτσι ώστε να σφυρηλατήσουμε την ενότητα του λαού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Η ίδια ανακωχή που έγινε και το 74 στην Κύπρο. τότε κατέλαβαν το μεγαλύτερο μέρος της Κύπρου.»
Χαριθέα  |  12:44

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«η ίδια ανακωχή όπως έγινε στην Κύπρο το 74. το μεγαλύτερο μέρος της καταλήφθηκε σε εκεχειρία.»
Χαριθέα  |  12:43

Η ουσία της κατάπαυσης του πυρός στην Συρία

«Οι δύο Αμερικάνοι πήγαν στην Τουρκία να δουλέψουν τον ψυχάκια και αυτός τους δούλεψε όπως ο ίδιος ήθελε!!! ...»
ΑΚΑ  |  09:23

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X