ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Δίκαιη και δεσμευτική ευθύνη για το μεταναστευτικό ζήτησε ο Πρόεδρος

Ο Νίκος Αναστασιάδης έθεσε το οξύ πρόβλημα στο δείπνο εργασίας των ηγετών κρατών μελών της Ε.Ε.

Newsroom K

Την επίτευξη συμφωνίας για αντιμετώπιση των μεταναστευτικών ροών στη λογική της δίκαιης και ισότιμης ευθύνης από τα κράτη μέλη της Ε.Ε. ζήτησε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σε ομιλία του στο δείπνο εργασίας των ηγετών των κρατών μελών της ΕΕ, με θέμα το Μεταναστευτικό, που πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του Άτυπου Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στο Σάλτσμπουργκ της Αυστρίας.

Ο Νίκος  Αναστασιάδης είπε, μεταξύ άλλων, ότι τα κράτη μέλη πρέπει να εργαστούν συλλογικά για να αντιμετωπίσουν τις μεταναστευτικές ροές, σεβόμενα την ίδια ώρα την ανθρώπινη αξιοπρέπεια και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα των μεταναστών.

«Θα πρέπει να συμφωνήσουμε επί συγκεκριμένων ενεργειών που πρέπει να αναληφθούν ώστε να επιτύχουμε μια δίκαιη, ισότιμη και δεσμευτική ευθύνη ανάμεσα στα κράτη μέλη», είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, σημειώνοντας ότι «χρειαζόμαστε ένα κοινό δεσμευτικό μηχανισμό μετεγκατάστασης που θα καλύπτει όλα τα μέρη διεθνούς προστασίας». Πρόσθεσε ότι τα τελευταία δύο χρόνια, η Κύπρος αγωνίζεται για να αντιμετωπίσει τις σοβαρές προκλήσεις που παρουσιάζονται από τη μεγάλη αύξηση των αιτήσεων ασύλου και των αφίξεων παράνομων μεταναστών.

«Στους πρώτους οκτώ μήνες του 2018 υπήρξε αύξηση της τάξης του 55% στις αιτήσεις ασύλου σε σύγκριση με το 2017, ενώ το 2017 σημειώθηκε αύξηση της τάξης του 56% σε σύγκριση με το 2016», ανέφερε ο Πρόεδρος. Όπως επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας η Κύπρος έχει φτάσει στο μέγιστο της δυνατότητας της να φιλοξενήσει μετανάστες και αιτητές ασύλου. Είπε ακόμα ότι με την Τουρκία να μη συνεργάζεται με την Κυπριακή Δημοκρατία και να μην εφαρμόζει τη συμφωνία επανεισδοχής, η κατάσταση είναι εξαιρετικά δύσκολη. 

Τέλος, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας σημείωσε ότι το όλο ζήτημα θα πρέπει να αντιμετωπιστεί στο πλαίσιο της εφαρμογής των Συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, στα οποία οι εταίροι  κατέληξαν τον Ιούνιο του 2018.

Υπενθυμίζεται ότι νέο πλαίσιο συνεργασίας για αντιμετώπιση της προσφυγικής ροής προς την Κύπρο συμφώνησε η Λευκωσία με τον επίτροπο Μετανάστευσης, Εσωτερικών Υποθέσεων και Ιθαγένειας της ΕΕ, Δημήτρη Αβραμόπουλο, μετά από διυπουργική σύνοδο στη Λευκωσία, με συμμετοχή των υπουργών Εξωτερικών, Εσωτερικών και Δικαιοσύνης, Νίκου Χριστοδουλίδη, Κωνσταντίνου Πετρίδη και Ιωνά Νικολάου αντίστοιχα.

Ο κ. Αβραμόπουλος δήλωσε ότι κλιμάκιο συνεργατών του θα έρθει στην Κύπρο για συζήτηση του νέου πλαισίου, ώστε η Κύπρος να μην εκτεθεί στο μέλλον σε μεγαλύτερες πιέσεις. Ανέφερε δε ο ιδιος ότι η ευρωπαϊκή στήριξη θα είναι σε επίπεδο οικονομικής ενίσχυσης, προσωπικού και εξοπλισμού.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Εντοπίστηκαν 40 μετανάστες στην περιοχή του Κάτω Πύργου

«Στείλετε πίσω όλους αυτούς που αποδεδειγμένα είναι ψεύτες και εξυπηρετούν αλλότριους σκοπούς. Και αυ ...»
ΑΚΑ  |  09:49

Παυλόπουλος: Δε νοείται συνομοσπονδία με τη μορφή που κάποιοι θα ήθελαν

«ΣΕΒΑΣΜΟΣ ΚΑΙ… ΥΠΝΟΒΑΣΙΕΣ Σήμερα, η Κυπριακή Δημοκρατία είναι σεβαστή ανά το παγκόσμιο επειδή, πρωτίστως, ...»
Ανδρεας Κωνσταντινιδης, Β.Α., Μ.Α.  |  12:16

Βαφτίζουν ως «χαλλούμι» λευκό τυρί από αγελαδινό γάλα

«Συνεχίζεται να επιδοτείτε τους εκατομμυριούχους αγελαδοτρόφους ρε αρνιά, μόλις πρόσφατα αποκαλύφθηκε ...»
Αρμαγεδών  |  08:07

Κόκκινο Γεωργιάδη για τη μείωση φορολογίας στα καύσιμα

«Mήπος ο κύριος θέλει να γίνε της... Γαλλίας???!!!»
ΑΚΑ  |  21:29

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση