ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παρέμβαση: Λίγη ψυχραιμία κύριε Έιντε

Από όποια πολιτική ή διπλωματική σκοπιά και να το εξετάσεις το ζήτημα, δεν δύναται το ατόπημα του Έσπεν Έιντε να δικαιολογηθεί

Είναι πραγματικά απορίας άξιον πως ένας έμπειρος διπλωμάτης, την καίρια στιγμή κι ενώ έχει τα φόντα να επιδείξει ψυχραιμία και πνεύμα συναίνεσης για να γεφυρώσει τις πλευρές και όχι να κλέψει εκείνος την παράσταση, επιλέγει με μια απλή τοποθέτηση (ως και απλοϊκή) να ρίξει λάδι στη φωτιά.

Από όποια πολιτική ή διπλωματική σκοπιά και να το εξετάσεις το ζήτημα, δεν δύναται το ατόπημα του Έσπεν Έιντε να δικαιολογηθεί ούτε καν σαν γλωσσικό, εφόσον παρασάγγας απέχει από το να είναι τέτοιο. Κι αυτό γιατί δεν θα υποστηρίξω πως ο ειδικός σύμβουλος για το κυπριακό, δεν ξέρει τι λέει.

Ξέρει, κι αυτό είναι που προκαλεί ακόμη μεγαλύτερα ερωτηματικά. Εφόσον δηλώνοντας σε συνέντευξή του στο «Βήμα» των Αθηνών ότι φοβάται θερμό επεισόδιο στην Κύπρο ελέω των στρατηγικών σχεδιασμών της Λευκωσίας και δη την επερχόμενη γεώτρηση της ΤΟΤΑL, επί της ουσίας ξεπλένει και δίνει άφεση αμαρτιών στη ρητορική και στις όποιες κινήσεις της Τουρκίας. Η οποία αποζητά μια κάποιου είδους κάλυψη για το «δίκιο» της, νομική ή άλλη, όπως το έκανε και με την κατάθεση εγγράφων ο μόνιμος Αντιπρόσωπός της στα ΗΕ Φ. Σινιρίογλου.

Με αυτήν την κάλυψη τελικά να έρχεται από εκείνον ο οποίος είναι επιφορτισμένος όχι με το καθήκον να δίνει άφεση στην Τουρκία αλλά να συνενώσει Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους. Παράγων τον οποίο φέρεται μέσα στη διπλωματική παραζάλη των ημερών, επίσης να ξεχνάει ο κ. Έιντε. Πως πίσω από τους δυο ηγέτες, υπάρχουν άνθρωποι που ζουν σε αυτή τη χώρα και που το τελευταίο που χρειάζονται, κι αυτό θα σας το επιβεβαιώσουν και από τις δυο κοινότητες, είναι το μπαμπούλα της Τουρκίας πάνω από το κεφάλι τους. Εξού και η συγκεκριμένη εκφορά του λόγου είναι άστοχη, αλλά επιτρέψατε μου να πω και επικίνδυνη.

Η Κύπρος άσκησε κυριαρχικό δικαίωμα για να προχωρήσει στους σχεδιασμούς στην ΑΟΖ. Θα έπρεπε να ερωτηθεί ο κ. Έιντε; Η Κύπρος προχώρησε στην αδειοδότηση των τεμαχίων όπως και κάθε άλλη κυρίαρχη και ανεξάρτητη χώρα. Θα έπρεπε να ερωτηθεί ο κ. Έιντε; Αν επίσης δεν αντιλαμβάνεται τις οικονομικές διαστάσεις που μπορεί να έχουν για την Κύπρο ανάλογες δηλώσεις, στο τουριστικό ρεύμα που επί της ουσίας είναι ο βασικός μας πνεύμονας για υγιές κέρδος και μελλοντική ανάπτυξη, τότε τα δεδομένα είναι ακόμη χειρότερα τόσο για εμάς όσο και για τον ίδιο.

Ο οποίος, κι αυτή είναι μια αλήθεια, ως διπλωμάτης καριέρας «τάχθηκε» να περάσει από την Κύπρο. Εμείς από την άλλη ταχθήκαμε, χωρίς εισαγωγικά, να ζούμε εδώ και να προσπαθούμε για το καλύτερο προστατεύοντας τη χώρα ακόμη και από εκείνους που καλή ώρα, θέλουν το καλό της, την επανένωση της, και την προσωπική τους τελικά υστεροφημία. Που αν είναι τόσο σημαντική για εσάς και την προσωπική σας, πολιτική συνέχεια κ. Έσπεν Έιντε, πως θέλετε να σας θυμάται ο κυπριακός λαός; Εκτός κι αν είναι σκοπός σας να λησμονηθείτε γρήγορα ως διπλωμάτης και ειδικός σύμβουλος για το κυπριακό και να καταστείτε εφεξής γνωστός ως ίσως ο επόμενος Πρωθυπουργός της χώρας σας.

Καταληκτικά, διπλωματικά και πολιτικά, όλα τα παραπάνω μπορεί να μην στέκουν. Να μην εμπεριέχουν ανάλυση, αιτιολόγηση και απόδειξη όπως όλα τα κείμενα της «Κ», και να είναι απλοϊκές σκέψεις.

Ωστόσο δεν εκπροσωπούν κανέναν παρά μόνο τον γράφωντα, σε αντίθεση με τον κ. Έιντε που εκπροσωπεί ένα σώμα ειρήνης σε παγκόσμιο επίπεδο και όχι έναν μοχλό πίεσης για μια λύση ό, τι ναι και με το έτσι θέλω, μέσω μιας απλοϊκής απειλής. Λίγη ψυχραιμία δεν έβλαψε ποτέ κ. Έιντε. Ούτε εμένα, ούτε εσάς. Για μελλοντική χρήση και μόνο πια…   

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση