ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Παζάρι διαβούλευσης με στόχο συμφωνία στο ΓεΣΥ

Απέρριψε το αίτημα άσκησης ιδιωτικής ιατρικής και εμπλέκει στη διαβούλευση τον ΟΑΥ

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη να ξεκαθαρίζει στους εκπροσώπους του Παγκύπριου Ιατρικού Συνδέσμου ότι το Γενικό Σχέδιο Υγείας θα εφαρμοστεί και να απορρίπτει το αίτημα για άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής σε συνθήκες ΓεΣΥ, ολοκληρώθηκε το πρωί της Δευτέρας η συζήτηση μεταξύ κυβέρνησης και εκπροσώπων των ιατρών. Την Τρίτη το πρωί θα συνεχίσει η συζήτηση στην παρουσία του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν πως θα συζητηθούν επί μέρους θέματα και αιτήματα που αφορούν το ΓεΣΥ και για τα οποία μόνο ο ΟΑΥ θα μπορέσει να δώσει απάντηση. Πάντως με δεδομένο οτι εκπρόσωποι του ΠΙΣ έφυγαν ικανοποιημένοι απο το Προεδρικό ερμηνεύεται από κάποιους ως προσπάθεια να βρεθεί η χρυσή τομή σε κάποια από τα αιτήματά τους που αφορουν την άσκηση ιδιωτικής άδειας

Όπως αναφέρουν κυβερνητικές πηγές εκπρόσωποι του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου επανέλαβαν το αίτημά τους για άσκηση της ιδιωτικής ιατρικής σε συνθήκες ΓεΣΥ, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας να ξεκαθαρίζει πως κάτι τέτοιο δε μπορεί να γίνει δεδομένου και του τι ψήφισε η βουλή. Το θέμα της άσκησης της ιδιωτικής ιατρικής αποτελεί την κύρια προϋπόθεση για τους γιατρούς, με τον υπουργό υγείας αλλά και τον ΟΑΥ, να έχουν προ πολλού ξεκαθαρίσει πως θεωρείται λήξαν. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν άφησε ασχολίαστο βεβαίως και το γεγονός ότι μία μετά την άλλη εταιρείες δημοσιοποιούν την απόφασή τους να μείνουν εκτός ΓεΣΥ και κάλεσε τον ΠΙΣ να τοποθετηθεί εντός του επόμενου διαστήματος.

Από πλευράς του Παγκύπριου Ιατρικού Συλλόγου τέθηκε ζήτημα πως ο Οργανισμός Ασφάλισης Υγείας δεν έδωσε ακόμα κοστολογήσεις για όλες τις πράξεις ούτως ώστε να ληφθεί μία ολοκληρωμένη απόφαση για το σχέδιο υγείας. Εκπρόσωποι του ΠΙΣ εξέφρασαν την εκτίμησή τους πως το ΓεΣΥ όπως διαμορφώνεται δεν είναι σε θέση να πετύχει, με την κυβέρνηση να επισημαίνει πως ο ΠΙΣ, είχε αναστείλει τον διάλογο με τον ΟΑΥ.

Η απουσία ΟΑΥ

Το ερώτημα που τέθηκε είναι κατά πόσο από την εν λόγω συνάντηση απουσίαζε ο οργανισμός ασφάλισης υγείας, με κυβερνητικές πηγές να επισημαίνουν πως ο παγκύπριος ιατρικός σύλλογος ήθελε να μιλήσει πρώτα με τον ίδιο τον Πρόεδρο Αναστασιάδη. Το πρωί της Τρίτης αναμένεται να απαντηθούν τα ερωτήματα του ΠΙΣ από τον ΟΑΥ, ωστόσο κληθείς να σχολιάσει το Προεδρικό κατά πόσο θα κάνει οποιεσδήποτε σημαντικές υποχωρήσεις, πηγές ξεκαθάρισαν πως το ΓεΣΥ θα εφαρμοστεί όπως ψηφίστηκε.

Πάντως με τα σύννεφα στην υγεία να μαίνονται, πολιτικά κόμματα και πρόσωπα έχουν ήδη τοποθετηθεί για τις εξελίξεις, με κόμματα να υπογραμμίζουν πως η ευθύνη βρίσκεται στην κυβέρνηση στο ενδεχόμενο αποτυχίας.

ΑΚΕΛ: Ευθύνη της κυβέρνησης να υλοποιηθούν όσα έχουν αποφασιστεί

Ενόψει των συναντήσεων του προέδρου της Δημοκρατίας με τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, το ΑΚΕΛ υπογραμμίζει ξανά την ανάγκη όπως το ΓΕΣΥ εφαρμοστεί μέσα στα χρονοδιαγράμματα και στο πλαίσιο της φιλοσοφίας και του χαρακτήρα που ομόφωνα έχουν αποφασιστεί. Ελπίζουμε οι συναντήσεις να αποδώσουν θετικό αποτέλεσμα και το όλο εγχείρημα να προχωρήσει αποφασιστικά. 

Οι όποιες ρυθμίσεις συμφωνηθούν στο διάλογο με τα εμπλεκόμενα μέρη δεν θα πρέπει να αλλοιώνουν ή πολύ περισσότερο, να ανατρέπουν τα όσα έχουν αποφασιστεί για την ουσία του ΓΕΣΥ. Είναι ευθύνη της κυβέρνησης να προστατεύσει και να προωθηθούν προς υλοποίηση τα όσα έχουν αποφασιστεί.

Αυτό που θα κρίνει την αποφασιστικότητα, τις προθέσεις και την ικανότητα της κυβέρνησης να προωθήσει το ΓΕΣΥ έτσι όπως έχει αποφασιστεί, είναι το αποτέλεσμα και όχι οι δημόσιες όποιες δηλώσεις και διακηρύξεις.

ΔΗΚΟ: Η ευθύνη στην κυβέρνηση

Αναμένουμε από την κυβέρνηση να εξεύρει τους τρόπους, εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, να λειτουργήσει το ΓΕΣΥ, όπως προνοείται από τη νομοθεσία

Είναι με ιδιαίτερη ανησυχία, που παρακολουθούμε τα σοβαρά προβλήματα, τα οποία αντιμετωπίζει η εφαρμογή της νομοθεσίας για το Γενικό Σχέδιο Υγείας, της νομοθεσίας που η Βουλή ψήφισε εδώ και ενάμιση χρόνο. Το Δημοκρατικό Κόμμα δεν ενεπλάκη με δημόσιες τοποθετήσεις, σε καμία στιγμή, στις διαβουλεύσεις, που γίνονται μεταξύ της κυβέρνησης και του Οργανισμού Ασφάλισης Υγείας από τη μια και των εμπλεκομένων μερών από την άλλη, γιατί δεν είναι ο ρόλος του.

Το Δημοκρατικό Κόμμα ψήφισε τα νομοσχέδια για το ΓΕΣΥ και την αυτονόμηση των δημοσίων νοσηλευτηρίων, δίνοντας τα όπλα στην κυβέρνηση, να εφαρμόσει τη νομοθεσία και να έχουμε επιτέλους ΓΕΣΥ στην Κύπρο. Αναμένουμε από την κυβέρνηση να εξεύρει τους τρόπους, εντός των προκαθορισμένων χρονοδιαγραμμάτων, να λειτουργήσει το ΓΕΣΥ, όπως προνοείται από την νομοθεσία.

Η ευθύνη ανήκει στην κυβέρνηση.

Αλληλεγγύη κατά ιδιωτικής ιατρικής

Το ΓεΣΥ συνιστά μείζονα κοινωνική και πολιτική μεταρρύθμιση απαραίτητη για τη λειτουργία ενός σύγχρονου κράτους προνοίας. Αναγνωρίζοντας ευθύς εξαρχής τις αδυναμίες του Νόμου, είχαμε επισημάνει τις σκοπέλους επάνω στις οποίες θα προσκρούσει η όλη προσπάθεια. Εντούτοις στηρίξαμε το Νόμο πιστεύοντας ότι κάθε φορά που θα αναφύεται ένα πρόβλημα θα προσπαθούμε όλοι να το επιλύσουμε με συναίνεση και καλή πίστη.

Αυτή τη στιγμή διαπιστώνουμε ότι οι ιατροί οι οποίοι τείνουν να δαιμονοποιηθούν και το θεωρούμε άδικο εμείς αυτό, δεν είχαν ενημερωθεί επαρκώς για τον τρόπο με τον οποίο θα αμείβονταν οι υπηρεσίες τους στο ΓεΣΥ, και οι στρεβλώσεις οι οποίες προκύπτουν από τον τρόπο αμοιβής των ιατρών δημιουργούν όλα αυτά τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η προσπάθεια για την εφαρμογή του νόμου. Δεν πιστεύουμε ότι το πρόβλημα είναι μόνο οικονομικό, αλλά η Πολιτεία οφείλει να επανέλθει σε ένα δομημένο διάλογο με τους ιατρούς, γιατί οπωσδήποτε θέλουμε οι Κύπριοι ιατροί να συμμετέχουν στο σχέδιο υγείας και να μην αντικατασταθούν από ιατρούς που θα έρθουν από την υπόλοιπη Ευρώπη.

Σε καμιά περίπτωση δεν αποδεχόμαστε τη λειτουργία μεικτού συστήματος, δηλαδή οι ιατροί του ΓεΣΥ θα είναι πλήρους και αποκλειστικής απασχόλησης με ικανοποιητικές αμοιβές και δεν θα επιτρέπεται σε κανέναν να ασκεί ιδιωτική ιατρική, διότι έτσι θα δημιουργηθούν οι παράμετροι για να διαβρωθεί το σύστημα. Το ίδιο και για τους υπόλοιπους που δεν θα ενταχθούν στο ΓεΣΥ, θα μπορούν να ασκούν ιδιωτική ιατρική και θα μπορεί ο πληθυσμός να έχει επικουρική ασφάλιση, ούτως ώστε να μπορεί να καταφεύγει στον ιατρό της επιλογής του. Οι ιατροί του ΓεΣΥ θα πρέπει να έχουν έναν ικανοποιητικό μισθό και να έχουν ένα σύστημα εφημεριών που θα αυξάνει και την παραγωγικότητα τους. 

Η συμμετοχή στον ασφαλιστικό τομέα του ΓεΣΥ πρέπει να είναι υποχρεωτική τουλάχιστον μέχρι το σύστημα να λειτουργήσει ικανοποιητικά, για να καλύπτονται οι ανάγκες όλων των πολιτών, συμπεριλαμβανομένων των παιδιών, των υπερηλίκων, των ατόμων που χρειάζονται ειδική στήριξη από την Πολιτεία διότι μειονεκτούν σωματικά, ψυχικά, νοητικά κ.τ.λ, αλλά και όλων των χρονίως πασχόντων ασθενών που αντιμετωπίζουν δια βίου σοβαρά προβλήματα. Επισημαίνουμε ότι πρέπει να αναπτυχθεί η ευσυνειδησία του πολίτη ούτως ώστε να μην ξεγελά το κράτος μη δηλώνοντας τα εισοδήματα του και αποφεύγοντας να καταβάλλει τις εισφορές του.

Θεωρούμε επίσης αναγκαίο να ξεκαθαριστεί το καθεστώς με το οποίο θα λειτουργούν οι πανεπιστημιακοί ιατροί, οι οποίοι θα είναι ανάμεσα στους φορείς που θα επιφέρουν ριζικές αλλαγές στην ιατρική περίθαλψη στον τόπο μας.  Τονίζουμε ότι λόγω της ανεπάρκειας του κυπριακού κράτους, ούτε η οδηγία για τη διασυνοριακή περίθαλψη της ΕΕ μπορεί να εφαρμοστεί, ούτε η προσέλκυση ασθενών από άλλες χώρες, και ο πολυδιαφημιζόμενος ιατρικός τουρισμός παραμένει πάντα στη σφαίρα της μεταφυσικής. 

Επισημαίνουμε επίσης τον κίνδυνο να περιπέσουν τόσο τα ιδιωτικά νοσηλευτήρια όσο και τα μη δημόσια νοσηλευτήρια στα χέρια επιχειρηματιών της υγείας, οι οποίοι θα λαμβάνουν τόσο από το κράτος την αμοιβή όλη και θα έχουν υπαλλήλους ιατρούς όπως συμβαίνει σήμερα, στους οποίους δεν θα φθάνει ούτε το μικρό ποσοστό που προνοείται με τις σημερινές συμφωνίες.

Λιλλήκας: Όλες μας οι δυνάμεις υπέρ της εφαρμογής ΓεΣΥ:

«Δυστυχώς, ενώ αποτελεί μια μεγάλη κοινωνική ανάγκη και κοινωνική απαίτηση, ενώ είμαστε η τελευταία χώρα της ΕΕ που δεν προσφέρει ένα Εθνικό Σχέδιο Υγείας στους πολίτες της, και ενώ έχει ψηφιστεί ομόφωνα το νομοθετικό πλαίσιο, εκείνες οι πολιτικές δυνάμεις και εκείνα τα ιδιωτικά συμφέροντα που από την αρχή αντιπαλεύονταν και υπόσκαπταν το ΓΕΣΥ, συνεχίζουν και σήμερα παραμονές της έναρξης εφαρμογής της πρώτης φάσης του, να το υποσκάπτουν», είπε ο Γιώργος Λιλλήκας κατά την κοπή της βασιλόπιττας της Συμμαχίας Πολιτών

Ο κ. Λιλλήκας ανέφερε ότι ακούγονται φωνές για αναβολή στην εφαρμογή του, κάτι που θα σήμαινε ουσιαστικά ακύρωση του ΓΕΣΥ και ως «Συμμαχία Πολιτών θα δώσουμε όλες μας τις δυνάμεις και θα αντιπαραταχθούμε με οποιαδήποτε πολιτική δύναμη και οποιαδήποτε οικονομικά συμφέροντα επιχειρήσουν να υποσκάψουν και να ακυρώσουν το ΓΕΣΥ».

Κάλεσε, παράλληλα, τους πολίτες, να συμπαραταχθούν με εκείνες τις πολιτικές δυνάμεις και εκείνους τους γιατρούς οι οποίοι πραγματικά θέλουν την εφαρμογή του ΓΕΣΥ. «Δεν υπάρχει μεγαλύτερη δύναμη από τη δύναμη των πολιτών. Αν οι πολίτες, οι ασθενείς, οι πολίτες που έχουν συγγενείς ασθενείς, οι εν δυνάμει ασθενείς, αντιληφθούν την αναγκαιότητα του ΓΕΣΥ αλλά και τη δύναμη που διαθέτουν, με την πίεση που θα ασκήσουν πάνω στα ιδιωτικά συμφέροντα και τις πολιτικές ή κομματικές ηγεσίες που δεν επιθυμούν το ΓΕΣΥ, τότε το Σχέδιο θα γίνει πραγματικότητα, σημείωσε.

«Θα είμαστε ικανοποιημένοι ως Συμμαχία Πολιτών αν καταφέρουμε μέσα στο 2019 να συμβάλουμε στην εφαρμογή του ΓΕΣΥ. Θα είμαστε ικανοποιημένοι ως Συμμαχία Πολιτών αν μέσα στο 2019 καταφέρουμε να πείσουμε και τις άλλες πολιτικές δυνάμεις να ψηφιστεί η πρόταση μας για υιοθέτηση εθνικού κατώτατου μισθού έτσι ώστε να σταματήσει η εκμετάλλευση των νέων μας», είπε.

Καταλήγοντας, ευχήθηκε να καταφέρουν να πετύχουν αυτά τα στοιχήματα για επίτευξη της ελευθερίας της χώρας μας αλλά και για αναβάθμιση της ποιότητας των πολιτών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση