ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Περδίκης: Μικρός για τα θέλω μας ο προϋπολογισμός

Η Κυβέρνηση επιδιώκει να επαναδημιουργήσει μια οικονομία βασισμένη ανισομερώς στις υπηρεσίες του τριτογενή τομέα, δήλωσε ο Πρόεδρος των Οικολόγων

ΚΥΠΕ

Ο κρατικός προϋπολογισμός του 2019 «είναι πολύ λίγος για να χωρέσει τα θέλω μας, είναι πολύ μικρός για να χωρέσει την οργή και το θυμό μας και επιστρέφεται στον αποστολέα» δήλωσε ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, Γιώργος Περδίκης από το βήμα της Ολομέλειας της Βουλής.

Σε ομιλία του κατά τη συζήτηση για τη ψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι «ο προϋπολογισμός που έχουμε μπροστά μας δεν μας αφήνει καμία αμφιβολία ότι η Κυβέρνηση και το κυρίαρχο πολιτικό σύστημα επιδιώκει να επαναδημιουργήσει μια οικονομία βασισμένη ανισομερώς στις υπηρεσίες του τριτογενή τομέα».

Πρόσθεσε ότι «δεν υπάρχουν στον προϋπολογισμό πρόνοιες που να καλύπτουν ικανοποιητικά το έλλειμμα του ταμείου κοινωνικών ασφαλίσεων, παρά τις σχετικές νομοθεσίες και τις κατά καιρούς δεσμεύσεις της Κυβέρνησης».

Επίσης, είπε ο κ. Περδίκης, «δεν υπάρχουν στον προϋπολογισμό εκείνα τα κονδύλια που να υλοποιούν τη συμφωνία των πολιτικών κομμάτων με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας της 21ης Ιουλίου 2016 στη βάση της οποίας ψηφίστηκαν ομόφωνα τα νομοσχέδια για το Γενικό Σχέδιο Υγείας ενώ το κεφάλαιο των μεταρρυθμίσεων που ήταν πάρα πολύ σημαντικό για την εφαρμογή των μνημονιακών μας υποχρεώσεων, έχει μείνει μόνο στις διακηρύξεις».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων εξέφρασε την απαρέσκειά του για το γεγονός ότι στον προϋπολογισμό «δεν υπάρχουν επαρκείς πρόνοιες που να δίνουν την ένδειξη, ή έστω την ελπίδα, ότι θα προκύψει κάποιας μορφής δυναμική, που θα αλλάξει ριζικά το υφιστάμενο οικονομικό και αναπτυξιακό μοντέλο που μας έφερε σε αυτό το σημείο».

Αναφέρθηκε και σε δήλωση προ ημερών ενώπιον της Βουλής του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη, ότι η κυπριακή οικονομία «στέκεται στα πόδια της γερά», σημειώνοντας «ότι αυτή η οικονομική θεωρία θέτει πάνω από τον άνθρωπο τα κέρδη των επιχειρήσεων και αυτή είναι και η θεωρία που διαπνέει τον προϋπολογισμό του 2019.

Όπως είπε ο κ. Περδίκης, «δυστυχώς η πραγματικότητα είναι πολύ διαφορετική από την εικόνα που ο κ. Γεωργιάδης προσπαθεί να μεταδώσει, ξεχνώντας παντελώς ότι αποδέκτες των όσων λέει είναι οι απλοί πολίτες, μεταξύ των οποίων άνεργοι, υποαμοιβόμενοι χαμηλόμισθοι, αυτοί που ζουν στο όριο της φτώχειας, κουρεμένοι καταθέτες και κάτοχοι αξιογράφων».

Είναι επίσης, «δανειολήπτες που δυσκολεύονται αλλά πληρώνουν τις δόσεις τους, δανειολήπτες που δυσκολεύονται και δεν πληρώνουν τις δόσεις τους και κινδυνεύουν να χάσουν τα σπίτια τους ή την επαγγελματική τους στέγη, χαμηλόμισθοι ιδιωτικοί υπάλληλοι, μικροί επιχειρηματίες και βιοτέχνες που στραγγαλίζονται από τον ‘ελεύθερο’ ανταγωνισμό των ευνοούμενων ολιγοπωλίων του λιανικού εμπορίου».

Ανάμεσα σε αυτούς, συνέχισε ο κ. Περδίκης, είναι και «απολυμένοι από τις τράπεζες, τις αεροπορικές εταιρείες και άλλες πολλές επιχειρήσεις που έχουν κλείσει όλα αυτά τα χρόνια που ο κ. Γεωργιάδης έσωζε – μαζί με άλλους – την κυπριακή οικονομία».

Ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι αν με ρωτήσετε, «τι θα ζητούσα από ένα κρατικό προϋπολογισμό, θα επέλεγα, μάλλον τυχαία, και θα έλεγα τα εξής: «θέλουμε περισσότερους βρεφοκομικούς σταθμούς και λιγότερα χιλιόμετρα αυτοκινητοδρόμων, θέλουμε περισσότερη οικονομική στήριξη στους συνταξιούχους και στις μονογονεϊκές, τρίτεκνες και πολύτεκνες οικογένειες και λιγότερη στήριξη στους developer και τους εργολάβους».

Επίσης, ως Κίνημα Οικολόγων, «θέλουμε περισσότερες δαπάνες στην Παιδεία και την Υγεία και λιγότερες πιστώσεις και φορολογικές απαλλαγές στα Ταμεία και τις εταιρείες του χρηματιστηρίου, θέλουμε κίνητρα για την εργοδότηση των αναπήρων, των νέων επιστημόνων, των γυναικών και των καλλιτεχνών».

O Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων είπε ότι «θέλουμε λιγότερα κίνητρα για να κτιστούν νέες επαύλεις πάνω από τις θαλασσινές σπηλιές, γύρω από τα γήπεδα γκολφ, στον Ακάμα ή όπου καπνίσει στον κάθε developer».

Πρόσθεσε ότι «θέλουμε περισσότερο αγορανομικό έλεγχο των βασικών προϊόντων, ως επίσης ασφάλεια τροφίμων, επιβολή περισσότερων ελέγχων προϊόντων που έρχονται από τα κατεχόμενα και την καταπολέμηση της αισχροκέρδειας αντί να αναζητούνται μέθοδοι για περισσότερα προνόμια και μονοπώλια για τους δημόσιους υπαλλήλους και αξιωματούχους του κράτους».

Στα «θέλω» του Κινήματος Οικολόγων περιλαμβάνονται και «περισσότερη κοινωνική στέγη για τους άστεγους αυτής της χώρας, για τα άτομα που δεν έχουν ικανοποιητική στέγη, για όσους βλέπουν το πενιχρό ΕΕΕ να εξανεμίζεται από τα ψηλά ενοίκια και το υψηλό κόστος διακίνησης αντί κι άλλα κίνητρα για ουρανοξύστες και μεγάλα κτίρια βιτρίνας», όπως είπε ο Πρόεδρος του Κινήματος.

Ανέφερε, επίσης, ότι «θέλουμε περισσότερα κίνητρα για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, της ηλιακές στέγες σε σπίτια, εμπορικά κέντρα και βιομηχανίες, κίνητρα για απόσυρση των παλιών αυτοκινήτων και αντικατάσταση με ηλεκτρικά, υβριδικά ή αυτοκίνητα με υγραεροκίνηση αντί νέες διευκολύνσεις για τα ιδιωτικά αυτοκίνητα και νέους δρόμους που τέμνουν και καταστρέφουν δάση όπως το δάσος Αθαλάσσας και Ακαδημίας».

Στην ομιλία του ενώπιον της Ολομέλειας της Βουλής ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων έκανε αναφορά και στο Κυπριακό και στην επικείμενη άφιξη στο νησί της Ειδικής Συμβούλου του ΓΓ του ΟΗΕ για το Κυπριακό, Τζέην Χολ Λουτ .

Συγκεκριμένα ο κ. Περδίκης είπε ότι αισθάνεται «υποχρεωμένος να διαμαρτυρηθεί για το γεγονός ότι για ακόμη μια φορά ο Πρόεδρος Αναστασιάδης ετοιμάζεται να καταθέσει προτάσεις χωρίς να προσέλθει σε συνεννόηση με τις πολιτικές δυνάμεις και το Εθνικό Συμβούλιο».

Πρόσθεσε ότι «η αποστολή της κ. Λουτ χρειάζεται ιδιαίτερο και προσεκτικό χειρισμό, έχοντας υπόψη τις απειλές για την UNFICYP και τις απαιτήσεις της ηγεσίας των Τουρκοκυπρίων για χρονοδιάγραμμα, επιδιαιτησία και κατοχύρωση της ούτω καλούμενης ΤΔΒΚ σε περίπτωση νέου αδιεξόδου».

Είναι όντως ανησυχητικό, είπε ο κ. Περδίκης, να διαπιστώνεται ότι το εσωτερικό μέτωπο έχει μετατραπεί σε μια αρένα γρονθοκοπημάτων με τα δύο μεγάλα κόμματα και την Κυβέρνηση να συνεχίζουν μια άτεγκτη και στείρα δημόσια αντιπαράθεση που συγχύζει και διχάζει το λαό».

«Οι ευθύνες του Προέδρου Αναστασιάδη και των ηγεσιών των κομμάτων είναι μεγάλες» είπε καταλήγοντας ο Πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση