ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Περισσότερη Ευρώπη επιδιώκει ο Γιούνκερ

Καμία αναφορά του Προέδρου της Κομισιόν για το Κυπριακό

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Παρά τη φημολογία περί επιλογής των πέντε σεναρίων που υποβλήθηκαν τον Μάρτιο που πέρασε γύρω για το μέλλον της Ευρώπης, ο Πρόεδρος της Κομισιόν προχώρησε σε ένα έκτο σενάριο, που προνοεί εμβάθυνση της Ε.Ε. «Είναι τώρα η ώρα να οικοδομήσουμε μία περισσότερη ενωμένη, περισσότερο ισχυρή και περισσότερο δημοκρατική Ευρώπη για το 2025» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ κατά την ομιλία του προτείνοντας ένα πρόεδρο να ηγείται της Ευρωπαϊκής Ένωσης και υπερεθνικό ψηφοδέλτιο.

Στάθηκε σε τρεις θεμελιώδεις αξίες που θα πρέπει να διέπουν την Ε.Ε και δεν είναι άλλες από την ελευθερία, την ισοτιμία αλλά και το κράτος δικαίου. Παρουσιάζοντας τις πρωτοβουλίες αλλά και τις μεταρρυθμιστικές πολιτικές που πρέπει να ολοκληρώσει η Ε.Ε τους επόμενους δεκαέξι μήνες, ιδιαίτερα γύρω από το μεταναστευτικό, αλλά και τη σχέση της με την Αφρική, παρουσίασε την δική του πρόταση για το καθεστώς που θα πρέπει να επικρατεί στην Ε.Ε. Μέσα σε αυτό το πλάνο και η πρότασή του για ένα υπερεθνικό ψηφοδέλτιο στις ευρωεκλογές. Στην ομιλία του, δεν παρέλειψε να επικρίνει σφόδρα το καθεστώς που επικρατεί στην Τουρκία, ξεκαθαρίζοντας πως η Τουρκία βρίσκεται πολύ μακριά από την ένταξή της. 

Το έκτο σενάριο

«Έχουμε δύο επιλογές: είτε να έχουμε μία ενωμένη θετική ατζέντα, είτε οπισθοχώρηση. Εγώ πάντα ήμουν υπέρ της ενότητας» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Γιούνκερ. Μιλώντας για τα πέντε σενάρια που παρουσιάστηκαν τον περασμένο Μάρτιο για το μέλλον της Ευρώπης, επεσήμανε πως τα σενάρια συζητήθηκαν, με κάποιους να τα σκίζουν.

Όπως εξήγησε το μέλλον της Ευρώπης, δεν είναι περισσότερες συνθήκες ή νέα θεσμικά όργανα, αλλά η πολιτική του συμβιβασμού, όπου οι διαφορές γεφυρώνονται και όλοι συναντιούνται. «Ήθελα να ξεκινήσει μία διαδικασία που το μέλλον της Ε.Ε δεν θα ληφθεί από πάνω αλλά από μία δημοκρατική συζήτηση» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ παρουσιάζοντας το δικό του προσωπικό έκτο σενάριο. «Ολόκληρη τη ζωή μου την έχω ζήσει στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα, έχω ζήσει καλές και άσχημες εποχές, έχω καθίσει σε όλες τις πλευρές» επεσήμανε ο κ. Γιούνκερ μιλώντας για τις συνθήκες του Μάαστριχτ, του Άμστερνταμ της Λισαβόνας κ.οκ. «Πάντα πάλευα για την Ευρώπη, καμιά φορά υπέφερα για την Ευρώπη και απελπιζόμουν» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Πέρασα πολλά με την Ε.Ε αλλά ποτέ δεν άφησα την αγάπη για την Ευρώπη γιατί αγάπη χωρίς καημό και απογοήτευση δεν υπάρχει». Ο κ. Γιούνκερ δεν παρέλειψε να υπογραμμίσει τα θετικά της Ε.Ε καθώς όπως επεσήμανε έχει πετύχει ειρήνη στο εσωτερικό και το εξωτερικό αλλά και ευημερία, αν όχι για όλους όπως είπε για πολλούς. 

Οι τρεις αξίες και η Τουρκία που απομακρύνεται

«Οι αξίες της Ευρώπης μας δίνουν ένα σίγουρο σπίτι» ανέφερε ο κ. Γιούνκερ επισημαίνοντας την ανάγκη να δοθεί έμφαση στις κύριες αξίες της Ευρώπης που δεν είναι άλλες από την ελευθερία, την ισότητα και το κράτος δικαίου. Ο κ. Γιούνκερ μίλησε για την ανάγκη η Ευρώπη να αποτελεί Ευρώπη ελευθερίας, ισοτιμίας των μελών της μεγάλων ή μικρών στον βορρά και τον νότο. «Η Ευρώπη θα πρέπει να ανασαίνει και με τους δύο πνεύμονες διαφορετικά θα έχει άσθμα». Όπως εξήγησε δεν χωρούν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, ούτε εργαζόμενοι δεύτερης κατηγορίας. Ξεκαθάρισε πως στην Ευρώπη ισχύει το δίκαιο και όχι το δίκαιο του ισχυρότερου. Σε αυτό το σημείο δεν παρέλειψε να επικρίνει το καθεστώς που επικρατεί στην Τουρκία, επισημαίνοντας πως με την κατάσταση που επικρατεί σήμερα στην Τουρκία, η χώρα απομακρύνεται ολοένα και περισσότερο από την Ε.Ε και αποκλείει την ενταξιακή της πορεία. «Όποιος βρίζει την Ευρώπη βάζει εμπόδια στον δρόμο του» είπε χαρακτηριστικά ο Πρόεδρος της Κομισιόν καλώντας την Άγκυρα να σταματήσει να βρίζει τους Ευρωπαίους ηγέτες ως φασίστες και ναζί.

Ο ίδιος, μίλησε για την ανάγκη να παρθούν μέτρα όσο οι άνεμοι «είναι ούριοι» σημειώνοντας πως η Ευρώπη προχωρά μόνο όταν επιδεικνύει τόλμη. Όπως ανέφερε «θα πρέπει να συνεχίσουμε να προσθέτουμε νέους ορόφους στον ευρωπαϊκό οίκο» ξεκαθαρίζοντας ωστόσο ότι δεν πρέπει να ξεχαστεί ο ευρωπαϊκός οίκος καλώντας τους παρευρισκόμενους να κάνουν ο,τι μπορούν για να εκμεταλλευθούν τον ούριο άνεμο.

Υπερεθνικό ψηφοδέλτιο

Στο πλαίσιο της περισσότερης Ευρώπης, ο Ζαν Κλωντ Γιούνκερ, δεν παρέλειψε να προτείνει όπως υπάρχει ένας Πρόεδρος που θα ηγείται της Ε.Ε για καλύτερη λειτουργία του θεσμού. Μεταξύ άλλων ο Πρόεδρος της Κομισιόν μίλησε για την ανάγκη να συσταθεί ένας κώδικας συμπεριφοράς των επιτρόπων αλλά και τη συμμετοχή των επιτρόπων στο ψηφοδέλτιο των ευρωπαϊκών εκλογών, για σκοπούς διαφάνειας και ακεραιότητας κατά τη διάρκεια και μετά τη θητεία τους. Όπως σημείωσε, ο ίδιος θα προτείνει τη δημιουργία ενός υπερεθνικού ψηφοδελτίου στις επόμενες ευρωεκλογές.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση