ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πετρέλαιο, υγραέριο, τρόφιμα κόβουν από εγκλωβισμένους

Επιμένουν τα κατεχόμενα σε δασμούς, συνάντηση με τους κοινοτάρχες αύριο για λήψη αποφάσεων

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Η σημερινή εξέλιξη στο θέμα με τα αγαθά που φτάνουν στους εγκλωβισμένους της Καρπασίας, την απειλή για επιβολή δασμών από τις κατοχικές αρχές και τελικά ν’ αφήνουν μόνο τα φορτηγάκια με τα φάρμακα να περάσουν, «δείχνει» και σύμφωνα με πηγές που μίλησαν στην «Κ» με γνώση του θέματος, πως θα έχει οριστικά αρνητική κατάληξη.

Κι αυτό γιατί, με δεδομένη την άρνηση της Λευκωσίας στην καταβολή δασμών, οι εγκλωβισμένοι πλέον θα στερούνται εφεξής αγαθά πρώτης ανάγκης όπως τρόφιμα, φιάλες υγραερίου και πετρέλαιο μεταξύ άλλων, που έφταναν σε αυτούς τα τελευταία 40 χρόνια.

Την κίνηση των κατεχομένων χαρακτήρισαν και σήμερα «ατυχή» τα ΗΕ αλλά αυτό δεν άλλαξε κάτι.

«Η επιμονή τους (των κατοχικών αρχών) ήταν εμφανέστατη και σήμερα. Θέλουν να βάλουν δασμούς σε αυτά τα αγαθά. Αυτό είναι εξωφρενικό» τόνισε στην «Κ» αρμόδια πηγή.

Πρόσθεσε δε πως αύριο αναμένεται να λάβει χώρα συνάντηση μεταξύ αρμοδίων και με τη συμμετοχή των κοινοταρχών των εγκλωβισμένων, για να συζητηθούν τα μέτρα που δύναται να παρθούν για αντιμετώπιση της κατάστασης.

Υπό την αίρεση ότι δεν υπάρχει καμία διάθεση, όπως τονίζεται, να γίνει το χατίρι στην καταβολή δασμών.  

Έγινε το αναμενόμενο σήμερα

Σήμερα όπως αναφέρθηκε οι κατοχικές επέτρεψαν μόνο τη διέλευση φαρμάκων προς τους εγκλωβισμένους, ενώ είναι ενδεικτικό πως ακόμη και η UNFICYP γνωρίζοντας από πριν πως θα υπήρχε επιμονή στην καταβολή δασμών, δεν προχώρησε στην παραλαβή από τις κεντρικές αποθήκες τροφίμων και αγαθών πρώτης ανάγκης, όπως συνέβαινε όλα τα προηγούμενα χρόνια.

«Έγινε το αναμενόμενο. Τώρα πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε με τους ηλικιωμένους. Τα φάρμακα εξαιρούνται των δασμών που θέλουν να επιβάλουν τα κατεχόμενα. Εμείς στέλνουμε είδη πρώτης ανάγκης στο Ριζοκάρπασο κάθε εβδομάδα και στους Μαρωνίτες κάθε 15 μέρες. Τα φάρμακα τα στέλνουμε μέσω Ερυθρού Σταυρού», τονίστηκε στην «Κ».

Δεν έπιασαν τόπο οι διαμαρτυρίες

Ως αποτέλεσμα των ανωτέρω, προκύπτει και το συμπέρασμα ότι οι όποιες κινήσεις ήταν σε εξέλιξη τόσο προς τα ΗΕ όσο και προς την ΕΕ, μετά που ανέκυψε το θέμα, δεν έπιασαν τόπο.

Η Λευκωσία είχε κινηθεί από την πρώτη στιγμή σε ανώτατο επίπεδο εκφράζοντας τη διαμαρτυρίας της για τη νέα αυτή πρακτική των κατεχομένων, και πληροφορίες ήθελαν μέχρι και τον ΓΓ των ΗΕ να έχει γνώση του ζητήματος. 

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X