ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πετρίδης: Νέα πρωτοβουλία για Τοπική Αυτοδιοίκηση

O χρονικός ορίζοντας που θέτει ο ίδιος είναι οι επόμενες δημοτικές εκλογές.

ΚΥΠΕ

Νέα πρωτοβουλία διαβουλεύσεων με τα κόμματα για την μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης ανακοίνωσε ο Υπουργός Εσωτερικών Κωνσταντίνος Πετρίδης, από την Βουλή, σημειώνοντας ότι ο χρονικός ορίζοντας που θέτει ο ίδιος για εφαρμογή της μεταρρύθμισης είναι οι επόμενες δημοτικές εκλογές.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου της Βουλής η οποία εξέταζε την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη για την Τοπική Αυτοδιοίκηση ο κ. Πετρίδης ενημέρωσε ότι θα αναλάβει την πρωτοβουλία. Δεν είμαστε δογματικοί, είπε, «βλέπουμε αυτά που μπορούν ν’ αλλάξουν, με δύο προϋποθέσεις να βρεθεί η συναίνεση από την μια αλλά και να μπορεί να λειτουργήσει το σύστημα από την άλλη». «Να μην δημιουργήσουμε άλλες στρεβλώσεις», πρόσθεσε.

Σύντομα, είπε ο ίδιος, πιστεύω ότι θα έχουμε προτάσεις συγκεκριμένες ενώπιον των κομμάτων

Στις δηλώσεις του μετά τη συνεδρία ο Κωνσταντίνος Πετρίδης ανέφερε ότι «πιστεύω ότι έχουν ωριμάσει οι συνθήκες, πλέον συνειδητοποιούμε όλοι πράγματα στα οποία υπήρχαν διαφωνίες στο παρελθόν και πρέπει να προχωρήσει η μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης».

Ο ορίζοντας πρέπει να είναι μέχρι τις επόμενες δημοτικές, είπε, προσθέτοντας ότι «υπάρχουν διαφωνίες μεταξύ των κομμάτων, οι οποίες μπορούν πλέον να γεφυρωθούν».

«Εμείς κάνουμε την προεργασία μας ως Υπουργείο Εσωτερικών, θα ακολουθήσουν σημαντικές επαφές με τα κόμματα, ούτως ώστε να βρεθεί εκείνη η συναίνεση, ούτως ώστε να προχωρήσουμε σε μια ριζική μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, χωρίς να κάνουμε μπαλωματικές κινήσεις ή αποσπασματικές κινήσεις αρνούμενοι να δούμε την μεγάλη εικόνα», πρόσθεσε.

Νομίζω, σημείωσε ότι «είναι πλέον κοινό συμπέρασμα όλων ότι ο κατακερματισμός των τοπικών αρχών - στην Κύπρο έχουμε 380 τοπικές αρχές, 30 δήμους στις ελεύθερες περιοχές και 350 κοινότητες, που αποτελούν ξεχωριστές νομικές οντότητες - δεν μπορεί να προσφέρει τα εργαλεία εκείνα τα οποία απαιτούνται είτε για να έχουμε σωστούς μηχανισμούς ελέγχου, είτε να έχουμε αποτελεσματικότητα στη διαχείριση των θεμάτων τοπικής αυτοδιοίκησης, είτε να προσφέρονται οι κατάλληλες υπηρεσίες».

«Έχουμε όλοι επίσης επισημάνει ότι χρειάζονται πιο μεγάλα και πιο βιώσιμα σχήματα, τα οποία να μπορούν να ενσωματώσουν και στα ίδια αυτά τα σχήματα τους μηχανισμούς του εσωτερικού ελέγχου, αλλά και την αποτελεσματικότητα ούτως ώστε ο πολίτης να τυγχάνει σεβασμού όσον αφορά τις υπηρεσίες των δήμων», είπε.

Απαντώντας σε ερώτηση ο κ. Πετρίδης ανέφερε ότι το Υπουργείο κάνει την προεργασία του. Δεν είμαστε δογματικοί όσον αφορά αλλαγές στις νομοθεσίες τις οποίες έχουμε καταθέσει, είπε, προσθέτοντας ότι «ήδη μέσω των συζητήσεων στη Βουλή έγιναν σημαντικές αλλαγές και με την συνεισφορά των κομμάτων, αλλά το επόμενο διάστημα θα ακολουθήσει μια εντατική προσπάθεια, μια εντατική ζύμωση με τα κόμματα ούτως ώστε να μπορέσουμε να εξασφαλίσουμε την απαιτούμενη εκείνη πλειοψηφία για προχωρήσουμε σε ένα πιο ριζικό σύστημα αναθεωρημένο».

Γενικός Ελεγκτής: Η κατάσταση δεν είναι βιώσιμη

Την θέση ότι η κατάσταση ως έχει σήμερα στην τοπική αυτοδιοίκηση δεν είναι βιώσιμη και ότι θα πρέπει να προωθηθεί η αναδιάρθρωση της, εξέφρασε και ο Γενικός Ελεγκτής Οδυσσέας Μιχαηλίδης, τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής.

Το συμπέρασμα της έκθεσης της υπηρεσίας, είπε τοποθετούμενος ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου είναι ότι «η διαχείριση των αρχών τοπικής αυτοδιοίκησης πάσχει, είναι ανεπαρκής και σε πολλές περιπτώσεις- καταγράφονται πολλές από αυτές στην έκθεσή μας - έχει οδηγήσει στην έναρξη ποινικών ερευνών ή στην προσαγωγή υπευθύνων ήδη ενώπιον της δικαιοσύνης».

Κατ’ εμάς, σημείωσε, «είναι προφανές ότι υπάρχει διασπάθιση δημοσίου χρήματος». Εξήγησε ότι για την ελεγκτική υπηρεσία αυτό είναι αποτέλεσμα του κατακερματισμού του τρόπου παροχής υπηρεσιών και εξυπηρέτησης των πολιτών.

«Κατ’ εμάς - και νομίζω αυτό είναι γενικώς παραδεκτό - η κατάσταση ως έχει σήμερα δεν είναι βιώσιμη και θα πρέπει να προωθηθεί η αναδιάρθρωση, η οποία πιστεύουμε ότι είναι στις προτεραιότητες της Κυβέρνησης αλλά και της Βουλής», είπε ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης.

Ο κ. Μιχαηλίδης αναφέρθηκε επιγραμματικά στα ευρήματα της έκθεσής του που αφορούν οριζόντια τους δήμους και τις κοινότητες έχουν να κάνουν, μεταξύ άλλων, με τα οικονομικά προβλήματα και προβλήματα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, στην καθυστέρηση υποβολής οικονομικών καταστάσεων, την έλλειψη πολλές φορές εσωτερικού ελέγχου, αλλά και τις υπερβολικές δαπάνες προσωπικού ή παραχωρήσεις σε υπαλλήλους.

Αναφορά έκανε και στο γεγονός ότι το 70% των δημοτικών δεξαμενών λειτουργούν χωρίς να έχουν την απαραίτητη άδεια καθώς και σε παρόμοιο πρόβλημα που υπάρχει αναφορικά με τα πρατήρια πετρελαιοειδών. Αυτό, είπε, πρέπει να προβληματίσει υπό το φως ότι όταν δίνουμε στην Τοπική Αυτοδιοίκηση κάποια εξουσία πρέπει να βλέπουμε ότι μπορεί και ασκεί αυτή την εξουσία.

Α. Βύρας: Το υφιστάμενο μοντέλο ΤA δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Δήμων Ανδρέας Βύρας συμφώνησε «απόλυτα ότι όπως είμαστε σήμερα ούτε σύγχρονοι οργανισμοί μπορούμε να γίνουμε, ούτε διαδικασίες μπορούμε να βάλουμε, ούτε συστήματα εσωτερικού ελέγχου μπορούμε να κάνουμε αποτελεσματικά» δίνοντας το παράδειγμα δήμων που λειτουργούν με ένα ή δύο υπαλλήλους.

«Πιστεύουμε ακράδαντα ότι το υφιστάμενο μοντέλο Τοπικής Αυτοδιοίκησης δεν μπορεί να συνεχίσει έτσι», είπε.

Έθεσε την Ένωση Δήμων στη διάθεση και της Κυβέρνησης και των κομμάτων «να κάτσουμε να βρούμε λύσεις». Είτε συμφωνούμε είτε διαφωνούμε είμαστε διατεθειμένοι να δούμε και μείωση Δήμων και συγχώνευση υπηρεσιών και ό,τι συνεπάγεται μια σωστή μεταρρύθμιση έτσι ώστε να έχει μέλλον ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, πρόσθεσε.

Ένωση Κοινοτήτων: Υπέρ της θεσμοθέτησης συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών

Υπέρ της θεσμοθέτησης της συμπλεγματοποίησης υπηρεσιών, τάχθηκε ο Πρόεδρος της Ένωσης Κοινοτήτων Ανδρέας Κιτρομηλίδης.

Είναι πολύ γνωστό σε όλους ότι στις κοινότητες είχαν δοθεί κάποιες εξουσίες χωρίς όμως να δοθούν τα εργαλεία, είπε.

Ανέφερε επίσης ότι εδώ και αρκετά χρόνια οι κοινότητες προχώρησαν έστω και σε άτυπη συμπλεγματοποίηση υπηρεσιών, προσθέτοντας ότι αν η Βουλή εγκρίνει την θεσμοθέτηση αυτό θα λύσει πάρα πολλά προβλήματα και στον τρόπο λειτουργίας των κοινοτήτων και στο κόστος που καλούνται να καλύψουν.

Οι βουλευτές προκρίνουν μεταρρύθμιση

Στις δικές του δηλώσεις ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου Ζαχαρίας Κουλίας ανέφερε ότι όπως τονίστηκε προηγουμένως από τον Υπουργό Εσωτερικών «στην Κύπρο με την Τοπική Αυτοδιοίκηση, τα δημαρχεία, τις κοινότητες, έχουμε μπλέξει σε ένα σύστημα πολύπλοκο, πολυσύνθετο, με αποτέλεσμα το τίμημα να το πληρώνει ο Κύπριος φορολογούμενος».

Έχει γίνει αντιληπτό, είπε, «ότι αυτό δημιουργεί μεγάλες στρεβλώσεις και μεγάλη καθυστέρηση στην ανάπτυξη γενικότερα καθ’ ότι αυτές οι αρχές είναι και αυτές που εκδίδουν και πολεοδομικές άδειες και άδειες οικοδομής κτλ». Σύμφωνα με τον κ. Κουλία «έχουμε 380 αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης και 35 αρχές που εκδίδουν τις άδειες. Η νέα νομοθεσία προβλέπει να είναι 5».

Έκανε λόγο για στρεβλώσεις σημειώνοντας ότι κάποιοι καταφέρνουν να βγάλουν άδεια πολύ σύντομα ενώ άλλοι μπορεί να μην την βγάλουν και ποτέ.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ελέγχου ανέφερε ακόμη ότι στην μικρή Κύπρο που η γη είναι περιορισμένη πρέπει να πάμε καθ’ ύψος για να περιορίσουμε και να γλιτώσουμε την γη αλλά και να δώσουμε και περισσότερες ανέσεις στον κόσμο και περισσότερο πράσινο, προσθέτοντας ότι μειώνεται και το κόστος των υπηρεσιών έτσι. Στο μεταξύ, ο Υπουργός Εσωτερικών ανακοίνωσε ενώπιον της Επιτροπής ότι αύριο, Παρασκευή, πρόκειται να παραθέσει δημοσιογραφική διάσκεψη κατά την οποία και θα εξηγήσει την πολιτική της κυβέρνησης σε ότι αφορά τα ψηλά κτίρια.

«Για να γίνουν όλα αυτά πρέπει να περάσει η νομοθεσία, να συμπτυχθούν οι αρχές. Δεν μπορούμε να έχουμε αυτό το πολύπλοκο και πολυσύνθετο σύστημα το οποίο είναι κοστοβόρο και χρονοβόρο», σημείωσε ο κ. Κουλίας.

«Υπογραμμίζουμε κι εμείς με την σειρά μας για ακόμη μια φορά την μεγάλη αναγκαιότητα για μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης με διατήρηση, βεβαίως, της αυτονομίας, με στόχο να υπάρξει επάρκεια προς εφαρμογή», ανέφερε στις δικές της δηλώσεις για το θέμα η Βουλευτής ΔΗΣΥ Αννίτα Δημητρίου.

Η προσπάθεια που γίνεται και με την Ένωση Κοινοτήτων και με την Ένωση Δήμων, πρόσθεσε, «είναι ακριβώς προς αυτή την κατεύθυνση».

«Όσον αφορά τη σύσταση και τη λειτουργία των Δήμων ή των Κοινοτήτων όπως είναι σήμερα, βεβαίως, αυτό που οφείλουμε να υπογραμμίσουμε είναι ότι δεν είναι καθόλου ικανοποιητική», σημείωσε.

Η κ. Δημητρίου συνέχισε λέγοντας ότι «σίγουρα το υφιστάμενο μοντέλο δεν μπορεί να μείνει έτσι, χρειάζεται να αποκτήσει μια σωστή μεταρρύθμιση για να έχει, ακριβώς, μέλλον ο θεσμός της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και να μπορέσουν να υπάρξουν βιώσιμες ελπίδες ότι και οι Δήμοι και οι Κοινότητες θα μπορέσουν να γίνουν βιώσιμοι οργανισμοί».

«Μεσοβέζικες λύσεις δεν αρκούν, επιτέλους να προχωρήσουμε στην μεταρρύθμιση της Τοπικής Αυτοδιοίκησης», είπε σημειώνοντας την θέση του Υπουργού ότι η μεταρρύθμιση θα πρέπει να γίνει με χρονικό ορίζοντα της επόμενες δημοτικές εκλογές.

«Είναι κοινή διαπίστωση ότι η μεταρρύθμιση πρέπει να προχωρήσει», ανέφερε από την πλευρά της η Βουλευτής ΑΚΕΛ - Αριστερά - Νέες Δυνάμεις Ειρήνη Χαραλαμπίδου, προσθέτοντας ότι «φυσικά το κάθε κόμμα έχει τις δικές του απόψεις ως προς το πως πρέπει να διαμορφωθεί αυτή η μεταρρύθμιση». Υπάρχουν, είπε, «διαρθρωτικά προβλήματα, υπάρχουν θέματα αξιολόγησης κινδύνου, θέματα προϋπολογισμού, εσωτερικού ελέγχου». Όλα αυτά, σημείωσε η κ. Χαραλαμπίδου, «θα πρέπει να εξεταστούν να βελτιωθούν, διατηρώντας πάντοτε η Τοπική Αρχή τον χαρακτήρα της τοπικής διοίκησης».

Ειδική αναφορά έκανε η Βουλευτής ΑΚΕΛ – Αριστερά – Νέες Δυνάμεις στην άγνοια της νομοθεσίας που παρατηρείται κυρίως σε μικρές κοινότητες.

«Ακούστηκαν πολύ ενδιαφέρουσες απόψεις τόσο από πλευράς Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας όσο και από συναδέλφους, θεωρώ ότι υπάρχει εποικοδομητικό κλίμα με γνώμονα πάντοτε το συμφέρον του τόπου και τις απαιτήσεις μιας σύγχρονης κοινωνίας και όσον αφορά την Τοπική Αυτοδιοίκηση για να προχωρήσουμε», είπε καταληκτικά.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X