ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πιέζουν Λιλλήκα να αποσυρθεί

Στελέχη ζητούν συμπόρευση με τον υπόλοιπο Ενδιάμεσο και η συνάντηση με Κουτσού

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Ραγδαίες εξελίξεις και ξεκαθάρισμα λογαριασμών αναμένεται στη Συμμαχία Πολιτών, λίγο πριν από την επίσημη εξαγγελία του Γιώργου Λιλλήκα. Το ότι στο κόμμα υποβόσκει εδώ και καιρό εσωστρέφεια είναι πλέον κοινό μυστικό, άγνωστο όμως πού θα οδηγήσει. Ενδεικτική άλλωστε και η τοποθέτηση του κ. Λιλλήκα την περασμένη βδομάδα, όπου παρουσιάζοντας το κοινοβουλευτικό έργο του κινήματος – στην απουσία Παύλου Μυλωνά- διαμήνυσε πως «όποιος δεν σεβαστεί την απόφαση της πλειοψηφίας των συλλογικών οργάνων της Συμμαχίας Πολιτών για τις Προεδρικές Εκλογές θέτει αυτομάτως εαυτόν εκτός Κινήματος».

Με λίγα λόγια έδειξε την πόρτα στα στελέχη εκείνα, όπως στον αναπληρωτή πρόεδρο Στέλιο Αμερικάνο, τους αντιπρόεδρους Σίμο Αγγελίδη, Στέλιο Στυλιανού και τον βουλευτή Λεμεσού Παύλο Μυλωνά. Η πορεία των εν λόγω στελεχών εντός ή εκτός Συμμαχίας, αναμένεται να ξεκαθαρίσει το επόμενο διάστημα, ίσως μετά και την εξαγγελία του Προέδρου της Συμμαχίας Πολιτών. Το σίγουρο είναι πως επιμένουν και ασκούν πιέσεις στον Γιώργο Λιλλήκα να επανεξετάσει την υποψηφιότητά του, έτσι ώστε ο ενδιάμεσος χώρος να πορευθεί με μία κοινή υποψηφιότητα, αυτήν του Νικόλα Παπαδόπουλου, όπως άλλωστε προέκυψε από τη συνάντηση των πέντε αρχηγών.

Ζήτημα απόσυρσης

Σύμφωνα με κομματικές πηγές, η εσωκομματική αντιπολίτευση, αναμένεται κατά τη σημερινή συνεδρία της γραμματείας να θέσει ενώπιον του Γιώργου Λιλλήκα και να το δώσει γραπτώς, ζήτημα επανεξέτασης της υποψηφιότητάς του ούτως ώστε να επιτευχθεί η κοινή υποψηφιότητα του Ενδιάμεσου. Θα πρέπει να σημειωθεί πως τα στελέχη που επικροτούν μία τέτοια κίνηση, έχουν ήδη θέσει ζήτημα επανεξέτασης της υποψηφιότητας του πολιτικού τους αρχηγού, κάτι που απορρίφθηκε από την πλειοψηφία της Πολιτικής Συγκλήτου. Ήδη κομματικές πηγές επισημαίνουν πως το ανώτατο συλλογικό όργανο είναι η ανώτατη σύγκλητος και η όποια απόφασή της δεν μπορεί να αναιρεθεί από κανένα άλλο συλλογικό όργανο. Στελέχη πάντως φαίνεται να επιμένουν στη θέση τους. Ενδεικτική και η τοποθέτηση του Στέλιου Αμερικάνου, μετά την πρόκριση του Γιώργου Λιλλήκα στην Ανώτατη Σύγκλητο, ότι δεν πρόκειται ούτε να υποσκάψει αλλά ούτε να δουλέψει για την υποψηφιότητα του κ. Λιλλήκα.

Οι πιέσεις

Το ζήτημα πάντως είναι πως κύκλοι του ενδιάμεσου χώρου πέραν των στελεχών της Συμμαχίας Πολιτών, ασκούν πιέσεις στον Γιώργο Λιλλήκα να αποσυρθεί. Πέραν του ΔΗΚΟ, όπου ο Εκπρόσωπος Τύπου Άθως Αντωνιάδης σε συνέντευξή του στην «Κ» έκανε ανοικτό κάλεσμα στον Γιώργο Λιλλήκα να τους ακολουθήσει, σύμφωνα με πηγές, ο πρώην βουλευτής της Συμμαχίας Πολιτών Νίκος Κουτσού, σε πρόσφατη συνάντησή του με τον κ. Λιλλήκα, φέρεται να εξέφρασε την άποψή του όπως αποσυρθεί, ώστε ο Ενδιάμεσος να προχωρήσει με μία κοινή υποψηφιότητα. Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, πως ο κ. Κουτσού συμμετείχε προσφάτως σε εκδήλωση στελεχών του ενδιάμεσου χώρου (πλην της συμμετοχής της Συμμαχίας Πολιτών).

Η ρήξη

Το ζήτημα είναι το πώς προέκυψε η ρήξη στη Συμμαχία Πολιτών. Στελέχη που βρίσκονται στο πλευρό του Γιώργου Λιλλήκα υποστηρίζουν ότι ο Γιώργος Λιλλήκας είναι ο καταλληλότερος και εμπειρότερος υποψήφιος ο οποίος μπορεί να εκθρονίσει τον Νίκο Αναστασιάδη. Γι’ αυτόν ακριβώς τον λόγο, δεν θεωρούν ταμπού τη συνεργασία με το ΑΚΕΛ ή με οποιοδήποτε κόμμα πλην του ΔΗΣΥ. Η άλλη τάση φαίνεται να αποκηρύσσει πλήρως το δίπολο ΔΗΣΥ-ΑΚΕΛ και να επιμένει σε πλήρη συμπόρευση με τον Ενδιάμεσο για αλλαγή στρατηγικής στο Κυπριακό, έστω κι αν ο υποψήφιος θα είναι τελικώς ο Νικόλας Παπαδόπουλος και όχι ο Γιώργος Λιλλήκας.

Προς διαγραφή;

Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως με δηλώσεις του εδώ και καιρό, ο Γιώργος Λιλλήκας δείχνει την πόρτα εξόδου στα εν λόγω στελέχη, επισημαίνοντας ότι είτε πρέπει να σεβαστούν την πλειοψηφία, είτε να αποχωρήσουν. Κομματικές πηγές αναφέρουν πως το ευκταίο θα ήταν η οικειοθελής αποχώρηση των εν λόγω στελεχών από το κόμμα και όχι η διαγραφή τους. Θα πρέπει όμως να σημειωθεί πως δεν αποκλείουν ζήτημα πειθαρχικών μέτρων, αναλόγως της στάσης που θα κρατήσουν. Πάντως, υπάρχουν στελέχη της εσωκομματικής αντιπολίτευσης που αναφέρουν πως δεν πρόκειται να δώσουν τα κλειδιά του κόμματος στον Γιώργο Λιλλήκα, ελπίζοντας μέχρι τέλους σε μία κοινή συμπόρευση των πέντε. Υπάρχουν βέβαια και στελέχη τα οποία δεν αποκλείουν τίποτα σημειώνοντας πως θα πράξουν ό,τι τους πει η συνείδησή τους.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση