ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Ποιοι παρευρέθηκαν στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου ΑΚΕΛ

Πρώην υπουργοί Χριστόφια, επώνυμοι Τ/κ και σύσσωμος ο Όμιλος Προβληματισμού για Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Σε ρυθμούς bella ciao, avanti popolo και Τυλλιρκώτισσας παρουσιάστηκε το πρωί του Σαββάτου το ψηφοδέλτιο του ΑΚΕΛ με τους έξι εκλεκτούς του ψηφοδελτίου να κάνουν στο τέλος σύντομο χαιρετισμό. Ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού χαιρέτησε με ομιλία του την εκδήλωση εξαπολύοντας σφοδρή επίθεση τόσο στην κυβέρνηση Αναστασιάδη όσο και στο ΕΛΑΜ. Κατά την ομιλία του έδωσε ιδιαίτερη έμφαση στην άνοδο του ρατσισμού και του φασισμού, ενώ έψεξε και τις νεοφιλελεύθερες πολιτικές και έδωσε έμφαση σε μία Ευρώπη κοινωνικά δίκαιη.

Στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου, παρευρέθηκαν πρώην υπουργοί της διακυβέρνησης Χριστόφια, όπως η Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, και Ανδρέας Χρίστου αλλά και o υποψήφιος για την προεδρία Σταύρος Μαλάς. Εκτός της ηγεσίας του κόμματος και της κοινοβουλευτικής ομάδας, ήταν πρώην βουλευτές, ευρωβουλευτές όπως ο πρώην ευρωβουλευτής Κυριάκος Τριανταφυλλίδης και ο νυν Τάκης Χατζηγεωργίου. Αίσθηση ωστόσο προκάλεσε η μεγάλη προσέλευση Τ/κ, δημοσιογράφων αλλά και εκπροσώπων από την κοινωνία των πολιτών. Ενδεικτικά, ο Χαλίλ Όμπασιης γνωστός για την δικοινοτική του δραστηριότητα, ο Αχμέντ Ντεριά πρώην «βουλευτής» του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος αλλά και γνωστοί δημοσιογράφοι από τη Γενί Ντουζεν και Κίμπρις. Θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης γινόταν παράλληλα μετάφραση στα τουρκικά. Στην παρουσίαση του ψηφοδελτίου παρευρέθηκε και η σύσσωμη η ομάδα Ομίλου Προβληματισμού για τον Εκσυγχρονισμό της Κοινωνίας όπως ο Κυριάκος Πιερίδης, Λάρκος Λάρκου και Παύλος Παύλου. Στην παρουσίαση ήταν και ο Αλέξανδρος Λόρδος ο οποίος στήριξε τον Σταύρο Μαλά κατά την προεκλογική του 2018.

Δεκανίκι του Αναστασιάδη το ΕΛΑΜ

Κατά τη διάρκεια της ομιλίας του ο γ.γ του ΑΚΕΛ Άντρος Κυπριανού χαρακτήρισε το ΕΛΑΜ ως δεκανίκι του ΔΗΣΥ και του Νίκου Αναστασιάδη. «Όταν πρωτοεμφανίστηκε το ΕΛΑΜ παρουσιάστηκε ως δύναμη ενάντια στο κατεστημένο. Σε κάθε κρίσιμη στιγμή όμως αποδείχτηκε να είναι το πολυτιμότερο δεκανίκι για τον κ. Αναστασιάδη και τον Συναγερμό. Έγειρε την πλάστιγγα υπερ τους στις Προεδρικές Εκλογές. Ψήφισε με προθυμία όλα τα νομοσχέδια που διέλυαν τον Συνεργατισμό και φόρτωναν χρέος δισεκατομμυρίων στους πολίτες» ανέφερε χαρακτηριστικά.

«Τον ίδιο ρόλο» συμπλήρωσε «που έχουν οι ομοϊδεάτες τους σε όλη την Ευρώπη, έχουν και αυτοί στην Κύπρο. Τραμπουκισμός, ξενοφοβία, ρατσισμός, λαϊκισμός, μίσος και βία σε βάρος των αδυνάτων. Αυτό είναι το πραγματικό τους πρόσωπο. Όσο και αν καμουφλάρονται τώρα, λόγω της δολοφονικής δράσης της Χρυσής Αυγής στην Ελλάδα και των συνεπειών σε βάρος της. Θα τους αφήσουμε λοιπόν να αποτελειώσουν ό,τι απέμεινε από το ευρωπαϊκό κεκτημένο και το κοινωνικό Κράτος;» διερωτήθηκε.

Από το κάδρο των επικρίσεων δεν παραλείφθηκε ο υποψήφιος που στηρίζει ο ΔΗΣΥ για την προεδρία της Κομισιόν Μάνφρεντ Βέμπερ.

«Ο κ. Αναστασιάδης και οι Ευρωπαίοι ομοϊδεάτες του πήραν σε βάρος του λαού μας τις πιο σκληρές, τις πιο αντιλαϊκές αποφάσεις. Ακύρωσαν τις προεκλογικές φιέστες που οργάνωναν ο κ. Αναστασιάδης και ο ΔΗΣΥ. Ακύρωσαν τις μεγαλόστομες διακηρύξεις τους» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Έφεραν στην Κύπρο σύσσωμο το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα. Στράτευσαν το κόμμα της ευρωπαϊκής Δεξιάς για να μας πείσουν για τους ισχυρούς φίλους και συμμάχους τους. Δυο μήνες αργότερα μαζί τους κούρεψαν τις καταθέσεις και επέβαλαν στο λαό σκληρή λιτότητα και αντιλαϊκά μέτρα. Περιόρισαν την εθνική μας κυριαρχία. Πριν λίγες μέρες ζήσαμε το ίδιο έργο σε επανάληψη. Με πρωταγωνιστή αυτή τη φορά τον Μάνφρεντ Βέμπερ, τον υποψήφιο της ευρωπαϊκής Δεξιάς για την Προεδρία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.  Ο ΔΗΣΥ τον πλάσαρε ως Μεσσία.Πρόκειται για πολιτικό με θέσεις βαθιά συντηρητικές, δογματικές και λαϊκιστικές. Πολιτικό που αγγίζει τα όρια της ακροδεξιάς. Η Κύπρος πλήρωσε ακριβά τους ζηλωτές της δεξιάς» ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Κυπριανού.

Τα βιογραφικά των υποψηφίων

Γεωργίου Κ. Γιώργος


Ο Γιώργος Κ. Γεωργίου γεννήθηκε το 1963 στη Λευκωσία και κατάγεται από την Αφάνεια και την κατεχόμενη Άσσια. Σήμερα διαμένει στο Μαζωτό. Είναι νυμφευμένος με την Καλομοίρα Ιωάννου και έχουν τρία παιδιά.
Σπούδασε Φιλολογία στο Πανεπιστήμιο Αθηνών από το 1983 μέχρι το 1987. Επιμορφώθηκε στην Ιστορία στο Πανεπιστήμιο Κύπρου.
Υπηρέτησε ως εκπαιδευτικός- φιλόλογος, ΒΔ', στη Μέση Εκπαίδευση.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών του συμμετείχε ενεργά στην Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών Αθήνας και στη συνέχεια στην Προοδευτική Κίνηση Καθηγητών. Διετέλεσε μέλος του Κ.Σ. της ΕΔΟΝ.
Το 2011 και το 2016 εκλέχθηκε βουλευτής με το ΑΚΕΛ-Αριστερά-Νέες Δυνάμεις στην επαρχία Λάρνακας. Είναι μέλος των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Εξωτερικών, Παιδείας, Γεωργίας και Θεσμών ενώ διετέλεσε μέλος και των Κοινοβουλευτικών Επιτροπών Περιβάλλοντος και Νομικών. Είναι επικεφαλής της αντιπροσωπίας της Κυπριακής Βουλής στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Μεσογείου.
Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του ΡΙΚ για τρία χρόνια.
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Λάρνακας. Εκλέχθηκε ως επικεφαλής και συντονίζει το Επαρχιακό Συμβούλιο της ΕΚΑ Λάρνακας. Συμμετέχει στο Γραφείο Παιδείας και στο Γραφείο Περιβάλλοντος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Γεωργίου Χρύσανθος (Άθως)


Ο Χρύσανθος Γεωργίου γεννήθηκε το 1970 στη Λευκωσία. Είναι νυμφευμένος με τη Γιούλα Γεωργίου και έχουν δύο παιδιά.
Αποφοίτησε από το Ιατρικό Πανεπιστήμιο Σόφιας και απέκτησε τον τίτλο του Γενικού Χειρούργου στο Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Το 2007 απέκτησε τίτλο PhD. Από το 2012 είναι επίτιμος κλινικός ερευνητικός συνεργάτης του Imperial College του Ηνωμένου Βασιλείου και επίτιμος Επίκουρος Καθηγητής Χειρουργικής.
Είναι ιατρός - γενικός χειρουργός στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας. Είναι Πρόεδρος της Χειρουργικής Εταιρείας Κύπρου και Γραμματέας της Παγκύπριας Εταιρείας Τραυματολογίας και Επείγουσας Χειρουργικής και εθνικός εκπρόσωπος της Κύπρου στην Ευρωπαική Εταιρεία Τραυματιολογίας και επείγουσας Χειρουργικής.
Είναι Πρόεδρος της Αρχής Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου από το 2011, ενώ διετέλεσε μέλος της Διοικητικού Συμβουλίου από το 2004. Διετέλεσε μέλος του Διοικητικού Συμβουλίου του Κυπριακού Συμβουλίου Αναζωογόνησης. Διετέλεσε πρόεδρος της Τεχνικής Επιτροπής Υγείας για το Κυπριακό, Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων και Γραμματέας Φοιτητών Εξωτερικού. Από το 2018 είναι μέλος της εθνικής επιτροπής για την Ηπατίτιδα Γ.
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ από το 2010 και επικεφαλής του Γραφείου Υγείας της Κεντρικής Επιτροπής. Διετέλεσε μέλος του Εκτελεστικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ.

Kızılyürek Niyazi


Ο Niyazi Kızılyürek γεννήθηκε το 1959 στην Ποταμιά. Στις αρχές του 1964, λόγω των διακοινοτικών συγκρούσεων, η οικογένειά του μετοίκησε στον θύλακα της Λουρουτζίνας όπου έζησε ως πρόσφυγας μέχρι το 1974. Μετά το 1974, εγκαταστάθηκε μαζί με την οικογένειά του στο χωριό Αργάκι.
Σπούδασε στο Τμήμα Κοινωνικών και Πολιτικών Επιστημών του Πανεπιστημίου της Βρέμης, όπου εκπόνησε μεταπτυχιακή και διδακτορική διατριβή πάνω στο Κυπριακό Πρόβλημα. Το 1990 αποφοίτησε με τον τίτλο του διδάκτορος και διάκριση Summa Cum Laude.
Από το 1995 διδάσκει στο Τμήμα Τουρκικών και Μεσανατολικών Σπουδών του Πανεπιστημίου Κύπρου και βρίσκεται σήμερα στη βαθμίδα του Καθηγητή. Υπηρέτησε ως πρόεδρος του Τμήματος Τουρκικών Σπουδών και ως Κοσμήτορας της Σχολής Ανθρωπιστικών Σπουδών.
Δημοσίευσε περισσότερα από 20 βιβλία σε διάφορες γλώσσες, τα περισσότερα εκ των οποίων πραγματεύονται το Κυπριακό Πρόβλημα. Πέραν των συγγραμμάτων του σε θέματα Κυπριακής Ιστορίας, Εθνικισμού και Σύγχρονης Τουρκίας, συνέγραψε περισσότερες από 100 επιστημονικές δημοσιεύσεις.
Συνεργάστηκε με τον σκηνοθέτη Πανίκο Χρυσάνθου και μαζί δημιούργησαν το ντοκιμαντέρ με τίτλο «Το Τείχος μας», ενώ μαζί με τον Μιχάλη Θεοδώρου, συνίδρυσαν τον δίγλωσσο (Ελληνικά και Τουρκικά) κυπριακό εκδοτικό οίκο Ετεροτοπία.
Το 1997 απονεμήθηκε στον Niyazi Kızılyürek το βραβείο Ειρήνης και Φιλίας Abdi İpekçi για το σύνολο των προσπαθειών του με στόχο την ελληνοτουρκική φιλία και την επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο. Το 2006 βραβεύτηκε από το γαλλικό κράτος με τη διάκριση «Ιππότης του Ακαδημαϊκού Φοίνικα» για την επιστημονική του προσφορά και τον αγώνα του για την ειρήνη στην Κύπρο. Είναι μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου Πολιτισμού από το 2015.

Κουκουμάς Γιώργος


Ο Γιώργος Κουκουμάς γεννήθηκε το 1983 στη Λάρνακα και κατάγεται από την κατεχόμενη Αγκαστίνα.
Είναι απόφοιτος της Νομικής Σχολής Αθήνας και κάτοχος μεταπτυχιακού τίτλου LLM του University of London στο Δημόσιο Διεθνές Δίκαιο.
Από το 2014 είναι ευρωκοινοβουλευτικός συνεργάτης, υπεύθυνος για την παρακολούθησης της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων και της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Έχει συμμετάσχει εκπροσωπώντας το ΑΚΕΛ σε διεθνή και ευρωπαϊκά συνέδρια καθώς και σε δράσεις της ευρωκοινοβουλευτικής Ομάδας της Ενωτικής Ευρωπαϊκής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς.
Διετέλεσε Πρόεδρος της Παγκύπριας Συντονιστικής Επιτροπής Μαθητών και Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εθνικής Φοιτητικής Ένωσης Κυπρίων Αθήνας. Ήταν Πρόεδρος της Προοδευτικής Κίνησης Φοιτητών Αθήνας και μέλος του Κεντρικού Συμβουλίου της ΕΔΟΝ. Είναι Γραμματέας του Συνδέσμου Φιλίας Κύπρου-Κούβας.
Είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και της Επαρχιακής Επιτροπής ΑΚΕΛ Αμμοχώστου. Συμμετέχει στο Γραφείο Ευρωπαϊκών Υποθέσεων και Ευρωβουλής, το Γραφείο Διεθνών Σχέσεων και το Μορφωτικό Γραφείο της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ.

Νικολάου Μαρίνα


Η Μαρίνα Νικολάου γεννήθηκε το 1986 στη Λεμεσό.
Είναι πολιτικός επιστήμονας, απόφοιτος του Τμήματος Κοινωνιολογίας και Πολιτικής Επιστήμης του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Εργάστηκε ως επιστημονικός συνεργάτης στο Ινστιτούτο Εργασίας Κύπρου και στο Πολύκεντρο Νεολαίας Λευκωσίας του Οργανισμού Νεολαίας Κύπρου.
Από το 2016 εργάζεται ως πολιτικός σύμβουλος στην Ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/Βόρειας Πράσινης Αριστεράς στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και είναι μέλος της Γραμματείας της. Παρακολουθεί την Επιτροπή Περιφερειακής Ανάπτυξης, την Αντιπροσωπεία του Ευρωκοινοβουλίου για τη Παλαιστίνη καθώς και την Αντιπροσωπεία στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο.
Είχε ενεργό συμμετοχή στα κοινά από τα μαθητικά της χρόνια ως στέλεχος της ΠΕΟΜ και στη συνέχεια της ΕΔΟΝ στη Λεμεσό. Κατά τη διάρκεια των σπουδών της ανέπτυξε πλούσια συνδικαλιστική δράση μέσα από την Προοδευτική Κίνηση Φοιτητών. Συμμετείχε στο Συμβούλιο του Τμήματος Κοινωνιολογίας και Πολιτικών Επιστημών και στο Συμβούλιο της Σχολής Ανθρωπιστικών Επιστημών ως εκλεγμένη εκπρόσωπος των φοιτητών. Διετέλεσε μέλος του Γραφείου Τύπου και του Πολιτιστικού Γραφείου της ΕΔΟΝ και είναι μέλος του ΑΚΕΛ από το 2004.
Από το 2016 είναι μέλος του Γραφείου Ευρωβουλής της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και έχει εκπροσωπήσει το ΑΚΕΛ και την ΕΔΟΝ σε Ευρωπαϊκά και Διεθνή συνέδρια.

Συλικιώτης Νεοκλής


Ο Νεοκλής Συλικιώτης γεννήθηκε το 1959 στη Λεμεσό. Είναι νυμφευμένος με την Αδούλα και έχουν ένα γιο.
Σπούδασε Μηχανολόγος Μηχανικός στο Πολυτεχνείο του Άαχεν στη Γερμανία.
Κατά τη διάρκεια των σπουδών είχε δραστήρια συμμετοχή στην ίδρυση του Συλλόγου Κυπρίων Φοιτητών Άαχεν και της Ομοσπονδίας Φοιτητικών Κυπριακών Συλλόγων Γερμανίας της οποίας διετέλεσε Πρόεδρος. Από το 1988 έως το 1991 διετέλεσε Γενικός Γραμματέας της Παγκύπριας Ομοσπονδίας Φοιτητικών Ενώσεων (ΠΟΦΝΕ).
Από το 1992 μέχρι το 1995 υπηρέτησε ως Κεντρικός Οργανωτικός Γραμματέας της ΕΔΟΝ.
Από το 1995 είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής και από το 2010 μέλος του Πολιτικού Γραφείου του ΑΚΕΛ. Από τον Δεκέμβριο του 2013 μέχρι το 2015 ήταν μέλος της Κεντρικής Γραμματείας του ΑΚΕΛ. Διετέλεσε επίσης, επικεφαλής του Γραφείου Παιδείας της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ και μέλος του Συμβουλίου Παιδείας της Κύπρου.
Υπηρέτησε ως Υπουργός Εσωτερικών στην Κυβέρνηση Τάσου Παπαδόπουλου και ως Υπουργός Εσωτερικών και Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας, Τουρισμού και Ενέργειας στην κυβέρνηση Δημήτρη Χριστόφια. Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης προήδρευσε στα Συμβούλια Υπουργών στους τομείς της Ενέργειας, Διεθνούς Εμπορίου και Ανταγωνιστικότητας (εσωτερική αγορά και βιομηχανία).
Από το 2014 μέχρι σήμερα είναι Ευρωβουλευτής και Αντιπρόεδρος στην ομάδα της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς/ Βόρειας Πράσινης Αριστεράς. Ως μέλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου συμμετέχει ως πλήρες μέλος και συντονιστής εκ μέρους της ομάδας της Ευρωπαϊκής Ενωτικής Αριστεράς στην επιτροπή Ενέργειας, Βιομηχανίας και Έρευνας, ενώ είναι αναπληρωματικό μέλος στην Επιτροπή Απασχόλησης και Κοινωνικών Υποθέσεων. Είναι πρόεδρος της Αντιπροσωπείας του Ευρωκοινοβουλίου για τις σχέσεις με την Παλαιστίνη, και μέλος της Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση της Ένωσης για τη Μεσόγειο.

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση