ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Πόλεμος δηλώσεων Χάρη-Οδυσσέα για Σάββια

Άμεση ήταν η απάντηση του ΥΠΟΙΚ μετά και την ανακοίνωση του Γεν. Ελεγκτή

Kathimerini.com.cy

info@kathimerini.com.cy

Για απώλεια της ανεξαρτησίας και της αντικειμενικότητας του Γενικού Ελεγκτή έκανε λόγο ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης, σημειώνοντας πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης καταδικάζει συγκεκριμένη λειτουργό μετά από υπόδειξη βουλευτή του ΑΚΕΛ.

Αιτία της κόντρας, η επιστολή του Οδυσσέα Μιχαηλίδη προς τον Χάρη Γεωργιάδη με την οποία ζητά να διατάξει πειθαρχική έρευνα εναντίον του στελέχους του ΔΗΣΥ και δημοσίου υπαλλήλου του υπουργείου οικονομικών Σάββιας Ορφανίδου επισημαίνοντας πως θα έπρεπε να είχε πάρει την έγκριση της ΕΔΥ για κατοχή πολιτικού αξιώματος και συμμετοχή της συνεπώς στο Πολιτικό Γραφείο του ΔΗΣΥ.

«Ένα πράγμα μπορώ ευθέως και από τώρα να δηλώσω είναι ότι δεν πρόκειται να δεχτώ τη στοχοποίηση ενός δημοσίου υπαλλήλου επειδή έτσι υπέδειξε ένας βουλευτής της αντιπολίτευσης προς τον Γενικό Ελεγκτή, πόσο μάλλον όταν είναι πολλές οι περιπτώσεις άλλων δημοσίων υπαλλήλων που μετέχουν συστηματικά σε συλλογικά όργανα κομμάτων» ήταν η δήλωση του Υπουργού Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη την περασμένη Πέμπτη μιλώντας στο κρατικό κανάλι για την υπόθεση Σάββιας Ορφανίδου η οποία αν και δημόσιος υπάλληλος κατέχει κομματικό αξίωμα, μη έχοντας όπως υποστηρίζεται εξασφαλίσει την απαιτούμενη άδεια από την Επιτροπή Δημόσιας Υπηρεσίας.

Σε ανακοίνωσή του ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης πάντως, απαντά στις επικρίσεις του Χάρη Γεωργιάδη παρουσιάζοντας δύο νομοθεσίες που αφορούν τους δημόσιους υπαλλήλους και υποδεικνύει προς τον Υπουργό Οικονομικών ό,τι για δημόσιους υπαλλήλους που κατέχουν μισθοδοτική κλίματα μέχρι Α7, δεν επιβάλλεται οποιαδήποτε έγκριση για την κατοχή κομματικού αξιώματος. Σε άλλες περιπτώσεις ωστόσο η ΕΔΥ θα πρέπει να δώσει άδεια όχι για μέλη, αλλά στελέχη κομμάτων.

Σχολιάζοντας μάλιστα την δήλωση του κύριου Γεωργιάδη, ότι είναι εις γνώσιν του και άλλες περιπτώσεις δημοσίων υπαλλήλων που κατέχουν ταυτόχρονα κομματικά αξιώματα, προέτρεψε τον υπουργό να κινήσει διαδικασίες πειθαρχικής έρευνας εναντίον τους, ως οφείλει για τις περιπτώσεις που ενδεχομένως να υπηρετούν στο δικό του υπουργείο.

Υποχρέωση του είναι, κατά τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη, να ενημερώσει συναδέλφους του υπουργούς, εάν παρόμοια φαινόμενα παρατηρούνται και στα δικά τους υπουργεία.

Στην υπόδειξη του Χάρη Γεωργιάδη προς την ηγεσία του κόμματος του, να τοποθετηθεί έντονα κατά της στοχοποίησης, όπως την θεωρεί, της Σάβιας Ορφανίδου, υπενθύμισε ότι ο επηρεασμός αρμόδιας αρχής, υπέρ ή κατά οποιουδήποτε προσώπου, σε σχέση με διαδικασία άσκησης πειθαρχικής εξουσίας, συνιστά ποινικά κολάσιμη πράξη.

Άμεση ήταν η απάντηση του υπουργού οικονομικών όπου δια μέσω γραπτής ανακοίνωσης έκανε λόγο για απώλεια αντικειμενικότητας από πλευράς του γενικού ελεγκτή. Σε γραπτή δήλωσή του σε σχέση με την καταγγελία του Γενικού Ελεγκτή εναντίον συγκεκριμένης Λειτουργού του Υπουργείου Οικονομικών, για συμμετοχή της σε συλλογικό όργανο πολιτικού κόμματος, ο Υπουργός αναφέρει ότι έχει ζητήσει την διεξαγωγή διοικητικής έρευνας η οποία και έχει ολοκληρωθεί και προσθέτει ότι για τις διαπιστώσεις και τις αποφάσεις του ο Γενικός Ελεγκτής θα ενημερωθεί γραπτώς.

Πολλοί δημόσιοι υπάλληλοι και κομματικοί αξιωματούχοι

«Θα ήθελα όμως να σημειώσω ότι μέχρι το 2015 μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων κατείχε πράγματι πολιτικό αξίωμα σε αντίθεση με τις πρόνοιες του Νόμου» σημειώνει ο Υπουργός.

Προσθέτει πως είχε εντοπιστεί η αντίφαση ότι η νομοθεσία από τη μια απαγόρευε την ενεργό ανάμειξη δημοσίων υπαλλήλων στα κομματικά, ενώ ταυτόχρονα επέτρεπε σε αυτούς να είναι υποψήφιοι για πολιτειακό αξίωμα (π.χ. υποψήφιος Βουλευτής) και να έχουν συνεπώς ενεργό κομματική δράση.

Στοχοποίηση Σάββιας

«Έχοντας ακριβώς υπόψη ότι μεγάλος αριθμός δημοσίων υπαλλήλων κατείχε κομματικό αξίωμα, η Βουλή των Αντιπροσώπων προχώρησε το 2015 σε νομοθετική ρύθμιση η οποία πλέον επιτρέπει και ρυθμίζει τη συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε πολιτικά κόμματα, χωρίς μάλιστα να δημιουργείται υποχρέωση σε όσους κατείχαν κομματικό αξίωμα πριν από την ημερομηνία εφαρμογής του συγκεκριμένου Νόμου, να υποβάλουν σχετικό αίτημα στην ΕΔΥ. Γι’ αυτό ακριβώς τον λόγο κανένα αίτημα από δημόσιο υπάλληλο, από τους πολλούς που υπηρετούν σε πλείστα πολιτικά κόμματα, δεν έχει υποβληθεί στην ΕΔΥ» αναφέρει ο κ. Γεωργιάδης.

Με βάση τα πιο πάνω, επισημαίνει, «προκύπτει ότι η συγκεκριμένη Λειτουργός στοχοποιείται με τρόπο άδικο και υπερβολικό» και σημειώνει πως «η εμμονή του Γενικού Ελεγκτή να καταδικάσει τη συγκεκριμένη Λειτουργό προκύπτει μετά από υπόδειξη Βουλευτή του ΑΚΕΛ και αποτελεί άλλη μια επιβεβαίωση της απώλειας της ανεξαρτησίας και της αντικειμενικότητας εκ μέρους του» αναφέρεται στη γραπτή ανακοίνωσή του Χάρη Γεωργιάδη.

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Kathimerini.com.cy

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση