ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πόλεμος Χάρη-Οδυσσέα και στη μέση η Σάββια

Έντονες προεκτάσεις με τον ΥΠΟΙΚ να προειδοποιεί πως ξεκινά το κυνήγι μαγισσών

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Νέα κόντρα προκύπτει μεταξύ Γενικού Ελεγκτή και κυβέρνησης, αυτή τη φορά με τον Υπουργό Οικονομικών Χάρη Γεωργιάδη. Αφορμή της σύγκρουσης των δύο μερών, η έκκληση του Γενικού Ελεγκτή να διατάξει πειθαρχική έρευνα εναντίον της Σάββιας Ορφανίδου, ούτως ώστε να διαπιστωθεί κατά πόσο η λειτουργός του υπουργείου οικονομικών και στέλεχος του ΔΗΣΥ έχει πάρει την απαραίτητη έγκριση από την ΕΔΥ για τη συμμετοχή της στο Πολιτικό Γραφείο, το συλλογικό όργανο του ΔΗΣΥ. Ο Υπουργός Οικονομικών Χάρης Γεωργιάδης έκανε λόγο για στοχοποίηση και έλλειψη αντικειμενικότητας από τον γενικό ελεγκτή προειδοποιώντας πως με αυτό τον τρόπο ανοίγει τον ασκό του Αιόλου, καθώς πολλά στελέχη άλλων κομμάτων βρίσκονται στη δημόσια υπηρεσία. 

Οδυσσέας στέλεχος της Αντιπολίτευσης

Μετά τα περί έλλειψης αντικειμενικότητας και στοχοποίησης συγκεκριμένου λειτουργού, ο Υπουργός Οικονομικών κατηγόρησε από το κρατικό ραδιόφωνο τον Οδυσσέα Μιχαηλίδη ότι στοχοποίησε τη Σάββια Ορφανίδου σε συνεννόηση με βουλευτή του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας ότι δυστυχώς, ο Γενικός Ελεγκτής έχει μετατραπεί σε άλλο ένα στέλεχος της αντιπολίτευσης.

Άμεση ήταν η απάντηση του γενικού ελεγκτή, ο οποίος χαρακτηρίζοντας ως απαράδεκτη τη στάση του υπουργού οικονομικών παρουσία επεσήμανε πως ο μόνος που επιχειρεί να πλήξει την ανεξαρτησία μας είναι ο Υπουργός «που θέλει να αποφασίζει ποιες καταγγελίες θα εξετάζουμε, ανάλογα με τα δικά του κομματικά ή άλλα κριτήρια. Για παράδειγμα, δεν τον ακούσαμε να διαμαρτύρεται όταν λάβαμε και εξετάσαμε καταγγελίες από βουλευτές του δικού του κόμματος».

Τρεις υποθέσεις

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως πως ο Οδυσσέας Μιχαηλίδης, μετά και τις καταγγελίες του Χάρη Γεωργιάδη παρουσίασε τρεις περιπτώσεις κομματικών στελεχών που διερεύνησε η ελεγκτική υπηρεσία.

Η πρώτη περίπτωση, προ του 2015, αφορούσε καταγγελία εναντίον του γ.γ του ΔΗΚΟ και βουλευτή Μαρίνου Μουσιούττα «για αντικανονική συμμετοχή του Δημοτικού Γραμματέα Δήμου σε αντιπροσωπεία του ΔΗΚΟ, κατά παράβαση των τότε εν ισχύι Νόμων και Κανονισμών». Όπως επεσήμανε ο κ. Μιχαηλίδης ο κ. Μουσιούττας έλαβε άδεια από το Δημοτικό Συμβούλιο, που είναι το αντίστοιχο όργανο της Επιτροπής Δημόσιας Υπηρεσίας (ΕΔΥ) για την τοπική αυτοδιοίκηση, και ακολούθως ανέλαβε το κομματικό αξίωμα.

Η δεύτερη περίπτωση αφορούσε καταγγελία κατά υπαλλήλου άλλου δήμου που ήταν ταυτόχρονα μέλος επαρχιακής επιτροπής του ΑΚΕΛ. Όπως διαφάνηκε σύντομα με τον κ. Μιχαηλίδη το δημοτικό συμβούλιο, έλαβε νομική γνωμάτευση με βάση την οποία το συγκεκριμένο αξίωμα δεν εμπίπτει στον ορισμό του «κομματικού αξιώματος».

Η τρίτη περίπτωση ήταν αυτή της Σάββιας Ορφανίδου. Μάλιστα ο κ. Μιχαηλίδης επεσήμανε πως «ο Υπουργός, αντί να προβεί σε διερεύνηση της καταγγελίας που του υποβάλαμε, μας επιτέθηκε απρόκλητα, χαρακτηρίζοντας «ύποπτη» την παρέμβαση μας και υιοθετώντας μία λογική ότι, αφού όλοι παρανομούν, μπορεί να παρανομεί και το στέλεχος του δικού του κόμματος.

Κάλυψη σε Σάββια από Χάρη

Σε δηλώσεις του το απόγευμα της Τετάρτης, ο Χάρης Γεωργιάδης επανέλαβε πως δεν πρόκειται να επιτρέψει τη στοχοποίηση ενός συγκεκριμένου υπαλλήλου. Κληθείς να σχολιάσει αναφορά του Γενικού Ελεγκτή περί παρέμβασης στο έργο του, είπε «γιατί να μη μιλήσω εγώ για παρέμβαση στο δικό μου έργο; δυσκολεύομαι να κατανοήσω κάποια πράγματα. Είναι απλό το ζήτημα. Φανταστείτε να ήταν αντίστροφοι οι ρόλοι, εγώ να επέλεγα ένα μέλος της ΚΕ του ΑΚΕΛ ή του ΔΗΚΟ ή όποιου άλλου κόμματος, δημόσιο υπάλληλο από τους πάρα πολλούς που μετέχουν σε συλλογικά όργανα και να τον στοχοποιούσα ξεκινώντας μια πειθαρχική διαδικασία, διαδικασία δίωξης του, αδιαφορώντας για το ότι πάρα πολλοί άλλοι μετείχαν διαχρονικά εδώ και χρόνια σε πολιτικά κόμματα και για το ότι η Βουλή έδωσε μια ρύθμιση για αυτό το ζήτημα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Αρχίζει το κυνήγι μαγισσών

Στις δηλώσεις του ο υπουργός οικονομικών δεν παρέλειψε να προειδοποιήσει πως με αυτό τον τρόπο ανοίγει ο ασκός του Αιόλου και θα πάρει όλα τα κόμματα ανεξαιρέτως. «Έχω ξεκινήσει να λαμβάνω πληροφόρηση, έχω λάβει κατάλογο από πολίτη επαρχιακής επιτροπής του ΔΗΚΟ με κιτρινισμένα τα ονόματα των δημοσίων υπαλλήλων. Δεν υπάρχει άρνηση αναφοράς με τρόπο συγκεκριμένο σε ονόματα. Αν είμαστε υποχρεωμένοι να κινήσουμε διαδικασίες θα κινήσουμε για όλους με τρόπο συγκεκριμένο και ονομαστικό», επεσήμανε για να προσθέσει πως το κυνήγι μαγισσών δεν είναι επιθυμία του. Θα πρέπει πάντως να σημειωθεί πως η έρευνα σύμφωνα με τον Υπουργό Οικονομικών έχει ήδη ολοκληρωθεί σημειώνοντας πως η αποφάσεις θα ληφθούν και η σχετική ενημέρωση θα δοθεί γραπτώς.

Αποστάσεις ο ΔΗΣΥ

Πάντως παρά την έκκληση του Υπουργού Οικονομικών προς τον ΔΗΣΥ να μην επιτρέψει τη στοχοποίηση στελέχους του, ο ΔΗΣΥ, κράτησε αποστάσεις.
Το πνεύμα του Νόμου που ισχύει έκτοτε είναι να ρυθμιστεί και όχι να αποκλείεται η συμμετοχή δημοσίων υπαλλήλων σε κομματικά όργανα. Από τη στιγμή που η Νομοθεσία εγκρίθηκε και ισχύει είναι και θέμα προσωπικής ευθύνης των ενδιαφερομένων να ζητήσουν και να πάρουν την σχετική έγκριση.

Ταυτόχρονα, όμως, τη στιγμή που είναι κοινώς γνωστό ότι δεκάδες εργαζόμενοι στον δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα έχουν θέση σε όλα τα πολιτικά κόμματα, δεν είναι σωστό να προσωποποιείται το θέμα και να στοχοποιείται μια περίπτωση όπως συμβαίνει αυτή τη στιγμή. Επομένως και τυχόν διαδικασία ελέγχου θα πρέπει να είναι καθολική και να αφορά όλες τις περιπτώσεις. Χωρίς αυτό να σημαίνει ότι νομιμοποιείται όποια τυχόν παρατυπία.

Επομένως, θέση του Δημοκρατικού Συναγερμού, είναι ότι όσοι επηρεαζόμενοι υπηρετούν στο δημόσιο και ευρύτερο δημόσιο τομέα κατέχοντας και κομματικό αξίωμα ή θέση, θα πρέπει, εάν δεν το έχουν ήδη πράξει, να αποταθούν στην Αρμοδία Αρχή, όπως ορίζει ο Νόμος αναφέρεται σε ανακοίνωση του ΔΗΣΥ.

Δίπλα στον Οδυσσέα η αντιπολίτευση

"Είναι απαράδεκτη η τακτική της κυβέρνησης κάθε φορά που ο Γενικός Ελεγκτής με εκθέσεις του ψέγει κακώς έχοντα, να συγκρούεται μαζί του. Μ’ αυτό τον τρόπο η κυβέρνηση αντί να λειτουργεί προς την κατεύθυνση επίλυσης προβλημάτων ή διόρθωσης κακώς εχόντων, γίνεται μέρος των προβλημάτων πλήττοντας, την ίδια ώρα, ανεξάρτητους θεσμούς του κράτους" ανέφερε σε δηλώσεις του ο εκπρόσωπος τύπου του ΑΚΕΛ Στέφανος Στεφάνου.
"Η κυβέρνηση, πέρα από τη μόνιμη, έτσι όπως εξελίσσεται, σύγκρουσή της με το Γενικό Ελεγκτή, κατά καιρούς συγκρούστηκε και με άλλους ανεξάρτητους αξιωματούχους του κράτους. Θυμίζουμε τη σύγκρουση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Γενικό Εισαγγελέα και τη Διοικήτρια της Κεντρικής Τράπεζας.  Ένα ευνομούμενο κράτος στηρίζεται και στην καλή σχέση της εκτελεστικής εξουσίας με τους ανεξάρτητους θεσμούς. Η κυβέρνηση Αναστασιάδη– ΔΗΣΥ, αντί να φροντίζει γι’ αυτό, λειτουργεί ακριβώς προς την αντίθετη κατεύθυνση" κατέληξε ο κ. Στεφάνου.
 Το ΔΗΚΟ και συγκεκριμένα ο Νικόλας Παπαδόπουλος εξέφρασε τη στήριξή του στο έργο του γενικού ελεγκτή και τις προσπάθειές του για την αντιμετώπιση του φαινομένου της κομματοκρατίας στη δημόσια υπηρεσία.

Και η ΕΔΕΚ στήριξε τον γενικό ελεγκτή επισημαίνοντας σε ανακοίνωσή της πως δεν είναι η πρώτη φορά που η κυβέρνηση επιλέγει να διορίσει τους «άριστους των αρίστων» (οι οποίοι συμπωματικά είναι και μέλη του ΔΗΣΥ), αδιαφορώντας για τη νομοθεσία.

«Είναι γεγονός ότι δεν έχει μείνει υψηλόβαθμη θέση που να μην έχει πληρωθεί από Συναγερμικό στέλεχος ή άτομα που στήριξαν προεκλογικά την υποψηφιότητα Ν. Αναστασιάδη. Και ελλείψει επιχειρημάτων, η Κυβέρνηση Αναστασιάδη βάζει τους Υπουργούς του να επιτίθενται στον Γενικό Ελεγκτή. Μετά τον Υπουργό Εσωτερικών σειρά πήρε ο Υπουργός Οικονομικών» ανέφερε σε δηλώσεις του το στέλεχος της Συμμαχίας Πολιτών Κωνσταντίνος Φιλαρέτου. «Καλούμε την Κυβέρνηση Αναστασιάδη αντί να «πουλά μαγκιά» με τις δημόσιες δηλώσεις των Υπουργών της, να σεβαστεί τους θεσμούς και τους νόμους και να λειτουργήσει νομότυπα όπως απαιτεί από τους υπόλοιπους πολίτες που δεν ανήκουν στο ΔΗΣΥ» κατέληξε.

Στήριξη στον Οδυσσέα Μιχαηλίδη έδωσαν και οι Οικολόγοι. «Η Κυβέρνηση καλό θα ήταν να αφήσει ήσυχο τον Γενικό Ελεγκτή να συνεχίσει το έργο του και να σταματήσει να τον εμπλέκει στα κομματικά της παιχνίδια. Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στηρίζουμε τον Γενικό Ελεγκτή και συμφωνούμε ότι η κ. Σάβια Ορφανίδου, όπως και τα υπόλοιπα στελέχη των πολιτικών κομμάτων, δεν πρέπει να είναι υπεράνω του νόμου» αναφέρεται σε ανακοίνωση του Κινήματος.

Το προφίλ Σάβιας

Η Σάβια Ορφανίδου είναι μέλος του πολιτκού γραφείου του ΔΗΣΥ υποψήφια βουλευτής του ΔΗΣΥ το 2016 και λειτουργός κλίμακας Α8 στο υπουργείο οικονομικών. Πρόσφατα απασχόλησε τη δημοσιότητα, με τη μετάθεσή της στο Λουξεμβούργο και συγκεκριμένα στην Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς άλλα κόμματα έκαναν λόγο για ευνοϊκή μεταχείρισή της εξαιτίας και της κομματικής της ταυτότητας. Το ζήτημα της Σάβιας Ορφανίδου ανακίνησε η βουλευτής του ΑΚΕΛ Ειρήνη Χαραλαμπίδου, η οποία ζήτησε να διαφανεί κατά πόσο έχει πάρει έγκριση από την ΕΔΥ για τη συμμετοχή της στο πολιτικό γραφείο. 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση