ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πράσινο φως από Ακιντζί για το δείπνο υπό όρους

Συνομιλίες για αποφυγή της έντασης στην ΑΟΖ και για άμεση λύση, το μήνυμά του σε ε/κ πλευρά και ΟΗΕ

Του Νίκου Στέλγια

Του Νίκου Στέλγια

twitter

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας παραμένει προσκολλημένος στην ομοσπονδιακή λύση και είναι έτοιμος για δείπνο με τον Πρόεδρο Νίκο Αναστασιάδη. Ο Μουσταφά Ακιντζί συμφωνεί με την άποψη ότι η συνάντησή του με την ε/κ πλευρά φέρει μεγάλη σημασία, σε μια περίοδο που λαμβάνουν χώρα σημαντικές εξελίξεις σε πολλά πεδία, και ενδέχεται να ανοίξει τον δρόμο για έναν νέο κύκλο συνομιλιών.

Υπογραμμίζοντας τη σημασία του σχεδιαζόμενου δείπνου και χαρακτηρίζοντας ως θετική τη νέα συνάντηση με την αντιπροσωπεία του ΟΗΕ, η ηγεσία του κ. Ακιντζί εστιάζει σε ένα πεδίο που φέρει μεγάλη σημασία από τη δική της σκοπιά.

Καλά ενημερωμένες τ/κ πηγές της «Κ» επισημάνουν ότι η συνάντηση των δυο ηγετών θα πρέπει να έχει θετική κατάληξη. Σε περίπτωση που δεν θα γίνει «καλή προετοιμασία» και ανέβουν οι τόνοι, η ομοσπονδιακή λύση ενδέχεται να λάβει νέο ισχυρό πλήγμα.

Οι δυο προτεραιότητες του Ακιντζί

Τι εννοούν οι πηγές που παρακολουθούν από κοντά τις επαφές της ηγεσίας Ακιντζί με τον ξένο παράγοντα με τον όρο «καλή προετοιμασία»; Απαντώντας σε αυτό το ερώτημα, οι πηγές μας εστιάζουν σε δυο σημεία. Πρώτον, υπογραμμίζουν ότι η ηγεσία του κ. Ακιντζί αναμένει θετική ανταπόκριση από την ηγεσία του κ. Αναστασιάδη στις ευαισθησίες και τις κόκκινες γραμμές της τ/κ πλευράς για την συνέχιση των συνομιλιών. Σε αυτή την συνάντηση, η ε/κ πλευρά θα πρέπει να ανοίξει τα χαρτιά της για την εκ περιτροπής προεδρία, την πολιτική ισότητα, την αποτελεσματική συμμετοχή των τ/κ στην ομοσπονδία, το χρονοδιάγραμμα και την επιδιαιτησία. Επίσης, θα πρέπει να ξεκαθαρίσει ότι η μη εποικοδομητική ρητορική της προεκλογικής περιόδου ανήκει στο παρελθόν και ότι παραμένει προσκολλημένη στον στόχο της λύσης.

Δεύτερον, η ε/κ πλευρά, ολοκληρώνοντας την προετοιμασία της για το σχεδιαζόμενο δείπνο θα πρέπει να λάβει σοβαρά υπόψη της ότι η ηγεσία του κ. Ακιντζί και οι τ/κ πολιτικές δυνάμεις που υποστηρίζουν την προοπτική της λύσης, δέχονται πιέσεις από πολλές κατευθύνσεις. Γι’ αυτό τον λόγο, μεγάλη σημασία φέρει ο τρόπος με τον οποίο θα προβληθεί η επανέναρξη των συνομιλιών στα κατεχόμενα. Οι συνομιλίες δεν πρέπει να ξεκινήσουν για να αποφευχθεί μονάχα η κορύφωση της έντασης στην ΑΟΖ, αλλά για άμεση και γρήγορη λύση με βάση μια σειρά συμβιβασμών σε ΑΟΖ και κυπριακό.

Αξίζει να σημειωθεί ότι το «Προεδρικό» θεωρεί εφικτή την συνάντηση των δυο ηγετών, ακόμη και πριν τη Σύνοδο της Βάρνα, σε περίπτωση που η ε/κ ηγεσία εστιάσει με προσοχή στα προαναφερόμενα σημεία.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Νίκου Στέλγια

Σχόλια αναγνωστών

Βασίλης Πάλμας: Αν χρειαστεί θα παρέμβει ο Πρόεδρος

«Ο μέγας ...πολιτικός!!! ...και σκάμε στα γέλια!!!!!!»
Ai Em  |  11:23

Κοτζιάς: Η εποχή που θεωρούνταν διπλωματία το να κάνεις την κότα πέρασε (βίντεο)

«Καλο θα ηταν αν ο κοτζιας εκανε αυτοκριτικη για την σταση της ελλαδας, που εδω και 50 χρονια κανει την ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  08:07

ΕΛΚ: Νέες παραιτήσεις και εν τέλει εκλογές για το «γλωσσάρι»

«Το γλωσσαρι αποδεικνυει οτι η σπουδη μιας επιστημης δεν καθιστουν καποιο σωστο πολιτη που να σκεφτεται ...»
Ντομπρος Κελαηδης  |  14:38

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση