ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 23:55
 

Προδρόμου: Αναγκαία η λήψη αποφάσεων για τα ενεργειακά

Το Υπουργικό θα λάβει αποφάσεις την Τρίτη για την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την κοινοπραξία της Noble

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Είμαστε στο σημείο που πρέπει να ληφθούν κάποιες αποφάσεις στρατηγικής σημασίας για τα ενεργειακά ζητήματα, με γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου και του λαού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε ό,τι αφορά τη λήψη αποφάσεων σχετικά με την επαναδιαπραγμάτευση της συμφωνίας με την κοινοπραξία της Noble για το κοίτασμα «Αφροδίτη» στο οικόπεδο 12 της κυπριακής ΑΟΖ, ο κ. Προδρόμου παρέπεμψε στη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, την Τρίτη στο Τρόοδος.

«Πρόκειται στο επόμενο στάδιο να ληφθούν αποφάσεις σχετικά με διεκδικήσεις που υπήρξαν από εταιρείες με τις οποίες συνεργάζεται η Δημοκρατία σχετικά με τα ευρήματα στο οικόπεδο Αφροδίτη» ανέφερε.

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση είναι κοντά στη σύσταση μιας ομάδας επαναδιαπραγμάτευσης της συμφωνίας με την κοινοπραξία του οικοπέδου 12, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «εξαρτάται από τις αποφάσεις που θα ληφθούν και την κατεύθυνση που θα δοθεί, αν και ποια διαπραγμάτευση θα γίνει, κάτω από ποιους όρους».

Για τα θέματα αυτά «πρέπει να επιφυλαχθούμε» καθώς «οι αποφάσεις δεν έχουν ληφθεί ακόμα», σημείωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

Συνέχισε, λέγοντας ότι οι προοπτικές υπάρχουν και η εμπορευσιμότητα είναι το επόμενο βήμα για το οποίο πρέπει με σύνεση να πάρουμε τις αποφάσεις μας. Παρέπεμψε ακολούθως στην αυριανή συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ενώ είπε ότι σε σχετική ενημέρωση αναμένεται να προβεί την Τρίτη και ο Υπουργός Ενέργειας Γιώργος Λακκοτρύπης.

Εξάλλου, ο κ. Προδρόμου είπε ότι «η Κυπριακή Δημοκρατία προχωρά με σημαντικές επιτυχίες μέχρι τώρα στην εφαρμογή του ενεργειακού της προγράμματος, έχοντας ως συνεργάτες μερικές από τις μεγαλύτερες εταιρείες του κόσμου» ενώ έκανε λόγο και για θετικές προοπτικές γύρω από τις έρευνες.

«Παρά τις προκλήσεις ή τα εμπόδια που κάποιοι προσπαθούν να βάλουν, τώρα είμαστε στο σημείο που πρέπει να ληφθούν και κάποιες αποφάσεις στρατηγικής σημασίας», πρόσθεσε.

Υπενθύμισε εξάλλου την ενημέρωση που έτυχαν οι αρχηγοί των πολιτικών δυνάμεων κατά τη σύνοδο του Εθνικού Συμβουλίου, υπό τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, στις 30 Ιουλίου, αλλά και οι εμπειρογνώμονες-εκπρόσωποι των κομμάτων στη συνέχεια.

Σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, από τη συνάντηση του Εθνικού Συμβουλίου «σε γενικές γραμμές γνωρίζουμε ότι υπάρχει συναίνεση, αφού πρόκειται για το συμφέρον της χώρας» και όχι για πολιτικές μιας Κυβέρνησης ή συγκεκριμένων πολιτικών δυνάμεων.

Όλοι μαζί, συνέχισε, θα πρέπει να βάλουμε πρώτα το συμφέρον των Κυπρίων, βλέποντας το θέμα και στρατηγικά, σε βάθος χρόνου και σε σχέση με τις προοπτικές που διαγράφονται σε ολόκληρη τη λεκάνη της Λεβαντίνης.

Ο κ. Προδρόμου είπε καταληκτικά ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει συμβατική σχέση με συμβούλους εγνωσμένης εμπειρογνωμοσύνης από το εξωτερικό, προκειμένου να ληφθούν οι πιο συμφέρουσες αποφάσεις, πάντα με γνώμονα το συμφέρον της Κύπρου, ενώ η Κυβέρνηση χρησιμοποιεί ταυτόχρονα όλη την εμπειρογνωμοσύνη που μπορεί να αντλήσει.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ

Σχόλια αναγνωστών

Τζ. Χούρικαν: Διαφορές υψηλόβαθμων αξιωματούχων παίζονται στο γήπεδο της Τρ. Κύπρου (Βίντεο)

«Ο κος Χούρικαν εθελοτυφλεί! Αγνοεί ότι ο σεντερ φορ του γηπέδου ειναι ο κος Πολυβίου. Με την κρίση του ...»
Πανικοδημος  |  10:53

Ξηλώνουν το Ανώτατο Δικαστήριο

«Ο βασικός νόμος της φύσης – και της κοινωνίας – είναι: «ότι δεν ελέγχεται είτε εκρήγνυται είτε ...»
Ai Em  |  09:29

Επαναβεβαίωση θέσεων από το Foreign Office για το Κυπριακό

«Αυτοκλιτοι και εντεταλμένοι πρέπει να απομονωθούν και να εκτεθούν δημόσια .»
Στέλιος Στυλιανού  |  17:33

Κλείδωσε ο Μουσιούττας για το ψηφοδέλτιο ΔΗΚΟ

«Τί σου είναι αυτή η ...ΔΗΚΟϊκή πολιτική!!! ...ολα τα νούμερα κερδίζουν!!!»
Ai Em  |  09:39

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

Ο κ. Χριστοδουλίδης θα επιστρέψει στην Κύπρο την Τετάρτη

Στις Βρυξέλλες ο ΥΠΕΞ

O κ. Χριστοδουλίδης θα παρακαθίσει με τους ομολόγους του στην 22η Υπουργική Σύνοδο ΕΕ – Ένωσης Χωρών Νοτιοανατολικής Ασίας ...
Newsroom Κ/ ΚΥΠΕ
 |  ΠΟΛΙΤΙΚΗ
X