ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προδρόμου: Ανεξαρτήτως ημερομηνιών το πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα

Η πρόταση Ακιντζί, σύμφωνα με τον ΚΕ δεν αποτελούσε καμία ευκαιρία για διάλογο

ΚΥΠΕ

Το Πλαίσιο Γκουτέρες είναι ένα, ανεξαρτήτως ημερομηνιών, και θέτει, εκτός από τα άλλα θέματα, για πρώτη φορά, την κατάργηση των εγγυήσεων-επεμβατικών δικαιωμάτων και την αποχώρηση του στρατού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου, προσθέτοντας ότι δεν υπάρχει λόγος για αντιπαράθεση.

Αυτά είναι που πρέπει να διεκδικήσουμε, ανέφερε ο κ. Προδρόμου, σημειώνοντας πως η πρόταση του Τ/κ ηγέτη Μουσταφά Ακιντζί για στρατηγική συμφωνία, που να μην περιλαμβάνει το θέμα των εγγυήσεων και του στρατού, δεν αποτελούσε καμία ευκαιρία για διάλογο.

«Η τάχα πρόταση που έκαμε ο Ακιντζί για στρατηγική συμφωνία δεν μπορεί να συζητηθεί, διότι ο Τ/κ ηγέτης είπε ότι δεν μιλά για εγγυήσεις και για στρατεύματα. Άρα τί στρατηγική συμφωνία θα κάνουμε;”, διερωτήθηκε ο κ. Προδρόμου,ο οποίος απαντούσε σε ερωτήσεις του ΚΥΠΕ.

Σημείωσε πως «το βασικό γεγονός είναι ότι από τουρκοκυπριακής πλευράς, με τη δήλωση του Ακιντζί, υπήρξε μια αμφισβήτηση ότι το Πλαίσιο Γκουτέρες καλύπτει την κατάργηση των εγγυήσεων».

«Και εδώ η θέση μας πρέπει να είναι ομόφωνη διότι διεκδικούμε το Πλαίσιο Γκουτέρες για αυτό το λόγο και πρέπει να δούμε πού είμαστε σήμερα», ανέφερε ο Εκπρόσωπος, υπενθυμίζοντας πως το Πλαίσιο Γκουτέρες δεν είναι έγγραφο, αλλά ιδέες που έθεσε ο ΓΓ του ΟΗΕ στο Κραν Μοντάνα και αφορούν ασφάλεια και εγγυήσεις, στρατεύματα, εδαφικό, περιουσιακό, αποτελεσματική συμμετοχή, και μεταχείριση των Τούρκων υπηκόων μετά τη λύση.

Το μεγάλο το θέμα είναι ότι πρέπει να ξαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες διότι το κλειδί είναι εκεί, για να δούμε αν η Τουρκία εννοεί να κάμει συμφωνία. Εάν επιμένει ότι θέλει εγγυήσεις, φαίνεται ότι δεν τους ενδιαφέρει, επεσήμανε ο Εκπρόσωπος.

Είπε ακόμη πως η θέση της ε/κ πλευράς είναι πως θα έπρεπε ήδη να γίνονται συνομιλίες μεταξύ των δυο ηγετών διότι υπάρχουν πολλά θέματα τα οποία είναι ανοικτά, όπως τα θέματα της οικονομίας.

Ο κ. Προδρόμου επεσήμανε, εξάλλου, πως με βάση όσα έχει πει και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προετοιμασία μιας νέας Διάσκεψης σημαίνει ότι όταν πάμε ξανά σε Διάσκεψη για την Κύπρο θα ξέρουν τα Ηνωμένα Έθνη ότι τα διάφορα μέρη μπορούν να κάνουν συμφωνία. Διότι αν ξαναπάμε και υπάρξει αδιέξοδο, αυτό θα είναι το τέλος πιθανώς, πρόσθεσε.

Ο κ. Προδρόμου είπε πως τα Ηνωμένα Έθνη έχουν κάποιον ενδιαφέρον και πρόσθεσε: «Είναι η δεύτερη φορά που ο Γενικός Γραμματέας προσπαθεί να διορίσει κάποιον απεσταλμένο του. Την πρώτη φορά εμείς ανταποκριθήκαμε, η τουρκική πλευρά φαίνεται πως όχι. Τώρα αμέσως ο Πρόεδρος Αναστασιάδης έδωσε οδηγίες για θετική απάντηση από την πλευράς μας, ξέρουμε ότι η Ελλάδα απάντησε θετικά, μάθαμε ότι η Βρετανία απάντησε θετικά και ο κ. Ακιντζί είπε ναι αλλά δεν θεωρεί ότι ξεκινούν διαπραγματεύσεις», σημείωσε.

Υπογράμμισε πως «εμείς λέμε ναι και στο διορισμό συμβούλου, ναι και σε διαπραγματεύσεις. Υπολείπεται η Τουρκία. Άρα η προσοχή μας πρέπει να στραφεί στην Τουρκία», σημειώνοντας πως «αυτή τη στιγμή αναμένεται από την Τουρκία να συγκατανεύσει να διορίσει σύμβουλο ο ΓΓ και να κάμει βολιδοσκοπήσεις».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X