ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προδρόμου: Ελπίζουμε τώρα η Τουρκία να ανταποκριθεί στο κάλεσμα του γ.γ. ΟΗΕ

Το κυπριακό δεν ήταν σημαντικό θέμα συζήτησης σε αυτήν την προεκλογική εκστρατεία, σημείωσε ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος

Newsroom K

Για το αποτέλεσμα των τουρκικών εκλογών τοποθετήθηκε στο Τρίτο Πρόγραμμα του ΡΙΚ, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.

Συγκεκριμένα, ερωτηθείς για την πορεία των διαπραγματεύσεων σε σχέση με το Κυπριακό μετά και το τέλος των εκλογών στην Τουρκία, σημείωσε πως «τώρα δεν υπάρχουν πλέον ανασχετικοί παράγοντες. Μπορεί η Τουρκία να αποφασίσει και να απαντήσει άμεσα πλέον στα Ηνωμένα Έθνη, εφόσον αυτή είναι η επιλογή τους. Μας έχει συνηθίσει η τουρκική πολιτική να μην εξαρτάται τόσο πολύ από εκλογές ή αλλαγή κυβερνήσεων, όσον αφορά τα θέματα για το Κυπριακό. Εδώ έχουμε την συνέχεια της διακυβέρνησης με ένα νέο πλαίσιο από τον κ. Ερντογάν».

Παράλληλα εξέφρασε την ελπίδα «να ανταποκριθεί η Τουρκία τώρα στην πρωτοβουλία του Γενικού Γραμματέα προκειμένου να διαπιστώσουμε εάν παραμένει η ίδια στην επιλογή διαπραγμάτευσης στο πλαίσιο των ΗΕ».

Σε ό,τι αφορά την εξάρτηση του Ερντογάν από τους εθνικιστές και αν μπορεί αυτό να επηρεάσει τις διαπραγματεύσεις για το Κυπριακό αφού υπάρχει ενδεχόμενο σκληρότερης στάσης του Τούρκου Προέδρου, ο Εκπρόσωπος σημείωσε πως «σίγουρα η συνεργασία με τέτοιες πολιτικές δυνάμεις μόνο για καλό δεν είναι. Από εκεί και πέρα θα πρέπει να διαπιστώσουμε ποιες είναι οι στρατηγικές επιλογές της σημερινής και της αυριανής Τουρκίας, γιατί σίγουρα περιμένει κάποιος λογικά ότι κάποιες εντάσεις θα προσπαθήσει να τις αποκλιμακώσει. Συμπεριλαμβάνεται και το κυπριακό σε αυτές; Μένει να το δούμε».

Σχολίασε επίσης πως το κυπριακό «δεν ήταν σημαντικό θέμα συζήτησης σε αυτήν την τουρκική προεκλογική εκστρατεία».

Για τις ευρωτουρκικές σχέσεις 

Σε σχέση με το τιο μέλλει γενέσθαι αναφορικά με τις σχέσεις της Τουρκίας με την Ευρωπαϊκή Ένωση, ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως «ένας από τους παράγοντες που θα μπορούσαν να μετατρέψουν λίγο τα δεδομένα είναι το πώς θα κινηθεί τώρα η Τουρκία του Ερντογάν σε σχέση με την ΕΕ. Και εκεί είναι που μπορεί να έχουμε κάποιες ευθύνες, ότι μπορεί ορισμένα πράγματα να αλλάξουν ακριβώς γιατί η Κυπριακή Δημοκρατία, όντας κράτος μέλος όσο και αν είναι δύσκολο, ξέρουμε ότι διαθέτει ένα είδος μοχλού πάνω στις ευρωτουρκικές σχέσεις. Δεν είναι ποτέ εύκολα τα πράγματα. Εμείς θα επιμείνουμε».

Καταληκτικά, ο κυβερνητικός Εκπρόσωπος τόνισε ότι όπως υπενθύμισε χθες ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης, «είναι η ελληνοκυπριακή πλευρά η οποία στην αρχή επιδιώκει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων γιατί επιδιώκει μια συμφωνία στο πλαίσιο των ΗΕ, με βάση τα ψηφίσματα. Θα πρέπει να είναι μια συμφωνία για μια λειτουργική λύση».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Newsroom K

Σχόλια αναγνωστών

Τραμπ σε Ερντογάν: Μην παριστάνεις τον σκληρό, μη γίνεσαι ανόητος

«Μπορει να μην ειναι αυστηρα διπλωματική επιστολη, ειναι ομως ειλικρινής και ουσιαστικη !»
Ντόμπρος Κελαήδης  |  07:33

«Να μεριμνούν οι εκπαιδευτικοί για την πρωινή προσευχή» λέει το Υπ.Παιδείας

«Με λίγα λόγια η προσευχή είναι εξαναγκασμός »
Gio  |  14:49

#PoliticsBlog Ο Νίκαρος που έγινε Τάσσος και οι κυρώσεις των 28 για την Τουρκία

«Όταν καταφέρουμε, σαν λαός, να σταματήσουμε οι μισοί να κατηγορούμε ή να θεωρούμε τους άλλους μισούς ...»
Ανδρέας Μάλης Μαυρομιχάλης  |  13:57

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X