ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προδρόμου: Ενδεχόμενο αποκέντρωσης του συστήματος

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος δήλωσε ότι «δεν συζητάμε λύση δύο κρατών»

ΚΥΠΕ

Ενόψει της αξίωσης για μια θετική ψήφο από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε κάθε επίπεδο αποφάσεων, ο Πρόεδρος εισηγήθηκε ότι θα μπορούσε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας αποκέντρωσης του συστήματος, δηλαδή όσο το δυνατόν να μείνουν στο κεντρικό κράτος οι απαραίτητες εξουσίες για να είναι φυσικά ένα κανονικό κράτος, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Πρόδρομος Προδρόμου.
 
Πρόσθεσε πως «μεταφέροντας στις δύο πολιτείες αρμοδιότητες αποφεύγουμε την εμπλοκή, τη στιγμή που είναι ακόμα σε συζήτηση ζητήματα μηχανισμού επίλυσης διαφορών», ενώ παράλληλα υπογράμμισε πως «δεν συζητάμε λύση δύο κρατών».
 
Απαντώντας σε ερωτήσεις για το Κυπριακό, μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Προδρόμου είπε, σύμφωνα με ανακοίνωση της Προεδρίας, πως ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας προβαίνοντας χθες σε συνολική ενημέρωση προς τους αρχηγούς των κομμάτων σχετικά με τις επαφές που είχαν γίνει στην έδρα των ΗΕ και με άλλους παράγοντες, «αναφέρθηκε και στις προοπτικές επανέναρξης των διαπραγματεύσεων που είναι ο δικός μας στόχος».
 
«Συζητώντας για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και επιδιώκοντας βεβαίως οι διαπραγματεύσεις να συνεχιστούν στο πλαίσιο των διαδικασιών των ΗΕ και στη βάση των αποφάσεων των ΗΕ που προνοούν για τη δημιουργία διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας, ο Πρόεδρος αναφέρθηκε και σε δύσκολα ζητήματα της διαπραγμάτευσης - εφόσον επικαλούμαστε ότι οι διαπραγματεύσεις θα πρέπει να έχουν ως οδηγό το πλαίσιο του ΓΓ», ανέφερε ο κ. Προδρόμου.
 
Πρόσθεσε πως «εκτός από το ζήτημα της ασφάλειας και των εγγυήσεων και της αποχώρησης του στρατού για τα οποία αναμένεται από την Τουρκία να ανταποκριθεί στο πλαίσιο Γκουτέρες».
 
«Ένα άλλο από τα μεγάλα ζητήματα είναι αυτό της λειτουργικότητας και της βιωσιμότητας του πολιτεύματος που διαπραγματευόμαστε. Ενόψει της αξίωσης για μια θετική ψήφο από την τουρκοκυπριακή πλευρά σε κάθε επίπεδο αποφάσεων, ο Πρόεδρος εισηγήθηκε ότι θα μπορούσε να εξετάσουμε το ενδεχόμενο μιας αποκέντρωσης του συστήματος, δηλαδή όσο το δυνατόν να μείνουν στο κεντρικό κράτος οι απαραίτητες εξουσίες για να είναι φυσικά ένα κανονικό κράτος», σημείωσε ο Εκπρόσωπος.
 
Πρόσθεσε πως «μεταφέροντας στις δύο πολιτείες αρμοδιότητες αποφεύγουμε την εμπλοκή, τη στιγμή που είναι ακόμα σε συζήτηση ζητήματα μηχανισμού επίλυσης διαφορών».
 
Απαντώντας σε ερώτηση,  ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας έχει ήδη υποβάλει πρόταση έναντι του αιτήματος για να υπάρχει μια θετική ψήφος σε όλα τα επίπεδα διακυβέρνησης και διοίκησης. Η πρόταση του Προέδρου ήταν ότι στη διάρκεια των διαπραγματεύσεων ενδεχομένως να προβλέπεται η δυνατότητα θετικής ψήφου εκεί όπου αποφάσεις προφανώς θα επηρεάζουν δυσμενώς τη μια από τις δύο κοινότητες ή Πολιτείες».
 
«Αυτή τη στιγμή έχει γίνει η πρόταση να γίνει ένας γενικότερος προβληματισμός με κριτήριο τη βιωσιμότητα του συστήματος. Δεν θα προκαταλάβουμε ποιά μπορεί να είναι η θέση της τουρκικής πλευράς», ανέφερε.
 
Σε άλλη ερώτηση είπε ότι «στο πλαίσιο των διαπραγματεύσεων, αυτά τα θέματα έχουν απασχολήσει και τον Πρόεδρο και τους τεχνοκράτες συμβούλους του και όλη την ομάδα των διαπραγματεύσεων.
 
Είναι ζητήματα που πρέπει να τα προσδιορίσουμε έχοντας μια συγκεκριμένη πλέον τακτική, στρατηγική, επιδιώξεις για την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, σημείωσε.
 
Υπογράμμισε πως «ο κύριος στόχος βεβαίως παραμένει η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων και για τον σκοπό αυτό περιμένουμε στο επόμενο διάστημα από τον ΓΓ την έκθεση που θα υποβάλει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, αισιοδοξώντας και ευχόμενοι ότι θα βρεθεί ένας τρόπος για να ξεκινήσει πάλι η διαπραγμάτευση».
 
Πρόσθεσε ότι «η θέση του Προέδρου είναι ξεκάθαρη και δεν επιδέχεται αμφισβήτηση. Δεν συζητάμε λύση δύο κρατών και αντί να απαντάμε σε επικρίσεις, αυτή την ώρα το πραγματικά ωφέλιμο θα ήταν να υπάρξουν εισηγήσεις».
 
Ερωτηθείς αν η απεσταλμένη του ΓΓ του ΟΗΕ Τζέιν Χολ Λουτ είχε οποιαδήποτε άλλη συνομιλία με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι η κ. Λουτ ήταν παρούσα κατά τη συνάντηση του Προέδρου με τον ΓΓ των ΗΕ στη Νέα Υόρκη.
 
Πρόσθεσε ότι «μια από τις εισηγήσεις που είχε υποβάλει ο Πρόεδρος ήταν για μια διαμεσολαβητική διπλωματία την οποίαν θα μπορούσε – εισήγηση μας ήταν, οι αποφάσεις είναι του ΓΓ – να ασκήσει η κ. Λουτ. Πέραν αυτού δεν υπάρχει άλλη πληροφορία αυτή τη στιγμή».
 
Σε ερώτηση για τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Υπουργό Εξωτερικών της Τουρκίας, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος έχει ενημερώσει το Εθνικό Συμβούλιο για αυτή τη συνάντηση και δεν είναι ούτε σκόπιμο ούτε πρέπον αυτή τη στιγμή να προχωρήσουμε σε περισσότερες δηλώσεις».

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση