ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
ΚΛΕΙΣΙΜΟ
 

Προδρόμου: Έχουμε ένα λόγο παραπάνω να επικαλούμαστε το Πλαίσιο Γκουτέρες

«Σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, ασφάλεια όλων μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί»

ΚΥΠΕ

Εμείς έχουμε ένα λόγο παραπάνω να επικαλούμαστε το πλαίσιο με τις βασικές αρχές, γνωστό ως Πλαίσιo Γκουτέρες, όπως το διατύπωσε ο Γενικός Γραμματέας πέρσι στην Ελβετία, διότι για πρώτη φορά με σαφήνεια τα Ηνωμένα Έθνη προσδιόρισαν την επίλυση του Κυπριακού ως διαδικασία που θα κάνει την Κύπρο ένα κανονικό κράτος, χωρίς ξένες εγγυήσεις και παρεμβάσεις και χωρίς ξένους στρατούς, δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Πρόδρομος Προδρόμου.

Σε ομιλία κατά το ετήσιο μνημόσυνο του ήρωα του 1964 Δημήτριου Χάματσου, όπως μεταδίδεται από το ΓΤΠ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι στο βάση του Πλαισίου Γκουτέρες, εκτός των άλλων ζητημάτων, λύση του Κυπριακού σημαίνει κατάργηση των εγγυήσεων-παρεμβάσεων και αποχώρηση του κατοχικού στρατού της Τουρκίας.

«Γιατί, σε ένα ευρωπαϊκό περιβάλλον, ασφάλεια όλων μας, Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων, είναι οι δημοκρατικοί θεσμοί και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Ασφάλεια μας είναι η λειτουργία και εφαρμογή των κανόνων της Ευρωπαϊκής Ένωσης», ανέφερε.

Ο κ. Προδρόμου διερωτήθηκε αν χρειάζεται να υπενθυμίσουμε ότι για να είναι εφικτή η επανένωση της πατρίδας μας πρέπει να φύγει από τη μέση ο τουρκικός κατοχικός στρατός, ή κατά πόσο χρειάζεται να αποδείξουμε ότι, προκειμένου να λειτουργήσει εύρυθμα μια ομοσπονδιακή λύση, θα πρέπει να συγκεντρωθούμε στα πραγματικά συμφέροντα της Κύπρου χωρίς να αλλοιώνει την εικόνα κάποιος έλεγχος της Άγκυρας μέσω εγγυήσεων ή άλλων τρόπων.

«Την ώρα που ακούμε από την άλλη πλευρά να κάνουν λόγο για «σχέδια βήτα» και να προσπαθούν να συμπαρασύρουν το Κυπριακό εΚτός των Η.Ε., ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας απαντά με την επιμονή μας σε διάλογο κάτω από την αιγίδα των Η.Ε., με την επανέναρξη των συνομιλιών και με δεδομένο το Πλαίσιο Γκουτέρες», σημείωσε ο Εκπρόσωπος.

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του ο κ. Προδρόμου ανέφερε πως εάν κάτι μπορεί να αλλάξει, εάν η τουρκική πλευρά εγκαταλείπει εκείνη την αρνητική στάση και την πρόθεση να διαιωνίσει τον έλεγχό της πάνω στη χώρα μας ακόμα και μετά από μια συμφωνία, αυτό θα πρέπει να εκδηλωθεί ρητά μέσα από τη διαπραγμάτευση που επιζητούμε, στη βάση του Πλαισίου Γκουτέρες.

Αναφερόμενος στην τριμερή συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας-Ισραήλ μεθαύριο στη Λευκωσία, ο Εκπρόσωπος είπε πως αυτή αποδεικνύει ότι ο προσανατολισμός της χώρας μας και της πολιτικής μας είναι εκείνος της συνεργασίας, με απόλυτο σεβασμό του διεθνούς δικαίου και πυξίδα το αμοιβαίο όφελος.

«Μέσα από μεθοδευμένη στρατηγική η Κύπρος έχει αναπτύξει τα τελευταία χρόνια ένα ολόκληρο πλέγμα τέτοιων τριμερών συνεργασιών με όλα σχεδόν τα γειτονικά κράτη, με την Αίγυπτο, το Ισραήλ, τον Λίβανο, την Ιορδανία, την Παλαιστίνη, έπονται και άλλες. Ενώ σταδιακά διαγράφεται και η τάση τετραμερών ή και πολυμερών συνεργασιών. Τέτοιο είναι το δείγμα γραφής που προβάλλουμε απέναντι στην επιθετική και έκνομη συμπεριφορά της Τουρκίας και στην «πολιτική της κανονιοφόρου» που τη φέρνει αντίπαλο με όλους τους γείτονές της», σημείωσε.

Ο Εκπρόσωπος μίλησε για προσεκτικές κινήσεις τα τελευταία χρόνια, οι οποίες μετέτρεψαν την Κύπρο, παρά το μικρό της μέγεθος, σε αξιόπιστο παράγοντα σταθερότητας, περιφερειακό πυλώνα συνεργασίας και παράγοντα ασφάλειας.

«Μέσα από αυτό το πλέγμα συνεργασιών που ενισχύει τη χώρα μας και βασισμένοι πάντα στο διεθνές δίκαιο που κατοχυρώνει τα κυριαρχικά δικαιώματα και τους φυσικούς μας πόρους, θα αντιμετωπίσουμε και απειλές ή άλλες επιθετικές επινοήσεις», κατέληξε.

ΣΧΕΤΙΚΑ TAGS
ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση