ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Πρόεδρος Αναστασιάδης: Αμετάθετος στόχος μας η εξεύρεση λύσης

«Eκείνο το οποίο επιδιώκουμε είναι η δημιουργία ενός φυσιολογικού κράτους, πλήρως απαλλαγμένου από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσει»

ΚΥΠΕ

Τη διαβεβαίωση ότι αμετάθετος στόχος της Κυβέρνησης παραμένει η εξεύρεση βιώσιμης και λειτουργικής λύσης, ενός κράτους το οποίο με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, θα δίνει ανεξαιρέτως στο σύνολο των νόμιμων πολιτών του το δικαίωμα της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας, έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.

Σε χαιρετισμό του αμέσως μετά τη λειτουργία για τη γιορτή του Αγίου Μάρωνα, στον καθεδρικό ναό Παναγίας των Χαρίτων, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ανέφερε επίσης ότι υιοθετεί πλήρως και προωθεί σε κάθε περίσταση πάγια αιτήματά των Μαρωνιτών τα οποία έχουν στόχο την επικράτηση της ειρήνης στον τόπο μας, ως επίσης και το απολύτως δικαιολογημένο αίτημά τους για την επιστροφή στις πατρογονικές τους εστίες.

«Συναισθάνομαι και συμμερίζομαι πλήρως τον πόνο, την πικρία και την αγανάκτησή σας για τις τραγικές συνέπειες και τα πλήγματα που εξίσου επέφερε στην κοινότητά σας η τουρκική εισβολή», ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας στοn χαιρετισμό του.

Πρόσθεσε ότι «αντιλαμβάνομαι, την ίδια ώρα, απόλυτα την αγωνία σας και τη δίκαιη απαίτηση που έχετε για την επιστροφή στις πατρογονικές σας εστίες, την ανάκτηση των περιουσιών σας, αλλά και τη διασφάλιση των στοιχειωδών ανθρωπίνων δικαιωμάτων».

Εκείνο για το οποίο επιθυμώ να σας διαβεβαιώσω, σημείωσε, «είναι ότι αμετάθετος στόχος μας ήταν και παραμένει η εξεύρεση μίας βιώσιμης και λειτουργικής λύσης που θα επανενώνει τον τόπο μας».

«Λύση, η οποία θα αποκαθιστά πριν και πάνω από όλα το διεθνές δίκαιο και τη διεθνή έννομη τάξη και η οποία θα είναι απολύτως συμβατή με την ιδιότητα μας ως κράτους μέλους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, απόλυτα συμβατή με το ευρωπαϊκό κεκτημένο», είπε.

Ο Πρόεδρος Αναστασιάδης επεσήμανε ότι «εκείνο το οποίο επιδιώκουμε είναι η δημιουργία ενός φυσιολογικού κράτους, πλήρως απαλλαγμένου από τις όποιες αναχρονιστικές εγγυήσεις, την παρουσία ξένων στρατευμάτων, αλλά και τη στρατιωτική παρουσία τρίτων χωρών».

«Ενός κράτους, το οποίο με τη μετεξέλιξη της Κυπριακής Δημοκρατίας σε διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία, θα δίνει ανεξαιρέτως στο σύνολο των νόμιμων πολιτών του το δικαίωμα της συνύπαρξης και της συνδημιουργίας, μέσα σε συνθήκες ασφάλειας, ειρήνης και ευημερίας», ανέφερε.

Διαβεβαίωσε παράλληλα ότι «στην προσπάθεια αυτή, υιοθετώ πλήρως και προωθώ σε κάθε περίσταση πάγια αιτήματά σας τα οποία έχουν στόχο την επικράτηση της ειρήνης στον τόπο μας, ως επίσης και το απολύτως δικαιολογημένο αίτημά σας για την επιστροφή στις πατρογονικές σας εστίες».

«Αυτό που θα ήθελα να εκφράσω ακόμη μία φορά και το οποίο διεμήνυσα και στην Ειδική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών στις πρόσφατες συναντήσεις που είχαμε, είναι την ετοιμότητα της δικής μας πλευράς για την επανέναρξη του διαλόγου από εκεί όπου τερματίστηκε το 2017», είπε.

Εξέφρασε την ελπίδα ότι «επιτέλους και η Τουρκία να αποδείξει μέσα από πρακτικό και ρεαλιστικό τρόπο τη θέλησή της για έναν εποικοδομητικό διάλογο, έτσι ώστε η επανέναρξη του διαλόγου να έχει ως αποτέλεσμα και τον επιδιωκόμενο στόχο που δεν είναι άλλος από την επικράτηση της ελευθερίας, από την επικράτηση της σταθερότητας, της ειρήνης και των συνθηκών που θα μας επιτρέψουν ξανά να ζήσουμε ειρηνικά και να προκόψουμε μελλοντικά».

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε ειδικότερα σε όλες τις υποστηρικτικές προς την Μαρωνιτική κοινότητα δράσεις της Κυβέρνησης, οι οποίες περιλαμβάνουν την αναβάθμιση των σχολικών χώρων και στήριξη του εκπαιδευτικού έργου, την υποστήριξη των δραστηριοτήτων και τη βελτίωση των συνθηκών διαβίωσης των εγκλωβισμένων, τη δημιουργία του, ιδιαίτερης σημασίας για εσάς, Σπιτιού του Μάρωνα και τη δημιουργία πυρήνα κατασκηνωτικών δραστηριοτήτων και αθλοπαιδιών στην Κοινότητα Κορμακίτη.

Ειδική αναφορά έκανε στην αναστήλωση δια μέσου του έργου της Δικοινοτικής Επιτροπής για την Πολιτιστική Κληρονομιά αρχαίων μαρωνίτικων εκκλησιών του 14ου και 15ου αιώνος όπως, την εκκλησία του Αγίου Γεωργίου στον Κορμακίτη, την εκκλησία του Τιμίου Σταυρού στα Καρπάσια, την εκκλησία της Αγίας Μαρίνας στην Αγία Μαρίνα και του Αρχαγγέλου Μιχαήλ στον Ασώματο.

Ανακοίνωσε επίσης ότι «στις 20 Μαρτίου 2019 θα γίνει από τη Δικοινοτική Επιτροπή για την Πολιτιστική Κληρονομιά, η παράδοση της αναστηλωμένης αρχαίας Μαρωνιτικής εκκλησίας της Αγίας Άννας στη Μεσαιωνική Αμμόχωστο».

Αναφορά έκανε επίσης στην απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου όπως οι θρησκευτικές κοινότητες λαμβάνουν κατά χάριν χορηγία για το ποσό του ΦΠΑ που καταβάλλουν για τη συντήρηση ή την ανέγερση ναών, στην έγκριση χορηγίας ύψους €175 χιλιάδων ευρώ προς τη Μαρωνιτική εκκλησία, ποσό, το οποίο θα διατεθεί μετά την κατάθεση του συμπληρωματικού προϋπολογισμού του Ιουνίου και στην απόφαση για επιχορήγηση του Πολυδύναμου Κέντρου Maronite Sporting Center.

Ο Αρχιεπίσκοπος Μαρωνιτών, Ιωσήφ Σουέιφ είπε, μεταξύ άλλων στην ομιλία του, ότι «προσευχόμαστε και εργαζόμαστε για την επανένωση του νησιού που θα βασίζεται στη δικαιοσύνη, την εμπιστοσύνη και την ειρήνη». Ευχαρίστησε επίσης τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για την υποστήριξη που παρέχει στην μαρωνιτική κοινότητα και επαναβεβαίωσε την στενή συνεργασία της με την Κυβέρνηση.

Ο Εκπρόσωπος των Μαρωνιτών Γιαννάκης Μούσας αναφέρθηκε σε ένα στρατηγικό σχεδιασμό ο οποίος έχει ως στόχο τη διατήρηση των κατεχόμενων χωριών και την ενδυνάμωση των νέων γενεών των Μαρωνιτών. «Πρέπει να ενισχύσουμε τη ζωή στον Κορμακίτη και στην Καρπάσια και πρέπει να δημιουργήσουμε ζωή στον Ασώματο και στην Αγία Μαρίνα», είπε. Πρέπει, πρόσθεσε, «να κρατήσουμε ζωντανά τα χωριά μας και πρέπει να διατηρήσουμε την γη μας έστω και υπό το σημερινό στάτους κβο μέχρι την ευλογημένη εκείνη ώρα της τελικής λύσης του κυπριακού προβλήματος». Πρέπει επίσης, σημείωσε, «να δημιουργούμε τις αναγκαίες δομές που θα βοηθήσουν στις ελεύθερες περιοχές τις νέες γενιές των Μαρωνιτών να κρατήσουν και να καλλιεργήσουν τα ιδιαίτερα τους γνωρίσματα».

Εκ μέρους του Αρχιεπίσκοπου Χρυσόστομου, ο Επίσκοπος Πορφύριος ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι σήμερα συμπληρώνονται δέκα χρόνια ακριβώς από την έναρξη του διαλόγου μεταξύ των θρησκευτικών ηγετών της Κύπρου για την προαγωγή της θρησκευτικής ελευθερίας των νόμιμων κατοίκων του τόπου, προσθέτοντας ότι ένας εκ των στυλοβατών αυτού του διαλόγου είναι ο Αρχιεπίσκοπος Ιωσήφ Σουέιφ. Μαζί με μας αγωνίζεται για την αποκατάσταση της θρησκευτικής ελευθερίας του τόπου αυτού και των θρησκευτικών μας μνημείων που βρίσκονται στο βόρειο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου, είπε.

Στη ζωή και το έργο του Αγίου Μάρωνα αναφέρθηκε σε σύντομο χαιρετισμό του ο Αποστολικός Νούντσιος Λεοπόλντο Τζιρέλι, ο οποίος έστειλε επίσης μηνύματα αγάπης και ειρήνης.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

ΚΥΠΕ

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X