ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
 

Προεκλογική πρεμιέρα για Πρύτανη;

Δεν θυμάται τι ψήφισε το ΄16 και αντιτάσσεται στην εκ περιτροπής προεδρίας

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Της Μαρίνας Οικονομίδου

economidoum@kathimerini.com.cy

Θα είναι ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 2018; Αυτό είναι ένα ερώτημα που πλανάται ακόμα, καθώς ο ίδιος περιορίζεται να λέει ότι το σκέφτεται σοβαρά. Το βράδυ της Τρίτης, έδωσε την πρώτη τηλεοπτική συνέντευξη στο κρατικό κανάλι, μετά και τη φημολογία που εντείνεται για την εξαγγελία της υποψηφιότητάς του. Μία παρουσία που μπορεί να θεωρηθεί και ως ανίχνευση του προεκλογικού εδάφους. Ο ίδιος ξεκαθάρισε πως το σκέφτεται σοβαρά και πως θα ανακοινώσει την τελική του απόφαση πριν από τα μέσα του Οκτώβρη. Στη 60λεπτη συνέντευξη που παρέθεσε, δεν περιορίστηκε στα φοιτητικά ζητήματα. Σημείωσε πως χρειάζεται μία αλλιώτικη ηγεσία να κυβερνήσει τον τόπο, καθώς το σύστημα των τελευταίων 60 χρόνων έχει χρεοκοπήσει. Αντιτάχθηκε της εκ περιτροπής προεδρίας, χαρακτήρισε τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία ως ιστορικό συμβιβασμό και εξήρε το έργο του Αριστερού Αδάμ Αδάμαντος. Σε ό,τι αφορά τις δικές του πολιτικές επιλογές, ξεκαθάρισε πως ψήφισε τον Νίκο Αναστασιάδη το 2013, καθώς μετά την πενταετία Χριστόφια ήταν η πιο καλή επιλογή ενώ σε ο,τι αφορά τις βουλευτικές εκλογές του 2016, ανέφερε πως δεν θυμάται τι ψήφισε. 

Μέσα του Οκτώβρη οι αποφάσεις

Κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο θα είναι ή όχι υποψήφιος, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, περιορίστηκε να πει πως το σκέφτεται σοβαρά και πως οι τελικές του αποφάσεις θα ανακοινωθούν πριν τα μέσα του Οκτώβρη. Ανάμεσα στους προβληματισμούς του όπως είπε, είναι το κατά πόσο ένας άνθρωπος όπως ο ίδιος μπορεί να μπει στο προεκλογικό παιχνίδι που ήδη εξελίσσεται. «Ξέρετε το μεγάλο θέμα δεν είναι αν θα είμαι υποψήφιος αλλά ποια θα είναι η ημερήσια διάταξη των εκλογών, ποια θέματα θα πρέπει να συζητηθούν, τι πρέπει να κάνουμε για τη χώρα μας» είπε χαρακτηριστικά.

Μία νέα αρχή

Όπως εξήγησε ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, χρειάζεται μία νέα αρχή, νέοι άνθρωποι και ηγεσίες γιατί «έχω την εντύπωση ότι οι παλιοί επιμένουν στα παλιά» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Δεν υπάρχουν μεσσίες» σημείωσε διερωτούμενος αν η σιωπηλή πλειοψηφία που υπάρχει στην κοινωνία, μπορεί να μετατραπεί σε κοινωνική πλειοψηφία.

Το σύστημα έχει χρεοκοπήσει

Ο κ. Χριστοφίδης κληθείς να σχολιάσει κατά πόσο η Κύπρος χρειάζεται έναν νέο Μακρόν, επεσήμανε πως χρειάζεται μία αλλιώτικη ηγεσία καθώς το σύστημα που διοικεί την Κύπρο τα τελευταία 60 χρόνια έχει χρεοκοπήσει. «Και δεν μιλώ μόνο για τους σημερινούς, αλλά για όλο το πολιτικό σύστημα που κυβέρνησε από την ανεξαρτησία και μετά» συμπλήρωσε. Όπως εξήγησε είναι ένα σύστημα που οδηγεί τον τόπο από τραγωδία σε τραγωδία και δε μπορεί να πάει μακριά.

Υποψηφιότητα με νέα ατζέντα

Ο κ. Χριστοφίδης ξεκαθάρισε πως στο ενδεχόμενο που εξαγγείλει, η υποψηφιότητά του θα είναι μία υποψηφιότητα άλλου σχεδιασμού που θα φέρει στην πολιτική ατζέντα νέα μηνύματα και νέους σχηματισμούς. Θα πρέπει να σημειωθεί πως κατά τη συνέντευξή του ο κ. Κωνσταντίνος Χριστοφίδης επεσήμανε πως θα πρέπει να δοθεί έμφαση, σε πρόσωπα της Κύπρου των οποίων το έργο έχει υποβαθμιστεί, όπως τον αθλητή Στέλιο Κυριακίδη αλλά και τον πολιτικό της Αριστεράς Αδάμ Αδάμαντο, ο οποίος διώχθηκε από το ΑΚΕΛ. Μία κίνηση η οποία εκλήφθηκε από κάποιους ως άνοιγμα στην Αριστερά.

Ψήφισα Αναστασιάδη αλλά…

Πάντως, ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, σημείωσε πως το 2013, ψήφισε τον Νίκο Αναστασιάδη, όχι επειδή τον θεωρούσε τον πιο σύγχρονο πολιτικό, αλλά επειδή όπως ανέφερε μετά από την πενταετία Χριστόφια, ήταν η πιο καλή επιλογή. Σε ο,τι αφορά τις βουλευτικές του 2016, ο κ. Χριστοφίδης σημείωσε πως δεν θυμάται τι ψήφισε.

Κατά της εκ περιτροπής

Κληθείς να σχολιάσει αν συμφωνεί με τη Διζωνική Δικοινοτική Ομοσπονδία, ο ίδιος σημείωσε πως αποτελεί έναν ιστορικό συμβιβασμό από τον οποίο «δε μπορούμε να εξέλθουμε». Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως αντιτάχθηκε στην εκ περιτροπής προεδρία σημειώνοντας πως δεν είναι κάτι προς τα συμφέροντα του κυπριακού λαού στην ολότητά του. Χρησιμοποίησε δε και το παράδειγμα του Νέλσον Μαντέλα, λέγοντας πως ο ίδιος πολέμησε μια ζωή για το δικαίωμα της πλειοψηφίας να κυβερνά τη χώρα. «Να βρεθούν άλλοι τρόποι λύσης του κυπριακού πέραν της εκ περιτροπής» σημείωσε χαρακτηριστικά.

Σε αναμονή για το αποτέλεσμα

Θα πρέπει να σημειωθεί πάντως, πως εδώ και καιρό ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, διαβουλεύεται με πρόσωπα για το ενδεχόμενο εξαγγελίας του. Σε συνέντευξή του στην «Κ» είχε σημειώσει πως προϋπόθεση για την υποψηφιότητά του είναι να μπορέσει να ελκύσει 3000 εθελοντές οι οποίοι θα δουλέψουν για μία τέτοια υποψηφιότητα. Ξεκαθάρισε δε, πως η υποψηφιότητά του δεν θα αποτελεί προϊόν συνδιαλλαγής. Ήδη έχει δημοσιοποιηθεί πάντως δημοσκόπηση από τη CYMAR για λογαριασμό της ιστοσελίδας STOCKWATCH που δείχνει τον Πρύτανη του Πανεπιστημίου Κύπρου να λαμβάνει το 9%. 

 

 

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Της Μαρίνας Οικονομίδου

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση

X