ΚΛΕΙΣΙΜΟ
Loading...
Τελευταία Ενημέρωση: 14:16
 

Προς ολοταχώς για αγωγό από «Αφροδίτη» προς Αίγυπτο

Στις 21 Δεκεμβρίου ξεκινούν οι διμερείς επαφές για την επίτευξη διακρατικής συμφωνίας

Του Απόστολου Τομαρά

Του Απόστολου Τομαρά

tomarasa@kathimerini.com.cy

Ως πίεση προς τις εταιρείες θεωρείται η απόφαση στην οποία κατέληξαν Κύπρος και Αίγυπτος να ξεκινήσουν επαφές που θα έχουν ως κατάληξη την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας για απευθείας υποθαλάσσιο αγωγό από το κοίτασμα «Αφροδίτη» προς την Αίγυπτο. Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες της «Κ» οι δυο πλευρές κατά τις επαφές στο Προεδρικό κατέληξαν στην επιτάχυνση των διαδικασιών προκειμένου να προχωρήσει το εμπορικό κομμάτι του κοιτάσματος «Αφροδίτη».

Οι διμερείς επαφές σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες θα ξεκινήσουν στις 21 Δεκεμβρίου. Η εξέλιξη ικανοποιεί πλήρως τη Λευκωσία η οποία έχει θέσει ως προτεραιότητα τις αυτόνομες υποδομές προς την Αίγυπτο. Παράλληλα κινητικότητα παρατηρείται και στο άλλο αγωγό αυτόν του East Met όπου προωθείται η υπογραφή μνημονίου συναντίληψης τον επόμενο μήνα με την Λευκωσία να προωθεί την υπογραφή διακρατικής συμφωνίας μεταξύ των χωρών που θα έχουν άμεση εμπλοκή στην κατασκευή του αγωγού.

Κάιρο υπέρ Κύπρου στα ενεργειακά

Το άλλο σημαντικό σημείο που προέκυψε από τις διμερείς επαφές στο Προεδρικό ήταν η δημόσια στήριξη της Αιγύπτου στο δικαίωμα της Κυπριακή Δημοκρατίας στα ενεργειακά. Μια στήριξη που έρχεται σε μια περίοδο που η Τουρκική προκλητικότητα στην περιοχή συνεχίζεται με αμείωτο ρυθμό. Ο Πρόεδρος της Αιγύπτου μετά το πέρας των διμερών επαφών αναφέρθηκε στις πολύ καλές και διαχρονικές και ιστορικές σχέσεις των δυο χωρών που ανοίγουν νέες προοπτικές για τους δυο λαούς.

Φιλικές και εγκάρδιες ήταν οι δηλώσεις του Προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη . Οι διμερείς επαφές και η αυριανή τριμερής συνάντηση Κύπρου-Ελλάδας- Αιγύπτου αποδεικνύει ότι εμβαθύνουμε τις σχέσεις μας τόνισε ο κ. Αναστασιάδης. Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε σε 35 συμφωνίες και αριθμό μνημονίων συναντίληψης που αποδεικνύουν «τις πολύ καλές σχέσεις μας που αναπτύσσονται σε όλους τους τομείς».

Οι δυο πλευρές αποφάσισαν και ανακοίνωσαν τη θέσπιση μηχανισμού τακτικών συναντήσεων κάθε έξι μήνες σύμφωνα με πληροφορίες. Ιδιαίτερη αναφορά έγινε η συνεργασία σε θέματα άμυνας αλλά και ασφάλειας με ευρύτερες επιδράσεις στην περιοχή. Ο Νίκος Αναστασιάδης διαβεβαίωσε τον Αλ Σίσι για τη στήριξη της Αιγύπτου στην Ε.Ε. Κατά τις επαφές συζητήθηκαν περιφερειακά ζητήματα με έμφαση τα όσα τεκταίνονται στο Λίβανο.

Με τιμές η πρώτη επίσημη επίσκεψη

Ο Νίκος Αναστασιάδης παρασημοφόρησε τον Πρόεδρο της Αιγύπτου με την ανώτερη διάκριση απονέμοντας το Μέγα Περιδέραιο του Τάγματος του Μακαρίου Γ’ ως ένδειξη φιλίας και συνεργασίας αλλά και του ρόλο που διαδραματίζει η Αίγυπτος στην ευρύτερη περιοχή.

Η τελετή υποδοχής στο Προεδρικό πραγματοποιήθηκε κάτω από αυστηρά μέτρα ασφάλειας. Η πρόσβαση στο Προεδρικό Μέγαρο ήταν εφικτή μόνο σε άτομα που είχαν διαπίστευση. Εντός του Προεδρικού έντονη ήταν η παρουσία ανδρών της προσωπικής ασφάλειας του Αιγύπτιου Προέδρου.

Η Αστυνομία προκειμένου να έχει έλεγχο εντός και εκτός Προεδρικού επιστράτευσε μια από τις δυο δορυφορικές μονάδες που διαθέτει οι οποίες έδιναν εικόνα σε πραγματικό χρόνο στο Κέντρο Επιχειρήσεων στο Αρχηγείο Αστυνομίας. Από αέρος το ελικόπτερο της Αστυνομίας πραγματοποιούσε συχνές πτήσεις ενώ ο έλεγχος της περιοχής του Προεδρικού γινόταν και από drone της Αστυνομίας.

ΣΧΟΛΙΑΣΤΕ
Login with email
Login with Facebook

Διαβάζονται σήμερα

Άλλα άρθρα συγγραφέα

Του Απόστολου Τομαρά

Σχόλια αναγνωστών

Εξαγγελία και άλλων μέτρων για την ασφάλεια των μαθητών στα σχολεία από το ΥΠΠ

«Την τσαπατσουλιά στην τσαπατσουλιά οι άριστοι των αρίστων ονομάζουν …πρόσθετα μέτρα!!! »
Ai Em  |  11:53

Το απίστευτο θρίλερ με τον Τζαμάλ Κασόγκι

«Δεν υπάρχει πουθενά στον κόσμο πιο βάρβαρο, απάνθρωπο καθεστώς από αυτό της Σαουδικής Αραβίας. Κάθε ...»
CGA  |  10:23

Ανεβαίνει η ένταση με αντεγκλήσεις, εν μέσω αναμονής, για κυπριακό

«Οσο και να θελει ο Ερντογαν και η τουρκικη ηγεσια να ξεφορτωθει το κυπριακο, μορει να το κανει μονο ...»
Γιωτας  |  03:57

Ξέμεινε από αξιωματικούς το τουρκικό πολεμικό ναυτικό

«Ενώ το δικό μας ναυτικό είναι πλήρες από αξιωματικούς που εισάγει 10 δοκίμους κάθε χρόνο και οι παραιτήσεις ...»
ΠολεμιστήςΤηςΚαρέκλας  |  16:49

Πολιτική: Τελευταία Ενημέρωση